21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

De Andrei Nicolae  /  

Intrarea Maicii Domnului in Templu. Icoana - Muzeul Bizantin din Kastoria, Grecia / Apocalypsis Icon FB

Intrarea Maicii Domnului in Templu. Icoana - Muzeul Bizantin din Kastoria, Grecia / Apocalypsis Icon FB

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Împlinindu-se trei ani de la nașterea Preacuratei Fecioare Maria, drepții ei părinți, Ioachim și Ana, și-au adus aminte de făgăduința lor, ca să dea în dar lui Dumnezeu pe cea născută. Deci, au voit a împlini cu fapta ceea ce făgăduiseră cu cuvântul.

Chemând toate rudeniile din Nazaret unde viețuiau, rudenii care erau de neam împărătesc și arhieresc, căci însuși dreptul Ioachim era de neam împărătesc, iar soția lui, Sfânta Ana, era de neam arhieresc; și aducând și cete de fecioare tinere, au pregătit făclii multe și au împodobit pe Preacurata Fecioară Maria cu podoabă împărătească.

Despre aceasta mărturisesc Sfinții Părinți cei de demult. Astfel, Sfântul Iacob, Arhiepiscopul Ierusalimului, spune cuvintele zise de Ioachim: „Chemați fiice evreice curate, să ia făclii aprinse”. Iar cuvintele dreptei Ana le spune Sfântul Ghermano, Patriarhul Constantinopolului, astfel: „Făgăduințele pe care le-au făcut buzele mele le voi da Domnului. Pentru aceasta am adunat cete de fecioare cu făclii, și am chemat preoți, și pe rudeniile mele, zicând tuturor: Bucurați-vă împreună cu mine toți, că m-am arătat astăzi și maică și înainte povățuitoare, dând pe fiica mea, nu împăratului celui pământesc, ci lui Dumnezeu, Împăratul ceresc”.

Iar pentru podoabă cea împărătească a dumnezeieștii prunce, Sfântul Teofilact, Arhiepiscopul Tesalonicului, grăiește așa: „Se cuvenea ca intrarea pruncei celei dumnezeiești să fie după vrednicia ei, și astfel, de un mărgăritar ca acesta prealuminat și de mult preț să nu se lipească haine proaste. Deci era de trebuință să o îmbrace cu haină împărătească, spre slava și frumusețea cea mai mare”. Pregătind cele ce se cuveneau pentru cinstită și slăvita intrare, au făcut calea din Nazaret la Ierusalim, timp de trei zile.

Ajungând în cetatea Ierusalimului, au mers cu cinste la biserică, ducând într-însa pe „Biserica” lui Dumnezeu cea însuflețită, pe prunca cea de trei ani, pe Curata Fecioară Maria. Cete de fecioare cu lumânări aprinse mergeau înaintea ei, după mărturia Sfântului Tarasie, Arhiepiscopul cetății lui Constantin, care povestește că Sfânta Ana ar fi grăit așa: „Purtați, fecioare, făclii și călătoriți înaintea mea și înaintea dumnezeieștii copile”. Iar sfinții ei născători, luând de mâini pe fiica lor cea dăruită lui Dumnezeu, cu blândețe și cu cinste o duceau între dânșii.

Toată mulțimea rudeniilor, vecinilor și cunoscuților urma cu veselie, ținând făclii în mâini și înconjurând-o pe Preasfânta Fecioară ca stelele pe luna cea luminoasă, spre mirarea Ierusalimului. Pentru acest lucru Sfântul Teofilact scrie așa: „A uitat fiica casa părinților săi și se aduce Împăratului, Celui ce a dorit frumusețea ei, și se aduce nu fără cinste, nici fără slavă, ci cu petrecere luminată, că se scoate din casa părintească cu slavă”. Apoi toți lăudau ieșirea ei, toate rudeniile, vecinii și câți erau în legătura dragostei, urmau părinților ei. Părinții se bucurau împreună cu părintele, maicile cu maică, iar copilele și fecioarele mergeau înaintea dumnezeieștii copile, purtând făclii, și erau ca un șir de stele care strălucesc împreună cu luna.

Deci, s-a adunat tot Ierusalimul, văzând acea nouă petrecere, cum pe o copilă de trei ani o duc împodobită cu atâta slavă și cu multe lumini; și nu numai cetățenii de jos ai Ierusalimului, ci și cei de sus, adică sfinții îngeri, s-au adunat să vadă preaslăvita ducere a Preacuratei Fecioare Maria. Și văzând, se mirau cum cântă Biserica: „Îngerii văzând intrarea Preacuratei s-au mirat, cum Fecioara intră în sfânta sfintelor...”. Deci împreună cu ceata pământească cea văzută a fecioarelor celor curate era și ceata cea nevăzută a celor fără de trup, ducând înăuntru, întru cele sfinte, pe Preacurata Fecioară Maria, înconjurând-o ca pe un vas ales al lui Dumnezeu, după porunca Domnului.

Sfântul Gheorghe, Arhiepiscopul Nicomidiei, așa grăiește despre aceasta: „Duceau acum părinții pe Fecioara către ușile bisericii, înconjurând-o pe ea îngerii și cu toate puterile cele mai presus de lume împreună veselindu-se; că îngerii, deși nu știau puterea tainei, însă ca niște slugi, din porunca Domnului, slujeau la intrarea ei în biserică. Și mai întâi se mirau văzând-o pe dânsa că va fi vas preacinstit al faptelor bune, care purta semnul curățeniei celei veșnice, și avea trup de care nici un fel de păcat nu se va apropia niciodată”. Deci, făcând voia Domnului, au săvârșit părinții slujba cea poruncită.

Astfel, cu cinste și cu slavă era petrecută în biserica Domnului, preanevinovata copilă, nu numai de oameni, ci și de îngeri. Căci de vreme ce chivotul Legii vechi, ce purta în sine mâna, care era numai închipuirea Preacuratei Fecioare, s-a dus cu cinste în biserica Domnului, adunându-se tot Israelul, cu cât mai vârtos se cuvenea cinste însuși Chivotului însuflețit, pe binecuvântata Fecioară, Maica lui Dumnezeu, care avea să poarte în sine pe Hristos. Când se ducea chivotul Legii în biserica Domnului, mergea înainte împăratul cel pământesc, fiind împărat peste Israel dumnezeiescul proroc David.

Iar înaintea chivotului însuflețit, adică înaintea Preacuratei Fecioare, care se ducea în Biserica lui Dumnezeu, mergea înainte, nu împăratul cel pământesc, ci Cel ceresc către Care în toate zilele ne rugăm, zicând: „Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului...”. Pentru că acel Împărat era mergător înaintea acestei fiice împărătești, după cum mărturisește despre acestea Sfânta Biserică în cântările ei, astfel: „În Sfânta Sfintelor, cea sfântă și fără de prihană cu Duhul Sfânt se aduce...”.

La ducerea chivotului erau cântări, căci a poruncit împăratul David Leviților să pună cântăreți, să dea glas de veselie în organe, în psaltiri, în alăute și în chimvale. Iar la ducerea Preasfintei Fecioare nu se făceau cântări ale muzicii pământești, ci cântări ale îngerilor celor ce nevăzut slujeau. Pentru că, intrând Fecioară în cele sfinte spre slujba Domnului, îngerii cântau cu glasuri cerești, despre care pomenește acum Biserica în condac: „Împreună aducând darul Duhului lui Dumnezeu pe care o laudă îngerii; aceasta este cortul cel ceresc”.

Însă și de cântări omenești era însoțită ducerea Preacuratei, pentru că Ana cea dreaptă – cum spune în cuvântul Sfântului Terasie –, grăiește către fecioarele care mergeau înainte: „Cântați-i acesteia întru laude, cântați-i întru alăute, glăsuiți cântare duhovnicească; măriți-o pe dânsa în psaltire cu zece strune”. Biserica a pomenit despre aceasta, zicând: „Bucură-se cu duhul Ioachim și Ana. Și cetele fecioarelor cânta Domnului, cu psalmi cântând și cinstind pe maica Lui”. De aici se arată că cetele de fecioare, care mergeau atunci înaintea Preacuratei Fecioare, cântau oarecare cântări din psalmii lui David. Cu ele se unește și făcătorul canonului acestuia, zicând: „Începeți, fecioare, și cântați cântări, ținând în mâini făclii”. Apoi Sfinții și drepții ei Părinți, Ioachim și Ana, după mărturia Sfântului Tarasie, aveau în gurile lor această cântare a lui David, strămoșul lor: Ascultă fiică și vezi și pleacă urechea ta și uită poporul tău și casa părintelui tău, că a dorit Împăratul frumusețea ta.

Atunci, după povestirea Sfântului Teofilact, au ieșit preoții care slujeau în biserică întru întâmpinarea acelei preaslăvite fiice a lui Dumnezeu și cu cântări au întâmpinat pe Preasfânta Fecioară, pe aceea care avea să fie Maica Arhiereului celui Mare, Care a străbătut cerurile. Pe aceasta aducând-o Sfânta Ana la ușile bisericii, precum scrie Sfântul Tarasie, zicea așa: „Vino, fiică, către Cel ce mi te-a dăruit! Vino chivot al sfințeniei către mult înduratul Stăpân! Vino, ușa vieții, către Milostivul dătător! Vino, sicriul Cuvântului, către lăcașul Domnului, intră în biserica Domnului, bucuria și veselia lumii”. Iar către Zaharia a zis Ioachim, ca și către un proroc, arhiereu și rudenie a lor: „Primește, Zaharia, pe cortul cel curat; primește, preotule, sicriul cel fără de prihană; primește, proorocule, cădelnița și cărbunele cel nematerialnic, primește dreptule tămâia cea duhovnicească”.

Apoi dreapta Ana a zis către arhiereu, precum povestește Sfântul Ghermano: „Primește, o! prorocule, pe fiica cea dăruită mie de Dumnezeu; primește-o și o sădește pe ea în muntele cel sfânt, în locașul cel gata al lui Dumnezeu, nimic ispitind, până când Dumnezeu, Care a chemat-o aici, va aduce la săvârșire cele ce bine a voit pentru dânsa”.

Erau acolo, după cum scrie Sfântul Ieronim, cincisprezece trepte la intrarea în biserică, după numărul celor cincisprezece psalmi ai treptelor, și la fiecare din acele trepte se cântă câte un psalm de către preoții și leviții care intrau în slujbă. Deci drepții părinți au pus pe prunca cea fără prihană pe treapta cea dintâi, iar ea îndată, singură, a alergat pe trepte foarte degrabă, neajutând-o nimeni, nici sprijinind-o. Și alergând la treapta cea de sus, a stat acolo, întărind-o pe dânsa puterea lui Dumnezeu cea negrăită. Căci încă mică fiind, a început Domnul a arăta într-însa puterea Sa cea mare, ca să înțeleagă cât de mare va fi în dar, când va veni în vârstă cea desăvârșită.

Atunci se mirau toți când au văzut pe acea pruncă de trei ani suindu-se singură degrabă pe acele trepte, ca și cum ar fi fost desăvârșită cu vârsta. Mai vârtos Zaharia se miră de aceasta și, ca un proroc, din descoperirea lui Dumnezeu înțelegea mai înainte cele ce aveau să fie. Căci, spune despre dânsul Sfântul Teofilact, că era luminat de Duhul. La fel și Sfântul Tarasie grăiește despre dânsul că, umplându-se de Duhul Sfânt, a strigat: „O, pruncă curată! O, fecioară neîntinată! O, doamnă preafrumoasă. O, înfrumusețarea femeilor! O, podoaba fiicelor! Tu ești binecuvântată între femei; tu ești preamărită cu curățenia; tu ești pecetluită cu fecioria; tu ești dezlegarea blestemului lui Adam”.

Iar către Sfânta Ana, după mărturia Sfântului Ghermano, Zaharia a zis: „Bine este cuvântat rodul pântecelui tău, o, femeie mai cinstită decât oricare altele! Preaslăvită este aducerea ta, o, iubitoare de Dumnezeu!”. Apoi ținând prunca de mână – zice același Sfânt Ghermano –, cu bucurie a adus-o Zaharia întru cele sfinte, zicând către dânsa unele ca acestea: „Vino, împlinirea prorociei mele; vino, săvârșirea făgăduințelor Domnului; vino, pecetea așezământului Lui; vino, împlinirea tainelor Lui; vino, oglinda tuturor prorocilor; vino, înnoirea celor învechite; vino, lumina celor ce zac în întuneric; vino, dar nou și preadumnezeiesc, intră cu bucurie în biserica Domnului tău; acum în aceasta de jos, pământească, iar puțin mai pe urmă în cea de sus și neapropiată”.

Iar prunca săltând și bucurându-se foarte, mergea în casa Domnului. Că, deși era mică cu vârsta, fiind numai de trei ani, însă cu darul lui Dumnezeu era desăvârșită, ca ceea ce era aleasă de Dumnezeu mai înainte de întemeierea lumii.

Astfel a fost dusă în biserica Domnului Preacurata și Preabinecuvântata Fecioară Maria. Atunci arhiereul Zaharia a făcut un lucru străin și tuturor de mirare, căci a dus pe pruncă în sfânta sfintelor, care este după a doua catapeteasmă, în care era chivotul Legii cel ferecat peste tot cu aur, și heruvimii slavei care umbreau altarul, unde, nu numai femeilor, ci nici preoților nu le era îngăduit a intra, fără numai singur arhiereului, o dată într-un an.

Acolo i-a dat arhiereul Zaharia Preacuratei Fecioare loc de rugăciune. Căci celorlalte fecioare, care, de asemeni, erau aduse pentru slujbă în biserica Domnului până la vremea vârstei lor, le era dat loc de rugăciune, după mărturia Sfântului Chiril Alexandrinul și a lui Grigore de Nissa, între biserică și altar, unde mai pe urmă a fost ucis Zaharia. Și nicidecum nu era cu putință vreuneia din fecioarele acelea a îndrăzni să se apropie de altar, pentru că le oprise arhiereul.

Aceasta a făcut-o arhiereul după porunca lui Dumnezeu, despre care grăiește Sfântul Teofilact astfel: „Iar arhiereul, fiind luminat de Dumnezeu, a cunoscut pe pruncă, că este locaș al dumnezeiescului dar, și că este mai vrednică decât el spre a sta totdeauna înaintea feței lui Dumnezeu. Și, aducându-și aminte de cele zise în Lege despre chivot – căci s-a poruncit ca acela să fie pus în sfânta sfintelor –, îndată a priceput cum că acela a fost mai înainte numai închipuirea copilei acesteia. Deci, neîndoindu-se, a îndrăznit mai presus de Lege a o aduce în Sfânta Sfintelor. Și a primit pe Fecioară locul acela, care nu era văzut de nici unul din alți bărbați, nici chiar de preoți, decât numai de arhiereu o dată într-un an. Căci se cădea aceasta pentru ea, ceea ce s-a sfințit mai înainte de zămislire prin curăție; și din pântece s-a îndreptat să nu slujească legii celei omenești care zace asupra oamenilor celor ce greșesc, ci celei cerești, fiind mai presus decât îngerii și în care, nu legea omenească, ci darul cel desăvârșit a lucrat”.

Apoi drepții părinți au adus – precum zice Sfântul Ieronim –, cu Preabinecuvântata lor fiică, și daruri lui Dumnezeu, jertfe și arderi de tot. Și fiind binecuvântați de arhiereu și de tot soborul preoțesc, s-au întors la casa lor cu toate rudeniile și au făcut ospăț mare, veselindu-se și mulțumind lui Dumnezeu. Iar Preabinecuvântata Fecioară, la începutul vieții sale, a fost dată în casa Domnului, în locașul de fecioare, pentru că biserica Ierusalimului – cea zidită de Solomon, iar după pustiire, înnoită de Zorobabel –, avea multe locașuri de locuință precum zice Iosif (Flaviu), istoricul cel vechi al evreilor: „Că erau pe lângă peretele bisericii, treizeci de camere de piatră despărțite una de alta, largi și foarte frumoase. Iar peste acelea erau alte camere și peste acelea al treilea rând, și de toate era numărul lor nouăzeci de camere, având toată îndemânarea. Iar înălțimea casei era ca și peretele bisericii, ca niște stâlpi întărind biserica pe dinafară”.

Deci în acele case erau diferite locașuri: deosebi viețuiau fecioarele, care erau date spre slujba lui Dumnezeu, până la o vreme; în altă parte locuiau și văduvele, cele care se făgăduiau să-și păzească curățenia până la sfârșitul vieții lor, precum era Ana prorocița, fata lui Fanuil; și iarăși deosebi petreceau bărbații care se chemau nazorei, viețuind în chipul monahilor necăsătoriți. Aceia toți slujeau Domnului în biserică și își aveau hrana din averea lor. Iar celelalte case erau pentru odihna săracilor străini care veneau de departe pentru închinăciune.

Deci în locașul fecioarelor, precum s-a zis, a fost dată prunca cea de trei ani, Preacurata Fecioară Maria, fiind orânduite pe lângă dânsa fecioare mai bătrâne cu anii, iscusite în Sfânta Scriptură și în lucrul mâinilor, pentru că din copilărie să se deprindă dumnezeiasca pruncă și cu Scriptură și cu lucrul mâinilor. Apoi o cercetau pe ea Sfinții ei Părinți Ioachim și Ana, iar mai vârtos Sfânta Ana, ca o maică mergea adeseori să vadă pe fiica sa și o învăța pe dânsa. Astfel, a învățat degrabă Scriptura Legii vechi desăvârșit, după mărturia Sfântului Ambrozie și a lui Gheorghe istoricul, și nu numai Scriptura, ci și lucrul mâinilor l-a deprins bine, precum zice despre dânsa Sfântul Epifanie: „Fecioara era ascuțită la minte și iubitoare de învățătură și nu numai Sfânta Scriptură învăța, ci și toarcerea linii și a inului și la cusături cu mătase se îndeletnicea”.

Pentru priceperea sa cea bună, era tuturor mirare și lucra mai vârtos acele lucruri ce puteau să fie de trebuință preoților la slujba Bisericii; încât mai pe urmă, pe vremea Fiului ei, putea să se hrănească cu cinste. Pentru că chiar hitonul cel necusut, adică cămașa pentru care s-a tras sorț când Domnul era răstignit pe cruce, a fost țesut de Fecioara Maria, cu mâinile ei.

Sfântul Epifanie spune că se dădea Preacuratei Fecioare, ca și celorlalte fecioare, hrana cea obișnuită de la biserică, dar ea o dădea săracilor străini, pentru că era hrănită cu pâine cerească, precum cânta Biserica. Sfântul Ghermano spune despre dânsa: „Petrecea Fecioară în Sfânta Sfintelor, primind hrană dulce de la îngeri”. Și Sfântul Andrei Criteanul grăiește: „În Sfânta Sfintelor petrecând Fecioara ca într-o cămară, primea hrană străină și nestricăcioasă”.

Și se spune că Preacurata Feicoară intra în cortul cel mai dinăuntru, care se zice Sfânta Sfintelor, ce era după a doua catapeteasmă, iar nu în locașul cel fecioresc. Pentru că, deși avea loc deosebit în locașul fecioarelor, la rugăciune ea intră în Sfânta Sfintelor, căci numai ei îi era îngăduit. Dar ajungând în vârstă mai mare și deprinzându-se cu scriptură și cu lucrul mâinilor, mai mult zăbovea la rugăciune, decât la lucru. Ea avea obicei de petrecea toată noaptea și cea mai mare parte a zilei în rugăciuni. La rugăciune intra în Sfânta Sfintelor, iar la lucrul mâinilor se întorcea în locașul său; pentru că nu era slobod a lucra ceva în Sfânta Sfintelor, nici a aduce ceva acolo.

Cea mai multă vreme a vieții sale și-a petrecut în biserică la rugăciune, după a doua catapeteasmă, în cortul cel dinăuntru, decât în casă ce îi era dată pentru lucrul mâinilor. Pentru aceasta, de către toți învățătorii, cu un glas se mărturisește, că Preacurata Fecioară până la doisprezece ani și-a avut viața în Sfânta Sfintelor, de vreme ce numai câte puțin ieșea de acolo. Iar cum a fost viața ei în vârstă tinereților, scrie Ieronim astfel: „Fericită Fecioară, încă din pruncia sa, când era în biserică cu celelalte fecioare de o vârstă cu sine, își petrecea viața foarte cu rânduială. Pentru că de dimineață până la al treilea ceas din zi, stătea la rugăciune; iar de la al treilea ceas până la al nouălea, se îndeletnicea cu lucrul mâinilor sau cu citirea cărților sfinte. De la al nouălea ceas, iarăși își începea rugăciunea, de la care nu înceta, până când nu i se arăta îngerul, dintr-ale cărui mâini se obișnuise a-și primi hrană. Și așa mereu tot mai mult sporea în dragostea lui Dumnezeu”.

Astfel a fost viața ei în feciorie, când locuia împreună cu fecioarele cele de o vârstă. Din zi în zi crescând și întărindu-se cu duhul, creștea într-însa și viața cea cu nevoință, cu iubire de osteneală și rugăciune. Pentru că mergea din putere în putere, până când a umbrit-o puterea Celui de sus. Iar când i se arăta îngerul aducându-i hrană, a văzut cu ochii săi chiar arhiereul Zaharia, despre care mărturisește Sfântul Gheorghe Nicomidianul, zicând: „Din zi în zi, înaintând cu vârsta, se înmulțeau și darurile Duhului Sfânt întru dânsa”.

Apoi petrecea împreună cu îngerii, lucru pe care și Zaharia îl știa. Căci intrând el în altar, după obiceiul său, ca arhiereu, a văzut pe cineva că vorbea cu fecioară, dându-i hrană, și având chipul străin - pentru că era înger cel ce se arăta. Și înspăimîntîndu-se Zaharia, cugeta în sine: „Ce este această nouă și neobișnuită asemănare îngerească ce s-a arătat și vorbea către fecioară, cu chip fără de trup, aducând hrană care hrănește trupul, cel cu firea nematerialnică, dând fecioarei mâncare materialnică? Acea vedere îngerească se făcea numai preoților, și aceea nu totdeauna; iar către partea femeiască și încă către o fecioară așa tânără, nicidecum nu este obișnuit a se vedea. Căci de ar fi fost dintre cele însoțite cu bărbat, dar fără copii, s-ar fi rugat ca să i se dea rod – precum s-a rugat Ana odinioară –, atunci nu m-aș fi minunat de arătarea îngerească.

Dar fecioara astfel de lucru nu cere și, precum văd, totdeauna i se arată îngerul. Pentru aceasta sunt în mai mare mirare, în spaimă și în îndoială. Căci, ce poate să fie aceasta? Și ce vine, să-i vestească îngerul? Ce este hrana aceea ce i se aduce? Și de unde se ia? Cine pregătește acea hrană? Și ce mână face acea pâine? Pentru că îngerii nu se îngrijesc pentru trebuințele trupești, deși mulți oameni au fost hrăniți printr-înșii, dar hrana aceea o pregătea mână omenească.

Căci îngerul, slujind lui Daniil, deși putea, cu puterea Celui Preaînalt, nu prin altcineva, ci prin sine să împlinească cele poruncite, a luat pe Avacum cu scafa (vas), că nu cumva vedenia cea îngerească și hrana cea neobișnuită, să înfricoșeze pe cel ce îl hrănea. Iar aici singur îngerul vine către fecioară, care lucru este plin de o taină, pe care eu nu o pricep. Ce este aceasta? Căci chiar din copilăria ei s-a învrednicit de daruri ca acestea, ca să-i slujească cei fără de trupuri.

Ce este aceasta? Au doar întru dânsa se vor împlini graiurile prorocești? Au doar întru dânsa va fi sfârșitul așteptării noastre? Au doar dintr-însa va lua fire Cel Care are să vină să mântuiască neamul nostru? Căci această taină a fost mai dinainte prorocită, și Cuvântul caută pe aceea care să slujească tainei. Au doar nu este alta mai dinainte aleasă ca să slujească tainei, fără numai fecioara aceasta, pe care o văd?

Cât ești de fericită casa lui Israel, din care a odrăslit o vlăstară ca aceasta! Cât ești de fericită rădăcina lui Iesei, din care a ieșit vița, care are să odrăslească lumii floarea mântuirii! Cât de slăvită este pomenirea părinților acesteia! Cât sunt de fericit și eu cel ce mă satur de o vedere că aceasta și înfrumusețez o Fecioară ca aceasta, spre a fi mireasa Cuvântului!”.

Până aici este povestirea Sfântului Gheorghe Nicomidianul.

Încă și Fericitul Ieronim asemenea grăiește: „Cum că în toate zilele o cercetau pe dânsa îngerii și de m-ar fi întrebat cineva pe mine cum a petrecut acolo, Preacurata Fecioară în vremea copilăriei sale, aș fi răspuns că acel lucru numai lui Dumnezeu singur i-a fost știut și lui Gavriil Arhanghelul, păzitorul ei cel nedepărtat, care împreună cu alți îngeri venea adeseori la dânsa și cu dragoste vorbeau împreună cu dânsa”.

Astfel petrecea Preacurata Fecioară în sfânta sfintelor împreună cu îngerii, dorind ca în veci să viețuiască întru curățenie îngerească și în feciorie, după mărturia sfinților învățători, Grigore de Nissa, Ieronim și a celorlalți, care zic că această Fecioară singură și-a logodit fecioria lui Dumnezeu. Pentru că în Legea veche era neobișnuit fecioarelor a nu se mărita, căci mai cinstită era însoțirea decât fecioria. Iar Preacurata Fecioară a cinstit fecioria, mai vârtos decât însoțirea și, făcându-se mireasa lui Dumnezeu, ziua și noaptea Îi slujea Lui în curățenia fecioriei sale. Iar Duhul cel Preasfânt, cu bunăvoința lui Dumnezeu Tatăl, pregătea întru dânsa sălășluirea lui Dumnezeu Cuvântul.

Să fie dar Preasfintei și Celei de o ființă și nedespărțitei Treimi, slavă și mulțumire. Iar Preacuratei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria, cinste și laudă, de la toate neamurile în veci. Amin.


Doxologia

Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește.

Maica Domnului Prodromița:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
  • IC XC NI KA 21.11.2022 13:07
    Predică la Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului (Pr. Ilie Cleopa)
    ARHIMANDRITUL CLEOPA ILIE PREDICI


    „Doamne, dacă ne vei da nouă un prunc, noi îl vom da bisericii, și-l vom închina bisericii Tale pentru toată viața lui, numai să nu ne lași pe noi sterpi și neroditori și de ocara lumii”.

    Intrarea în biserică a Maicii Domnului
    Părinților, fraților și iubiți credincioși,

    Mai înainte de a începe predica, voi aminti cuvin­te­le Sfântului Duh, care se cuprind în troparul acestui dum­nezeiesc praznic al Intrării în biserică a Maicii Dom­nu­lui. Iată aceste cuvinte:

    „Astăzi înainte-însemnarea bu­nei voințe a lui Dumnezeu și propovăduirea mântuirii oamenilor, în biserica lui Dumnezeu luminat Fecioara se ara­tă și pe Hristos mai înaintea tuturor Îl vestește. Aces­te­ia și noi cu mare glas să-i strigăm: Bucură-Te, plinirea rânduielii Ziditorului!”.


    Am pus troparul praznicului mai înainte de predi­că, pentru că în acest dumnezeiesc tropar, dumnezeieștii Părinți au adunat dogmele acestui praznic împărătesc. Tro­parul și condacul unui praznic sau al unui sfânt adu­nă pe scurt ori viața acelui sfânt, ori însemnătatea pe scurt a acelui praznic despre care vorbește el.

    Precum ați au­zit, începutul troparului zice: „Astăzi înainte-însemna­rea bunei voințe a lui Dumnezeu”. Intrarea Maicii Dom­nu­lui în biserică a fost primul semn din rânduiala bună­voinței lui Dumnezeu de a mântui neamul omenesc.

    Dar să vedem în ce fel s-a împlinit acest semn, în ce fel s-a întâmplat el și cum au urmat lucrurile prin această bu­nă­voință a lui Dumnezeu de a mântui lumea, începută prin aducerea în lume a Maicii Domnului și prin intrarea ei în biserică. Dar iată în ce fel a fost intrarea Maicii Domnului în biserică.

    Împlinindu-se trei ani de la nașterea Preasfintei Năs­cătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, dum­nezeieștii Părinți Ioachim și Ana, sfinții și drepții ace­ia te­mă­tori de Dumnezeu și-au adus aminte de făgădu­in­ța pe care au făcut-o ei înainte de a se naște Maica Domnului. Căci ei au fost oameni sterpi și neroditori și numai prin ru­găciuni și post și milostenie au dobândit pe această dum­nezeiască odraslă, pe această dumnezeiască pruncă Maria.

    Dar ei au făgăduit: „Doamne, dacă ne vei da nouă un prunc, noi îl vom da bisericii, și-l vom închina bisericii Tale pentru toată viața lui, numai să nu ne lași pe noi sterpi și neroditori și de ocara lumii”.

    Deci, aducându-și aminte de această făgăduință pe care au făcut-o, după ce au văzut că Dumnezeu a îm­pli­nit cu dânșii marea bucurie de a le da lor pe această fiică, au gândit să o dea bisericii, după făgăduința de mai îna­inte.

    Și gândind aceasta, au făcut pregătire. Mai întâi au adunat la Nazaret – orașul unde trăiau ei – rudeniile lor cele de neam împărătesc și arhieresc, că dum­ne­ze­ies­cul părinte Ioachim era din neamul împărătesc al lui Da­vid, iar sfânta și dumnezeiasca Ana, mama Maicii Dom­nu­lui, era din neamul arhieresc al lui Aaron.

    Deci s-au adu­nat la Nazaret rudeniile lor cele de mare cinste, și ei le-au spus acelora planul lor, anume că vor să ducă pe co­pila lor în biserica lui Dumnezeu, după făgăduință, s-o dea acolo să slujească lui Dumnezeu în toată vremea vie­ții ei.

    După aceasta, sfătuindu-se cu neamurile lor, au adu­nat multe copile nevinovate și curate, de o vârstă cu dân­sa și mai mari, din neamul evreiesc, la casa lor din Na­zaret și le-au pus să petreacă pe această sfântă copilă pâ­nă la Ierusalim, cu cântări și cu psalmi. Și copilele s-au prins să meargă cu mare bucurie, fiind îndemnate de părinții lor, că știau că această fiică dumnezeiască Maria e năs­cu­tă după făgăduință.

    Așa s-au adunat, la casa dumne­ze­ieș­tilor Părinți din Nazaret, mulțime de fiice evreiești, curate și nevinovate, îmbrăcate în haină de sărbătoare, având lumânări aprinse; iar dumnezeieștii Părinți Ioa­chim și Ana au îmbrăcat pe dumnezeiasca pruncă în haine foarte frumoase și curate, potrivit cu rangul și sfințenia ei.

    Și au pornit din Nazaret spre Ierusalim, cale de peste o sută de kilometri și au mers vreme de trei zile. Și era o minune mare și preaslăvită acea dumnezeiască adunare, alcătuită din neamurile Preasfintei Maici a lui Dumnezeu și ale dumnezeieștilor Părinți. Erau zeci de fecioare, sau poate și sute cu făclii, mergând și cântând, mai cu seamă psalmii dumnezeiescului prooroc David, care a fost strămoș al Maicii Domnului după trup.

    Și cântau mai ales cele ce se potriveau cu această mare taină și cu această ducere a Maicii Domnului în Sfânta Sfintelor, zicând așa: „Ascultă, fiică și vezi și pleacă urechea ta și uită pe poporul tău și casa părintelui tău!” (44, 12). Adică uită de tata și de mama, „că a poftit Îm­pă­ratul – adică Dumnezeu – frumusețea ta”, cum zice psal­mul și te cheamă în Sfânta Sfintelor.

    Și mergând ele pe drum, toată lumea se minuna și se întreba unde mer­ge această adunare, că era o adunare de oameni cinstiți, în frunte cu dumnezeieștii Părinți, Ioachim și Ana și o mul­țime de fecioare curate și nevinovate, îmbrăcate în hăi­nuțe curate de sărbătoare, cu făclii aprinse, mergând și cân­tând din psalmii lui David.

    Era o adunare atât de stră­lucitoare, cum ar fi fost o adunare de stele pe cer, iar în mijlocul lor strălucea ca o lună – Preasfânta și Preacurata Fecioara Maria – prunca cea de trei ani, care mer­gea la Sfânta Sfintelor.

    Și să nu credeți că mergeau nu­mai ele. În chip nevăzut mergeau și îngerii lui Dumnezeu, ca­re cântau și petreceau pe Preacurata Fecioara Maria. Căci și chivotul legii vechi, cum zice Sfânta Scriptură, l-au dus cu cântări și cu psalmi și cu cântece frumoase, iar înaintea chivotului legii mergea, cântând și dănțuind, împăratul David (II Regi 6, 5-17), căci el era și prooroc și vedea că acest chivot, care poartă în sine mana, este închipuirea Preasfintei Maici a lui Dumnezeu, care va purta în sine mana cea dumnezeiască și pe Făcătorul de mană, pe Iisus Hristos.

    Dar dacă înaintea chivotului, ca­re era umbra sau închipuirea Maicii Domnului, dănțuia David și era însoțit de tot Israelul, apoi înaintea acestui chivot viu și însuflețit, care era dumnezeiasca pruncă, nu mergea împăratul cel de pe pământ, nu mergeau oamenii din tot Israelul, ci, nevăzuți, mergeau milioane de îngeri și mergea Împăratul cerului și al pământului, spre Care ne rugăm totdeauna în rugăciunea noastră: „Împărate ce­resc, Mângâietorule, Duhul Adevărului…” și celelalte.

    La adu­cerea Preacuratei și Preasfintei Maici a lui Dumnezeu în biserica lui Dumnezeu, îngerii lăudau și cântau, căci se aducea lui Dumnezeu această biserică vie și însuflețită.

    Se aducea în Sfânta Sfintelor această biserică dumne­ze­ias­că purtată de Duhul lui Dumnezeu, după cum auziți că se cântă la biserică, în condac:

    „Preacurată Biserica Mântuitorului, cămara cea de mult preț și Fecioara, sfin­ți­tă vistieria slavei lui Dumnezeu, astăzi se aduce în casa Dom­nului, împreună aducând darul Duhului lui Dumnezeu, pe care o laudă toți îngerii lui Dumnezeu: Aceasta este cor­tul cel ceresc” (condacul praznicului).

    Așa o aduceau în­ge­rii și o lăudau, că nu era ea o copilă de rând; era Bi­serica Duhului Sfânt; cu dânsa călătorea darul Duhului lui Dumnezeu, pentru că era umbrită de puterea acestui Duh și era plină de El.

    Și când au ajuns, după trei zile, la Ierusalim, s-a făcut și acolo o minune preaslăvită. Biserica cea zidită de Solomon și restaurată de Zorobabel, după ce a fost pus­tii­tă pe timpul robiei din Babilon, era o biserică foarte fru­moasă – că se minuna oarecând Petru de zidurile ei.

    Și de jos, de la temelie, până unde se intra în biserică, erau 15 trepte, după numărul celor 15 psalmi pe care preoții și leviții îi cântau când intrau la slujbă. Pentru că la fie­care treaptă, ce urcau la biserică, cântau câte un psalm; și toți se numeau psalmii treptelor, după cum îi vedem pâ­nă astăzi în Psaltire.

    Și când a ajuns dumnezeiasca co­pilă la aceste 15 trepte, dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana voiau să o ducă de mână, să o ridice încet, ca pe o co­pilă ce nu poate păși pe trepte. Dar – o, minunile tale, Maică a lui Dumnezeu! – ea s-a desprins din mâinile părinților și din ceata fecioarelor, care o conduceau cu făclii aprinse și cu cântări și a început să zboare ca o porumbiță nevinovată, a fugit peste toate treptele ușoară ca o pasăre a raiului și a ajuns până la treapta de sus, unde erau pregătiți preoții îmbrăcați în veșminte de aur și marele arhiereu, proorocul lui Dumnezeu, Zaharia.

    Și când a ajuns acolo sus, s-au minunat preoții și tot po­po­rul cum o copilă de trei ani a putut să urce 15 trepte așa de ușor, ca și cum ar fi zburat. Și a luat-o în brațe marele prooroc Zaharia, care era și prooroc și arhiereu și căruia i se descoperise de la Dumnezeu cine este această prun­că.

    Și dacă a luat-o și a dus-o în biserică să se închine, du­pă ce a închinat-o, a făcut Zaharia proorocul un lucru cu totul neobișnuit, cu totul minunat și cu totul neîn­gă­duit de legea veche. Ce a făcut? A dus-o pe această dum­ne­zeiască pruncă nu în Sfânta unde intrau preoții, ci du­pă a doua catapeteasmă, unde era chivotul legii cel fe­re­cat peste tot cu aur și Heruvimii slavei, care umbreau al­tarul și mana și toiagul lui Aaron, care înfrunzise și șarpele cel de aramă și celelalte lucruri sfinte ale lor.

    Și s-au minunat preoții foarte, dar nu numai preoții, ci și îngerii s-au minunat. Cum se poate să intre o copilă în Sfânta Sfintelor? Cum a îndrăznit Zaharia proorocul să ducă pe cineva în Sfânta Sfintelor, după a doua catapeteasmă, unde era jertfelnicul de aur și tot ce aveau ei mai scump în legea veche, unde nu numai preoții n-aveau voie, dar nici arhiereul nu putea să intre decât o dată pe an; acolo unde arhiereul intra o singură dată pe an, dar nu fără de sânge, ci aducând sânge de țapi și de boi, de junci, de miei și de iezi și stropind altarul și jertfelnicul pentru curățirea lui și pentru curățirea poporului; deci acolo unde arhiereul nu îndrăznea să intre mai mult decât o dată pe an, acolo a dus-o pe Preasfânta Fecioară Maria.

    Și s-au minunat nu numai oamenii, ci și îngerii, cum ați auzit că a cântat astăzi axionul din irmos. Căci se zice că îngerii, văzând intrarea Preacuratei Fecioare Maria în Sfânta Sfintelor, foarte s-au înspăimântat.

    Cum, o fecioară, o copilă, a intrat în Sfânta Sfintelor?! Dar dumnezeiescul prooroc Zaharia știa cine este această copilă. Preoții legii vechi nu știau că această copilă va fi Maica Arhiereului Celui Mare, Care va străbate cerurile (Evrei 4, 14) – cum zice marele Apostol Pavel – și va împăca lumea cu Dumnezeu Tatăl și Se va jertfi pe Sine, aducându-Se jertfă o dată pentru totdeauna pentru mântuirea neamu­lui omenesc.

    Zaharia știa, căci era prooroc, că această co­pi­lă este mai sfântă decât Sfânta Sfintelor, pentru că ea va purta în sine pe Acela Care stă în Sfânta Sfintelor cea nefăcută de mână, în ceruri, pe Arhiereul bunătăților ce­lor viitoare, cum zice dumnezeiescul Apostol Pavel.

    Și de aceea a dus-o în Sfânta Sfintelor și după ce s-au închinat la jertfelnicul cel cu totul de aur și la sicriul legii Dom­nu­lui, a luat-o pe dânsa și a dat-o în ceata fecioarelor. Și i-a hărăzit locuință de locuit în ceata fecioarelor, în cameră cu ele, iar pentru închinare intra în Sfânta Sfintelor, unde nici el nu putea să intre decât o dată pe an.

    Dar o să întrebați: Cum Biserica spune că Fecioara a petrecut în Sfânta Sfintelor 12 ani? De ce spune că a pe­trecut în Sfânta Sfintelor și nu în ceata fecioarelor? Iată pentru care pricină: biserica lui Solomon – care fuse­se refăcută de Zorobabel – avea în jurul ei 90 de camere, cum arată vechiul istoric evreiesc Iosif Flaviu. Avea 30 de ca­mere de piatră, spațioase, luminate de soare, bine îm­po­dobite și curate, care se aflau în jos, în jurul peretelui bisericii. Și în acestea viețuiau văduvele, care își petreceau văduvia în curățenie și erau pururea în biserica lui Dumnezeu, precum ați auzit că era Ana, fiica lui Fanuel, din neamul lui Așer și alte multe văduve, care petreceau și se hrăneau numai din venitul bisericii și slujeau la curățenia bisericii și la toate trebuințele ei.

    Deasupra acestora mai erau 30 de camere, la fel de mari, la primul etaj și acolo petreceau nazireii, călugării din legea veche, care trăiau necăsătoriți, asemenea călugărilor de azi și nu aveau voie să pună briciul în barbă sau mustață, să-și taie părul, să bea vreo dată băutură bețivă sau sichere, care era un fel de must amețitor și dulce.

    Iar deasupra celor 30 de camere, unde stăteau nazireii, erau alte 30, la al doilea etaj, și acolo petreceau fecioarele bisericii. Toți binecredincioșii, care voiau să le păstreze pe fetele lor curate până la măritat, le aduceau la biserica lui Solo­mon și le dădeau sub îngrijirea preoților și arhiereilor, să petreacă în cântările bisericii, să fie numai la lucrul bisericii, cosând veșminte și broderii și spălând și cură­țind biserica, care era foarte mare.

    Și aceste fecioare pe­tre­ceau la catul sau la rândul al treilea, în celelalte 30 de camere. Deci, erau suprapuse treizeci de camere și alte treizeci și alte treizeci, de toate nouăzeci de camere.

    Și acolo, într-una din camerele de la ca­tul cel mai de sus, dumnezeiescul prooroc Zaharia a dus-o pe Preacurata Fecioara Maria și i-a dat loc de lo­cuit. Și erau aceste trei rânduri de camere făcute întoc­mai cu înălțimea bisericii lui Solomon, stăvilind ca niște contraforturi de întărire pereții bisericii.

    Deci acolo a dus-o pe Preacurata Fecioară Maria dumnezeiescul pro­o­roc Zaharia și a dat-o în seama fecioarelor celor mai în vârstă, unde ea, fiind foarte luminată de Duhul Sfânt, a învățat de la acelea toate Scripturile. Și nu numai Scripturile, ci a învățat țesături, lucru de mână, cum arată Sfântul Gherman.

    Astfel a ajuns foarte pricepută în a coase în gherghef – broderie artistică, așa cum se cheamă astăzi – tot felul de flori, fire de aur, să coasă mitre și veșminte arhierești. Și se minunau fecioarele ce­le­lalte de istețimea și de cură­țe­nia minții ei, că a deprins în­dată toată dumnezeiasca Scriptură și tot lucrul mâi­ni­lor cel mai gingaș și cel mai curat, pentru folosul bise­ri­cii.

    Și era iubită de toți pentru înțelepciunea ei și pentru fru­musețea ei negrăită și bunăta­tea inimii ei. Și a crescut dumnezeiasca pruncă acolo. Dar, cum arată Sfântul Teofilact, Sfântul Gherman, Teo­dorit și alți Sfinți Părinți dumnezeiești, ea, de cu seară și până aproape de zori, pe­tre­cea în Sfânta Sfintelor, ru­gân­du-se, în cugetare adân­că de Dumnezeu, în răpirea și în ex­tazul minții și în la­crimi necontenite se ruga pentru mân­tuirea întregului neam omenesc.

    În zorii zilei, ador­mea puțin – pentru o oră sau mai puțin – și apoi iar se scu­la la rugăciune, din zorii zilei și până în ceasul al trei­lea din zi (ora 9 de azi) și era pururea în genunchi, petre­când în Sfânta Sfintelor. De la ora 9 dimineața până la ora 3 după amiază se ducea iarăși la lăcașul fecioarelor și acolo se apuca de lucrul mâinilor, de cusut veșminte ar­hie­rești și preoțești și alte lucruri sfinte, spre folosul bise­ri­cii.

    Dar nu întrerupea și nu strica rugăciunea, căci spun dumnezeieștii Părinți că era pururea în gândire de Dumnezeu, pururea legea lui Dumnezeu era în mintea ei și ziua și noaptea, căci cosând acolo, cu mâinile cosea la gherghef și alte lucruri, iar cu mintea era pururea în gân­di­rea de Dumnezeu și în rugăciune.

    Șase ore lucra ea aco­lo și iarăși de la ora trei intra la rugăciune până la ora șase seara, care era atunci ceasul doisprezece din zi, că așa se numărau atunci. Și ora cinci după-amiază era cea­sul al unsprezecelea, după lucrătorii viei (Matei 20, 6), pre­cum știți, iar ora șase seara era ceasul al doisprezecelea.

    Deci, până la ora șase seara, ea stătea în rugăciune de la ora trei, iar seara la ora șase venea Arhanghelul Gavriil din cer și-i aducea ei hrană, când se ducea la Sfânta Sfin­telor, hrana îngerilor din ceruri. Îi aducea hrană dul­ce, îngerească, pentru că doisprezece ani ea n-a mâncat hrană pământească, ci numai hrană de la dumnezeiescul Arhanghel Gavriil.

    Era o împărtășire dumnezeiască și în­ge­rească ce o hrănea pe ea. Și pe acest dumnezeiesc ar­han­ghel de multe ori l-au zărit preoții cei vrednici. Iar Zaharia proorocul totdeauna îl vedea și se minuna foarte tare cum vine un înger din cer să hrănească pe această copilă, să-i aducă o dată pe zi împărtășire îngerească.

    Și gândea întru sine: „Oare ce are să fie cu dânsa?!”. Știa că va fi aleasă de Dumnezeu, știa că va fi o taină mare, dar se gândea: „Ce vrednicie are copila aceasta?!”. Își aducea aminte din Sfânta Scriptură că Dumnezeu a hrănit un po­por întreg în pustie cu mană, dar n-a venit Dumnezeu să-i dea în gură, ci a plouat mană și le-a spus să culeagă, să mănânce.

    Își aducea Zaharia aminte că Dumnezeu a hrănit pe Ilie Proorocul în pustie, dar a trimis corbii să-i aducă de două ori pe zi pâine și hrană. Își aducea aminte Zaharia că Dumnezeu a hrănit pe Daniil în groapa cu lei, dar n-a venit nici un înger și a răpit îngerul pe proorocul Avacum din Ieru­sa­lim, cu scafa cu pâine și cu zeamă, cum spune Scriptura și l-a dus în groapa cu lei în Ba­bi­lon, distanță de trei mii de kilometri, când era Daniil flămând, după trei săp­tă­mâni în groapa cu lei și încuiase gurile leilor cu posturile, cu fecioria și cu rugăciunea lui.

    Deci a luat Dumnezeu pe prooroc, cu scafa cu pâine și cu zeamă și l-a dus să hrăneas­că pe Daniil, când acesta stri­ga: „Adu-Ți aminte de mi­ne, Dumnezeule, că am flămân­zit!”.

    Dar de această fe­cioară nu se dumirea, că nu venea să-i aducă pâine pământească, nu-i aducea zeamă și car­ne, n-o hrănea cu zeamă, nu-i aducea pâine și carne ca lui Ilie; îi aducea hrană îngerească și-i da dintr-un potir de aur cu o lin­gu­ri­ță de două-trei ori în gură, și ea nu mai flămânzește pâ­nă mâine seară. Și petrece pururea în gân­dire cu Dumnezeu: „Mare pruncă este aceasta – cugeta Za­haria arhiereul și proorocul – că o hrănește îngerul încă de acuma, de pe pământ!”.

    Și așa a hrănit-o dumne­ze­ies­cul Arhanghel în Sfânta Sfintelor pe Preacurata Fecioara Maria 12 ani.

    În vremea aceasta ea s-a desăvârșit în vir­tute și era plină de Duhul Sfânt, încât nu mai pe­tre­cea șase ore în cameră cu fecioarele la lucru. Nu, ci pe­tre­cea până la ceasul al șaselea, adică la ora 12, la amiază, de di­­mi­neață și toată noaptea în rugăciune și numai de la ora 12 ziua până la ora 3 după-amiaza mai lucra la lucrul mâi­ni­lor, trei ore, iar atunci era tot în gândire de Dumnezeu.

    Cu mâinile ei cele preacurate și preasfinte lucra lu­cruri ar­hie­rești și preoțești, iar cu mintea lucra rugă­ciunea ne­con­tenită și neadormită, fiind în gândirea de Dumnezeu și în rugăciunea cea gânditoare a inimii.

    Așa a fost pe­tre­ce­rea Preasfintei Fecioare Maria în Sfânta Sfin­te­lor. Era ea ca un heruvim, numai înțelepciune (că heruvim așa se tâl­cuiește: revărsare de înțelepciune și vărsare de multă în­țelegere); era ca un serafim (că serafim înseamnă în­fier­bân­tat și arzător, deoarece arde și aprinde inima oa­me­­ni­lor spre dragostea lui Dumnezeu); ea ardea cu dragos­te necontenită de Ziditorul ei, de Cel ce a zămislit-o în pântecele maicii ei și a dat putere de naștere maicii ei celei sterpe și a adus-o la viață și la ființă.

    Ardea cu dra­gos­te de Mântuitorul în chip nețărmurit; inima ei era sus în cer, iar trupul ei preacurat era în Sfânta Sfintelor. Era un înger cuvântător, un înger dumnezeiesc în Sfânta Sfin­telor, căruia îi slujea – cine? Cel mai mare peste Ar­han­gheli, Arhanghelul Gavriil.

    Iată un înger pământesc că­ruia îi slujea un înger din cer! Nu era un înger de rând, din ceata cea mai de jos, ci dumnezeiescul Arhanghel Ga­vriil slujea acestui Înger și Serafim pământesc, care pe­tre­cea pururea în rugăciunea inimii și în adâncimea ei, Îl odihnea pururea pe Dumnezeu, prin gândire și lacrimi și foc și extaz și uimirea rugăciunii celei gânditoare.

    Arhan­ghe­lul îi slujea, Arhanghelul o hrănea, Arhanghelul o pă­zea, pentru că era biserica Dumnezeului Celui Viu și se pregătea să fie sălaș al Celui pe Care nu-L încăpea cerul și pământul.

    Iubiți credincioși,

    V-ați pus întrebarea pentru ce s-a citit astăzi evanghelia cu Marta și Maria și pentru ce la toate praznicele Maicii Domnului se citește aceasta și nu alta? La nașterea ei, la adormirea ei și la cele mai multe praznice, aceeași evanghelie se citește, cu Marta și Ma­ria. V-ați întrebat de ce?

    Ia­tă de ce: dumnezeieștii Părinți, care au alcătuit sina­xa­rul, fiind plini de Duhul lui Dumnezeu, au rânduit toate evangheliile de peste an și toți apostolii și toate cântările după lucrarea și însemnătatea fiecărui praznic, așa fel ca să ne dezvăluie și prin evanghelie și prin apostol și prin paremii și prin cântările bisericești taina acelui praznic, lucrarea acelui sfânt, viața acelui mucenic sau acelui cu­vios.

    Așa s-a pus și evanghelia de astăzi. Căci în această evanghelie se arată că Maica Domnului, Maria cea Preasfântă și Preacurată și-a ales partea cea bună (Luca 10, 42). Care e partea cea bună în viața creștinului? Știți care-i? Necontenita rugăciune.

    Toată fapta cea bună tre­buie să o însoțim cu rugăciune, cum arată marele, dumnezeiescul Apostol Pavel în epistola sa cea către tesa­lo­ni­ceni, unde zice: „Neîncetat vă rugați!” (I Tesaloniceni 5, 17).

    Dar chiar Mântuitorul în Evanghelii zice: „Luați aminte, pri­ve­gheați și vă rugați” (Matei 13, 33). Și dumnezeiescul Apos­tol Pe­tru:

    „Privegheați, că potrivnicul vostru, diavolul, ca un leu umblă, căutând pe cine să înghită!” (I Petru 5, 8). Și dum­nezeiescul prooroc David, de asemenea, ne spune: „Bine voi cuvânta pe Domnul în toată vremea, pururea lau­da Lui în gura mea” (Psalmi 33, 1).

    Ai auzit pentru ce s-a citit evanghelia aceasta? Ca să ne învețe că Maica Dom­nlui și-a ales partea cea bună, partea Mariei. Căci Mân­tui­torul, când Marta alerga să-i facă mâncare și să-i gă­tească masa, oarecum a mustrat-o cu pilda Mariei: „Mar­to, Marto, te îngrijești și spre multe te silești, dar un lu­cru trebuie!”. Care? Care-l are Maria, că stătea la pi­cioa­rele Domnului. „Căci Maria – zice – partea cea bună și-a ales, care nu se va lua de la dânsa” (Luca 10, 38-42).



    Părinților, fraților și iubiți credincioși,

    Dacă am a­vea partea Mariei în viața noastră, dacă am sta la pi­cioa­rele Domnului ca Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, da­că am petrece în rugăciune și gândire de Dumnezeu ca dânsa, nu ne-ar hrăni pe noi oamenii, ci îngerii și se­ra­fi­mii din cer.

    Dar noi punem nădejdea numai în palmele noas­tre, punem nădejdea numai în pieptul nostru, în pri­ce­perea noastră. Și auzi ce spune proorocul Ieremia: „Bles­temat este omul care se reazemă pe brațele sale și și-a pus nădejdea în trupul său”! Auzi ce spune: „Cel ce se reazemă pe mâinile și pe picioarele sale, animal este, că patru picioare are, nu două”!

    Auzi, blestemat este o­mul care se reazemă pe brațele sale și a întărit brațele tru­pului său! Mai zice: „Nebun este acela care sărută mâi­nile sale și zice că acestea m-au hrănit pe mine”. Te-au hrănit mâinile tale? Dar dacă Dumnezeu îți dădea junghi, îți dădea o boală, dacă ai fi căzut și-ți rupeai o mână sau un picior, dacă nu-ți dădea ție Dumnezeu sănătate și viață, ai fi putut face ceva cu mâinile și picioarele tale, sau cu priceperea ta? Așa-i că nu?

    De aceea, Scriptura numește ne­bun pe acela care-și sărută mâinile sale că acestea l-au hrănit. Nu-i adevărat, Dumnezeu ne hrănește: „Arun­că spre Domnul grija ta și el te va hrăni!” (Psalmi 54, 25).

    Să nădăjduim întâi în Dumnezeu și așa, cu cinste și cu dreptate, să muncim, să lucrăm, că zice iarăși Scrip­tu­ra: „Cela ce nu lucrează, să nu mănânce” (II Tesaloniceni 3, 8).

    Deci lucrul nostru să fie însoțit de rugăciune. Lucrul nos­tru să fie împletit cu gândirea la Dumnezeu, cu Sfânta Scrip­tură, cum era al Maicii Domnului în Sfânta Sfintelor. Lucrul nostru să fie așa de ușor, încât să nu ne strice mintea de la rugăciune, de la gândirea la Dumnezeu.

    Așa arată dumnezeieștii Părinți. De ce părăsim noi gândirea la Dumnezeu, citirea Scripturilor, mergerea la biserică, me­ditația și cugetarea la gheena și la moarte, care vine pe neașteptate?
    „Pentru că ne aruncăm în marea cea tul­bu­re a veacului acestuia, ne aruncăm în nemărginire, ca să moștenim veacurile și vine moartea și ne strânge de gât”, după cum zice dumnezeiescul Părinte Efrem Sirul.

    Are obiceiul satana, creștine, lățime și lungime să-ți dea, ca să scoată mintea din gândirea lui Dumnezeu și să te ducă la pierzare.

    Fraților, să muncim cu dragoste, să lucrăm, dar să avem pe Dumnezeu în minte. Nimeni nu poate să stea degeaba, că Dumnezeu, când a pus pe om în rai, l-a spus să-l lucreze și să-l păzească (Facerea 2, 15).

    Dar știți ce lu­cra­re era aceea? Întreabă pe Nil Ascetul. Lucrarea rugă­ciu­nii; iar păzirea era păzirea minții, raiul cel cuvântător din sufletul lui.

    Să lucrăm, să mergem la muncă, să asudăm, că așa suntem noi de la început, căci zice: „Cu su­doa­rea frunții îți vei câștiga pâinea ta” (Facerea 3, 19).

    Dar în sudorile noastre și în ostenelile de pe ogoare și din fabrici, din birouri, din întreprinderi și ori de unde ar fi, să avem pe Dumnezeu în minte. Să avem pe Hristos și cu Dânsul, toate le putem.

    Auzi ce zice Apostolul Pavel: „Toate le pot în Hristos, Cel ce mă întărește, iar fără de El, nimic”. Auzi ce zice Hristos: „Rămâneți întru Mine și Eu întru voi...căci fără de Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15, 4-5).

    Te duci la prășit, omule? Ai luat sapa pe umăr, ia și pe Hristos în minte: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine pă­că­tosul (sau păcătoasa)”! Lucrezi în atelier, ai pus mâna pe ciocan, pe bonfaier, pe fierăstrău, bați pe nicovală, sau dacă ești zidar sau tâmplar, sau orice meșteșug ai, de câte ori dai cu ciocanul zi: „Doamne Iisuse!”.

    Te-ai dus la seceră, la pădure să tai lemne cu boii, lucrezi la fabrică sau oriunde ești, lucrează cu toată inima, cu toată dra­gos­tea, dar nu uita că ai pe Dumnezeu, Care Singur poa­te să-ți ajute și să te păzească.

    Câte primejdii nu sunt: auzi că pe unul l-a omorât un butuc, pe altul l-a sfă­râmat mașina, pe altul l-a prins motorul, peste unul a că­zut un copac și a murit. La urechile noastre vin ase­me­nea vești zilnic. Dar de ce? Pentru că n-a plecat la lu­cru cu rugăciunea minții.

    Dacă pleca cu rugăciunea min­ții, a­vea pe îngerul care-l păzea. Căci îngerul pururea ne pă­zeș­te. Auzi ce zice proorocul: „Străjuiva îngerul Dom­nu­lui împrejurul celor ce se tem de El, și-i va izbăvi pe ei” (Psalmi 33, 7).

    Deci, când plecăm la treabă, să avem pe Hristos în minte; și când venim de la treabă, iar; și când ne odihnim, iar; și când ne sculăm din somn, prima sim­ți­re, primul cuvânt acesta să fie: „Slavă Ție, Dumnezeul nos­tru, slavă Ție!”, „Împărate Ceresc, Mângâietorule, Du­hul Adevărului…” – și celelalte.

    Auzi ce spune Gheorghe Ar­se­laitul, că este un drac înainte mergător, care are o ceată nenumărată pe fața pământului și care îl învață pe om de dimineață. Merg acești draci de dimineață prin casele creștinilor și prin casele călugărilor și-i învață, când s-au sculat din somn, mai întâi să pună mâna pe treabă. Lasă rugăciunea mai la amiază! Mănâncă bine, bea bine și hai la treabă!

    Nu-i adevărat! Întâi să cerem ajutorul lui Dumnezeu și apoi, cu Dumnezeu în minte, să mergem la munca cin­sti­tă și curată! Să nu furați de la nimeni; să nu furați nici de la stat, nici de la alții, că nu vă îmbogățiți cu furatul, ci mai tare sărăciți!

    Era un cuvânt al cuiva: „Muncești cu dreptate și-ți ia dracul jumătate”. Dar când mai și furi? Nu, nu fura, că nu te îmbogățești; mare foc bagi în casă la tine dacă ai luat un bun al bisericii, sau dacă ai luat un ban al cuiva, sau ostenelile cuiva.

    Și dacă vei aduce mi­lostenie din aceste daruri, câine împuțit aduci lui Dumnezeu. Deci, să lucrezi cu cinste, cu dreptate, cu sfin­țenie, să muncești cu toată dragostea acolo unde te-a pus sta­tul, sau unde te-a pus dregătoria sau instituția care te adăpostește.

    Să muncești, dar să ai și pe Dumnezeu în minte. Fă semnul Sfintei Cruci când pleci la lucru, când vii – la fel; când stai la masă, fă rugăciune, când te scoli, iarăși ru­găciune; și dacă nevinovata rugăciune va povățui viața voastră și a noastră, vom avea puțină asemănare și noi cu petrecerea Maicii Domnului în Sfânta Sfintelor, vom petrece în gândire de Dumnezeu și ni se va spune și nouă, în ziua judecății, că partea cea bună ne-am ales.

    Iar dacă lăsăm rugăciunea, citirea dumnezeieștii Scripturi, merge­rea la biserică, facerea de bine și toate acestea, și ne punem nă­dejdea numai în munca noastră, atunci suntem cei mai neno­ro­ciți oameni de pe fața pământului.

    Să muncim cu dra­gos­te, cu hărnicie, dar să nu uităm că avem un Dumnezeu, Căruia trebuie să ne rugăm neîncetat: și când muncim și când suntem acasă și când ne odihnim. Pu­rurea să fie Legea Lui în mintea noastră, ziua și noaptea; pu­rurea să avem gândirea și rugăciunea spre Dumnezeu și atunci și darul lui Dumnezeu va întări brațele noastre și mintea noastră și corpurile noastre și vom fi sănătoși și vom putea izbuti, cu darul lui Dumnezeu și la muncă și la osteneală și la toate cele.
    Doar cu Dumnezeu și prin Dumnezeu!
    Amin!
  • Radu Comsuta 21.11.2022 15:34
    Mulțumim pentru cele două predici. Predica din articol și predica din secțiunea comentariilor. Pentru mine este unul din cele mai frumoase și mai interesante dintre praznicele împărătești. În primul rând este singurul dintre praznicele împărătești care își are originea în Vechil Testament. Toate își au originea după întruparea Domnului (poate Buna Vestire să fie ultimul înainte de întrupare dar deja distanța de 9 luni până la Nașterea Domnului este aproape neglijabilă), începând cu botezul Domnului, aducerea la Templu, întâmpinarea, etc., toate își au originea așa cum au fost ilustrate de evangheliști.

    Acest praznic este mai deosebit pentru că prin el începe să se lucreze ”taina cea din veci ascunsă și de îngeri neștiută...” și iată că vorbim de acei îngeri care se alăturaseră cortegiului feciorelor cu făclii aprinse și cântau și ei fără să priceapă prea bine ce se va face cu această pruncă micuță care iată urcă cele 15 trepte în fugă sărind peste ritualul psalmilor care se cuveneau a fi rostiți. Apoi e introdusă de preotul Zaharia în Sfânta Sfintelor (stupoare!) loc în care intra doar el odată pe an și nu fără a oficierea unei jertfe sângeroase. Ori această copiluță rămâne să viețuiască în Sfânta Sfintelor ca și cum această sfântă încăpere ar fi propria ei încăpere unde se ruga și lucra.

    Apoi comparațiile nenumărate pe care imnografii i le atribuie Maicii Domnului care leagă scene din istoria Vechiului Testament cu viața Preasfintei Fecioare. ”Biserică Mai înaltă decât cerurilor”; ”Fiică a împăraului” după cum a numit-o prorocul David într-unul din psalmi, ”ușa cea slăvită a Templului” referire la ușa pe care a văzut-o \iezechel și prin care a intrat numa odată Mântuitorul și încuiată a rămas după aceea; ”muntele cu umbră deasă” văzut de profetul Avacuum, ”Maica Luminii”, ”cuptorul cel răcorit” al celor șapte tineri din babilon care au fost pedepsiți de rege să fie arși de vi pântecele metalic al vițelului etc., etc.

    Nici un detaliu nu e lăsat la voia întâmplării și toate au o un rol deosebit. Până și originea părinților Maicii Domnului, Ioachim din seminția împărătească a lui David și Ana din sminția levitică a li Aron ne vor arăta că Cel ce se va naște din ea va fi și Împărat și Mare Preot, etc.

    Ceea ce regret eu însă, este fapul că în afară de predici răzlețe ale câtorva mari părinți duhovnici, nu prea avem o carte care să cuprindă o colecție de predici la un loc, pe tema acestui praznic împărătesc deosebit de frumos. Mă refer la colecția ”Cele mai frumoase predici” scoasă de Lumea Credinței în care găsim o compilație de preidici a unor părinți doctori profesori teologi renumiție, pe tema celorlalte praznice împărătești dar praznicul Intrării Maicii Domnului în Templu lipsește dintre ele.
  • IC XC NI KA 21.11.2024 14:41
    https://edituradeisis.ro/magazin/maica-domnului-si-intrarile-ei-in-templu-in-talcuiri-mistagogice-cuvinte-si-poeme/

    https://edituradeisis.ro/magazin/maica-domnului-in-teologia-secolului-xx-si-in-spiritualitatea-isihasta-a-secolului-xiv-grigorie-palama-nicolae-cabasila-teofan-al-niceei/
  • INJECTIA FINALA 21.11.2023 07:13
    RADU COMSUTA

    SUBSCRIU!
  • INJECTIA FINALA 21.11.2023 07:17
    "Deci lucrul nostru să fie însoțit de rugăciune. Lucrul nos­tru să fie împletit cu gândirea la Dumnezeu, cu Sfânta Scrip­tură, cum era al Maicii Domnului în Sfânta Sfintelor. Lucrul nostru să fie așa de ușor, încât să nu ne strice mintea de la rugăciune, de la gândirea la Dumnezeu.

    Așa arată dumnezeieștii Părinți. De ce părăsim noi gândirea la Dumnezeu, citirea Scripturilor, mergerea la biserică, me­ditația și cugetarea la gheena și la moarte, care vine pe neașteptate?
    „Pentru că ne aruncăm în marea cea tul­bu­re a veacului acestuia, ne aruncăm în nemărginire, ca să moștenim veacurile și vine moartea și ne strânge de gât”, după cum zice dumnezeiescul Părinte Efrem Sirul."
  • IC XC NI KA 21.11.2024 14:39
    Toți câți s-au mântuit nu pot să o elogieze în chip demn pe Maica Domnului.
    Sfântul Nicodim Aghioritul

    Doamne, miluiește.
  1. George Simion "l-a făcut ZOB" pe Nicușor Dan - FOTO/VIDEO. Liviu Pleșoianu: Impecabil răspunsul lui Simion legat de CENZURAREA jurnaliștilor LIBERI și a tuturor românilor ale căror opinii nu convin Sistemului!

  2. NU e o lovitură pentru Trump! Primul Papă american la Vatican, Leon al XIV-lea, "e mai rău decât Francisc". "Va pune Biserica Catolică contra lui Trump"

  3. Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!

  4. Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan a fost candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

  5. SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

  6. Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

  7. Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!

  8. DOCUMENTE: Casele de avocatură care au contracte de peste 11.000.000 de euro cu Primăria Capitalei condusă de Nicușor Dan, deși Aparatul Juridic al Primăriei are peste 80 de angajați. DEZVĂLUIRE CETĂȚEANUL.NET

  9. Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

  10. Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

Ultima oră

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: Bietul NICUȘOR are o boală din spectrul AUTIST - Asperger

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan a fost candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul evanghelist de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități” - DOCUMENT

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

09:18

Se transformă în război total: Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei

09:00

Lucian Ciuchiță: România, distrusă pas cu pas: Sărăcia ca proiect de țară

08:50

Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!