

În 20 august 1968 era inaugurată Uzina de Autoturisme Pitești (UAP). În baza un acord între autoritățile române și producătorul francez de automobile Renault, construcția uzinei s-a încheiat într-un timp record de doar un an și jumătate. Primul autoturism ieșit de pe porțile uzinei purta numele Dacia 1100 și era un vehicul produs după licența modelului Renault R8 (foto sus).

Un an mai târziu intra în fabricație Dacia 1300, care avea să fie modelul de bază al mărcii timp de aproape trei decenii (foto stânga - foto dreapta, concept actual realizat de Theodor Ioan Tănase). Fabricat în numeroase variante - berlină, break, pick-up și derivat chiar într-o versiune sport cu două uși – modelul va rămâne în memoria a generații de șoferi drept „mașina care a pus România pe roți”, amintește www.economica.net.

Între 1970 și 1980, Dacia a dezvoltat o întreagă gamă de modele. Astfel, în 1970 au apărut versiuni ale Daciei 1300 berline, în 1973 a fost lansat modelul break, iar în 1975 modelul Dacia 1302. După expirarea licenței Renault, în 1979, Dacia a început un program propriu de dezvoltare, realizând opt modele. Între aceastea Dacia D6 Estafette (foto mai jos). Este una dintre puținele astfel de exemplare încă păstrate în România. Au fost fabricate mai puțin de 1000 de bucăți, folosite doar de instituțiile statului, de teama de a nu deveni un vehicul simbol al unei mișcări hippy românești, întocmai cum s-a întâmplat cu VW Transporter, scrie Europa FM. Dacia Nova, lansată în 1995, a fost primul model proiectat și fabricat integral în România.

La 2 iulie 1999 a fost semnat contractul de privatizare a societății și Dacia a devenit o marcă a Grupului Renault. Dacia este cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de Euro în 2017 și o producție anuală de 350 000 de autovehicule, cea mai mare parte dintre acestea fiind exportată în 44 de țări, de pe patru continente. Cifra de afaceri realizată de Automobile Dacia în 2021 a fost de 21,442
mld. lei, în creștere cu 17,2% față de 2020, potrivit unui raport al
companiei. Cel mai popular model actual este Dacia Duster.

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
„Primele două-trei bucăți să fie gata până la 23 august, ca să putem ieși cu ele la demonstrație. Adică trebuie început imediat, luat un model de motor mic și făcut o schiță, nu spun proiect, nici nu vorbesc de proiect. Schița să fie făcută din lemn sau din tablă, imediat pregătit, și pe urmă, într-o săptămână, să începeți să turnați piesele, fără calcule, fără proiectare. Nu proiecte ne trebuie, ci să lucrăm în trei luni ceea ce se lucra înainte în trei ani”,
cam așa le explica Ceaușescu inginerilor în timpul unei întâlniri de lucru.