

20 iulie este ziua de naștere a lui Adrian Păunescu. Astăzi poetul ar fi împlinit 81 de ani. Adorat, contestat, iubit și hulit, Adrian Păunescu rămâne în istoria culturii române un punct de reper pentru toate generațiile născute în limba și literatura română. Un punct de reper a cărei unicitate îi dă dreptul la Veșnicie.
Scriitor, jurnalist și om politic, Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în comuna Copăceni, județul Bălți, Basarabia. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o la Bârca, în județul Dolj și a făcut studii liceale la Craiova și la București. A urmat Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București , fiind bursier, pentru un an, al Universității din Iowa-Statele Unite ale Americii.
Adrian Păunescu este unul dintre ultimii mari clasici căruia am avut șansa să îi fim contemporani. Un mare român și un amfitrion al versului limbii și literaturii române în care s-a contopit cu harul înnăscut de-a lungul întregii sale vieți, poetul a fost un strașnic apărător al celui de-al doilea teritoriu al României-Cultura! Critica literară a relevat „structura nobilă” a creației poetice păunesciene încă de la debutul din 1965, cu „Ultrasentimente”, volum ce a impus, după cum certifică Aurel Martin, „un poet de netăgăduit talent, înzestrat cu harul de a transfigura realitatea cotidiană și, într-un fel, de a demistifica, stabilind (ca orice artist autentic) relații noi între fenomene sau între om și lumea înconjurătoare, răsturând, dacă e cazul, înțelesuri vechi, propunând în locu-le altele inedite, și umplând cu eul său omniprezent spațiile Universului”, amintește Radio Reșița. „…pentru Adrian Păunescu lucrurile, ca și cuvintele, sunt prea strâmte. El crește repede și haina logicii normale rămâne prea mică pentru al imaginației sale trup. Energia interioară, condensată, este pe punctul de a arunca în aer structura formală a Ultrasentimentelor. Totuși, poemele rezistă și, la sfârșit, poetul trimite un poruncitor mesaj generației sale”, aprecia criticul literar Eugen Simion.
Poezia sa este una de atitudine, în focul demonstrației poetice zărești „și colții și lacrimile”. Zecile de volume de poezie ale lui Adrian Păunescu însumează peste 300.000 de versuri, depășind cea mai întinsă epopee a lumii, Mahabharata, cu cele 215.000 de versuri ale sale.
Adrian Păunescu a ajuns la sfârșitul vieții pe acest pământ în 2010, când, pe data de 5 noiembrie, inima poetului „generației în blugi” s-a oprit. Ultimul vis al poetului s-a împlinit după moartea sa: Cenaclul Flacăra a reînviat: peste 50 de artiști au urcat pe scena Sălii Palatului din București și au recreat atmosfera memorabilă a edițiilor de Cenaclu de altădată într-un spectacol în amintirea Poetului. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
VIDEO:
VIDEO:
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
De aceea Dumnezeu sa-l ierte si Trăiască Romania,trăiască poporul,versul care mi-a însoțit studenția!
banii luați ca mare la Flacăra ce era în jur de 20 000 . regia de spectacol din Flacăra avind bonus pentru depășirea de 12 ore, un procent mare pentru regie, bani de la uniune scriitorilor pe cind se recita doar din el. bă era și compozitor. banii luați de copii care erau integral adică 25000 pe luna. numerele mari erau plătite cu 595 pe zi. repet pe zi. 25000 sau mai bine pe luna. apoi începea sa iei tragă bani pentru șoferi pentru mâncarea data de partid pe gratis. eram obligați sa dam 5000 lui Păunescu pentru a s-si cumpara casa de la breaza și a arata ca nu are bani. stătea în vila fostului consul canadian. avea turme de oi de porci , vile și moșia de la breaza. făcea ce doreau Mușchii lui. avea cel mai mare tiraj de unde și a fi fost cunoscut. nu mă refer la talentul lui de tip evtusenko dar avea. sarea de la constanta buzea la Ana Blandiana amanta lui gogu Rădulescu și pro comunista azi ridicată la rang de anti comunista. isi făcea mendrele cu Cité trei unguroaice și le aducea după ora 6 pm pe scena... citi știu acuzele lui Bobu și ion Dincă Teleagă? folosirea politicii par în scopuri personale, evaziune fiscala și corupere de minori. sa nu uit. în fiece oraș sau cel putin 15 debutante care semnau state de plata pe 595 de lei și luau 150 . înmulțiți la peste 30 de spectacole pe luna citi bani se luau de respectivul și împărțiți cu nea nicu Ceaușescu. soția lui carmen antal pe cind a cunoscut-o avea `16 ani cu niște părinți dementi care doreau ca fiica lor sa parvina sa fie cineva. unguroaica. l-a scăpat pe acest nea cotlet ca s-a autodenumit ca a fost un porc... l-a salvat spunând ca și-a schimbat datele din buletin dindu-se majora. și acum veniți cu Porcaria asta pe piața. ce face activenews de la un timp? ceva nu mai funcționează. cristoiu este securist . Bunescu este luat în suturi dar nu și masonul Ciobotea. CE se întîmplă venind nu o data cu articole despre Păunescu așa cum a făcut și Ion Spanu de altfel un jurnalist bun. Poate ca nu a stiut. Verfificati și veți sti. Păunescu a dorit sa conducă tineretul spre un alt dezastru . NU credea în nimic și în nimeni. COpii făcuți și nerecunoscuți cu ani și ani . Scriitori aruncați la cutia de gunoi pentru ca nu trebuiau sa existe... PRea mult . Dar șiți citi ani ar fi avut Gafencu , NIchior Crainic, Paulescu , Zelea , Paulescu , Calciu, Galeriu, Staniloae , Gyr< Vulcănescu? Încep sa fiu dezamagtit și de acest gazeta... sper sa fi fost un accident.
în încheiere o oda adusa masonilor scrisă de acest nemernic. pina acolo a ajuns
Sa vedem acum ce-i cu poezia minune, scrisa de Adrian Paunescu, ”Sufletele fostilor zidari”:
I. Sufletele foștilor zidari
Și-au luat mistriile în cer
Să zidească o moară de ninsori
Pentru cei de-acasă, leru-i ler…
Sufletele foștilor zidari
Și-au luat mistriile în cer
Să zidească o moară de ninsori
Pentru cei de-acasă, leru-i ler…
Refren: Ninge brusc, în trei dimensiuni,
Ninge cu miros de lujer pur,
Ninge dureros și luminos
Ninge clinchetire împrejur.
II. Și zidarii morți din univers,
Ca și cum ar fi printre străini
Către țara unde s-au născut,
Macină și tot trimit lumini!
Vor să-și facă poate case noi
Din bănuții câștigați în cer
Unde au zidit și-au văruit
Moara care ninge, leru-i ler…
Refren: Ninge brusc, în trei dimensiuni,
Ninge cu miros de lujer pur,
Ninge dureros și luminos
Ninge clinchetire împrejur.
III. Ninge ca-ntr-un spațiu aberant,
Trei dimensiuni în sus și-n jos,
Fiecare fulg purtând în el
Sunet și culoare și miros!
Clinchete, arome, lumânări,
Vin o dată, pleacă de trei ori,
Iarna toți zidarii merg în cer
Să zidească moara de ninsori.
Refren: Ninge brusc, în trei dimensiuni,
Ninge cu miros de lujer pur,
Ninge dureros și luminos
Ninge clinchetire împrejur.