15 februarie 1851: Nașterea lui Spiru Haret, organizatorul școlii moderne românești a cărui casa a fost demolată fără ca Primăria Capitalei să miște un deget

De Tudor Matei  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 15 februarie 1851 se năștea la Iași Spiru Haret, matematician, fizician, profesor, om politic, ministru al cultelor și instrucțiunilor publice, membru titular al Academiei Române.

Spiru Haret a fost primul român care a obținut titlul de doctor în matematici la Facultatea de Științe din Paris (1878), devenind apoi profesor la Facultatea de Științe din București. A îndeplinit de trei ori mandatul de ministru al Instrucțiunii Publice și Cultelor (1897-1899, 1901-1904, 1907-1910), rămânând în acest post mai bine de 10 ani. Și-a lăsat amprenta atât asupra învățământului primar, cât și asupra celui liceal. A înființat liceele cu profil real, ceea ce a contribuit în mod esențial la înflorirea învățământului științelor în România. A instituit examenul de bacalaureat. A scris manuale și a predat la înalte școli românești.

Spiru Haret a determinat sporirea numărului școlilor: între 1897 - 1910 s-au ridicat în toată țara 2.343 de școli, dintre care 1.980 cât timp Haret a fost ministru. Pentru că bugetul statului și al comunelor nu îngăduia gratuitatea unor cărți necesare școlilor, a dispus ca editarea lor să fie făcută de minister, pentru a le ieftini. De asemenea, Spiru Haret este cel care a înființat grădinițele de copii din România. El a încurajat concursurile de cărți didactice, susținând reviste ca Școala română, Convorbiri didactice, a creat școli de adulți și cantine pentru copiii săraci, fiind și promotorul turismului școlar. În 1904 a înființat Școala Superioară de Arhitectură și Comisia Monumentelor Istorice.

În 1910 Spiru Haret se retrage atât din activitatea didactică, cât și din cea politică. În același an publică la București și Paris lucrarea intitulată Mecanica socială, utilizând pentru prima oară matematica în explicarea și înțelegerea fenomenelor sociale. Spiru Haret a murit pe 17 decembrie 1912, la vârsta de 61 de ani.

"M-am străduit ca din învățători și preoți să creez o forță care să ridice țărănimea", spunea Spiru Haret.

În București există o stradă Spiru Haret, un liceu Spiru Haret, o universitate particulară Spiru Haret și o statuie a lui Spiru Haret, situată în Piața Universității. Situată pe strada Gheorghe Manu (fostă Verde, fostă Lemnea) la numărul 7, casa fusese ridicată în 1888. Un șir de fenomene ”inexplicabile” a făcut ca în 2014 casa să fie demolată iar în locul ei se va ridica un bloc care a primit autorizație de la primăria condusă pe-atunci de Sorin Oprescu. Nici Ministerul Culturii nici Academia Română nu au avut 1.400.000 euro pentru a o răscumpăra. FOTO:

Vedeți și Casa memorială Spiru Haret a dispărut. În locul ei a apărut un bloc cu 7 etaje, din sticlă și beton

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • RomeoB 16.02.2024 08:40
    NIMIC DE ANIVERSAT !

    Florin Stuparu: SPIRU HARET – masonul fanatic ce a pus bazele invatamantului anti crestin in Romania

    https://saccsiv.wordpress.com/2011/07/05/florin-stuparu-spiru-haret-%e2%80%93-masonul-fanatic-ce-a-pus-bazele-invatamantului-anti-crestin-in-romania/#more-11059

    https://ortodoxinfo.ro/2019/08/02/comemorare-florin-stuparu-si-petru-golesteanu-apologeti-ale-caror-scrieri-le-regasiti-pe-ortodoxinfo/
Ultima oră

20:57

Un tânăr de doar 26 de ani a murit subit la 13 zile după primirea vaccinului Covid AstraZeneca – Clinica unde s-a vaccinat a recunoscut că nu l-a informat corect cu privire la gravitatea riscului prezentat de “vaccin”

19:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma - Geneza și evoluția Schismei de la 1054

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?

12:36

Ochiade discromate: Dulcețuri nostalgice din verile de odinioară

12:31

A plecat la ceruri maestrul Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, editor și publicist, unul din doctrinarii naționalismului de dinainte de ’89

12:10

16 iulie: Ziua Marii Schisme. Biserica de la Roma se rupe de Biserica de la Constantinopol

12:00

16 iulie: Sfânta Muceniță Iulia. La Mulți Ani!