10 ianuarie 1475: Bătălia de la Podul Înalt, considerată cea mai mare BIRUINȚĂ a creștinilor în fața unei armate islamice. Ștefan cel Mare: Vom lupta până la moarte pentru credința creștinească. VIDEO

De Redacția  /  

Tabloul votiv de la Mănăstirea Voroneț

Tabloul votiv de la Mănăstirea Voroneț

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 10 ianuarie 1475, armata Sfântului Ștefan cel Mare a zdrobit corpul expediționar otoman, în bătălia de la Podul Înalt. Atunci, aproximativ 40.000 de luptători musulmani au pierit în luptă, aceasta fiind considerată cea mai grea înfrângere a unei armate islamice în fața uneia creștine.

Conform descoperă.ro, armata otomană de atunci era echivalentul celor mai puternice armate ale lumii de azi, inclusiv americane, chinezești, rusești, etc. Istoricul George Damian, citând cronicile vremii, afirmă că turcii au trimis o armată formată din peste 100.000 de oameni pentru a-l învinge pe Ștefan cel Mare, în timp ce voievodul român a avut la dispoziție doar 40.000 de luptători, plus 5.000 de secui.

În fața amenințării otomane, Ștefan cel Mare a cerut ajutor la marile capitale occidentale, primind doar laude și încurajări. Pentru a ne face o idee asupra forțelor care se încleștau în bătălie, trebuie precizat că în lupte celebre, precum cea la Tannenberg sau războiul celor două roze, efectivele au fost de câteva mii de soldați, uneori chiar sub 10.000. 

Iată cum s-a desfășurat bătălia, conform unei expuneri VIDEO străine specializate cât și o interpretare din filmul dedicat marelui domnitor și sfânt român:

Iată ce spuneau cronicarii turci despre bătălia de la Podul Înalt:

De acolo, Suleiman pașa, mergând cu oastea aceea în Moldova și întâlnindu-se cu oastea moldovenească, tare s-au războit. Era o iarnă aspră, cu zile foarte geroase. Oastea turcească era și obosită, căci tocmai ce îndurase greutățile expediției în Iskenderia. De aceea, neputând ține piept oștii Moldovei, oastea musulmană a fost înfrântă și nimicită - Orudj bin Adil

Într-o zi, pe când turcii ședeau nepăsători și oastea era puțină și străină de locuri, acel afurisit simțindu-i nepăsători a venit asupra lor. Mulți dintre musulmani au murit acolo ca niște martiri - Așîk Pașa Zade

Dar moldoveanul nu s-a supus poruncii sultanului. După aceea, beilerbeiul Hadîm, luând oastea din Rumelia a trecut în Moldova. Acel afurisit, venind pe neașteptate și hărțuind oastea islamică, i-a atacat pe turci pe când aceștia umblau ca niște străini cu ochii legați. Mulți musulmani au murit ca niște martiri - Mehmed Neșri. (Sursa: „Cronici turcești privind țările române”, vol. 1, traduse de Mihail Guboglu și Mustafa Mehmet, via George Damian.)

După bătălie, într-o scrisoare trimisă cancelariilor occidentale, Ștefan cel Mare promitea că „pe credința noastră creștinească și cu jurământul Domniei Noastre, că vom sta în picioare și ne vom lupta până la moarte pentru legea creștinească, noi cu capul nostru”.

„Către Coroana ungurească și către toate țările în care va ajunge această scrisoare, sănătate.

Noi, Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, mă închin cu prietenie vouă, tuturor cărora le scriu, și vă doresc tot binele, și vă spun Domniilor Voastre că necredinciosul împărat al turcilor a fost de multă vreme și este încă pierzătorul întregii creștinătăți și în fiecare zi se gândește cum ar putea să supună și să nimicească toată creștinătatea.

De aceea, facem cunoscut Domniilor Voastre că, pe la Boboteaza trecută, mai sus-numitul turc a trimis în țara noastră și împotriva noastră o mare oștire, în număr de 120.000 de oameni, al cărei căpitan de frunte era Soliman pașa beglerbegul; împreună cu acesta se aflau toți curtenii sus-numitului turc, și toate popoarele din Romania (n.r. fostul teritoriul bizantin), și domnul Țării Muntenești cu toată puterea lui, și Assan beg, și Ali beg, și Schender beg, și Grana beg, și Oșu beg, și Valtival beg, și Serefaga beg, domnul din Sofia, și Cusenra beg, și Piri beg, fiul lui Isac pașa, cu toată puterea lui de ieniceri. Acești mai sus-numiți erau toți căpitanii cei mari, cu oștile lor.

Auzind și văzând noi acestea, am luat sabia în mână și, cu ajutorul Domnului Dumnezeului nostru Atotputernic, am mers împotriva dușmanilor creștinătății, i-am biruit și i-am călcat în picioare, și pe toți i-am trecut sub ascuțișul săbiei noastre; pentru care lucru, lăudat să fie Domnul Dumnezeul nostru. Auzind despre aceasta, păgânul împărat al turcilor își puse în gând să se răzbune și să vie, în luna lui mai, cu capul său și cu toată puterea sa împotriva noastră și să supună țara noastră, care e poarta creștinătății și pe care Dumnezeu a ferit-o până acum. Dar dacă această poartă, care e țara noastră, va fi pierdută – Dumnezeu să ne ferească de așa ceva – atunci toată creștinătatea va fi în mare primejdie.

De aceea, ne rugăm de Domniile Voastre să ne trimiteți pe căpitanii voștri într-ajutor împotriva dușmanilor creștinătății, până mai este vreme, fiindcă turcul are acum mulți potrivnici și din toate părțile are de lucru cu oameni ce-i stau împotrivă cu sabia în mână. Iar noi, din partea noastră, făgăduim, pe credința noastră creștinească și cu jurământul Domniei Noastre, că vom sta în picioare și ne vom lupta până la moarte pentru legea creștinească, noi cu capul nostru.

Așa trebuie să faceți și voi, pe mare și pe uscat, după ce, cu ajutorul lui Dumnezeu celui Atotputernic, noi i-am tăiat mână cea dreaptă. Deci, fiți gata, fără întârziere.”

Dată în Suceava, în ziua de Sfântul Pavel, luna ianuarie în 25, anul Domnului 1475.

Ștefan voievod, domnul Țării Moldovei.”

Citiți și După măreața victorie de la Vaslui, Ștefan Vodă a postit 40 de zile și a dat poruncă-n țară să nu-i fie lăudat numele

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (15)
  • rodica 10.01.2015 18:50
    Turcii la început au fost politeiși. Ca imperiu au existat din 1299 până în 1922. În vremea lui Ștefan Cel Mare turcii sunt tot politeiști. Începând cu secolul XVIII prin contactul cu popoarele musulmane (arabe), adoptă religia musulmană (islamică) înființată de Mahomed (n. cca. 570, d. 8 iunie 632) și totodată și islamismul care este o formă de manifestare a religiei, extremismul. Islamul nu este numai o religie, ci și un sistem politic în Turcia. Grigore Ureche (n. cca.1590 – d. 1647) în Letopisețul țărâi Moldovei nu-i numește niciodată musulmani ci doar turci sau otomani după numele primului lor sultan, Osman I. Deci religia islamică este o religie a arabilor pe care turcii si-o însușesc.
  • Zamolxis7 11.01.2018 16:56
    Domana Rodica islamizarea populatiilor turcice a inceput in secolu VII de unde si pana unde secolul XVII? La valul de migratie din secolul XII aprope toate popultatiile turcice isi insusesc islamul iar Anatolia si insasi Constantinopolul au fost cucerite in numele islamului.
  • Mircea Dragan 10.01.2023 21:13
    Eu am o dilema. De ce dupa fiecare victorie , domnitorii romani se retrageau in paduri si nu ramaneau la locul unde a avut loc lupta sa sarbatoreasca. Sau ei plecau la fratele lor crangu care-i prieten cu romanul?
  • Tic ► Mircea Dragan 11.01.2024 11:03
    Ritual de curățare dupa vărsarea de sange?Se retrageau si in mănăstiri ,unde făceau post,rugaciuni,probabil din acelasi motiv.
  • Nick Cohen ► Mircea Dragan 11.01.2024 11:59
    Ce sa sarbatoreasca ? Iti dai seama ce putea acolo a fecale si a cadavre. Lasau corbii sa faca curatenie.
  • Dumitru 11.01.2015 11:02
    voievodul roman ?
  • Popescu Ion 13.09.2015 21:18
    Nu ma, istetule, moldovean !
    Te satisface ?
    Moldovean era si Cuza si alti atiti oameni de stat care au condus Romania Mica dar se pe cea Mare, de la Bucureti !
    Daca raspunsul nu te satisfice, nu am ce-ti face !
    Esti PROST !
  • Basarabia Pamantromanesc 12.01.2015 23:03
    Daca nu eram noi cu Stefan cel Mare, Mircea cel Batran, Mihai Viteazu mare parte a Europei era musulmana de multe sute de ani ! Ce ne-am luptat noi sa aparam se duce pe apa sambetei prin politicieni si "Political correctness".
  • constantin nelu 14.01.2015 14:35
    Toata recunostinta pentru eroismul strabunilor nostri ! Dar sa nu exageram locul si rolul nostru in pastrarea crestinatatii in Europa..Unele popoare/ populatii din Balcani au trecut la religia musulmana de buna voie din diverse motive.
    .Directia principala de acces spre centrul si apusul Europei nu a fost pe la noi din cele mai vechi timpuri si pana azi..
  • Adrian Vladut 13.09.2015 15:49
    Norocul lui Stefan ca nu a fost ponta atunci sa-i faca moschee la Suceava si norocul lui ponta ca nu a fost pe atunci sa indrazneasca numai sa-i vorbeasca lui Stefan de moschee ca nu prea se respectau drepturile penalilor si aveau niste tepe...
  • Tic 11.01.2024 11:05
    Iute la mânie si repede varsatoriu de sange era voievodul Stefan( mai mult ca sigur pe drept in cazul ponta).
  • mmordean 22.09.2015 15:07
    În 1683, sub zidurile Vienei, oare de care armată va fi fost învinsă?
  • Zamolxis7 11.01.2018 16:59
    A turcilor bineinteles doar ca nu a fost cea mai mare infrange a islamului. Acolo nu a avut loc o batalie decisiva a fost un asediu esuat din multiple cauze (boli, lipsa hranei, vreamea extrem de rece etc)
  • Tic ► Zamolxis7 11.01.2024 11:16
    Plus ghiulele de chirpici ale tunurilor valahe ,Șerban Cantacuzino domnitor,(principatele române erau obligate să participe alături de turci la campaniile de razboi,un soi de NATO,deh),plus trupele lui Sobieski care au sosit în ajutor,etc.
  • IC XC NI KA 11.01.2023 00:53
    Noi pregătim caii de luptă, izbânda ne-o dă Dumnezeu.

    “Calul este gata pentru ziua de război, însă biruința vine de la Domnul.” (Pildele lui Solomon 21,31)
  1. Vești proaste vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  4. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  5. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  6. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

  7. Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

  8. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

  9. OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

  10. Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

Ultima oră

22:11

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației