1 februarie 1958: Cumplita moarte a fraților Șușman. Au ars, dar nu s-au predat!

De Tudor Matei  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În noaptea de 1 spre 2 februarie 1958, ultimii combatanți ai grupării de rezistență armată din masivul Vlădeasa – Munții Apuseni, sunt încercuiți de forțele de represiune în satul Traniș din comuna Valea Drăganului.

Ca urmare a informațiilor obținute prin intermediul unui agent infiltrat în apropierea fraților Șușman, în dimineața de 2 februarie 1958, efective ale Ministerului de Interne și trupe de Securitate au descins în Traniș. Organele represive au percheziționat casa, grajdul și șura Romul Florea, unde se bănuia că sunt cei doi.

Romul Florea și soția sa, Floarea, au fost anchetați ore întregi, fără a divulga însă locul unde erau ascunși partizanii. În jurul orei 8:30, femeia  a fost dusă în grajd și anchetată din nou, strigând că nu se sperie de amenințări. Este momentul când securiștii ordonă unei trupe să pătrundă din nou în pod și să dea tot fânul jos, se scrie pe muzeulrezistentei.ro.

Ajunsă la gura podului, echipa a fost primită cu foc. Schimbul de focuri a durat aproape două ore, frații Șușman fiind somați în mai multe rânduri să se predea. O echipă de șoc a Securității a încercat, în câteva rânduri, să pătrundă prin forță, atacurile fiind respinse de fiecare dată.

Pentru intimidarea celor doi partizani, s-a dat foc la o căpiță din spatele grajdului, fiind amenințați că, dacă nu se vor preda, va fi incendiată construcția, fapt care s-a și întâmplat. În timpul incendiului, echipa de șoc a încercat din nou, de trei ori, să pătrundă, în speranța că-i va captura pe luptători, dar risposta acestor a continuat cu aceeași intensitate, deși erau în flăcări.

A doua zi s-a efectuat identificarea cadavrelor de către gazde și s-a făcut autopsia cadavrelor carbonizate, stabilindu-se oficial că „în urma autopsiei s-a stabilit că bandiții au ars de vii”. Ceea ce atrage atenția însă la acest caz este, pe lângă dârzenia celor doi care, nu numai că au rezistat în continuare, în flăcări, nepredându-se, dar nici sinucigându-se, este poziția în care au încremenit cele două cadavre carbonizate, ceea ce i-a făcut pe foarte mulți să creadă că au murit arși de vii în poziții de rugăciune (în genunchi, cu brațele împreunate și ridicate), ceea ce ar putea constitui un exemplu de martiraj creștin rar întâlnit.

Prin moartea lui Avisalon și Teodor jr., grupul „Șușman” a încetat să existe, însă alte zeci de persoane au fost arestate și condamnate sub acuzația de a-i fi susținut pe partizani.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

Marius Pieleanu: „Dacă mor 10.000 de oameni dintr-un milion de la vaccin e un vaccin valid”. La 20.000.000 - populația României, dacă mor 200.000 e de bine. Știința... idioțeniei criminale:

Trump vorbește. Valabil și la noi

Ion Cristoiu ne sare în ajutor: „Excelentul site ActiveNews are nevoie de sprijin financiar”. MULȚUMIM!

PUTEȚI SĂ DONAȚI CU PAYPAL, CARD SAU DIRECT ÎN CONTUL NOSTRU, AICI

 

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (9)
 • Ortodox 01.02.2018 21:00
  Vesnica pomenire, Dumnezeu sa-i odihneasca in pace. Adevarati ROMANI , care au intampinat moartea in genunchi, rugandu-se bunului Dumnezeu. Acestia sant MARTIRII neamului nostru , pe care nu avem voie sa-i uitam vreodata.
 • siBemol14a 01.02.2020 08:41
  Domnule Ordean,
  Era bună o precizare, mai ales în cazul acestui articol, căci și agresorul ridică sabia, și cel care se apără. Să înțeleg că nu trebuie să ne apărăm ? Ambele tabere știu ce ați citat dvs, dar agresorul are de ales, pe când cel ce se apără nu are de ales ...
 • George 01.02.2022 15:58
  Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace!
 • Tic 01.02.2022 15:58
  Veșnică pomenire! Oare de ce nu sint în cărțile de istorie, stimați foști și actuali miniștrii ai educației,dlor președinți ai României, dle președinte al Academiei Române, de ce nu ii găsim în paginile Magazinului istoric, de ce nu vedem afișe având chipurile lor pe placate in toată țara,in muzee? În schimb muzeul Țăranului Român găzduiește mizerii ale obsedatelor sexuale.
  Veșnică pomenire!

  Doamne odihneste-i!
 • INJECTIA FINALA 02.02.2022 06:47
  Vesnica lor pomenire !

  Pentru cei doi martiri care au pierit in flacari, dulceata si racoarea Raiului, pentru ucigasii lor si responsabilii de la varf pentru aceste crime, focul iadului si scrasnirea dintilor.
 • beniamin jeflea 02.02.2023 16:31
  Am citit de eroismul,darzenia acestei grupari Susman, conducatorul fiind student la Cluj, nascut in localitatea Mahaceni. Fericiti cei care lupta pentru libertate, demnitate... blestemati sa fie puterile straine in care si-au pus sperante acesti tineri ca vor fi ajutati...
  Pomeneste-i Doamne cand vei veni intru Imparatia TA!
 • Mircea Dragan 02.02.2023 18:27
  Deci nu erau oameni ci banditi. Ciudat.
 • Mars.60 Stefan 7649 02.02.2023 19:14
  Dumnezeu sa se indure, sa-i odihneasca si sa-i mantuiasca pe cei doi martiri ai neamului nostru!
  Sa nu-i uitam. Vesnica lor pomenire!
 • CJ 02.02.2023 21:55
  Tocmai pentru ei, lupta trebuie sa continue:

  MUZEUL REZISTENTEI ANTICOMUNISTE, proiect de interes national, realizat de Fundatia Ion Gavrila Ogoranu la sediul său, construit de foștii deținuți politici in București, str. Veseliei nr. 21, sector 5, are acum nevoie de sprijinul nostru pentru:

  - amenajarea și dotarea spațiilor în condiții adecvate depozitării, conservării și valorificării expoziționale a obiectelor și documentelor din colecțiile muzeului;

  - organizarea activităților culturale din cadrul Anului Centenar Ion Gavrilă Ogoranu;

  - reeditarea operei integrale a lui Ion Gavrilă Ogoranu și memorialisticii celorlalți luptători anticomuniști;

  - organizarea de pelerinaje la Fortul 13 Jilava și susținerea cu pompe de evacuare apei și mijloace de iluminare a acestei închisori subterane.

  Orice suma este binevenita.

  Reamintim ca se pot face viramente si cu recurenta periodica.

  Datele pt virament sunt:

  Fundatia Ion Gavrila Ogoranu

  CUI 28081579

  RO48RNCB0090120742810001

  Telefon persoana contact-Dobrescu Florin: 0722749249 .

  Nu uitati ca, prin acest gest, contribuiti la pastrarea memoriei eroilor nostri!

  Multumiri si Doamne-ajuta!
Ultima oră

19:30

Pronunțarea deciziei în cazul lui Donald Trump, amânată din nou după un raport bombă potrivit căruia procurorul Alvin Bragg, susținut de George Soros, ar fi ascuns probe esențiale

19:05

Marinela Chelaru a ajuns de urgență la spital. Actrița în vârstă de 63 de ani are probleme de sănătate grave

18:40

Luminița Arhire: DEȘTEPTAREA PRESUPUSELOR OI ȘI RENEGAREA SPIRITULUI GREGAR

18:25

Austria va înființa un fond de 30 de milioane de euro pentru a despăgubi victimele vaccinurilor și ale măsurilor draconice din timpul plandemiei COVID. Bucureștiul mut și surd: RAFILA TOT STUDIAZĂ PROBLEMA DE 8 (OPT) LUNI

17:55

Novak Djokovici, reacție virală după ce a ratat turneele din SUA pentru că nu este vaccinat împotriva Covid-19: Demnitatea și integritatea mea sunt mai presus de orice!

17:40

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean despre Scandalul Bîstroe: Ucrainenii NU au dat acordul ROMÂNILOR să măsoare, NU au dat acordul VASELOR ROMÂNEȘTI CU APARATURA ROMÂNEASCĂ!

17:15

Sorin Grindeanu acuză Ucraina că trage de timp în Scandalul Bîstroe. Ziarista Velentina Șerbănescu: MAE de la București a devenit o anexă a Kievului

16:40

Lumea sportului, din nou în doliu: Un celebru boxer a decedat subit în timpul antrenamentelor. Acesta avea doar 19 ani

16:25

Acord istoric între Vladimir Putin și Xi Jinping: Este amenințat dolarul american

16:05

Comemorarea martirilor români/aromâni din Balcani și a părintelui Haralambie Balamace, cel care s-a jertfit pentru credința ortodoxă, pentru limba română și pentru românism, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța

16:00

Youtube a cenzurat discursul unui parlamentar britanic despre efectele adverse ale vaccinurilor COVID

15:15

Greta Thunberg, Doctor Honoris Causa în Teologie și Mircea Cărtărescu, Doctor Honoris Causa în Medicină. IMAGINILE ZILEI

14:55

Platforma civică Liga pentru Deșteptarea României își exprimă sprijinul pentru inițiativa Patriarhiei României, de a solicita Ministerului Educației implicarea cultelor religioase în acțiuni de consultare în contextul Legilor Educației

13:50

Republica Moldova a reluat achizițiile de gaze de la Gazprom

13:14

BRICS: TABĂRA DE OPOZIȚIE A VESTULUI