1 februarie 1958: Cumplita moarte a fraților Șușman. Au ars, dar nu s-au predat!

De Tudor Matei  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În noaptea de 1 spre 2 februarie 1958, ultimii combatanți ai grupării de rezistență armată din masivul Vlădeasa – Munții Apuseni, sunt încercuiți de forțele de represiune în satul Traniș din comuna Valea Drăganului.

Ca urmare a informațiilor obținute prin intermediul unui agent infiltrat în apropierea fraților Șușman, în dimineața de 2 februarie 1958, efective ale Ministerului de Interne și trupe de Securitate au descins în Traniș. Organele represive au percheziționat casa, grajdul și șura Romul Florea, unde se bănuia că sunt cei doi.

Romul Florea și soția sa, Floarea, au fost anchetați ore întregi, fără a divulga însă locul unde erau ascunși partizanii. În jurul orei 8:30, femeia  a fost dusă în grajd și anchetată din nou, strigând că nu se sperie de amenințări. Este momentul când securiștii ordonă unei trupe să pătrundă din nou în pod și să dea tot fânul jos, se scrie pe muzeulrezistentei.ro.

Ajunsă la gura podului, echipa a fost primită cu foc. Schimbul de focuri a durat aproape două ore, frații Șușman fiind somați în mai multe rânduri să se predea. O echipă de șoc a Securității a încercat, în câteva rânduri, să pătrundă prin forță, atacurile fiind respinse de fiecare dată.

Pentru intimidarea celor doi partizani, s-a dat foc la o căpiță din spatele grajdului, fiind amenințați că, dacă nu se vor preda, va fi incendiată construcția, fapt care s-a și întâmplat. În timpul incendiului, echipa de șoc a încercat din nou, de trei ori, să pătrundă, în speranța că-i va captura pe luptători, dar risposta acestor a continuat cu aceeași intensitate, deși erau în flăcări.

A doua zi s-a efectuat identificarea cadavrelor de către gazde și s-a făcut autopsia cadavrelor carbonizate, stabilindu-se oficial că „în urma autopsiei s-a stabilit că bandiții au ars de vii”. Ceea ce atrage atenția însă la acest caz este, pe lângă dârzenia celor doi care, nu numai că au rezistat în continuare, în flăcări, nepredându-se, dar nici sinucigându-se, este poziția în care au încremenit cele două cadavre carbonizate, ceea ce i-a făcut pe foarte mulți să creadă că au murit arși de vii în poziții de rugăciune (în genunchi, cu brațele împreunate și ridicate), ceea ce ar putea constitui un exemplu de martiraj creștin rar întâlnit.

Prin moartea lui Avisalon și Teodor jr., grupul „Șușman” a încetat să existe, însă alte zeci de persoane au fost arestate și condamnate sub acuzația de a-i fi susținut pe partizani.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie, în 2004: Eu am militat pentru Mitropolia Tomisului!

Cine plătește pentru milioanele de decese provocate de vaccinurile Covid?

Prof. Constantin Barbu la ActiveNews și Starea de Libertate: Mitropolia Tomisului - Războiul și pacea documentelor

VIDEO: Marea Resetare contra BOR. Cum lovește România, Ortodoxia și păstorii ei, cu Ținta Teodosie. Emisiunea ActiveNews - Starea de Libertate cu Adrian Pătrușcă, Victor Roncea și Pompiliu Diplan:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (11)
 • Ortodox 01.02.2018 21:00
  Vesnica pomenire, Dumnezeu sa-i odihneasca in pace. Adevarati ROMANI , care au intampinat moartea in genunchi, rugandu-se bunului Dumnezeu. Acestia sant MARTIRII neamului nostru , pe care nu avem voie sa-i uitam vreodata.
 • siBemol14a 01.02.2020 08:41
  Domnule Ordean,
  Era bună o precizare, mai ales în cazul acestui articol, căci și agresorul ridică sabia, și cel care se apără. Să înțeleg că nu trebuie să ne apărăm ? Ambele tabere știu ce ați citat dvs, dar agresorul are de ales, pe când cel ce se apără nu are de ales ...
 • George 01.02.2022 15:58
  Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace!
 • Tic 01.02.2022 15:58
  Veșnică pomenire! Oare de ce nu sint în cărțile de istorie, stimați foști și actuali miniștrii ai educației,dlor președinți ai României, dle președinte al Academiei Române, de ce nu ii găsim în paginile Magazinului istoric, de ce nu vedem afișe având chipurile lor pe placate in toată țara,in muzee? În schimb muzeul Țăranului Român găzduiește mizerii ale obsedatelor sexuale.
  Veșnică pomenire!

  Doamne odihneste-i!
 • INJECTIA FINALA 02.02.2022 06:47
  Vesnica lor pomenire !

  Pentru cei doi martiri care au pierit in flacari, dulceata si racoarea Raiului, pentru ucigasii lor si responsabilii de la varf pentru aceste crime, focul iadului si scrasnirea dintilor.
 • beniamin jeflea 02.02.2023 16:31
  Am citit de eroismul,darzenia acestei grupari Susman, conducatorul fiind student la Cluj, nascut in localitatea Mahaceni. Fericiti cei care lupta pentru libertate, demnitate... blestemati sa fie puterile straine in care si-au pus sperante acesti tineri ca vor fi ajutati...
  Pomeneste-i Doamne cand vei veni intru Imparatia TA!
 • Mircea Dragan 02.02.2023 18:27
  Deci nu erau oameni ci banditi. Ciudat.
 • Mars.60 Stefan 7649 02.02.2023 19:14
  Dumnezeu sa se indure, sa-i odihneasca si sa-i mantuiasca pe cei doi martiri ai neamului nostru!
  Sa nu-i uitam. Vesnica lor pomenire!
 • CJ 02.02.2023 21:55
  Tocmai pentru ei, lupta trebuie sa continue:

  MUZEUL REZISTENTEI ANTICOMUNISTE, proiect de interes national, realizat de Fundatia Ion Gavrila Ogoranu la sediul său, construit de foștii deținuți politici in București, str. Veseliei nr. 21, sector 5, are acum nevoie de sprijinul nostru pentru:

  - amenajarea și dotarea spațiilor în condiții adecvate depozitării, conservării și valorificării expoziționale a obiectelor și documentelor din colecțiile muzeului;

  - organizarea activităților culturale din cadrul Anului Centenar Ion Gavrilă Ogoranu;

  - reeditarea operei integrale a lui Ion Gavrilă Ogoranu și memorialisticii celorlalți luptători anticomuniști;

  - organizarea de pelerinaje la Fortul 13 Jilava și susținerea cu pompe de evacuare apei și mijloace de iluminare a acestei închisori subterane.

  Orice suma este binevenita.

  Reamintim ca se pot face viramente si cu recurenta periodica.

  Datele pt virament sunt:

  Fundatia Ion Gavrila Ogoranu

  CUI 28081579

  RO48RNCB0090120742810001

  Telefon persoana contact-Dobrescu Florin: 0722749249 .

  Nu uitati ca, prin acest gest, contribuiti la pastrarea memoriei eroilor nostri!

  Multumiri si Doamne-ajuta!
 • 1821 02.02.2024 12:00
  Mereu m-am intrebat si nu am inca un raspuns .
  Oare, de ce persoane disparate sau organizate in grupuri mici, s-au opus ordinei stabilita de invingatori la Ialta, Teheran etc. Credeau ei, oare, ca vor putea schimba termenii intelegerii(care a fost respectata cu sfintenie pina in 1989) ?!
  Este greu de inteles, mai ales ca unii dintre acesti opozanti traisera in exterior si erau intelectuali !
 • DanCapitanDePlai 02.02.2024 23:05
  Răspunsul poate fi găsit în primele 2 volume din cartea: Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc.
 1. ”Noaptea, ca hoții!” Primăria Municipiului Iași a instalat o ”Hidră” jignitoare în fața Grupului Statuar al Voievozilor. ACTUALIZARE: Curatoare ”operei” este Ioana Ciocan, cea cu blasfemia de la ART SAFARI - FOTO/VIDEO

 2. Scrisoarea lui Dan Puric către conducătorii României de azi

 3. Șoc și groază pe culoarele puterii globaliste: Dan Puric președinte!

 4. Pericolul Iohannis: Tornada Ucraineană amenință să înghită România

 5. Omenirea a fost deja infectată cu nanotehnologie de supraveghere de ultimă oră? Dr. Ana-Maria Mihalcea: Vaccinații Covid emit o strălucire fluorescentă, vizibilă sub o lumină UV - Luciferaza și fenomenul Ochiul lui Horus - VIDEO

 6. Breaking News: CANDIDEAZĂ LA PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI! Dan Puric - Gladiatorul Președinte - ridică mănușa și intră în cușca cu lei de la Antena 3, azi, la orele 21.45. Va candida sau nu va candida? - aceasta este marea întrebare. VIDEO ÎN DIRECT

 7. Franța: Opoziția față de “vaccinurile” ARNm, infracțiune care ar putea fi pedepsită cu până la 3 ani închisoare și 45.000 de euro amendă - Fascism medical în ascensiune

 8. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a murit la doar 46 de ani. "Vaccinarea reprezintă încă un pas spre revenirea la normalitate"

 9. Jacob Rothschild, descendent al familiei de bancheri Rothschild, a murit la vârsta de 87 de ani – asocierea acestuia cu sataniști? - FOTO

 10. Instanța și ActiveNews spulberă MAE în scandalul Canalului Bâstroe declanșat exact acum un an. Tribunalul București obligă Ministerul Afacerilor Externe să ne spună cine a semnat pentru Afacerea Bâstroe. Adică CINE A TRĂDAT - DOCUMENT

Ultima oră

10:27

Doliu în lumea televiziunii! A murit cunoscutul jurnalist Horia Enesel

09:58

Un fotbalist din Sibiu a murit la doar 40 de ani, după un cancer diagnosticat vara trecută

09:03

Fermierii din UE, front comun împotriva Ucrainei

08:45

Macron nu exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina: ”Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga”

07:00

Marele Duhovnic al Ortodoxiei de la Marea Neagră, categoric pentru Mitropolia Tomisului. Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie: Eu am militat pentru Mitropolie! Înaltpreasfințite, Dobrogea și Sf. Andrei vă așteaptă de 2000 de ani! VIDEO 2004

06:30

27 februarie: Sfinții Cuvioși Mărturisitori Procopie și Talaleu

23:10

Părintele Ioan Istrati: Cum se naște un izvor

22:21

Morți subite în ultimele zile în rândul unor persoane tinere din România – tănăr de 25 de ani, sănătos - infarct miocardic; decese cauzate de cancer: pancreas diagnosticat înaintea Crăciunului; cancer mamar diagnosticat în vara 2022; și alte cazuri

22:00

Monahul Filotheu, mărturie despre Părintele Marcu Dumitru de la Sihăstria – Mărturisitorul lui Hristos (+26 Februarie 1999). Declarație în fața Securității, la Aiud: ”Adevărata libertate ne-o dă Dumnezeu, adică eliberarea din păcat”

21:33

Prof. Constantin Barbu: Erudiții Patriarhiei plagiază și falsifică Istoria Ortodoxiei doar pentru a contesta reactivarea Mitropoliei Tomisului. Patriarhul știe? Mitropolitul Marcus al Tomisului a participat la primul Sinod de la Niceea din anul 325 (III)

20:59

Chatbotul Google Gemini AI, întrebat de un utilizator, a dat răspunsuri halucinante: “comunismul nu trebuie judecat printr-o lentilă negativă”, “a spune că toți pedofilii sunt răi este greșit” - VIDEO

20:30

26 februarie 1950: Prima victimă a Experimentului Pitești. In Memoriam Academician Radu Ciuceanu: Cum a fost asasinat bestial studentul ”cu față de copil”, Corneliu Niță

20:00

ADEVĂRATA BIOGRAFIE A AGENTULUI BOLȘEVIC MIHAI ȘORA: Documente CC al PCR, CNSAS, DSS, CIE, DIE, SIE, MAE, MEN

19:50

Jacob Rothschild, descendent al familiei de bancheri Rothschild, a murit la vârsta de 87 de ani – asocierea acestuia cu sataniști? - FOTO

19:00

Pr. Petru Marcel Suciu despre Vasile Bănescu pe marginea unei facturi E.ON: ”Sensurile unor Hotărâri ale Sfântului Sinod sunt denaturate de purtătorul de vorbe patriarhal care încearcă să le alinieze unui curent corect politic” - FOTO