1 februarie 1958: Cumplita moarte a fraților Șușman. Au ars, dar nu s-au predat!

De Tudor Matei  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În noaptea de 1 spre 2 februarie 1958, ultimii combatanți ai grupării de rezistență armată din masivul Vlădeasa – Munții Apuseni, sunt încercuiți de forțele de represiune în satul Traniș din comuna Valea Drăganului.

Ca urmare a informațiilor obținute prin intermediul unui agent infiltrat în apropierea fraților Șușman, în dimineața de 2 februarie 1958, efective ale Ministerului de Interne și trupe de Securitate au descins în Traniș. Organele represive au percheziționat casa, grajdul și șura Romul Florea, unde se bănuia că sunt cei doi.

Romul Florea și soția sa, Floarea, au fost anchetați ore întregi, fără a divulga însă locul unde erau ascunși partizanii. În jurul orei 8:30, femeia  a fost dusă în grajd și anchetată din nou, strigând că nu se sperie de amenințări. Este momentul când securiștii ordonă unei trupe să pătrundă din nou în pod și să dea tot fânul jos, se scrie pe muzeulrezistentei.ro.

Ajunsă la gura podului, echipa a fost primită cu foc. Schimbul de focuri a durat aproape două ore, frații Șușman fiind somați în mai multe rânduri să se predea. O echipă de șoc a Securității a încercat, în câteva rânduri, să pătrundă prin forță, atacurile fiind respinse de fiecare dată.

Pentru intimidarea celor doi partizani, s-a dat foc la o căpiță din spatele grajdului, fiind amenințați că, dacă nu se vor preda, va fi incendiată construcția, fapt care s-a și întâmplat. În timpul incendiului, echipa de șoc a încercat din nou, de trei ori, să pătrundă, în speranța că-i va captura pe luptători, dar risposta acestor a continuat cu aceeași intensitate, deși erau în flăcări.

A doua zi s-a efectuat identificarea cadavrelor de către gazde și s-a făcut autopsia cadavrelor carbonizate, stabilindu-se oficial că „în urma autopsiei s-a stabilit că bandiții au ars de vii”. Ceea ce atrage atenția însă la acest caz este, pe lângă dârzenia celor doi care, nu numai că au rezistat în continuare, în flăcări, nepredându-se, dar nici sinucigându-se, este poziția în care au încremenit cele două cadavre carbonizate, ceea ce i-a făcut pe foarte mulți să creadă că au murit arși de vii în poziții de rugăciune (în genunchi, cu brațele împreunate și ridicate), ceea ce ar putea constitui un exemplu de martiraj creștin rar întâlnit.

Prin moartea lui Avisalon și Teodor jr., grupul „Șușman” a încetat să existe, însă alte zeci de persoane au fost arestate și condamnate sub acuzația de a-i fi susținut pe partizani.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (11)
  • Ortodox 01.02.2018 21:00
    Vesnica pomenire, Dumnezeu sa-i odihneasca in pace. Adevarati ROMANI , care au intampinat moartea in genunchi, rugandu-se bunului Dumnezeu. Acestia sant MARTIRII neamului nostru , pe care nu avem voie sa-i uitam vreodata.
  • siBemol14a 01.02.2020 08:41
    Domnule Ordean,
    Era bună o precizare, mai ales în cazul acestui articol, căci și agresorul ridică sabia, și cel care se apără. Să înțeleg că nu trebuie să ne apărăm ? Ambele tabere știu ce ați citat dvs, dar agresorul are de ales, pe când cel ce se apără nu are de ales ...
  • George 01.02.2022 15:58
    Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace!
  • Tic 01.02.2022 15:58
    Veșnică pomenire! Oare de ce nu sint în cărțile de istorie, stimați foști și actuali miniștrii ai educației,dlor președinți ai României, dle președinte al Academiei Române, de ce nu ii găsim în paginile Magazinului istoric, de ce nu vedem afișe având chipurile lor pe placate in toată țara,in muzee? În schimb muzeul Țăranului Român găzduiește mizerii ale obsedatelor sexuale.
    Veșnică pomenire!

    Doamne odihneste-i!
  • INJECTIA FINALA 02.02.2022 06:47
    Vesnica lor pomenire !

    Pentru cei doi martiri care au pierit in flacari, dulceata si racoarea Raiului, pentru ucigasii lor si responsabilii de la varf pentru aceste crime, focul iadului si scrasnirea dintilor.
  • beniamin jeflea 02.02.2023 16:31
    Am citit de eroismul,darzenia acestei grupari Susman, conducatorul fiind student la Cluj, nascut in localitatea Mahaceni. Fericiti cei care lupta pentru libertate, demnitate... blestemati sa fie puterile straine in care si-au pus sperante acesti tineri ca vor fi ajutati...
    Pomeneste-i Doamne cand vei veni intru Imparatia TA!
  • Mircea Dragan 02.02.2023 18:27
    Deci nu erau oameni ci banditi. Ciudat.
  • Mars.60 Stefan 7649 02.02.2023 19:14
    Dumnezeu sa se indure, sa-i odihneasca si sa-i mantuiasca pe cei doi martiri ai neamului nostru!
    Sa nu-i uitam. Vesnica lor pomenire!
  • CJ 02.02.2023 21:55
    Tocmai pentru ei, lupta trebuie sa continue:

    MUZEUL REZISTENTEI ANTICOMUNISTE, proiect de interes national, realizat de Fundatia Ion Gavrila Ogoranu la sediul său, construit de foștii deținuți politici in București, str. Veseliei nr. 21, sector 5, are acum nevoie de sprijinul nostru pentru:

    - amenajarea și dotarea spațiilor în condiții adecvate depozitării, conservării și valorificării expoziționale a obiectelor și documentelor din colecțiile muzeului;

    - organizarea activităților culturale din cadrul Anului Centenar Ion Gavrilă Ogoranu;

    - reeditarea operei integrale a lui Ion Gavrilă Ogoranu și memorialisticii celorlalți luptători anticomuniști;

    - organizarea de pelerinaje la Fortul 13 Jilava și susținerea cu pompe de evacuare apei și mijloace de iluminare a acestei închisori subterane.

    Orice suma este binevenita.

    Reamintim ca se pot face viramente si cu recurenta periodica.

    Datele pt virament sunt:

    Fundatia Ion Gavrila Ogoranu

    CUI 28081579

    RO48RNCB0090120742810001

    Telefon persoana contact-Dobrescu Florin: 0722749249 .

    Nu uitati ca, prin acest gest, contribuiti la pastrarea memoriei eroilor nostri!

    Multumiri si Doamne-ajuta!
  • 1821 02.02.2024 12:00
    Mereu m-am intrebat si nu am inca un raspuns .
    Oare, de ce persoane disparate sau organizate in grupuri mici, s-au opus ordinei stabilita de invingatori la Ialta, Teheran etc. Credeau ei, oare, ca vor putea schimba termenii intelegerii(care a fost respectata cu sfintenie pina in 1989) ?!
    Este greu de inteles, mai ales ca unii dintre acesti opozanti traisera in exterior si erau intelectuali !
  • DanCapitanDePlai 02.02.2024 23:05
    Răspunsul poate fi găsit în primele 2 volume din cartea: Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc.
Ultima oră

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)

11:52

Presa nu mai ține pasul cu victoriie lui Trump

10:48

Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, la Parchetul General în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat acasă

10:41

Politico: SUA au trimis în secret ATACMS cu rază lungă în Ucraina – iar Kievul le-a folosit

09:34

Inepția Zilei. Beatrice Mahler: Masca nu ne ajută la praful saharian. ”Este foarte fin”. Dar în cazul COVID, un virus invizibil, ne-a ajutat, nu?

09:01

”Războiul” antenelor 5G continuă în Brașov. Problema a ajuns în plenul Consiliului Local

08:48

Expoziție de lenjerie intimă, deschisă într-o biserică catolică din Veneția

23:00

Ilinca și George Simion au un băiețel. Soția liderului AUR a născut azi, 24 aprilie 2024 - ”Mulțumesc, m-ai făcut bogat: tată de băiat!”

22:45

25 aprilie: Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu; Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

21:39

Vrancea: Un polițist de la Penitenciarul Focșani de 43 de ani, găsit fără suflare la pământ într-o benzinărie. Botoșani: Un apreciat artist s-a stins din viață ”fulgerător” la doar 40 de ani: AVC

20:35

Marian Dumitru: ANTI-ROMÂNISMUL CA PROIECT DE ȚARĂ: După Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu și Octavian Goga, acum a venit și rândul lui Mircea Eliade să fie "anulat", la Radio France Internațional (RFI)

19:40

Încălzirea globală, următoarea mare înșelătorie

18:20

Eduard Dumitrache: Părintele Ciprian Mega, aseară la Moscova

17:35

”Praful Saharian” - ”Teoria Conspirației”: ”Scoateți magneții. Puneți întrebări!” De ce autoritățile nu oferă nici o explicație despre compușii particulelor de pe cuprinsul României? Au murit ”experții” DSP? VIDEO