Primul Război Mondial: Dealul Coșna - Cota 789, acolo unde Armata Română l-a învins pe marele Erwin Rommel

De Narcis Popescu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dealul Coșna –Cota 789 este locul în care jertfa și eroismul armatei române au înfrânat ambițiile germanilor pe frontul de est, sub deviza „Pe aici nu se trece!”, într-o bătălie decisivă pentru existența României ca stat în „Marele Război”.

Dealul Coșna -Cota 789 - ”Ultima redută a înaintării germane către Moldova”

„În fiecare azi auzeam că germanii aduc trupe noi, lângă deal, soldați bine echipați care întăreau tranșeele lor. Ofițerii superiori ne spuneau periodic să ne așteptăm la un atac. Era o situațe încordată”, scria în jurnalul său Dimitrie Dimăncescu, un ofițer din regimentul „Vânători”, și, totodată, cel datorită căruia a fost posibilă reconstituirea întâmplărilor de pe Dealul Coșna din ziua bătăliei, 17 august 1917.  El își începea consemnările despre bătălie, aducând în vedere că avea în buzunarul său un cercel. Acesta își amintește că fusese primit de la mama sa când s-a decis să fie voluntar în război; înainte să plece după ce l-a oprit în ușă, l-a dat jos de la ureche, șoptindu-i ”Să mi-l aduci înapoi!”.

Dimitrie avea doar 19 ani când s-a înrolat, în București, unde se mutase cu familia. Fusese un elev foarte bun, iar în 1913, când era licean, a înființat Cercetașii României. Dimitrie a ținut un jurnal despre experiențele din armată, iar mai târziu, după război, și-a publicat memoriile. Astfel, filmul evenimentelor derulează, practic, relatările lui Dimăncescu, prin ochii nepotului său, despre Primul Război Mondial și cei 2000 de kilometri cumpliți pe care i-a străbătut, începând ca locotenent și sfârșind căpitan decorat.  Descoperirea bătăliei de la Cota 789 coincide cu reperarea unuia dintre acele momente dramatice ale istoriei care au contribuit la schimbarea destinului națiunilor.

 

În datele vremii, în august 1917, misiunea germană de la Oituz a fost încredințată trupelor conduse de generalul Friedrich von Gerock, iar disproporția de forțe era destul de mare, în defavoarea românilor care acopereau și breșa lăsată prin plecarea corpului de armata rus care se retrăsese din calea trupelor inamice. Locotentul Erwin Rommel a fost însărcinat să preia inițiativa și să atace liniile românești cu 6 companii. În tranșee încleștările au fost de o violență rară, iar artileria grea decima linia frontului.

În jurnalul său, Rommel, a consemnat despre acel moment că în viziunea germană :„doar o eradicare completă a dușmanului ne poate permite să decidem victoria Germaniei pe frontul de est”. „Trebuia să atacăm prin surprindere, să ocupăm pozițiile din tranșee care sunt flancate de pădurile de stejari. A fost dificil, de 5 ori am fost nevoți să respingem atacurile inamicului care devenise tot mai curajos”, nota Rommel în jurnalul sub auspiciile bătăliei de la cota 789. Germanii au început atacul la 12, pe 17 august, prin focuri de artilerie, dar rezistanta ostașilor românilor a fost neobișnuit de dîrză în decursul acelor lupte , iar eroicele lor fapte de arme au intrat în istorie.

Dimitrie Dimăncescu își mai amintește cum în bătălia, încheiată pe 19 august, i s-a alăturat și fratele său Ion în dimineața de 19, pentru ultima operațiune importantă din acea bătălie realizată de armata română.

Își amintește acea zi, cum spre prânz se adunaseră „munți de cadavre și răniți”, dar după cum consemnează tot el, animați de deviza, „Pe aici nu se trece!”, lansată de generalului Eremia Grigorescu care a condus personal operațiunile, ostașii români au rezistat cu eroism în față diviziilor inamice. Astfel, promisiunea de a rezista, făcută Antantei, fusese onorată de români.

Contextul istoric

Contextul istoric ne duce în vara anului 1917. Un milion de oameni se înfruntau în nord-estul României. La jumătatea lunii luna august, după ce atacurile germane de la Grozești și Târgu Ocna eșuează spre uluirea comandanților germani. Divizia 17 infanterie germană a fost trimisă să zdrobească armată română, și să treacă Dealul Coșna -Cota 789, un loc pe care nemții îl denumiseră deja ”Ultima redută a înaintării germane către Moldova”.

Regimentul de elită „Wurttemberg” al locotenentului Erwin Rommel, care se întorsese în Germania în ianuarie, este rechemat de urgență pentru a fi avangarda acestei operațiuni cu o miză deosebită pentru beligeranți. Rommel mai participase deja la ofensiva prin care armata germană ocupase Craiova, cu un an în urmă, și primise ordin să repete istoria pe pământ românesc, pe Dealul Coșna, la Cota 789, un loc aflat lângă confluența râurilor Trotuș și Oituz. Mai era și un mod, totodată, prin care comandamentul nemțesc căuta să răzbune recentul deznodământ, mai puțin onorabil pentru germani, al Bătăliei de la Mărășești din 6-16 august- acel an.

Momentul istoric, anul 1917, înfățișează Europa în stare generală de război, conflict care durează deja de 3 ani, și despre care, inițial, nimeni nu credea că va dura mai mult de 6 luni. Nimeni nu pare a mai se încumeta să anticipeze către ce se îndreaptă „bătrânul continent”. Pe frontul de vest, Marea Britanie, Franța și Italia țineau piept Germaniei și Austriei, implicate în alt conflict și cu Imperiul Țarist pe frontul estic. Tototdată, armatele Franței și Angliei, înfruntau și Imperiul Otoman la granița cu Grecia. Războiul se transformase într-un conflict sadic, milioane de oameni pieriseră deja.


Datoria României față de Antanta

Undeva în est, România, o țară care avea în acel moment doar 5 decenii de existență ca națiune independentă, avea misiunea decisivă de a menține linia frontului, având în vedere că în Rusia în scurt timp avea să înceapă Revoluția bolșevică, schimbându-se exponențial raportul de aliați regionale ai proaspătului stat comunist URSS. Dacă România ar fi căzut cu totul sub ocupație germană, nemții ar fi putut detașa diviziile de pe frontul estic pe frontul de vest, iar acest lucru ar fi avut o incidență uriașă asupra raportului de forțe.

România era o țară care rămăsese neutră în vremea domniei Regelui Carol I, dar după moartea acesteia, Regina Maria, soția succesorului la tron Ferdinand, nepoată a Reginei Victoria și a Țarului Nicolae, îl convinge pe rege să intre în „Marele război” de partea Antantei.  Însă luptând cu arme depășite și cu o armată neinstruită corespunzător, țara noastră intră în Primul Război Mondial nepregătită.

Astfel, armata română se află într-un moment nu doar  decisiv, ci și foat delicat; 1917 găsește Guvernul și Casa Regală la Iași, unde se retrăseseră, încă din decembrie 1916, înainte ca  Bucureștiul să cadă sub bocancii zgomotoși ai trupelor generalului Erich von Falkenhayn. La fel și o parte a populației, oameni care și-au părăsit locuințele pentru a fugi din calea germanilor. La această dată, statul român exista doar în limita granițelor Moldovei. Menținerea liniei frontului de către armata română devenise o condiție pentru însăși supraviețuirea statului român, și trebuia punctată de o ripostă reală, în condițiile în care armata rusă era în plină disoluție revoluționară.
Cu alte cuvinte, împrejurările îi constrângeau pe români să vadă ca moment fatidic circumstanțele avute în față, și nu exista vreo alternativă, cât timp conform înțelegerii dintre germani și austro-ungari, dacă armatele române erau învinse în acea vară, întreg teritoriul românesc urma să fie anexat de Austro-Ungaria, ducând la dizolvarea României ca stat.

Regina Maria însemna în jurnalul ei un portret pesimist al situației încă de la începutul lui 1917: „Niciodată în viața mea nu am pornit așa în necunoscut. Lunile de război au făcut ca din acei 450 000 de soldați români, să mai fie doar 50 000”.
Antanta localizează și ea importanța ca trupele române să reziste germanilor, și se decide să ofere sprijin eforturilor românești, furnizând piese de artilerie, mitraliere și puști, soldaților români. Mai mult, este trimisă și o misiune militară, formată din 1.600 de soldați francezi, sub conducerea generalului Mathias Berthelot, o figură legendară a armatei franceze în Primul Război Mondial. În aceste condiții a reușit armata română una dintre cele mai importante victorii din Primul Război Mondial și a făcut un pas înainte spre terminarea războiului și făurirea României Mari.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • vlah777 30.09.2016 11:45
    A fost odata Armata Romana . . .

    Acum a devenit un contingent de mercenari in slujba intereselor americane,
    luptand pentru cauze dezonorante si care nu sunt in interesul tarii
    (stie guvernul american cati civili nevinovati mor in Afganistan?! de ex: cate victime fac dronele americane?)

    Mi se pare foarte CRETINA afirmatia unora:
    "Ce-a cautat, dom'le, Armata Romana dincolo de Nistru, la Odessa si la Stalingrad?"

    Dar, ii intreb eu pe acesti idioti:
    "Ce cauta ACUM asa zisa armata romana in Afganistan, unde-a-ntarcat mutu iapa???!!!"

    Armata Romana a trecut Nistrul pentru UN SCOP FOARTE CLAR,
    ca sa nu se intample ce s-a-ntamplat pana la urma:

    - BOLSEVIZAREA TARII
    - DISTRUGEREA ELITELOR IN PUSCARIILE COMUNISTE,
    - DISTRUGEREA TRADITIILOR ROMANESTI

    consecinte care se vad la 26 ani dela lovitura de stat din 89
    (nici acum nu avem niste elite care sa ne conduca cu adevarat)

    consecinte pe care le traim noi acuma,
    si le vom mai trai inca vreo 50 ani.
  1. George Simion "l-a făcut ZOB" pe Nicușor Dan - FOTO/VIDEO. Liviu Pleșoianu: Impecabil răspunsul lui Simion legat de CENZURAREA jurnaliștilor LIBERI și a tuturor românilor ale căror opinii nu convin Sistemului!

  2. NU e o lovitură pentru Trump! Primul Papă american la Vatican, Leon al XIV-lea, "e mai rău decât Francisc". "Va pune Biserica Catolică contra lui Trump"

  3. Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!

  4. Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan a fost candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

  5. SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

  6. Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

  7. Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!

  8. DOCUMENTE: Casele de avocatură care au contracte de peste 11.000.000 de euro cu Primăria Capitalei condusă de Nicușor Dan, deși Aparatul Juridic al Primăriei are peste 80 de angajați. DEZVĂLUIRE CETĂȚEANUL.NET

  9. Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

  10. Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

Ultima oră

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: Bietul NICUȘOR are o boală din spectrul AUTIST - Asperger

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan a fost candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul evanghelist de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități” - DOCUMENT

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

09:18

Se transformă în război total: Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei

09:00

Lucian Ciuchiță: România, distrusă pas cu pas: Sărăcia ca proiect de țară

08:50

Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!