"Binecuvântată fii, închisoare": un film remarcabil despre puterea credinței în fața opresiunii și a torturii. VIDEO

De Simona Schwab  /  

Maria Ploae și Nicolae Mărgineanu

Maria Ploae și Nicolae Mărgineanu

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre capodoperele cinematografiei românești este filmul "Binecuvântată fii, închisoare!”, un film românesc din 2002, regizat de Nicolae Margineanu, inspirat din cartea cu caracter autobiografic a scriitoarei Nicole Valery-Grossu. Filmul tratează un subiect sensibil și intens, care a necesitat o abordare atentă și o pasiune remarcabilă, oferind o perspectivă profundă și tulburătoare asupra vieții din spatele gratiilor în vremea comunismului.

 

Maria Ploae interpretează rolul principal, cel al unei intelectuale (Nicoleta) care este arestată și torturată de autoritățile comuniste din România pentru că făcea parte dintr-un partid de opoziție și era nepoata lui Iuliu Maniu. În acest sens, personajul poate fi privit ca un exemplu de martir creștin, care a ales să își păstreze credința în fața opresiunii și persecuției religioase.

Filmul subliniază cât de ușor este ca un om nevinovat să fie închis din cauza circumstanțelor sau a corupției din sistem în anii comunismului, când "pentru nimic, primești cinci ani”.  Ploae livrează o performanță strălucitoare, transmițând cu o ușurință incredibilă emoțiile și suferințele personajului său. În fiecare scenă, ea reușește să transmită publicului durerea și disperarea de a fi închis într-un mediu aspru, dar în același timp să mențină o forță interioară și o demnitate care îi oferă personajului său puterea de a lupta pentru a se reface și a supraviețui.

Filmul prezintă în mod subtil și complex mediul ostil și lipsit de speranță dintr-o închisoare românească, dar și relațiile dintre deținuți, care își găsesc solidaritatea și umanitatea în aceste condiții grele. Imaginile filmate în închisoare sunt impresionante, reușind să creeze o atmosferă opresivă și încărcată de tensiune. Regizorul și scenaristul Andrei Cohn oferă o imagine realistă și dureroasă a vieții din închisorile comuniste, dar nu se limitează la asta. El reușește să arate și că există un sâmbure de umanitate și speranță în cele mai întunecate locuri și că oamenii pot găsi forța de a se schimba și de a evolua chiar și în cele mai dificile situații.

Din perspectiva creștină, acest film poate fi interpretat ca o ilustrare a puterii credinței și a sacrificiului personal pentru credință, a martiriului creștin. Personajul principal rămâne fidel credinței sale în ciuda torturii și suferinței fizice și emoționale, iar această credință îi aduce speranță și putere pentru a supraviețui în condiții inumane.

În timpul regimului comunist din România, închisorile erau folosite ca un instrument de control și intimidare a cetățenilor care nu se conformau cu ideologia și politicile statului. Acestea erau adesea suprapopulate, cu condiții inumane de trai, alimentație și igienă. Tortura, abuzul și violența erau răspândite, iar mulți deținuți politici au fost uciși sau au murit în închisoare.

Personajul principal este dispus să își sacrifice libertatea și chiar viața pentru credința sa, alegând să nu renunțe la valorile și principiile sale. Această alegere a martirului, de a-și păstra credința și loialitatea față de Dumnezeu, este considerată de mulți creștini ca fiind supremă, oferind astfel un exemplu de curaj și sacrificiu pentru alții.

De asemenea, filmul abordează și probleme sociale și culturale mai largi, cum ar fi corupția, inegalitatea și discriminarea în societatea românească. Deși se concentrează pe viața din închisoare, filmul reușește să ofere o imagine mai largă și profundă a problemele din societatea românească, fără a forța un mesaj moralizator.

"Binecuvântată fii, închisoare!” ilustrează câteva dintre aceste probleme, precum suprapopularea închisorilor, abuzul de putere al gardienilor și nedreptatea sistemului de justiție. Personajul interpretat de Maria Ploae este nevinovat condamnat, reflectând nedreptatea multor deținuți politici din perioada comunistă. Filmul ilustrează, de asemenea, și modul în care închisoarea poate afecta mentalitatea și psihicul deținuților, indiferent de vinovăție sau nevinovăție.

Acest film este potrivit de urmărit  către tineri și adulți, având în vedere subiectele mature abordate și unele scene care pot fi considerate intense sau tulburătoare. Este important să se discute cu tinerii și să li se explice contextul și subiectele din film, astfel încât să înțeleagă mesajele și problemele sociale ridicate. Recomand cu căldură tuturor celor care doresc să vadă o poveste emoționantă și profundă despre viață, suferință și speranță.

"Binecuvântată fii, închisoare!" este un film care îndeamnă la reflexie și empatie, abordând probleme sociale și umane complexe într-un mod sensibil și profund. Este un film care ar putea fi urmărit în cadrul unei discuții despre justiție, corupție și discriminare, fiind o sursă valoroasă de înțelegere și dezbateri în societatea noastră.

Un alt punct forte al filmului este coloana sonoră, care este absolut remarcabilă. Muzica lui Petru Mărgineanu completează perfect atmosfera dramatică a filmului, oferind o notă de tristețe și melancolie care amplifică emoțiile deja puternice ale publicului.

Filmul acesta reprezintă un comentariu critic asupra sistemului de justiție și asupra condițiilor din închisori comuniste din România. El aduce în atenție abuzurile, nedreptățile și condițiile inumane, cu scopul de a spori gradul de conștientizare și dezbateri pe tema acestui subiect important.

"Binecuvântată fii, închisoare!" este un film profund și tulburător care abordează subiecte sensibile și importante ale societății noastre. Performanțele remarcabile ale actorilor, atmosfera intensă și regia talentată fac din acest film una dintre cele mai impresionante drame românești ale ultimilor ani.

VIDEO:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

22:18

Părintele Ioan Istrati: “Vă spun o taină. 90% din realitatea ființei e inaccesibilă simțurilor trupului”

21:30

S-a făcut dreptate pentru elevul Vlad Țăranu, cu ”Basarabia e România”! Victorie a societății civile normale: Sancțiunea i-a fost anulată! EXCLUSIV

21:14

139 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române: "Nerecunoscând nici o altă autoritate fără numai pre Mântuitorul Dumnezeu–omul". 2025 - 140 de ani și 100 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie

20:34

Proteinele Spike ajută celulele canceroase să supraviețuiască și să reziste chimioterapiei. “Vaccinurile” Covid pot avea efecte similare - studiu realizat de Brown University

19:30

RĂZBOIUL MONUMENTELOR, MONUMENTELE RĂZBOAIELOR. ȘI NU NUMAI... Mihai Ogrinji despre Monumentele Basarabiei și opera de refacere a lor dusă de avocatul Iulian Rusanovschi

18:40

Pfizer a ales conștient să nu informeze autoritățile de reglementare despre fragmentele de ADN din vaccinurile Covid, dezvăluie un înalt oficial de la Health Canada

17:40

Trump – Al doilea Pact cu Diavolul: După Covid, Războiul...

17:06

Programul pelerinajului de Florii din București

16:45

Frumoșii tineri care au înfruntat Armata Roșie și moartea cu zâmbetul pe buze. 66 de ani de la martiriul lui Victor Metea, luptător în Grupul Carpatin-Făgărășean al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgărașului (+ 23 aprilie 1958)

15:55

Urmărire ca în filme în Botoșani: Poliția a folosit 61 de gloanțe pentru a opri un tânăr de 25 de ani care nu a oprit la semnalele agenților. Bărbatul a fost stabilizat, dar cu leziuni grave

15:36

Mihai Tîrnoveanu: Vlad Țăranu ne spune că Basarabia este România. Acest nume predestinat a meritat să fie pedepsit pentru că militează pentru reunire?

15:10

Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

14:09

Disoluția socială e doar primul pas din agenda globalistă | Bogdan Radu Herzog la Pe Drept Cuvânt #44 cu Florentin Țuca

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)