

O, ce veste minunată: canonizarea a 16 martiri întru Hristos, mucenici și mărturisitori români ortodocși ai Secolului XX, mult așteptată după 21 decembrie 1989, a venit, la prăznuirea a 250 de ani de la Aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și de ziua împlinirii a 160 de ani de la pictarea de către îngeri a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița de la schitul românesc din Sfântul Munte Athos, pe 12 iulie 2024, pentru a se împlini pe 4 februarie 2025, la Centenarul Patriarhiei Române. Ce minune dumnezeiască! O confirmare a acestei minuni a apărut azi prin strălucirea icoanei Părintelui Arsenie Boca, după alții a Sfântului Visarion de la Lainici, la sfânta slujbă a proclamării sfinților de la Patriarhie, după cum au înregistrat chiar camerele Trinitas TV:
Ce s-ar mai fi bucurat marele Duhovnic al Neamului, care ne spunea că „de nu ne vom păzi ortodoxia, ne vom pierde și neamul”, Sfântul Părinte Justin Pârvu de la Petru Vodă, pentru mult dorita trecere în rândul sfinților a camaradului său Ilie Lăcătușu, făcător de minuni înainte și după nașterea la Ceruri, cu moaște sfinte pe acest pământ...
Ce s-ar fi bucurat vrednicul de pomenire deținut politic și luptător anticomunist, academicianul Radu Ciuceanu, la auzul că starețul de la Tismana, cel care l-a ajutat în timpul rezistenței din munți fără să divulge apoi secretul în anchetele de la Securitate, Părintele-martir Gherasim Iscu, plecat la Ceruri chiar la Nașterea Domnului, de mână cu torționarul său iertat, iată, a urcat, și el, în sfârșit, în Calendare...
Era ultima dorință și a lui Radu Ciuceanu și a Părintelui Justin, Duhovnicul Neamului, exprimată categoric în ultimul său interviu! Aici, cei doi, împreună, la Mănăstirea ctitorită de Voievodul Ortodoxiei la Poarta Albă, îngândurați, probabil tot la gândul acesta:

Ce s-ar mai fi bucurat Sfântul închisorilor, tânărul mucenic naționalist Valeriu Gafencu, la auzul că doi, chiar trei!, dintre frații săi - și ai noștri! - basarabeni, se numără în rândul noilor sfinți ai neamului românesc! Iar unul dintre ei este chiar cel care l-a botezat pe nevrednicul autor al acestor rânduri. Acum nu am numai un sfânt care mi-a oferit o mare taină a ortodoxiei și din sfintele taine ale bisericii, ci doi, dintre care unul „oficial”!... Și ce bucurie pe capul meu că am sărutat dreapta și m-am aflat sub aripile a trei dintre sfinții canonizați azi și am mai descoperit și un jurnal total inedit al unui al patrulea dintre sfinții mărturisitori ai zilei, pe care l-am dăruit familiei! Har Domnului!
Dar ce zic că s-ar mai fi bucurat?
Ce se bucură! Ce se bucură sfinții noștri dragi, biruitori ai temnițelor sataniste, că frații lor devin acum cunoscuți și recunoscuți, cu jertfa lor pentru credința strămoșească, în întreaga țară și dincolo de granițele ei actuale.
Sigur că se bucură, acum, cu toți drept-credincioșii, pentru că ei trăiesc, aici, printre noi.
Și semnele prezenței lor sunt vii.
Cât și câți s-au rugat pentru minunea de azi...
Și s-a împlinit!
Tot poporul român binecredincios se bucură acum de această minune. Cei ce credeau că-l pot învinge s-au convins, iată, prea târziu pentru ei, că s-au înșelat!
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Sfinților Mucenici și Mărturisitori din temnițele bolșevice, rugați-vă pentru noi, păcătoșii!
Iată și icoanele lor, realizate de pictorul Răzvan Bădescu:
1. Părintele arhimandrit Sofian Boghiu, starețul Mănăstirii Antim din București, cu titulatura: Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, cu cinstire în ziua de 16 septembrie;
2. Părintele Dumitru
Stăniloae, profesor de teologie la Sibiu și la București, cu
titulatura: Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, cu
cinstire în ziua de 4 octombrie;
3. Părintele Constantin
Sârbu, cu titulatura: Sfântul Preot Mucenic Constantin
Sârbu, cu cinstire în ziua de 23 octombrie;
4. Părintele
protosinghel Arsenie Boca, cu titulatura: Sfântul
Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, cu cinstire în ziua de 28
noiembrie;
5. Părintele Ilie
Lăcătușu, cu titulatura: Sfântul Preot Mărturisitor Ilie
Lăcătușu, cu cinstire în ziua de 22 iulie;
6. Părintele
ieroschimonah Paisie Olaru, duhovnicul Mănăstirii Sihăstria (dreapta), cu
titulatura: Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria, cu cinstire în
ziua de 2 decembrie;
7. Părintele arhimandrit Cleopa Ilie, starețul Mănăstirii Sihăstria (stânga), cu titulatura: Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie;
8. Părintele
arhimandrit Dometie Manolache, cu titulatura: Sfântul
Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, cu cinstire în ziua de 6 iulie;
9. Părintele
arhimandrit Serafim Popescu, starețul Mănăstirii Sâmbăta de
Sus, cu titulatura: Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la
Sâmbăta de Sus, cu cinstire în ziua de 20 decembrie;
10. Părintele Liviu
Galaction Munteanu, profesor de teologie la Cluj-Napoca, cu
titulatura: Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, cu
cinstire în ziua de 8 martie;
11. Părintele
arhimandrit Gherasim Iscu, starețul Mănăstirii Tismana, cu
titulatura: Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana, cu
cinstire în ziua de 26 decembrie;
12. Părintele
arhimandrit Visarion Toia, starețul Mănăstirii Lainici, cu
titulatura: Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici, cu
cinstire în ziua de 10 noiembrie;
13. Părintele
protosinghel Calistrat Bobu, duhovnic la Mănăstirea Timișeni și la
Mănăstirea Vasiova, cu titulatura: Sfântul Cuvios Calistrat de
la Timișeni și Vasiova, cu cinstire în ziua de 10 mai;
14. Părintele Ilarion
Felea, profesor de teologie la Arad, cu titulatura: Sfântul
Preot Mucenic Ilarion Felea, cu cinstire în ziua de 18 septembrie;
15. Părintele
protosinghel Iraclie Flocea, exarh al mănăstirilor din
Arhiepiscopia Chișinăului, cu titulatura: Sfântul Cuvios
Iraclie din Basarabia, cu cinstire în ziua de 3 august;
16. Părintele
protoiereu Alexandru Baltaga cu titulatura: Sfântul
Preot Mucenic Alexandru din Basarabia, cu cinstire în ziua de 8 august.
Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai!
In afara bucuriei pe care o avem noi crestinii ar trebui sa fie un motiv de bucurie pentru toti locuitorii Romaniei. Anul trecut cand a venit in Romania parintele Elpidie, a spus de mai multe ori ca daca BOR ar canoniza sfintii mucenici din inchisorile comuniste atunci Romania va trece mai usor peste vremurile grele care stau sa vina.
Si vremurile astea sunt tare aproape. In Apocalipsa 16 12 se spune ca un inger isi va arunca in Eufrat cupa si acesta va seca pentru a face drum trupelor de la rasarit. Zilele trecute, intamplator, am dat de un documentar care arata ce se intampla acum cu Eufratul. Temperaturi ridicate, lipsa ploilor barajele turcilor, toate astea au dus la secare fluviului. Atat de tare a secat ca se fac sapaturi arheologice pe fundul fluviului.
Apoi declaratiile lui Orban arata ca in perioada urmatoare pierderile in Ucraina vor fi mult mai mari. Ce i-o fi spus Putin?!
Si taman acum ramanem fara un sistem de aparare. Macar de n-ar da unul operational!
Deci nu ne astepta nimic bun dar daca Dumnezeu se va mostivi de noi vom trece si peste ce va veni.
care se binecuvinteaza astfel creind un semn neortodox,semnul satanist.Degetul mic trebuie sa fie apropiat de penultimul creind semnul sf cruci.Acelasi semn il vad la icoanele celor 16 parinti propusi pentru canonizare.Oare nu mai suntem ortodocsi?Vedeti icoana mantuitorului si pozitia degetelor. https://icoana-mea.ro/produs/icoana-canvas-iisus-hristos-mantuitorul/
De ace observatia ta este foarte importanta.
Ce ziceți?
''Aiudul mai are o sectie, care se numeste Zarca. Acolo nu era gluma. Era moarte fara discutie, era regim de exterminare. M-au intrebatmulti daca nu s-a facut vreo minune. Minunea, mai intai de toate, nu e un merit omenesc ; e o miscare divina sa te incurajeze, sa te salveze pe tine. Si am raspuns : S-au facut minuni ! Ce minuni ?, au intrebat curiosii. Aceea ca nu s-a facut niciuna !’’
Parintele Arsenie Papacioc, Vesnicia ascunsa intr-o clipa
Să ne bucurăm deci.
Neuitând miile de mucenici și mărturisitori care au suferit până la sânge în temnițele comuniste.
Pentru Cruce, Neam și Țară, cea ocupată și robită apocaliptic de sălbatică Fiară.
Care și acum se zvarcoleste, dă din coadă, turbata, știe că vremea ei e măsurată.
Cu Dumnezeu , inainte !
Și noi de ce nu putem?
Sunt unii care se tem ?
O singură rezervă: Sfântul Arsenie Boca parcă nu prea seamănă.
Mi se pare mie ?
Slava lui Dumnezeu!
Minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai!
Sfinților Mucenici și Mărturisitori din temnițele comuniste, rugați-vă pentru noi, slabanogii, păcătoșii! Dati-ne din dragostea, credinta si puterea voastra de marturisire!
Aceasta este rugaciunea pe care o spun dimineata, cand trec, in drumul spre servici, prin dreptul fostei inchisori din Pitesti si a Monumentului inchinat celor care s-au jertfit, pentru Hristos, tara si neam, in acea temnita. Iar vis a vis, de partea cealalta a bulevardului, este o frumoasa biserica cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
Pe birou am fotografiile Sfantului Mucenic Valeriu Gafencu si ale Sfantului Mucenic Constantin Oprisan.
Adevarat, adevarat ce spunea Sfantul Cuvios Arsenie, ,,de nu ne vom păzi ortodoxia, ne vom pierde și neamul”
Sa avem mare, mare grija de cea mai mare si insemnata bogatie a acestui popor roman: credinta ortodoxa! Celelalte bogatii se mai pot recupera, se pot reface, dar aceasta, odata ce am pierdut-o, pierduta ramane!
Orice am crede ca am pierdut, ca ne-a fost luat, ca ne-a fost furat, ca nu am fost suficient de atenti, de puternici pentru a le pastra si apara, ramane ceva ce nu trebuie sa pierdem, sa ne fie luata, credinta ortodoxa!
M-am bucurat de cumintenia credintiosilor care au fost ieri la Patriarhie.
Slava lui Dumnezeu!
''Rugători aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfântă, Pururea Fecioara Maria, Puterile Cerești, pe Sfinții Tăi Apostoli, pe mucenicii neamului nostru și pe toți mucenicii, sfinții și cuvioșii care au slujit Ție cu credință curată. Adu-Ți aminte, Stăpâne, de toți cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserică și Neam; adu-Ți aminte de sângele lor care s-a vărsat și pune-l pe acesta în balanța iertării noastre. Redă poporului nostru pământul care l-a păzit cu grijă și credință prin veacuri, redă-i bisericile și mânăstirile vândute, redă-i pacea văzduhului și îmbelșugarea roadelor pământului, stăpânirea de sine, demnitatea lui creștină și națională de altădată, conducători buni și cinstiți, neasupritori, nemincinoși și nelacomi, redă-i arhierei vrednici de Tine, Iisuse Mare Arhiereu, preoți dăruiți Bisericii și Neamului, credincioși misiunii lor, adevărați secerători, așa cum Îi vrei Tu, Milostive. Auzi-ne Doamne întru îndurarea Ta! Nu intra Stăpâne la judecată cu robii tăi, ci întoarce-Ți iar privirea spre noi și ne ridică din păcat cu dreapta Ta cea mântuitoare. Și trecând prin patimile toate, curățați prin suferință, să ajungem și la Sfânta Ta înviere Iisuse slăvindu-Te pe Tine împreună cu Tatăl și Duhul Sfânt, acum și pururi și în vecii vecilor. Amin!''