A venit și-aici Crăciunul Să ne mângâie surghiunul… RADU GYR: NE VOM ÎNTOARCE ÎNTR-O ZI. Excepționala interpretare a Grupului Psaltic Tronos condus de Arhidiaconul Mihail Bucă - VIDEO

De Prof. Crina Palas  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A venit și-aici Crăciunul

Să ne mângâie surghiunul…

Sunt versurile de început ale celui mai cunoscut colind îngânat compus de Radu Gyr în închisorile comuniste. Greu de conceput că marea sărbătoare a Nașterii Domnului, atât de plină de bucurie, de lumină, de dragoste, poate rima în vreun context cu surghiunul. Crăciunul este despre bucurie! Crăciunul este despre Naștere! Și totuși, pentru o lungă și neagră perioadă, Crăciunul a fost despre surghiun…

Întemnițată pentru acuze primite cu onoare, precum credința în Dumnezeu, dragostea de neam, pioșenia față de tot ce are sfânt românul în viața sa, generația mărturisitoare a țării acesteia a spus NU-ul său răspicat, ferm, neclintit față de tăvălugul bolșevic care avea să ne strivească pentru atâta amar de ani de atunci înainte. Și a făcut-o cu prețul unor chinuri inimaginabile, chiar cu jertfa finală.

Pentru acest NU s-a dezlănțuit iadul. Foamete, frig, mizerie, boală, bătăi, anchete, minciuni, umiliri de neînchipuit, răstigniri, și iar foamete, și iar… și iar…un an, doi, cinci, douăzeci…o viață, mii de vieți… Însă ceea ce nu au înțeles bolșevicii este faptul că, la creștini, Răstignirii îi urmează Învierea! Acesta este sensul devenirii, și altul nu!

În beznele de tuci ale temniței, Hristos își pregătea ieslea să Se nască. Pe rogojină ori pe prici, găsea un colț de suflet care să-I țină de cald, și belșug de lacrimi ca velință. Tremurul degetelor frânte în torturi Îi era leagăn. Amintirile osânditului din vremurile când Crăciunul era și pentru el sărbătoarea familiei Îi luminau chipul de Prunc Sfânt. Mic și plăpând, Pruncul coborâse de bunăvoie să se nască în temniță, să fie prigonit, osândit la moarte, biciuit, înfometat, hulit, umilit, răstignit împreună cu toți cei care Îl iubeau.

Marile sărbători creștine erau momentele cele mai grele pentru deținuți. Atunci se dezlănțuia iadul în celulele de zid, dar și în celulele sufletelor chinuite. Ruperea de părinți, de copii, de soți sau soții, de tot ce presupune firescul vieții, este tare greu de purtat în aceste momente. Parcă nimic nu era mai greu de suportat în anii de întuneric ca perioada sărbătorilor. Dacă răstignirea și Învierea erau prezente în fiecare clipă și vers, sărbătoarea Nașterii Domnului răscolea amintiri atât de puternice, încât colindele detenției emanau un profund sentiment de tristețe. Câte întrebări, câte îndoieli, câte procese de conștiință, câte adânci dureri or fi umplut atunci gamelele goale?

A venit și-aici Crăciunul

Să ne mângâie surghiunul…

Urmând această singură cale, a surghiunului asumat pentru păstrarea demnității neamului românesc, deținuții din închisorile comuniste au umplut cerul de sfinți. Iar sfinții nu erau neapărat dintre Feții Frumoși ori Ilenele Cosânzene din basme (desi fotografiile lor din anii tinereții m-ar contrazice!), ci erau oameni cu bune și rele, cu disperări și nădejdi, cu visuri și dezamăgiri, cu căderi și ridicări, ca oricare. Oameni cu neputințe personale, ca fiecare dintre noi. Dar cu Credință în Dumnezeu, cu Dragoste de Țară și cu Nădejde în Înviere!

Ce ne deosebește de ei? Poate demnitatea, pe care nu mai știm să o apărăm. Poate libertatea, căreia i-am pierdut gustul. Poate credința, a cărei mireasmă o înăbușim mai mereu. Poate conștiința apartenenței la neam, pe care nu am mai asimilat-o. Poate dragostea de Dumnezeu și de semeni, pe care am pierdut-o...

Întrebat, în timpul reeducării de la Aiud, ce a învățat în cei aproape douăzeci de ani de închisoare, moș Bâră, un țăran din Făgăraș, răspunde magistral: „Apoi, dom’le, am învățat să aleg bucata de pită a mai mică!” Iată cine ar fi putut să ne predea nouă lecții despre demnitate! Dar moș Bâră nu are loc la catedră. Nici măcar în cărțile de isorie, sau în cele de educație civică. Din păcate, nici măcar în poveștile noastre…

Pare că Moș Bâră și colegii săi de generație au plecat în lumea de dincolo cu totul… pare că fiara roșie a pustiit tot în urma sa…

Dar dacă vreo sămânță semănată de țăranul din Țara Făgărașului, ori de filozoful de la București, de medicul, de poetul, de economistul, de inginerul, de muncitorul, de profesorul, de studentul, de elevul din închisorile comuniste a căzut pe pământ bun și va rodi „una o sută, una șaizeci, alta treizeci”? Dacă, totuși, după iarnă va veni primăvara? Să nu ne pierdem nădejdea!

Irozii veacului trecut, ca și irozii veacului nostru, vor da socoteală! Noi să credem nelimitat că Hristos este Calea, Adevărul și Viața. Urmându-I Lui, prin Naștere și Răstignire, vom ajunge la Înviere!

Crăciun cu bucurie!

Citiți și Minune dintr-o noapte de Crăciun cu martirul Gherasim Iscu, plecat la Ceruri din temniță de mână cu schingiuitorul său. Starețul de la Tismana l-a rugat pe Sfântul Închisorilor Valeriu Gafencu să se roage pentru el

În loc de colindă

Ion Popescu (fost deținut politic)


Lerui- Ler peste păduri
cântă parcă munții suri!
Nu știu, stele-albastre ard?
Poate lacrimile cad,
plânge cetina de brad…

Lerui - Ler, a fost odată
Țara asta minunată
căci nici basmul n-o cuprinde.
Din adâncuri care pier
veneau îngerii din cer
peste țară să colinde.
Auzeai lângă bordei
cântece de clopoței;
cântau clopote de-argint
la palat de mărgărint
și lăsau atâta pace
pe bătrânele conace…
Cobora și Domnul Sfânt
cu sân’ Petru pe pământ,
doi moșnegi, cu mâini de ceară,
îi vedeai umblând prin țară.
Nu știai că prin nămeți
trece sfânt izvor de vieți,
nici știai că ai la cină
Sfânt, izvorul de lumină!…
Lerui, basmul ar tot crește,
de-l începi, nu se sfârșește!

Lerui, Doamne, dalbe flori!
În țara colindelor,
numai vântul mai colindă;
spartă-i ușa de la tindă
de prigoana răilor.
Casa nu e luminată,
copilașii s-au culcat
necântând ca altădată
cântecul cel minunat.
Mama plânge-ncet la vatră,
tata-i dus întemnițat.

Lerui, Doamne, dalbe flori!
Pentru cei din închisori
nu sunt clopote să sune
astăzi pentru rugăciune.
Eu aștept colindători
Croncănind, un stol de ciori…
N-am nici nuci,
nici mere dulci,
nici colaci, nici pâine, mamă!
Le-oi da pieptul de aramă
ca să-i smulgă inima;
s-o sfâșie – pradă grea –
hrană pentru Țara mea!
Le-oi da ochii mei de cer
licărind – albastre stele –
peste anii grei de ger
ca să-i duca Țării mele
pentru dorurile-i grele,
pentru tot amarul ei!…

Pentru cei din închisori

Lerui, Doamne, dalbe flori.


Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (8)
  • Patriot Roman 25.12.2021 23:05
    Elita intelectualii Romaniei a fost ucisa de regimul comunist! Numai cine a fugit in strainatate in lumea libera atunci ,a scapat cu viata! In vestul Europei in America,de nord si de sud..n Portugalia traieste azi o veche familie olteneasca boiereasca Ollanesti
  • total 25.12.2021 23:15
    BUNUL DUMNEZEU sa ii ierte si sa ii odihneasca cu cei drepti! Au aparat tara si neamul cu piepturile goale, cu inima si cu nadejdea INVIERII! Nu sunt vrednic sa spun mai multe, toti eroii care s-au jertfit sunt modelele noastre de-apururea pt : jertfa, credinta neclintita, demnitate si iubire de tara si neam neconditionata!
    VESNICA lor pomenire!
  • aspenter2002 26.12.2021 01:29
    Cămatarii globali-nobilimea neagră pedofilă dorește nimicirea suveranității statelor naționale prin atac bioterorist-mediatic. Marea resetare trebuie să fie individuală prin post și rugăciune. Trăiască familia creștină formată dintru-n tată și mamă puternici care iși cresc copiii cu dragoste și sacrificii!
  • INJECTIA FINALA 26.12.2021 02:12
    Excelent articol!
    Nasterea Domnului , cu bucurie, autoarei si tuturor surorilor si fratilor romani intru Hristos !
  • CARMEL 26.12.2021 14:45
    Oare ce se intampla in Vatican? Papa declarat mort de un canal media.

    - https://twitter.com/LifeOnEdge999/status/1474939579811651584
    - https://twitter.com/chi_un_lee/status/1474797823749201922

    Insa cica e OK. Iata si confirmarea pe tricourile astora doi bizari:

    - https://twitter.com/TomTSEC/status/1474719324669550596

    Traim intr-o lume nebuna care este condusa de niste bizari rau de tot.
  • Mielu' 25.12.2023 02:51
    Slava Domnului!
    Ei sunt Lumina vie, calauza de urmat si duhovnicii de ascultat ai neamului.
    Cateva cuvinte sfinte, de frontispiciu, de motto pentru aceasta publicatie si pt neam, pentru adevarata schimbare nevremelnica a destinului nostru:

    "Am certitudinea vieții veșnice, particip deja la ea. Nu mă sperie nici Judecata, căci merg cu cuget smerit și cu nădejde numai în mila și darul Domnului… Duhurile întunericului stăpânesc acum pe oameni, dar SĂ NU VĂ TEMEȚI, HRISTOS ESTE APROAPE, CERCETEAZĂ LUMEA; iar lumea are nevoie de MULTĂ SUFERINȚĂ… Dușmanii cred că am fost învinși, dar ei neagă LUCRAREA LUI DUMNEZEU ÎN ISTORIE și nu cunosc căile Lui… [...]
    Aici va fi într-o zi pelerinaj… Azi suntem puțini, dar încă mai există CREDINȚĂ în lume, încât LUMEA VA FI IZBĂVITĂ. Acum pare cu neputință, dar dincolo de mijloacele omenești, există O ICONOMIE DIVINĂ și ea VA RENAȘTE OMENIREA. Fiți deci binecuvântați..."
    -- Staretul Mănăstirii, Părintele Arhim. Gherasim Iscu

    In Noaptea asta Sfanta...

    "HRISTOS SE NASTE, DOMNUL COBOARA,
    Ingerii canta, magii il adoara..."

    https://youtu.be/SzVQifRZrJw?si=j44InuumWfH-6lOa
    Fiti cu totii binecuvantati, iertati si iubiti-va si vrajmasii.
  • Mielu' 25.12.2023 03:08
    Dragi compatrioti, oriunde v-ati afla in lumea asta mare, Sarbatori Luminate, Credinta, Nadejde si Iubire! ❤️
    Hristos se naste!

    https://youtu.be/nXZFXtG_520?si=gU9sguVXZLmc4MxD
  • Briel 25.12.2023 06:29
    Slaviti-L !
Ultima oră

21:00

ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

19:50

Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

19:21

Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

19:09

Biserica din lemn de peste două secole din satul Măcăreuca, din Moldova, se poate prăbuși în orice moment

18:40

Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

17:55

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS! VIDEO

17:22

CONTROLUL INTERNETULUI. O legislație propusă în SUA ar putea deschide calea către implementarea globală a identificării obligatorii online sub pretextul verificării vârstei

16:37

Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

16:25

Valerian Stan, candidatul PNȚ-MM la Primăria București, despre problemele din Capitală, banii pierduți din PNRR, și averea fabuloasă a doctorului Cîrstoiu

15:17

Suceava ar putea avea un preot ca primar. Cătălin Axinte de la Biserica Sf. Mina va candida din partea AUR

14:46

Se retrage Cătălin Cîrstoiu? Gabriela Firea anunță că situația medicului va fi discutată în weekend

14:37

Fotografia anului 2024: O femeie din Gaza îmbrățișează corpul neînsuflețit al nepoatei sale

13:45

Episcopul înjunghiat la Sydney și-a revenit: ”Îl iert pe atacator. Îl iubesc și mă voi ruga pentru el” - VIDEO

13:13

Eugen Tomac este liderul PMP! Eurodeputatul a câștigat definitiv procesul cu Cristian Diaconescu

12:45

Cursuri de prim ajutor pentru firme, instituții de stat, instituții private și persoane fizice. Dr. Alexandru Radulian: Și copiii pot salva viața cuiva în nevoie!