4 februarie 1950: Execuția studentului Traian Marinescu - Geagu de către Securitate, „vinovat” că a demascat abuzurile comuniștilor la alegerile din 1946 și a luptat pentru Libertate. Găurile de gloanțe și cuțit cu care a fost sfârtecat - FOTO

De Andrei Nicolae  /  

Dumnezeu să-l aibă în rând cu Drepțiii Săi!

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de 4 februarie 1950, la marginea localității Izvoarele din județul Dâmbovița, era executat studentul Traian Marinescu, zis Geagu, de către forțele de Securitate, informează siteul Muzeul Rezistenței.

Povestea lui Traian Marinescu a început pe 19 noiembrie 1946, în ziua celebrelor alegeri în urma cărora comuniștii s-au înstăpânit peste România. Chiar dacă abuzurile și violențele comuniștilor, sprijiniți de către forța Armatei Sovietice au fost evidente, în puține locuri s-a reușit anularea scrutinului. Unul dintre acestea a fost comuna Izvoarele, datorită studentului țărănist Traian Marinescu.

„Văzând comportamentul abuziv al reprezentanților comuniștilor, care introduceau în urne sute de buletine de vot ștampilate anterior în favoarea Blocului Partidelor Democratice (alianță dominată de comuniști), Traian Marinescu Geagu a pătruns cu mitraliera în secția de vot, scoțând urnele în curte și incendiindu-le. Acesta a fost singurul mod în care a putut protesta împotriva falsificării alegerilor și violenței comuniștilor.

Comuna Izvoarele din județul Dâmbovița s-a numărat printre puținele localități din România ocupată de sovietici în care comuniștii au fost nevoiți să repete alegerile, permițând și prezența observatorilor americani, prefectul Gogu Popescu, viitor general de Securitate, suferind o rușine pe care nu o va ierta niciodată”, precizează sursa citată.

Din acel moment, Traian Marinescu a devenit proscris pentru regimul de la București, fiind dat în urmărire generală. A intrat în grupul de rezistență al colonelului Arsenescu și va fi arestat în 1949 de Securitate.

Cel ce l-a dat de gol pe Traian Marinescu a fost chiar dorul de casa părintească, acesta părăsind ascunzătoarea și mergând în localitatea natală, unde a fost prins de securiști.

A fost torturat și bătut de oamenii căpitanului Cârnu, iar în ziua de 4 februarie 1950 a fost executat la marginea satului său. Căpitanul Cârnu a interzis timp de două zile îngroparea cadavrului, acesta fiind expus public pentru a  induce frica în sufletele sătenilor.

În același an, Tribunalul Militar București, prin sentința nr. 478/11 mai 1950, emitea condamnările în cadrul primului lot de musceleni. Au fost date 37 de condamnări, unele dintre ele, în contumacie.

Hainele pe care Traian Marinescu Geagu le purta în ziua execuției, păstrate de familie, au fost donate Memorialului Rezistenței și Victimelor Comunismului de la Sighet, ele purtând și astăzi urmele cuțitului cu care a fost înjunghiat și ale gloanțelor cu care a fost împușcat.
 
În memoria lui a fost ridicată o cruce pe locul uciderii sale.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

Marius Pieleanu: „Dacă mor 10.000 de oameni dintr-un milion de la vaccin e un vaccin valid”. La 20.000.000 - populația României, dacă mor 200.000 e de bine. Știința... idioțeniei criminale:

Trump vorbește. Valabil și la noi

Ion Cristoiu ne sare în ajutor: „Excelentul site ActiveNews are nevoie de sprijin financiar”. MULȚUMIM!

PUTEȚI SĂ DONAȚI CU PAYPAL, CARD SAU DIRECT ÎN CONTUL NOSTRU, AICI

 

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
 • Pentru fiica mea 05.02.2023 01:05
  Toată dragostea și respectul fata de acest Om! Trăim din nou timpurile astea! Câți mai suntem ca ei? Bunul Dumnezeu să l ierte!
 • Tic 05.02.2023 02:14
  Doamne, ce durere va fi fost pe părinții lui! Dumnezeu să-l tina la dreapta sa!
  De ce nu scrie în cărțile de istorie din scoli despre acești tineri? De ce auzim la TV și alte mass-media despre interlopi, maneliști, curve tunate, guriste de santan, etc?
  De ce memoria lor nu este cinstită? Oare pt ca au fost anticomuniști, antibolsevici?
  De ce nazismul care este de stânga, este pus la index(pe bună dreptate), iar comunismul, nu?
Ultima oră

19:30

Pronunțarea deciziei în cazul lui Donald Trump, amânată din nou după un raport bombă potrivit căruia procurorul Alvin Bragg, susținut de George Soros, ar fi ascuns probe esențiale

19:05

Marinela Chelaru a ajuns de urgență la spital. Actrița în vârstă de 63 de ani are probleme de sănătate grave

18:40

Luminița Arhire: DEȘTEPTAREA PRESUPUSELOR OI ȘI RENEGAREA SPIRITULUI GREGAR

18:25

Austria va înființa un fond de 30 de milioane de euro pentru a despăgubi victimele vaccinurilor și ale măsurilor draconice din timpul plandemiei COVID. Bucureștiul mut și surd: RAFILA TOT STUDIAZĂ PROBLEMA DE 8 (OPT) LUNI

17:55

Novak Djokovici, reacție virală după ce a ratat turneele din SUA pentru că nu este vaccinat împotriva Covid-19: Demnitatea și integritatea mea sunt mai presus de orice!

17:40

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean despre Scandalul Bîstroe: Ucrainenii NU au dat acordul ROMÂNILOR să măsoare, NU au dat acordul VASELOR ROMÂNEȘTI CU APARATURA ROMÂNEASCĂ!

17:15

Sorin Grindeanu acuză Ucraina că trage de timp în Scandalul Bîstroe. Ziarista Velentina Șerbănescu: MAE de la București a devenit o anexă a Kievului

16:40

Lumea sportului, din nou în doliu: Un celebru boxer a decedat subit în timpul antrenamentelor. Acesta avea doar 19 ani

16:25

Acord istoric între Vladimir Putin și Xi Jinping: Este amenințat dolarul american

16:05

Comemorarea martirilor români/aromâni din Balcani și a părintelui Haralambie Balamace, cel care s-a jertfit pentru credința ortodoxă, pentru limba română și pentru românism, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța

16:00

Youtube a cenzurat discursul unui parlamentar britanic despre efectele adverse ale vaccinurilor COVID

15:15

Greta Thunberg, Doctor Honoris Causa în Teologie și Mircea Cărtărescu, Doctor Honoris Causa în Medicină. IMAGINILE ZILEI

14:55

Platforma civică Liga pentru Deșteptarea României își exprimă sprijinul pentru inițiativa Patriarhiei României, de a solicita Ministerului Educației implicarea cultelor religioase în acțiuni de consultare în contextul Legilor Educației

13:50

Republica Moldova a reluat achizițiile de gaze de la Gazprom

13:14

BRICS: TABĂRA DE OPOZIȚIE A VESTULUI