Sorin Suciu: (până mai) Avem o Țară! ESEUL Câștigător al Concursului ActiveNews de Sfintele Paști

De ActiveNews  /  

Ilustrație: Fotografie editată, din decembrie 1989, cu Octav Fărcășanu, fostul nostru coleg de la Liga Studenților, și prietenul său, Bogdan Chiru

Ilustrație: Fotografie editată, din decembrie 1989, cu Octav Fărcășanu, fostul nostru coleg de la Liga Studenților, și prietenul său, Bogdan Chiru

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câștigătorul Concursului ActiveNews de Sfintele Paști AVEM O ȚARĂ!, la categoria Eseu, este cititorul nostru Sorin Suciu, pe care îl felicităm! Premiul este asigurat de partenerii noștri de la Carte Ortodoxă și constă într-un bon valoric de 100 de lei cu care se pot procura lucrări din minunatele lor colecții. Câștigătorii Concursului de Fotografii și Desene de copii vor fi anunțați într-un articol separat. Iată Eseul domnului Sorin Suciu:

(până mai) Avem o Țară!

Primo tempo

Deunăzi mi-amintii de Gaddafi. Muammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi. Și el a avut o Țară. Țara lui. Libia. Acum Țara lui e țara nimănui. Gaddafi a finanțat și campania prezidențială alu’ ăla dintre noroaie (sárközi). Ăla dintre noroaie, ca răsplată, a cerut voie de la fratelo ăl baban... ca să mi’l omoare, că-i mai ortoman ș’are bani mai mulți, investiți și prin țara țanțoșilor cocoș(e)i d’ai clorhildei și colibanului. Gaddafi făcuse bani din petrolu’ din subsoluȚării lui, mătrășise ’talienii din Țara lui în țara lor, le luase tainul corect, de stăpân la el acasă, companiilor petroliere străine, mărise salariile libienilor jamahiriyeni de peste zece ori, de câștigau mai bine ca franțujii și briții, la un moment dat. Asta pe de o parte, că, pe de alta, aveau și rentă viageră poporenii lui. Acuma, Gaddafi avea nevoie de bani ca să construiască, în Țara lui, mari tancuri pentru depozitarea apei, care va deveni aur, în curând, pare-se. Baiu-i că, de’și scotea banii din țara cocoș(e)ilor și de prin alte țări, astea cam dădeau de bocluc, oikonomicește vorovind. Ș’atunci... măre se vorbiră și se sfătuiră cum să’i dea la cap. Așa că, după ce’l primiră cu onoruri de stat la Élysée, abia sculat din cortu’ntins în piața din față, cum nu se mai întâmplase fr’odată prin părțile celea de lume „bună”, păzit de-amazoanele-i vestale – păstrăvărese [1],Gaddafi deveni dictator nefrecventabil. Câh! Câh! Băgară băieții mantra democra(ca)ției atotbiruitoare, văcsuiră nește libieni în prostocaliu și mi ți’l lichidară ca p’un câne, așa, mai bărbat, fără niciun fel de remușcare. „Bussiness as usual”, n’așa? (bine, că cu trebușoara asta sempușcară singuri și’n celălalt picior, e altă poveste). Și bănuții libienilor rămaseră acolo unde trebe, cașa-i în tenis. Acuma pe la ei îi război civil, de planuri se-alese prafu’... sau nu. Că ideile circulă și planu-i dus mai departe d’alde ăia cu porțile (gates-ii), care fac apă din căcat, la propriu [2]. Acuaflai că și din aer [3] (Psst! Băh, bilică! Să bei apă din buda pe care crăpă, singur și decrepit, ăla de profețea despre trecut, de se uda bâlbuță tot, tot, de admirație și setetelectoală).

Ata ete! Vedeți, dacă n’avu și el o cămilă căreia... gura să nu’i tacă... fr’o trei zile’ntruna! Sau poate avu? Cine știe? Doar Ăl se sus știe. Fine del primo tempo.

Secondo tempo.

Gadaffi era pretin cu Ceaușescu Nicolae. Ceaușescu Nicolae avea Țara lui. Țara mea. Țara noastră, a românilor, câți mai suntem. Țările noastre, România și Libia, erau țări prietene. Inginerii noștri, trimiși de Ceaușescu au fost decisivi în multe domenii ale economiei libiene. În contul acelor lucrări, Libia avea nește datorii de plătit României. După zavera din decembre, o delegație de papagali se duseră, mări, se duseră... și la Gaddafi. Să ceară fr’o patru’j de bulioane de parai îndărăt. Pentru România, cică. Gaddafi îi primi, îi omeni și le spuse: „Canci bani, bre! Io tratai cu Ceaușescu și Ceaușescu fu om cu mine. Io fui om cu el. Voi îl omorârăți pe Ceaușescu, ca p’un câne turbat, așa că n’am cum fi pretin cu voi. Marș d’acilea!” Se’ntoarseră papagalii cu penele tuflite și raportară daravela edecului înfrunzit odată cu gorbaciu. Edecu’ făcu ce făcu, o băgă p’aia cu „nu ne vindem Țara”, p’ailaltă cu „noi muncim, nu gândim”, scoase băieșii din șut-uri ca să planteze panseluțe’n Bucureștii cu dor de primăvară și... Ei, na! Și? Oploși pe lângă el lighioane numa’ una ș’una, pregătind temeinic ogoru’ pentru lăcustele ce-așteptau hămesite la hotare. Mai departe... Aiaiaiii! Of, of, măi, măi!

Da. Veniră lăcustele, pustiiră ogoru’... da’ nu le-ajunse. Ne topiră petrolu’ și gazu’ din pământ, ne tunseră codrii de aramă, ne vândură curentu’ ieftin ca să’l cumpărăm scump, tot de la ei, ca la alba neagra etc. ș.a.m.d. Cum o făcură? Cu tembelizoru’... prostiră poporu’. Rezultatele se văd cu ochiu’ liber, ajunserăm la vorba lu’ ăla micu-alu’ Ceaușescu, care zisese cu năduf: „Măh, voi nu sunteți în stare să vopsiți măcar ce-a construit tata!” Și... îi închiseră și lui gura. Cu pământ.

Da’ nu le-ajunse nici asta. Acu’, după ce vrură a ne’nțepa cu dejecțiile creierilor lor de schizofrenici, vor a ne băga, pac, la răzbel! Cică scăpăm dacă le dăm „gazele de șist”, că pentru alea din Marea Neagră, singurul nostru vecin cinstit, ne pupă pe portofel rușii, d’amu. Daravela cu gazele de șist e că ăsta e minerit, deja. Pentru cunoscători treaba-i oablă. Nu gazu-i miza ci... Surprize! Surprize! - că tot o reactivară pe zâna cea schimonosită. Vă las să descoperiți voi despre ce-i vorba, că doar îl aveți pe sân gugăl. Mai zic doar atât, ca să fac din nou legătura cu Țara lu’ Gaddafi, exploatarea „gazelor de șist” va otrăvi apa, și în România. Țara mea. Țara noastră, a celor câțiva români care mai suntem p’acilea. Țara noastră care ar putea alimenta cu apă toată ioropa, la o adică. Da’ se vrea ca ioropa să fie alimentată cu gaz... „de șist”, din Țara noastră. Gaz pe care’l vom cumpăra de la (hah)americanii ce’l vor extrage și exporta pi pisti tăt, ca să scape ioropa de dependența de gazu’ lu’ bau bau, balauru’ de Putin. Curat gheșeft, frate rumâne, care vei face brl! brl! cu deștele pe buzele’ți arse de sete. Fine del secondo tempo.

Terzo tempo... Hmm! O mai fi terzo tempo? Pentru Țară. Pentru Țara noastră, carevasăzică, pe care unii o vor a fi doar pământ [4].Vorba lu’ Orwell, din ultimu’i interviu ecranizat de briți: „Nu lăsați să se întâmple asta! Depinde doar de voi” [5].

Hristos... va Învia! Mintenaș, chiar de bahahaii arahați iar se’ncordeaz’ntr-a ne’mbotnița din nou, și de Paștele ista.

Doamne-ajută românii... să se-ajute singuri, că doar nu le bagi Tu șin traistă!

 

[1] Omu’ l’o cetit pe Herbert, Frank, ce mai! Bravo lui!

[2] https://www.gatesnotes.com/Development/Omniprocessor-From-Poop-to-Potable

[3] https://www.cnbc.com/2022/03/28/bill-gates-and-blackrock-backing-source-global-maker-of-hydropanels.html

[4] Chestiunea asta merită un eseu separat. Pentru diferența dintre țărână și pământ, vezi etimologia celor două cuvinte și frecvența lor în vorbirea actuală.

[5] Orwell, George, în Wall to Wall Television, ”George Orwell – A Life in Pictures”, documentar, UK, 2003.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  4. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  5. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  6. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

  7. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  8. Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

  9. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

  10. Singura veste bună pentru vaccinați: Există tratament de detoxifiere a proteinelor spike. Ce recomandă Dr. Peter McCullough

Ultima oră

08:00

20 aprilie: Sfântul Ierarh Teotim, episcopul daco-roman al Tomisului; Sfântul Anastasie Sinaitul; Sfântul Apostol Zaheu

23:00

Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

22:30

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Și care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”