Ce mai poate însemna Eminescu pentru sufletul românilor de azi

De ActiveNews  /  

Fotografie de Daniela Frențiu din Concursul ActiveNews Dulce Românie

Fotografie de Daniela Frențiu din Concursul ActiveNews Dulce Românie

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Eminescu-i Dumnezău/ Iar eu mi-s profetul său”, doinea din mâna regretatului Cezar Ivănescu, mână arcuindu-se-arcuș pe lemnu’i ce devenise, rimbaldian, vioară... „Ce te legeni, codrule...” Ah! Da, desigur. De „Moartea căprioarei”... Eminescu, Labiș, Ivănescu (Cezar). Trei destine aproape identice, trei lumini stinse brutal întru bezna ce, încet, încet, pare-a ne cuprinde pe toți... 
 
Copil fiind, printre betoane, cutreieram maidane, iar Eminescu m’a atins cam cât putea să atingă un vlăstar născut din părinți rupți de valurile vieții de pe glia strămoșască, eșuați în malaxorul orașelor Republicii Socialiste România, o navă aflată în marș spre acea multvisată societate multilateral dezoltată, cu un căpitan ce nu aflase că cineva (nu spui cine!) îi furase sextantul și cu matrozii furând câte puțin din rațiile zilnice deja zeciuite de către ofițerii de bordi. Adică, nu îndeajuns de profund, chiar dacă simțeam farmecul ascuns al versurilor și prozei sale. Prioritățile mele erau altele, atunci, orizontul meu cultural fiind destul de limitat, fie și doar prin simplul fapt că sportul era cam tot ceea ce mă preocupa. Citeam, bineînțeles, cu pasiune, dar altceva. Paradoxal, acum mă cred poet. Deh! Ca tot rumânu’. Hi! Hi! Hi!
 
Aș fi avut ocazia de a’l cunoaște mai bine la școală, tot prin Cezar Ivănescu, subiect la care mă gândisem, inițial. Dar, nu a fost să fie, așa că a fost altcineva... Mărturisesc faptul că, într’un fel, m’am simțit ușurat, apropierea de soarele literaturii române, fie ea și doar intențională, creându’mi o stare de sfioasă teamă, ceva de tipul misteriosului tremendum al lui Otto. 
 
Revenind pe făgașul tematic, e vizibil faptul că Eminescu ajunsese o statuie pe care o venerai, dar nu știai clar de ce. Din varii motive, pe baza cărora s’au tot războit detractorii și apărătorii, de parcă opera lui ar fi avut nevoie de cei din urmă, Eminescu era și este încă pe buzele tuturor dar, de cele mai multe ori, acestea sunt greșite. Foarte puțini mai au organul necesar perceperii muzicii divine din scriitura sa. Aparent paradoxal, un exemplu elocvent este acel elogiu adus poetului nostru de către ambasadorul Braziliei, Jeronimo Moscardo, pentru creșterea economică a statului sudamerican, consecință a aplicării ideilor eminesciene din „Teoria statului organic”. Uite, domn’e, că se poate! Dar, la alții, nu la noi, că noi le știm pe toate, suntem buricu’ pământului. De unde se adeverește, din nou, zicala cu profetul și țara lui. 
 
Pe de altă parte, simplul fapt că limbricii, „gen”ii cel care afirmă, organic, probabil, că România „e un cur”iii, încearcă a’l ponegri pe Mihai Eminescu ar fi un motiv suficient într’a ne face-a ne’ntoarce fațaiv întru al nostru „poet nepereche”. El, însă, Poetul, nu are nevoie de avocați. El, Poetul, le-a răspuns tuturor, anticipat, prin opera sa. Omagiul suprem pe care noi, umilii săi urmași i’l putem aduce este să îl citim, când cu mintea, când cu inima iar, mai apoi, cu mintea’n inimă coborâtă. Atât. Cei ce l’au citit și l’au înțeles, precum compatrioții ambasadorului amintit anterior, au avut de câștigat. Ceilalți, cei mai mulți dintre noi, ne războim pe-o icoană, neștiindu’i adevărata valoare, care e perceptibilă doar de pe prag, acolo unde suntem priviți de privirea care ne iubește, din distanța care poate fi locuită întru devenirea noastră ca români, ca oameni între oameni cu chipul și asemănarea lui Dumnezeu, întru eternitate. „Eminescu-i Dumnezău/ Iar eu mi-s profetul său”...
 
Din păcate, așa cum semnala un amic, tinerii de astăzi au alte valori, printre care nu se mai numără Eminescu, de exemplu, apreciat doar de depășiții babaci comuniștiv, meniți, în viziunea celor dintâi, a ajunge la ghena istoriei. Neștiind de manipularea ce’i duce ușor de nasurile lor fine, privându’i de legătura cu rădăcinile pline de sevă ale neamului ce se vrea a fi făcut populație, prea mulți dintre tinerii noștri de azi se află exact în situația pisicii lui Schrödinger, adică frumoși urâțiți de-o vicleană propagandă ce le fură libertatea chiar în momentul în care ea le iese din rărunchii ofiliți de-un aer din ce în ce mai puțin respirabil. Amețiți de viteza cu care lumea pare că se schimbă, ei nu mai au timp într’a rumega idei cu ale lor proprii măsele... de minte. Prinși în rizomul societății informaționale, ei îngurgitează semipreparate călduțe, atent elaborate și puse pe hârtie de tocuri „ustensil”, mânuite de catifelate mâni, unse cu alifii atent selectate, spre-a nu răni fundulețele netede și delicate ce odinioară erau circumvoluțiuni. 
 
Pe de altă parte, însă, Eminescu e greu precum o stea neutronică, explozia de supernovă a destinului său concentrată fiind, prin voia gravitațională a Celui de Sus, în fiecare din poeziile și prozele sale, care îți ard sufletul întru lămurirea ta ca român între oamenii acestei lumi lipsite, din ce în ce mai mult, de lumină. Iubirea de românitate, așa cum a trăit-o Eminescu, poate fi închipuită și prin versurile altui poet român cu destinul curmat prematur de aceeași ciumă roșă, Vasile Voiculescu: „Te mistuie iubirea? Credeai că-i o păpușă,/ Să-ți faci un joc cu toane, ca în copilărie./ Când ea-ți cerea o fire de salamandră vie,/ În tainica-i văpaie să arzi făr' de cenușă./ Ea nu stă-n trup, stăpână a cărnii și-a plăcerii,/ Înflăcăratu-i spirit, urgie, le consumă;/ Își cată-n noi duh geamăn... și, de-l îmbii cu humă,/ Rămâi o biată urnă cu zgurile durerii...”
 
De final, să ne amintim de cele două versuri cenzurate de către Maiorescu în prima ediție a „Poesii”-lor eminesciene, versuri elocvente în ceea ce privește nefericitele grefe încercate pe organicitatea românității, grefe ce au dezvoltat metastaze greu de extirpat: „Și cum vin cu drum de fier/ Toate cântecele pier”. Poetul făcea aluzie la afacerea căilor ferate române girată de către Carol I și dovedită a fi un eșec lamentabil, în cel mai fericit caz. Cineva spunea că, dacă până atunci din Țările Române se fura cu căruța, de atunci încolo s’a ajuns a se fura cu trenul. Nimic nou sub soare, azi se fură cu autostrada. Teoria maioresciană a formelor fără fond, amendată de către Eminescu tocmai pentru că ea risca a se opaciza din cauza nivelului cultural mai scăzut al decidenților politici, poate explica eșecul unui stat în care două direcții contrare de dezvoltare tind a’l rupe. Și, drept să vă spun, nu știu ce ar fi mai rău: ruperea României, așa cum se vrea în unele cercuri de putere, sau „întregirea” ei, la pachet cu pierderea identității. Una peste alta, Eminescu e la fel de viu, azi, ca și ieri. Și va fi mereu, viu și greu de înțelesuri, pentru cei cu sufletele încă ușoare. Ba, și pentru cei cu sufletele grele, mai ales.
Doamne ajută!
 
Sorin Suciu

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

19:50

Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

19:21

Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

19:09

Biserica din lemn de peste două secole din satul Măcăreuca, din Moldova, se poate prăbuși în orice moment

18:40

Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

17:55

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS! VIDEO

17:22

CONTROLUL INTERNETULUI. O legislație propusă în SUA ar putea deschide calea către implementarea globală a identificării obligatorii online sub pretextul verificării vârstei

16:37

Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

16:25

Valerian Stan, candidatul PNȚ-MM la Primăria București, despre problemele din Capitală, banii pierduți din PNRR, și averea fabuloasă a doctorului Cîrstoiu

15:17

Suceava ar putea avea un preot ca primar. Cătălin Axinte de la Biserica Sf. Mina va candida din partea AUR

14:46

Se retrage Cătălin Cîrstoiu? Gabriela Firea anunță că situația medicului va fi discutată în weekend

14:37

Fotografia anului 2024: O femeie din Gaza îmbrățișează corpul neînsuflețit al nepoatei sale

13:45

Episcopul înjunghiat la Sydney și-a revenit: ”Îl iert pe atacator. Îl iubesc și mă voi ruga pentru el” - VIDEO

13:13

Eugen Tomac este liderul PMP! Eurodeputatul a câștigat definitiv procesul cu Cristian Diaconescu

12:45

Cursuri de prim ajutor pentru firme, instituții de stat, instituții private și persoane fizice. Dr. Alexandru Radulian: Și copiii pot salva viața cuiva în nevoie!

12:29

Soroca, cetatea construită de Ștefan cel Mare, a fost restaurată - VIDEO