Pr. Ioan Istrati: De ce merge preotul cu Ajunul și prejudecățile de doi lei

De Pr. Ioan Istrati  /  

Foto: Obiectiv Online

Foto: Obiectiv Online

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Odată cu apropierea praznicului Nașterii Domnului, lumea se schimbă invariabil. Colinde peste tot, tineri care cutreieră străzile cu intenții incerte, mulțimi care asediază supermarketurile și piețele, afumători, purcei tăiați cu cruzime în zăpada proaspătă, daruri.

Biserica se pregătește și ea de praznicul nașterii din nou a umanității. Post de 40 de zile, Taina Spovedaniei pentru cei cu adevărat credincioși, Împărtășire din Trupul Domnului. Cu câteva zile înainte de Crăciun, preoții din întreaga Biserică merg pe la case pentru a vesti Praznicul luminii. Trebuie spus că preotul este cel dintâi colindător. Colidătorul esențial pentru că el aduce pe Hristos în casele oamenilor. Prezența sa sacerdotală prezentifică evenimentul Nașterii în inimile oamenilor, binecuvântarea sa pecetluiește cu har anul care va urma, doxologia glasului și a sufletului devin dăruire de sine lui Dumnezeu, Pruncul cel veșnic.

Unii oameni sunt preocupați de banul pe care trebuie să-l dea preotului, uitând ceea ce este esențial. Alții nu deschid ușa doar doar nu vor sărăci. Trebuie spus că preotul nu vine la casele creștinilor pentru a cere bani, iar în cele mai multe cazuri, atunci când oamenii sunt sărmani, preotul chiar îi ajută pe aceștia. Binecuvântarea pentru un an de lumină, alungarea întunericului spiritual acumulat prin păcate săvârșite iar și iar, toate acestea nu pot fi cuantificate și nici plătite vreodată. Dacă am avea ochi să vedem, am realiza acest lucru.

 În timp ce preotul poartă prin case Icoana Nașterii Domnului, se cântă troparul Nașterii:

„Nașterea Ta Hristoase Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoștinței. Că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învățat să se închine ție Soarelui Dreptății și să te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de Sus, Doamne, slavă Ție”.

În acest tropar se află tainic toată mișcarea lumii de la întuneric la Lumina Hristos, toată iconomia veacurilor în dorul lor către veșnicie, toate lucrările omenești de sfidare a morții, toată arta, literatura, cultura omului. Hristos este Lumina cunoașterii umane, sensul adevărat al umanității, răspunsul la întrebările vieții, vindecarea de durerile morții. Omul, înfricoșat de stihiile lumii, venerând focul, fulgerul, stelele și soarele, într-o nostalgie reziduală a raiului pierdut, învață cultul adevăratului Dumnezeu. Stelele sunt așadar profeții ale adevăratului Soare al Dreptății, călăuzitoare către Adevărul veșnic al iubirii, prezențe luminoase care vestesc în parțialitatea lor cosmică, pe Dumnezeul cel deplin. Creștinismul este izbăvirea lumii de ignoranța idolatră, este mântuirea din prostia oglindirii de sine, ieșirea din ritmul repetitiv al cosmosului slujitor, aflarea înțelepciunii care mântuiește, nu numai poleiește ridicol ființa cu paiete ideatice ieftine. Cucuta lui Socrate nu a reușit decât să scoată în evidență absurdul legilor umane fără de Dumnezeu, drumul fără ieșire al înțelepciunii terestre. Crucea însă, plină de Sângele lui Dumnezeu, vestitoare a Învierii, este răspunsul lui Dumnezeu la toate întrebările lumii.

Mai există ceva în purtarea de preot a icoanei prin casele credincioșilor, cântând troparul. Există o gestică liturgică interioară, în care se vădește plinătatea de sens a doxologiei Crăciunului. La cuvintele „răsărit-a lumii lumina cunoștinței” preotul intră în casă cu icoana Nașterii, arătând că vocația iconologică a Întrupării este lumina cunoașterii omenești și intrarea lui Dumnezeu în casa lumii. Cuvintele „de la stea s-au învățat să se închine Ție Soarelui Dreptății”, credincioșii se închină și sărută icoana și mâna preotului, pecetluind liturgic cuvintele troparului. Preotul, cu fața către răsărit, privind la icoana din casă, cântă: „Și să te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de Sus”. Icoana casei se întâlnește în privire tainică cu Icoana Nașterii Domnului. Casa devine Biserică și Biserica devine casă a ființei. Apoi preotul binecuvintează: „Darul și binecuvântarea care au fost la Nașterea Domnului să fie și în casa aceasta!”. Aceste cuvinte consfințesc devenirea casei în Betleem, a inimii în Peștera în care se naște Pruncul veșnicei iubiri. Constelațiile își țin cu frică răsuflarea. Dumnezeul cerurilor doarme lin la sânul de lumină al Maicii Domnului. Casele devin peșteri în care Împăratul slavei se naște iară și iară, în pace, aduncând lumină în univers.

Odată eram la un spital, vizitându-mi sora operată și spunându-i câteva rugăciuni. De la un pat alăturat, o bătrânică s-a apropiat încet încet, rugându-mă să-i citesc și ei rugăciuni. Deși avea preot în spital, după câteva insistențe, m-am încumetat, m-am apropiat de patul ei și i-am zis vreo câteva rugăciuni de sănătate. Plină de bucurie, bătrânica s-a ridicat și mi-a întins doi lei. Am refuzat-o politicos. Ea tot insista, încercând să-mi bage cei doi lei în buzunar. Am oprit-o cu un gest, și apoi i-am zis: „Lasă, mătușă, păstrează banii pentru doctor!”. La care ea a răspuns: „Ce vorbești părinte? Crezi că îmi bat joc de doctor cu doi lei? Acolo măcar câteva milioane...”.

Prin ochi mi s-au perindat într-o clipă milioanele de boli, pe care în totalitatea lor le rezolvă Dumnezeu prin rugăciune. Mi s-au deschis ochii o clipă și mi-am dat seama cât de puțin pun preț oamenii pe credință și cât de mult nădăjduiesc în doctori omenești.

Așa este și la Ajun. Dacă am realiza binecuvântarea plenară, puterea de lumină și de vindecare, potopul de har revărsat peste lume, adâncul de taină al bunătăților, nu ne-am mai bloca în aceleași prejudecăți materiale de doi lei, uitând esențialul vieții noastre: unirea cu Dumnezeu.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • INJECTIA FINALA 21.12.2023 05:13
  Cuvinte de lumină , de har și bucurie
  Binecuvântarea preotului în inimă adie
  Cântă tot Universul, Pruncul Veșnic răsare
  Să ne veselim, e mare Sărbătoare!
 • IC XC NI KA 21.12.2023 12:45
  Stăm pe un munte infinit de bogăție și NU știm să o accesăm.
  Harul/darul Lui ..așteptă. În fel și chip ne cheamă..

  Hristos Se naște. Slăviți-L!
 • Alex 21.12.2023 15:58
  "purcei tăiați cu cruzime în zăpada proaspătă" ...
 1. Manuela Hărăbor spulberă filmul lui Ciprian Mega, ”21 de rubini”: ”O mizerie neo-marxistă. Mă întreb de ce nu apare în film cel care a tăiat și a spânzurat în ultimii ani în interiorul BOR-ului și care încă nu a fost înlăturat, respectiv Vasile Bănescu”

 2. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 3. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 4. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 5. Pr. Călin Sămărghițan: ”21 de rubini” al lui Ciprian Mega

 6. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

 7. Scandal monstru la Eurovision. Reprezentanta ”non-binară” a Irlandei a făcut un show satanist care i-a pus pe fugă chiar și pe fani

 8. Cel mai controversat și discutat film al momentului: 21 DE RUBINI - VIDEO INTEGRAL

 9. Elena Dulgheru: ”21 de rubini” - tabloul social este dominat de nedreptate, din care cu greu se străvede o firidă de speranță și de har izbăvitor

 10. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

Ultima oră

23:03

Un palestinian creștin-ortodox oferă detalii despre calvarul pe care îl îndură creștinii din Gaza - “Există o intenție clară de anihilare a poporului palestinian” - VIDEO

22:33

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști, semnificația sărbătorii Învierii, manifestările lui Hristos cel Înviat – VIDEO LIVE

22:19

DNA, primele precizări despre dosarul care l-ar viza pe Nicușor Dan. Reacția primarului Capitalei

21:02

Scrisoare spre știința prim-ministrului Marcel Ciolacu și către ministra Învățământului Ligia Deca - Despre rectorul plagiator Dan Marcel Iliescu de la Universitatea Ovidius din Constanța

20:32

Focuri de armă la granița României cu Ucraina: Un bărbat care încerca să treacă ilegal granița către România a fost împușcat în cap

19:38

Dr. Ana Mihalcea prezintă o descoperire a doctoriței Geanina Hagimă: Un document oficial al SUA - “Armele biologice reprezentate de bacterii modificate genetic producătoare de amiloid pot explica cheagurile imense” la injectați

17:35

Cum se simte Florin Piersic. Ce mesaj a transmis marele actor prin medici - “O să spună lucrurile pe care nu le-a spus până acum”

15:45

Vladimir Putin susține că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze cu Ucraina: ”Au aruncat acordurile noastre la coșul de gunoi”

14:57

De ce un Guvern Mondial ar fi Sfârșitul Lumii

14:25

Parteneriat Opoziția: Dincolo de aparențe – conflictul din Ucraina

13:18

Președintele Slovaciei: Robert Fico a scăpat de moarte "la mustață"

12:42

Declarația comună a președinților Federației Ruse și Republicii Populare Chineze

10:37

Proprietarii de vehicule electrice spun că mașinile lor îi îmbolnăvesc - o șoferiță susține că Tesla i-a provocat sângerări nazale, dureri corporale și căderea părului

10:21

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, în Alba Iulia

09:14

Israelul anunță că trimite trupe suplimentare în Rafah și intensifică operațiunile militare