

„Numai purtând crucea împreună cu Hristos se ajunge la speranță. Când este purtată fără ajutorul Său, poate conduce pe om la deznădejde. De aceea, unii oameni care au suferit mult pentru că nu s-au spovedit și nu a avut cine să-i ajute să se roage mai mult și-au pus capăt zilelor”, a spus în Duminica Sfintei Cruci Patriarhul României, după cum transmite Basilica.
„Cei care însă s-au apropiat mai mult de Dumnezeu prin suferință, au transformat suferința în biruință. Unindu-se cu Hristos cel răstignit și înviat, au primit putere de la El ca să treacă peste încercare, dar și arvuna bucuriei vieții veșnice”, a spus Preafericirea Sa la finalul Sfintei Liturghii, în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală.
În acest sens, Patriarhul Daniel a amintit cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Toate le pot cu Hristos care mă întărește” (Filipeni 4:13) și pe cele ale Mântuitorului: „Fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15:5) – „Adică nimic bun”, a completat Părintele Patriarh.
„Necazul sau suferința îl poate apropia ori îndepărta pe om de Dumnezeu. De aceea, Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să luăm crucea vieții noastre, să o purtăm venind cu ea la Hristos și, cu ajutorul Lui, să facem din cruce scară către înviere, scară spre unirea cu Dumnezeu – Izvorul vieții și al bucuriei veșnice”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat apoi și explicațiile Părintelui Dumitru Stăniloae și a spus că „purtarea crucii înseamnă nu doar asumarea unei suferințe, ci și o luptă duhovnicească pentru a birui păcatul, pentru a nu împlini voia proprie egoistă, ci voia lui Hristos și a cultiva virtuțile sau sfințenia în viața noastră”.
„Evanghelia de astăzi ne arată că Sfânta Cruce este îndreptată spre Înviere și Crucea nu este doar semnul suferinței, ci este și semnul biruinței. În sinaxarul acestei duminici se spune că Sfinții Părinți au rânduit ca această duminică să fie o încurajare pentru credincioșii care au postit până acum și să li se arate Crucea de viață făcătoare a lui Hristos pentru a-i întări în urcușul lor spre Sfintele Paști”
„Biserica a hotărât ca după cum în mijlocul raiului se afla Pomul vieții, în mijlocul Postului să fie rânduită sărbătoarea Sfintei Cruci, celei de viață făcătoare, care reprezintă pe Hristos și Sfânta Euharistie, jertfa și învierea Sa”, a mai spus Patriarhul României.
„Fiecare dintre noi, așa cum am spus, are o Cruce de dus, o suferință oarecare. Și, uneori, Crucea aceasta este atât de grea încât te încovoaie și simți că n-o mai poți duce. Atunci, adu-ți aminte de această clipă din viața lui Iisus și cheamă-L pe El și El va veni și va spune: Și Eu odată, Dumnezeu și Om, M-am poticnit sub povara propriei Mele Cruci. Acum, a venit rândul tău să te poticnești. Atunci, tu, omule, ai venit și M-ai ajutat. Acum, lasă-Mă pe Mine să te ajut și să-ți iau Eu Crucea și s-o port până la capăt!
Fiindcă Dumnezeu, omule, nu rămâne niciodată dator!”, spunea și IPS Bartolomeui Anania într-o predică de acum 20 de ani.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Aceasta înălțare nu este alta decât lupta dusa de Hristos, în dragostea Lui pentru lumea întreagă.
Când lupta se da numai pe un singur plan, al lumii și al patimilor, oamenii slăbesc, se epuizează și îmbătrânesc foarte repede. In schimb, când suferințele ne vin din lupta împotriva patimilor, în Duhul lui Hristos, oamenii RENASC.
Nimic nu este mai dureros în aceasta lume, decât a te lupta sa dobândești dragostea lui Hristos. Este o lupta de dimensiuni COSMICE.
...
De ce este ata de greu sa trăim creștinește aici și acum?
Pentru ca este vorba de viață divina și veșnică. Pentru noi, care suntem creați din NIMIC, ce relație este între nimicnicia noastră, sărăcia noastră și aceasta aspirație atât de înaltă, infinită?
…
Când vedem suferințele a milioane de oameni, nu putem sa rămânem nepăsători. Cum putem să-i ajutăm? Din punct de vedere creștinesc, aceasta tragedie de pe pământ este urmarea NEASCULTĂRII.
Adam a râvnit la îndumnezeire, la viața veșnică, rupând legătura cu Tatăl și Creatorul sau. Hristos-Omul, primul în istoria lumii, S-a suit pe Golgota; a ales moartea pe cruce pentru a dezlega acest blestem. A te hotărî să-L urmezi înseamnă a te expune la suferință.
Este INEVITABIL!
În măsura în care suntem, de la crearea lumii, un mădular din imensul trup al umanității, însuflețiți de viață cosmica ce ne străbate, trăim tragedia umanității ca pe propria noastră nenorocire.
Când citim Sfânta Evanghelie, rămânem impresionați de reacțiile lui Hristos fata de ceea ce se petrece în jurul Sau. Atunci când Iuda merge să-L trădeze, Iisus ii spune:
Astăzi, Fiul Omului S-a preamărit.
La fiecare Liturghie, noi prăznuim acel moment și il repetam în conștiința noastră.
DACĂ o putere vrăjmașă vrea sa ne ucidă, VOM fi noi înșine ÎN STARE SĂ SPUNEM: Astăzi eu m-am slăvit și Dumnezeu S-a preamărit prin mine?
Cunoașteți toți aceasta istorie; ea este însăși SENSUL vieții noastre de fiecare zi.
...
Fiind creștin nu poți sa trăiești fara inspirație. Daca un artist adevărat trăiește zi și noapte prin imaginile operei sale, atunci noi, fiind creștini, trebuie sa fim cu mult mai atenți. Trebuie sa depășim eforturile artiștilor pentru a trai după duhul Evangheliei.
ACUM, cel mai important este ca Dumnezeu sa va inspire lupta voastră pentru mântuire. CÂND inspirația a fost data, toată viața se umple de lumina și de bucurie. Nu se mai remarca amănuntele.
...
TOT ce ne înconjoară exista pentru ca Dumnezeu veghează asupra lumii.
Dumnezeu poarta de grija lumii și lumea continua sa existe. Daca veți căuta sa împliniți voia lui Dumnezeu cu simplitate și smerenie, Dumnezeu poate sa transforme orice situație, chiar și cea mai grea. Astfel, daca ascultați de părintele vostru duhovnic, daca aveți încredere în el, sa nu va fie teama ca sunteți povățuiți greșit. Dumnezeu va găsi ÎNTOTDEAUNA mijlocul prin care sa va descopere adevărul. A trai în ascultare, înseamnă sa va faceți inima mai sensibila la orice schimbare duhovniceasca din viața voastră.
...
Având gânduri bune veți putea vedea în orice persoana pe care o veți întâlni o ființă scumpa. In schimb, având gândurile urate, fata voastră, energiile voastre psihice va vor irosi relațiile și va vor afecta anturajul. CÂND HARUL ESTE CU TINE nu mai vezi defectele altora: nu mai vezi decât suferințele și dragostea pentru frați.”
Fragment din cartea “Din viață și din duh” Sf. Sofronie Saharov