Părintele Ioan Istrati: “Preoțimea trebuie să fie sufletul neamului. Un neam care își urăște, insultă și ucide sufletul nu are mult de supraviețuit”

De Pr. Ioan Istrati  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum vreo lună, scriam despre o minune a Sfântului Ioan Rusul cu o femeie care a primit darul nașterii de prunci. 

Dacă în contul meu erau sute de comentarii frumoase, pline de credință și de iubire, stați să vedeți. 
Un ziar online din Botoșani a publicat minunea. A scris: Un preot iubit, originar din Moldova, scrie despre minunea Sfântului Ioan Rusul. 

Ok, până aici. 

Articolul e viral. Are 2000 de comentarii. Stau să le citesc pe sărite. 

Sute de înjurături, sunt făcut animal, cerșetor, liftă, satană în sutană, lipitoare, vierme, hoț, nemernic, dobitoc, medieval, și în alte câteva mii de feluri. Oamenii îmi înjură familia, morții, Sfinții, Dumnezeul în care sunt botezați. 

În cele 2000 de comentarii doar câteva sunt decente. În rest, urlete, imagini cu furie, blesteme, imprecații, trivialități, obscenitate, expresii vomitive. 

Ce s-a întâmplat cu creștinii ortodocși majoritari în țara asta? 
De unde atâta furie enormă, oarbă, pe preoți?
Unde am greșit, noi preoții, de suntem atât de urâți?
Să spui că e doar asaltul globaliștilor, sectarilor, useriștilor, ateilor, e clar o minciună prin omisiune. 
Răul vine din interior. E un cancer care se dezvoltă tăcut și insidios în trupul neamului. 

Undeva greșim.
Voi încerca să găsesc măcar câteva cauze ale acestei avalanșe de mizerie și de ură. 

Preoțimea trebuie să fie sufletul neamului. Un neam care își urăște, insultă și ucide sufletul nu are mult de supraviețuit. 

1. Lipsa de vocație. Mai ales în comunism, preoția era văzută ca o sursă de bunăstare fără prea mare efort.
2. Pandemia comunistă în care s-a extras sistematic mintea, credința, tradiția, decența, simțul proprietății, apartenenței. Și totuși, preoții erau mai iubiți și mai respectați în comunism.
3. Lipsa transparenței civice, care a devenit viziunea unei caste medievale, autoritariste. Sindromul turnului de fildeș.
4. Corupția. Cu toate că nu Biserica a furat această țară, ci elita politică putredă.
5. Lipsa de P.R (public relations). Să dau un exemplu.
Papa, cu o avere de sute de miliarde la dispoziție (40% din economia Italiei e sub BRC), s-a dat jos din avionul privat care poluează și costă cât 10 mii de mașini și pentru prostime s-a suit într-un Logan, provocând delirul isteric și ovațiile proștilor. La noi dacă ai o mașină bună câștigată cinstit, îți aruncă în cap "faza cu măgarul".
6. Opulența. Cu toate că vedetele, samsarii, clanurile, sunt admirați tâmp pentru asta. 90% din preoți sunt în clasa medie financiară sau sub ea.
7. Servilismul interesat față de politic. 
8. Ura media și apetența spre scandal a oamenilor. 
9. Imoralitatea, chiar a celor care ar trebui să fie modele etice. 
10. Lipsa de empatie, iubire, pasiune, înțelegere a oamenilor. 
11. Idolatria. Când aștepți idealul și nu-l găsești, te smintești. Preotul e un biet om.

La astea trebuie să lucrăm. Pentru că vom răspunde la Judecată și pentru cei ce s-au smintit și au urât Biserica, pe Dumnezeu și viața lor veșnică.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • Horhina 14.02.2024 08:51
  DE LUAT AMINTE

  Când își aduce aminte omul de Dumnezeu?
  Când e bolnav, când are un necaz sau cel mai grav, pe patul morții.
  Atunci își vede toată zădărnicia vieții, că s-a îngrijit numai de trup, și-a cumpărat hainele cele mai scumpe, bucatele cele mai alese, mașinile cele mai luxoase…
  Pe patul morții și-ar dori cu disperare să dea timpul înapoi să repare trecutul în care a stat nepăsător, dar boala nu iartă, bătrânețea e necruțătoare.
  Și încep remușcările…
  Și-ar fi dorit să fi mers și el în viață la biserică; acum nu mai poate pentru că boala îl ține legat la pat.
  Și-ar fi dorit să fi ținut și el post de bunăvoie, nu regimuri impuse de doctor.
  Și-ar fi dorit să fi dat și el câte ceva de pomană în timpul vieții,avea de unde; acum banii nu îi mai ajută la nimic.
  Și-ar fi dorit să-și fi crescut copiii în credință, cu frică de Dumnezeu dar tânguirea lui va fi în zadar pentru că ei au ajuns să trăiască în aceeași necredință și nepăsare ca și el.
  Și-ar fi dorit să se fie mărturisit și el la duhovnic…
  Însă pe patul morții nimeni nu îi poate garanta salvarea sufletului.
  Doar cât este în viață omul poate să se îngrijească de suflet.
  Înaintea unui mormânt nu vor mai conta nici banii, nici studiile, nici funcția.
  Totul e praf și cenușă în comparație cu veșnicia care abia după moarte va începe.
 • Horhina 14.02.2024 09:44
  https://www.ganduridinierusalim.com/pr-arsenie-boca-vor-ramane-bisericile-goale-cucuvelele-vor-canta-intr-insele/

  – Vine timpul, si e foarte aproape, când toti preotii vor repara bisericile, iar altii vor construi altele noi, dar nelucrând ei la sufletul omului, vor ramâne bisericile goale, cucuvelele vor cânta într-însele. Roadele slabirii în dreapta credinta a teologilor în facultati si seminarii vor fi preotii, care vor fi si mai slabi ca învatatorii lor; mai ales în Transilvania ortodoxia aproape ca va dispare, ultima reduta va fi Sibiul, dar va cadea si acesta. Dumnezeu nu forteaza mântuirea nimanui. Cine are minte sa ia aminte.

  Părintele Arsenie Boca – Sfaturi și îndemnuri
 • NSD 14.02.2024 10:04
  Parinte, cu tot respectul si cu toata dragostea, mult mai drag imi este adevarul: Crestinismul a adus in viata oamenilor si iubirea semenilor, dar mai ales, MORALA CRESTINA, mai pe romaneste, ce tie nu-ti place, altuia nu face! Da, este adevarat, preotii sunt si ei niste bieti oameni, dar acesti “bieti” nu trebuie “tradus” prin numai oameni! Preotii trebuie sa fie mereu exemple, dar, din pacate, expresia: “Sa faci ce zice preotul, nu ce face preotul.”, s-a transformat intr-o scuza generalizata pentru prea multa sau numai prea laica viata a multor preoti! Lacomia, fumatul, preacurvia si betivaneala multora dintre preoti, la acestea adaugandu-se dragostea de arginti, masinile scumpe si viloaiele nesimtite, au devenit cumva obisnuinte care smintesc si mintile prea slabe ale enoriasilor si, devenind publice, sunt piatra de moara a preotimii credincioase si oneste si a Bisericii! Adoptarea comportamentului strutului nu face bine nimanui si lipsa unor masuri ferme pentru starpirea unor asemenea naravuri indeparteaza oamenii de morala, dar, mai ales, de credinta, de biserica! Amintiti-va de cat rau imens a facut catolicismului pedofilia unora dintre preoti, ramasi nepedepsiti! Daca organismul uman bolnav nu isi foloseste o mare parte din energia interna pentru vindecare, sansele lui sunt minime! Parinte, nu sunt unul dintre cei care pot arunca cu o piatra, dar raspunsul dumneavoastra la mizeria umana, seamana prea mult cu o scuza si stiti prea bine: cine se scuza…!
 • singur ortodoxia 14.02.2024 20:22
  Tot Sf Păr Arsenie Boca ne spune: "Vreți sfinți? Nasteti-i!" Iaca-ta vina și vinovații. Fiecare din noi suntem parte din problema și parte din soluție. Am ucis în pântece un întreg popor roman, peste 30 de milioane de prunci avortați de la '45 pana acum. Sângele lor striga înaintea lui Dumnezeu. Cum poate sa ne fie bine?? Preoții (și conducătorii) pe care ii avem sunt cei pe care ii meritam. Cancerul ecumenismului face un enorm rău în școlile noastre teologice și în tăcerea apostata a oamenilor din Biserica. Marii noștri duhovnici sunt tot mai puțini și puțin căutați. Viața noastră duhovnicească e doar un surogat, nici Sfânta cruce nu mai știm să ne facem, facem nunti in zile de post, la cununii nu se găsesc nași să spună Crezul pe de rost, mai nou îl spune preotul, dar cerem și tot cerem și iarăși cerem de la Dumnezeu de toate... Noi suntem cei ce facem Cerul sa plângă... Lacrimile ar trebui sa fie ale noastre. Doar atunci am putea nădăjdui să scăpăm ca cei din Ninive... De acum, sa facă tot ce poate pentru veșnicie și mult mai puțin pentru "stăpânitorul veacului acestuia".... Doamne, nu ne părăsi și da-ne sa te iubim. Amin.
 1. Manuela Hărăbor spulberă filmul lui Ciprian Mega, ”21 de rubini”: ”O mizerie neo-marxistă. Mă întreb de ce nu apare în film cel care a tăiat și a spânzurat în ultimii ani în interiorul BOR-ului și care încă nu a fost înlăturat, respectiv Vasile Bănescu”

 2. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 3. Pr. Călin Sămărghițan: ”21 de rubini” al lui Ciprian Mega

 4. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 5. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 6. Scandal monstru la Eurovision. Reprezentanta ”non-binară” a Irlandei a făcut un show satanist care i-a pus pe fugă chiar și pe fani

 7. Cel mai controversat și discutat film al momentului: 21 DE RUBINI - VIDEO INTEGRAL

 8. Elena Dulgheru: ”21 de rubini” - tabloul social este dominat de nedreptate, din care cu greu se străvede o firidă de speranță și de har izbăvitor

 9. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

 10. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

Ultima oră

23:03

Un palestinian creștin-ortodox oferă detalii despre calvarul pe care îl îndură creștinii din Gaza - “Există o intenție clară de anihilare a poporului palestinian” - VIDEO

22:33

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști, semnificația sărbătorii Învierii, manifestările lui Hristos cel Înviat – VIDEO LIVE

22:19

DNA, primele precizări despre dosarul care l-ar viza pe Nicușor Dan. Reacția primarului Capitalei

21:02

Scrisoare spre știința prim-ministrului Marcel Ciolacu și către ministra Învățământului Ligia Deca - Despre rectorul plagiator Dan Marcel Iliescu de la Universitatea Ovidius din Constanța

20:32

Focuri de armă la granița României cu Ucraina: Un bărbat care încerca să treacă ilegal granița către România a fost împușcat în cap

19:38

Dr. Ana Mihalcea prezintă o descoperire a doctoriței Geanina Hagimă: Un document oficial al SUA - “Armele biologice reprezentate de bacterii modificate genetic producătoare de amiloid pot explica cheagurile imense” la injectați

17:35

Cum se simte Florin Piersic. Ce mesaj a transmis marele actor prin medici - “O să spună lucrurile pe care nu le-a spus până acum”

15:45

Vladimir Putin susține că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze cu Ucraina: ”Au aruncat acordurile noastre la coșul de gunoi”

14:57

De ce un Guvern Mondial ar fi Sfârșitul Lumii

14:25

Parteneriat Opoziția: Dincolo de aparențe – conflictul din Ucraina

13:18

Președintele Slovaciei: Robert Fico a scăpat de moarte "la mustață"

12:42

Declarația comună a președinților Federației Ruse și Republicii Populare Chineze

10:37

Proprietarii de vehicule electrice spun că mașinile lor îi îmbolnăvesc - o șoferiță susține că Tesla i-a provocat sângerări nazale, dureri corporale și căderea părului

10:21

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, în Alba Iulia

09:14

Israelul anunță că trimite trupe suplimentare în Rafah și intensifică operațiunile militare