Mitropolia Moldovei și Bucovinei schimbă slujba de hram la Sfânta Parascheva cu un spectacol de Operă. Psalții se revoltă, Mitropolia tace

De Redacția  /  

Colaj AN: Opera Națională din Iași și Slujba de Sfânta Parascheva

Colaj AN: Opera Națională din Iași și Slujba de Sfânta Parascheva

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O dezbatere încinsă s-a lansat în lumea ortodoxă românească după apariția unui articol al publicației ieșene wikipress.ro, din care redăm mare parte în continuare, legat de alegere ciudată a Mitropoliei Moldovei și Bucovine ca în ziua Sfintei Parascheva să fie înlăturați psalții bisericești și înlocuiți cu artiștii de Operă.

ActiveNews a solicitat un punct de vedere oficial din partea MMB în cursul acestei dimineți dar se pare că angajații Mitropoliei nu mai fac față pentru a răspunde profesionist și civilizat unui demers jurnalistic cu fundament creștin fiind prea ocupați cu apariția pe micile ecrane pentru a da relații aprofundate despre lungimea cozii și numărul închinătorilor, minut cu minut.

Între timp, în lipsa unor explicații necesare pentru care am oferit cu dărnicie spațiu publicistic, odată cu trecerea zilei, firesc, s-a încins și internetul pe această temă. Pe pagina publicistului Iulian Capsali, în numai câteva ore s-au adunat sute de aprecieri negative și circa 200 comentarii care dezavuează decizia Arhiepiscopiei Iașilor, respectiv a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Comentariile curg lanț în continuare pe numeroase pagini ortodoxe și de specialitate, cum ar fi, între altele, Muzică Bizantină - Partituri Clasice.

Cunoscutul grup Nectarie Protopsaltul a comentat la rândul său destul de caustic cu trimitere la gafa de la Iași: „Când o greșeală omenească se transformă în tradiție seculară și nu se mai poate îndrepta din motivul că a devenit tradiție.”

Redăm în continuare cererea adresată de redactorul-șef Victor Roncea și articolul în cauză:

„Doamne ajută! Rugăm reprezentanții MMB să ne emită un punct de vedere complex cu privire la problema enunțată în articolul de mai jos. Mărturisesc că personal dau dreptate psalților. Sfânta Liturghie nu este un spectacol. Ieri, Filarmonica, azi, Opera din Iași, mâine, Opera din Sydney (sau din Stuttgart!)? Nici măcar nu știm dacă artiștii lirici sunt toți ortodocși, ceea ce, dacă ar participa la săvârșirea slujbei, nu cred că ar fi tocmai canonic. Apoi, și argumentul psaltului citat are fundament. Dacă mergem pe teoria "să le dăm o șansa", cu tot respectul, de ce nu i s-ar da și unui ierarh al altui cult sau directorului Operei sau chiar președintelui Klaus Iohannis o șansă să țină slujba în locul Înaltpreasfințitului Teofan? Un artificiu aduce alt artificiu, oricât de minor ar părea. Mulțumesc!”

Wikipress: Dezbatere la Hramul Sfintei Parascheva: de ce cântă la Liturghie corul Operei Naționale Române Iași? / „Așa ai putea să aduci Holograf sau Florin Salam”

Nemulțumire în rândul cântăreților profesioniști de muzică bisericească din Iași. De Hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a apelat la serviciile corului de la Opera Națională Română Iași. Mitropolia a transmis că nu este nimic ieșit din comun, în timp ce cântăreții au cu totul altă părere

Pe data de 14 octombrie, Mitropolia Moldovei și Bucovinei sărbătorește Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Anual, sute de mii de pelerini din toată țara vin la Iași ca să participe la Sfânta Liturghie.

În acest context, surse apropiate de Biserica Ortodoxă au arătat că nu s-ar mai respecta rânduiala, făcând referire strict la modul în care se desfășoară slujba. Spre exemplu, conform programului de evenimente pus la dispoziție de Mitropolie, în ziua de 14 octombrie, la slujbă va fi prezent corul Operei Naționale Române din Iași, ce va înlocui corul de psalți (cântăreți de strană).

Această strategie a provocat nemulțumire în rândul cântăreților bisericești, care se simt îndepărtați tocmai în ziua cea mai importantă din an.

Reacția: „La cor trebuie să ai un anumit duh”

Un cântăreț bisericesc a explicat pentru WikiPress de ce nu este oportună prezența altui cor la o slujbă atât de specială.

„În acest an cântă corul Operei, anul trecut a fost corul Filarmonicii. Nu este normal. Se duc psalții și cântă La Traviata? Nu. În loc să ții psalții tăi, aduci altă instituție, iar ei nu știu rânduiala. Nu discutăm profesionalismul Operei, dar ce faci cu corul „Chivotul”, îi trimiți la plimbare la mall? Dacă mergi pe strategia asta, așa ai putea să aduci Holograf, Florin Salam sau Irina Rimes să cânte în strană. Hramul Sfintei Parascheva este o sărbătoare foarte importantă, la cor trebuie să ai un anumit duh. Opera nu are cum să aibă duh. Vin oameni din toată țara care merită să asculte o slujbă făcută de profesioniști ai muzicii bisericești. Mulți oameni din țară și diaspora ascultă slujba online, anul trecut calitatea cântării a lăsat foarte mult de dorit. Nu este potrivit de liturghie. Dacă nu avem binecuvântare să cântăm de Hramul Sfintei, este ca și cum Mitropolitul însuși și alți slujitori nu ar avea voie să participe la Sfânta Liturghie chiar în această zi. Când a condus strana ultima dată dirijorul corului Operei la o Liturghie?”, este mesajul transmis de cântăreții bisericești, care au dorit să-și păstreze anonimatul.


Mitropolia: „Vrem să le dăm o șansă”

Întrebați despre această situație, reprezentanții Mitropoliei au făcut câteva precizări.

„Este o sărbătoare importantă cu o anumită amploare. Psalții cântă în tot restul anului. Corul operei va participa la invitația noastră. Din ce am înțeles, în cor sunt mulți seminariști sau absolvenți de Teologie. Vrem să le dăm o șansă”, a menționat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

WikiPress l-a contactat și pe Andrei Fermeșanu, managerul Operei Naționale Române Iași, al cărui comentariu pe marginea subiectului îl puteți citi AICI.

Așteptăm provincia!

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Virgiliu Gheorghe Vlăescu: legalizarea căsătoriilor LGBT „aduce atingere majoră vieții de familie”

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (8)
  • IC XC NI KA 12.10.2024 00:37
    Muzica de cor te face să te simți mare într-o lume mică, iar muzica psaltică te face să te simți mic într-o lume mare. Arhidiaconul Mihail Bucă

    Cum vrem să ne simțim?
    Nu-i despre Biserică? Adică despre credincioși?
    E despre operă? Și Fa(u)st? Sau despre duh ..și smerenie?

    Doamne, miluiește.
  • Românsărac 12.10.2024 08:18
    Fala mare, prostie multa!
    Slujbele ortodoxe, încet încet, se vor asemăna tot mai mult cu spectacolele catolice, protestante.
    Doamne, apără-ne de nebuni!
  • Cronicar Ortodox 12.10.2024 03:24
    Problema e ca muzica clasica, de opera, Florin Salam, etc. trimite spre sen-ti-men-ta-lism, cea liturgica spre Imparatul Cerului si al Pamantului. Chiar discutam cu un parinte recent, ca a intrat prea mult lumescul in Biserica, in contextul unei cantari corale laice, cu ocazia Sarbatorii Nasterii Domnului. Practic transforma sarbatoarea in serbare.
  • Alexandru. 12.10.2024 04:44
    https://manastirea.petru-voda.ro/2023/02/14/gavriil-galinescu-despre-polifonia-din-duminici-si-sarbatori-introdusa-cu-forta-de-persecutorii-bisericii/

    https://manastirea.petru-voda.ro/2016/02/10/afurisenia-mitropolitului-sofronie-miclescu-impotriva-muzicii-polifonice/
  • Glossa_1 12.10.2024 11:45
    Aproape în toate bisericile de mir, la Sfânta Liturghie, duminica dar și la sărbătorile mari, cântă corul.
    Chiar și la Patriarhie!
    In timpul săptămânii, la bisericile unde se face Sfânta Liturghie, cântă psalții.
    Și la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie, de ani de zile, cântă tot corul.
  • George 12.10.2024 12:25
    Care mai este rostul cursului de muzică psaltică la Facultatea de Teologie Ortodoxă atunci?
    Faceți și balet când ieșiți cu Cinstitele Daruri la Vohodul Mic!
    Știu că puteți...
    De ce mai predau preoți și nu profesori mireni la facultatea mai sus numită? Nu veți mai avea deloc studenți, dacă continuați în același ritm. Oricum ies șomeri pe bandă rulantă. Că biserici nu sunt atât de multe câți sunt absolvenți. Faptul în sine că cineva are studii în domeniu nu e ceva rău. Dar nu plătim facturile cu aer și nu mâncăm duhovnicie pe pâine.
    În loc să creați locuri de muncă... voi le luați și pe cele care există deja.
  • viorel craciun 12.10.2024 13:58
    Poate in afara in afara de " spectacol de opera " la slujba " crestina " o premiera in cauza , nu intelegem sub textul adica : conflictul , fiind atat intr-un an de alegeri prezidentiale , in care " deja este care pe care / mediatic" fiindca de aceea avem democratie , dar deja " alesul este ales " la nivel de adevarati decidenti externi , acum ne intrabam ca " prostii " de ce conflictul asta acolo ? Pai daca ne uitam la evenimente trectute , domnul prezidentiabil George Simion si - a facut botezul acolo , a avut un botez si o nunta " mai colectiva cu participanti in cauza , la acelasi nivel ca fostul presedinte Basescu , cu fata lui " , au fost bani , au fost donatii , unele mai declarate , altele mai putin declarate , dar ne intrebam ca prostii , cetateni democratici , votanti , de ce conlfictul asta acolo " in inima promovarii domnului George Simion " atat privind zona cat si " enoriasii in cauza " , nu mai inteleg acum conflictul , adica " Mitropolie Bucovina " cu Biserica Centrala Ortodoxa Romana , pe " un moment provizoriu politic , al interselor de moment privind alegeri prezidentiale , adica eliminare Sosoaca / versus Simion " Dar ramane de vazut , cat de unita sau de " dezunita" este si Biserica Ortodoxa Romana , daca a devenit ca " PARLAMENTUL ROMAN " , o " SEGREGATIE PE INTERESE POLITICE ZONALE " privind banii , puterea si " fanariotismul politic, financiar , social si religios zonal " Ramane de vazut.
  • PeterMinea 14.10.2024 19:44
    Rușinea Câinelui!
    Să nu dăm cele sfinte câinilor.
Ultima oră

23:30

TUCKER CARLSON ATACAT DE UN DEMON! La propriu - VIDEO. Soluția: Convertirea la Ortodoxie, Sfintele Taine și Moliftele Sfântului Vasile

22:55

ANCHETATORII: Rețeaua Deschisă Soros - pânza de păianjen a spionajului străin în România - VIDEO

22:18

O doctoriță, desființată de internauți pentru propaganda deșănțată pe care o face vaccinului HPV

22:10

George Simion: Diaspora e România! Povestea muncii și a speranței într-o lume departe de casă a românilor din Germania

21:42

Virgiliu Gheorghe Vlăescu la Suceava: ”FAMILIA TRECE PRINTR-UN ADEVĂRAT RĂZBOI”

21:28

FACTUAL CONTRA ADEVĂRULUI. Alis Popa: Iată ce spunea Simion încă din 2021, dar faccecării au considerat că sunt informații false, iar în urma deciziei lor au fost cenzurați și blocați sute de oameni care spuneau ADEVĂRUL!

20:30

CIOLACU LOVIT LA AMANTĂ SE BÂLBÂIE LAMENTABIL: NU POATE LĂMURI RELAȚIA SA CU SORINA DOCUZ ȘI CĂȚELUL FIULUI SĂU

19:25

BUZURA a previzonat sfârșitul lui Geoană. BTI: Mircea Geoană, personaj negativ în ultimul roman al lui Buzura, cu numele de Matei Goarnă. Mihaela ține condica dușmanilor. Nu scapă nici Năstase

18:30

Regal Ion Cristoiu: Dacă ar fi să dăm votul anti-PSD cuiva în niciun caz lui Nicolae Ciucă deja concubinat cu PSD. Un iresponsabil: premierul Marcel Ciolacu - VIDEO

17:10

Evenimentul epocal al datei de 2 noiembrie în Istoria Plandemiei din România! Ziua când Valeriu Gheorghiță a dezvăluit secretul neștiut al victimelor miocarditei: interesează cel puțin două organe - ȘI INIMA ȘI CORDUL. VIDEO - REMEMBER 2021

15:30

ZI NAȚIONALĂ: Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, Martiri și Eroi ai Națiunii Române – 2 noiembrie 1784: Ziua când ROMÂNII S-AU RIDICAT

14:20

Sfântul Gavriil Georgianul, cel Nebun pentru Hristos, Mărturisitor Anticomunist cu moaște sfinte, plecat la Domnul pe 2 noiembrie 1995 - VIDEO

12:30

2 noiembrie: Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist

00:00

Moșii de toamnă. Pomenirea celor adormiți întru Domnul. Ce rugăciune putem spune pentru moși și strămoși, bunicii căzuți pe front sau ridicați la Ceruri din închisori și toți frații noștri de credință

23:30

Pomenirea celor adormiți: Moșii de toamnă - "Dacă ați ști cât de mult cer ajutor cei adormiți! Parastasele sunt cel mai bun avocat pentru sufletele celor adormiți. Au puterea să scoată un suflet chiar și din iad!”