Impresionant: Ruinele bisericii “Crucile”, datând din 1750. Declarată monument istoric, se află într-o stare avansată de degradare – imagini deosebite cu frescele și crucile de lemn încastrate în pereți și iconostas: FOTO, VIDEO

De Irina Bazon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pagina de Facebook Țara cu Balauri a postat un reportaj, realizat de Laurențiu Cuțaru, despre starea avansată de degradare a unei biserici foarte vechi din satul Gruița (numit în trecut „Crucile”), comuna Goiești, județul Dolj, sat astăzi depopulat. Biserica „Crucile”, cu hramul Înălțarea Domnului, datează din 1750 și impresionează prin frumusețea frescelor, precum și a crucilor din lemn, de mărime considerabilă, pe care au fost cioplite inscripții și simboluri. Redăm mai jos textul integral preluat de pe pagina „Țara cu Balauri”, la care adăugăm la final videoul realizat de creatorul paginii și o selecție de imagini. Îl felicităm pe autor!

În urmă cu aproape trei secole, pe colinele din apropierea Craiovei, un cioban pe nume Radu începe ridicarea unui lăcaș religios acolo unde acesta pășuna oile, asta după ce într-un vis i se arătase divinitatea care i-ar fi zis ''să faci Biserica!''. Pe locul respectiv se pare că există multă vegetație, mulți stejari și alți arbori puternici. Ctitorul Radu, în jurul a cinci sau mai mulți stejari, pune astfel fundația unei biserici finalizată undeva între 1750-1753. Folosindu-se de acei stejari, acesta cioplește mai multe cruci pe care le încastrează în construcția bisericii. Din poveștile de odinioară, se pare că ar fi existat minim cinci cruci. 

La fața locului eu n-am găsit decât patru: două încastrate în iconostas și încă rămase acolo, alte două încastrate în stâlpii/pereții dintre pronaos și naos, acestea din urmă fiind scoase de la locul lor. A cincea cruce, dacă a dispărut ori s-a distrus în mai multe părți și zace pe podeaua bisericii sub multe cărămizi, eu n-am văzut-o. 

Crucile impresionează prin dimensiuni, peste 2 m înălțime fiecare, sunt pline de texte foarte vechi, simboluri și alte inscripții care la prima vedere sunt greu de descifrat.

În prezent, biserica care are o fațadă ce duce către stilul brâncovenesc și este declarată monument istoric, pare-mi-se că mai este ținută în viață din punct de vedere spiritual și chiar material fix de aceste cruci și de fresca absolut superbă și extraordinară de la interior. Ajunsă într-o stare avansată de degradare, construcția în sine se poate prăbuși în orice moment. 

Turla, ambele de fapt, au căzut cu totul, stâlpii de susținere au plecat de la locul lor, pereții sunt crăpați peste tot iar pe jos se află foarte multe materiale și fragmente cu diferite picturi. Am observat, cel puțin în zona naos-altar, că există o susținere cu ceva cabluri/chingi de fier care ajută biserica să nu se prăbușească. Nu știu când au fost puse aceste cabluri. 

De la data constucției și până în prezent, biserica a trecut prin ceva renovări și restaurări conform informațiilor din „Anuarul Mitropoliei Olteniei, Tipografia Sfintei Mitropolii a Olteniei, Râmnicului și Severinului, 1941”, astfel: „Bis. filială Înălțarea Domnului din căt. Crucile, com. Balota e de zid; s’a clădit la 1750: s’a reparat la 1882 și la 1902. Posedă 12 pogoane donate de Dragu Stoichii.” În 1913 a fost de asemenea reparată de Pr. Motoceanu Constantin și de săteni, preot care se odihnește în cimitirul din spatele bisericii și a cărui cruce am găsit-o. Din anul 1922 nu s-a mai făcut mare lucru pe aici, acest aspect continuând până spre 1945-1950 odată cu depopularea constantă a satului Crucile. Ultimele reparații posibil să fi avut loc pe la începutul anilor '60.

Referitor la frescă, care pare a fi de sec. XVIII, eu am rămas gură-cască! Am vizitat multe biserici vechi din zona de sud a țării și vă spun sincer că nu am văzut o pictură atât de vastă și frumoasă precum aici. Sigur că acest sentiment este amplificat și de vârsta bisericii și senzația de misticism pe care o ai la fiecare pas. Sunt foarte multe picturi religioase, cu imagini de ctitori, sfinți, inclusiv macheta bisericii la înalțarea ei, ornamente vegetale și motive geometrice etc. În pronaos se află tablourile votive cu cei care au ridicat biserica: Radu Ciobanu și soția Florica (Florinca) alături de copiii lor și alți apropiați ai familiei(?), cel mai probabil. În dreptul ușii de acces este o pictură cu textul ''Ioana Ere[ița]'' adică Ioana Preoteasa (În limba greacă "Iereu" este preot, iar în limba română a ajuns ''Ereu''). O altă pictură, tot în apropiere de cele ale ctitorilor, redă numele ''Stanka Diekonisa(?)'' iar pe alta regăsim numele Sfinților Mucenici Gheorghe și Artemie, cu înscris slavonesc. În afară de acestea, mai există alte zeci și sute de nume, însă până acum doar cele de mai sus au fost ''traduse'' de Bogdan. Îmi este greu să cred că mai pot fi salvate picturile, majoritatea cel puțin, însă crucile trebuie neapărat luate de acolo și puse în siguranță.

Ca să ajungi aici, nu este deloc ușor. Biserica se află în mijlocul câmpului, departe de civilizație, pe vatra unui sat (Crucile, azi Gruița) care astăzi mai există doar cu numele. Dacă nu ai o masină cu garda înaltă și ceva 4x4, e dificil de ajuns și mai ales pe timp de iarnă/ploaie. Aproape imposibil. Altfel, dacă vremea e bună, nu mijlocul cu verii cu 40 de grade afară, poți face o plimbare plăcută de aproximativ 6 km dus-întors traversând câteva văi, pășuni și, cred eu, albia unui fost pârâu. În apropiere de biserică am găsit multe animale păscând, este și o fermă prin zonă, și dacă ești atent poți da chiar peste fundațiile caselor demult dispărute. Peisajul este unul tipic de câmpie.

M-am îndrăgostit de acest monument. E deja în Top 5 locuri istorice preferate. Mi-a intrat rău la suflet și mi-am propus să-l vizitez măcar o dată la doi ani. Nu știu ce se mai poate face aici, cum și când. Nu mă pricep. Cunosc multe persoane dornice să țină această biserică în viață, însă e greu. Din multe considerente. Mâine dacă aș avea o căruță de bani de aruncat, aici i-aș cheltui negreșit. Și o lună de concediu mi-aș lua liber și aș munci zi de zi alături de mulți oameni pentru a pune în siguranță acest edificiu religios.

Aceste monumente, aceste biserici definesc într-un fel sau altul istoria, cultura și prezentul nostru. Și cum spunea Eminescu cândva: „Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut, ci mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de țară.”

Goiești, comuna din care face parte satul Gruița, este evocată de Alexandru Macedonski în poezia ''Rondelul trecutului'', care a copilărit în această zonă:

''Iată Pometeștii, iată Adâncata,
Scurtul pod de bârne este retrecut.
Renviază mama, îmi zâmbește tata...
Vreme câtă curs-a parcă n-a trecut.''

Am făcut peste 100 de fotografii și clipuri video cu telefonul și cu drona. Acolo unde sunt cadre în care apare fresca, doar am adăugat puțină luminozitate pentru că am încercat să păstrez imaginea cât mai puțin nealterată pentru cei pasionați de astfel de picturi. În postarea asta am încărcat peste 60 de fotografii. Bucurați-vă de ele!

Să auzim numa' de bine, fraților! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. George Simion "l-a făcut ZOB" pe Nicușor Dan - FOTO/VIDEO. Liviu Pleșoianu: Impecabil răspunsul lui Simion legat de CENZURAREA jurnaliștilor LIBERI și a tuturor românilor ale căror opinii nu convin Sistemului!

  2. NU e o lovitură pentru Trump! Primul Papă american la Vatican, Leon al XIV-lea, "e mai rău decât Francisc". "Va pune Biserica Catolică contra lui Trump"

  3. Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!

  4. SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

  5. Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!

  6. Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

  7. Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua, cei ce vor să înțeleagă

  8. DOCUMENTE: Casele de avocatură care au contracte de peste 11.000.000 de euro cu Primăria Capitalei condusă de Nicușor Dan, deși Aparatul Juridic al Primăriei are peste 80 de angajați. DEZVĂLUIRE CETĂȚEANUL.NET

  9. Ion Cristoiu: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, trebuie anchetat penal pentru abuz în serviciu

  10. A ÎNCEPUT! VIDEO: Firul nevăzut al serviciilor secrete la 6 luni de la anularea alegerilor. Col. (r) SRI Ion Dedu dezvăluie ițele ședințelor CSAT și CCR care au produs lovitura de stat constituțională. Noi documente decriptate la ActiveNews

  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

Ultima oră

14:44

Victor Rebengiuc a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: BIETUL NICUȘOR...

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua, cei ce vor să înțeleagă

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități”

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

09:18

Se transformă în război total: Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei

09:00

Lucian Ciuchiță: România, distrusă pas cu pas: Sărăcia ca proiect de țară

08:50

Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!

08:40

Ion Cristoiu: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, trebuie anchetat penal pentru abuz în serviciu

23:30

Corbul și dragonul sau modelul politic ortodox