Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?

De Irina Bazon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, a destăinuit maicilor de la Mănăstirea Paltin - Petru Vodă câteva din nevoințele aducătoare de sfințenie din temnițele comuniste. Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat? - Aflăm dintr-un material postat de site-ul mănăstirii, Atitudini, pe care îl redăm mai jos: 

Rugăciunea neîntreruptă din temniță

Cum practicați rugăciunea neîntreruptă?

La mine a venit maica Mina și mi-a zis: „Mă, tu faci de la data cutare, ora cutare, acțiunea cutare”. Eu nu trebuia să știu cine mai face parte. Totul era conspirativ. Era un mijloc de apărare, pentru că altfel, te condamnau în plus pentru faptul de a fi acționat legionar, nu că acționai creștinește.

Și pe dumneavoastră cum v-au ales ca să intrați în cercul lor de rugăciune? Vă știau dinainte?

Eu eram în proces cu maica Mina și eram o apropiată a ei. Or, maica Mina fusese legionară și atunci ea a depus „cauțiune” pentru mine. În fiecare zi din săptămână spuneam Paraclisul Maicii Domnului și posteam. La închisoare postul era, de fapt, post negru, cum s-ar zice. Toate mâncărurile erau amestecate cu tot felul de alte lucruri de ne-post. Deci, țineam acest post, spuneam acest Paraclis, luni, marți, miercuri, joi, vineri și sâmbătă. La sfârșitul fiecărui post, asta nu pot să uit, se întâmpla ceva.

Minunea Postului

Noi nu țineam postul ca să primim cutare sau cutare, adică pentru un lucru concret, ci ca să se facă voia Domnului și a Maicii Domnului! Și se întâmpla ceva. Când eram la Arad, la sfârșitul postului, ne-au dus la Oradea. La sfârșitul postului când eram la Jilava, ne-au dus la Arad. Deci, era o semnificație nevăzută pe care noi o retrăiam, iar pentru mine, a fost un lucru absolut de neuitat când am ținut postul Maicii Domnului, de una singură, pentru că între timp mă despărțisem de maica Mina.

Mă introduseseră într-o altă celulă și am simțit nevoia să țin acest post. Se termina în sâmbăta Rusaliilor. Și în duminica Rusaliilor m-am dus la o prietenă care era romano-catolică din asta ferventă, foarte încrâncenată, să-i spun Paraclisul, să vadă ce rugăciuni frumoase avem noi în Ortodoxie. Mă cocoțasem la ea în pat, când s-a deschis ușa și au intrat cu o listă și au anunțat pe cei care s-au eliberat. Și eu ultima pe lista de eliberare. M-am eliberat la sfârșitul unui asemenea post. De asta nu pot să uit.

Nevoințe din Postul Mare

Și Paraclisul Maicii Domnului, în decursul unei zile, îl spuneați de mai multe ori? 

O dată. Nu puteai mai mult pentru că postul dura șase săptămâni. L-am mai ținut și afară, dar era cu totul altceva și altă trăire. De obicei, începusem să țin postul cu o cerere precisă. Nu mai mergea așa, că ce vrea bunul Dumnezeu. Și, când nu se împlinea, îmi dădeam seama că era bine că nu s-a împlinit.

Ce făceați în Postul Mare?

În Postul Mare, ne impuneam anumite restricții, adică anumite nevoințe. Eu, spre exemplu, îmi impuneam ca timp de 7 săptămâni să nu vorbesc decât întrebată, să exclud vorbăria. Și nu era prea ușor, deși nu eram o vorbăreață sau renunțam la carne. Așa, când se dădea. În rest, mâncarea era ca mâncarea de post: fasole, cartofi, ciorbă, dar dacă se nimerea câte o ciorbă în care erau urme de carne, renunțam la ea. Altfel, aveai o mare dorință de carne și mai ales de grăsime. Aveam o doamnă, în general diferența era de vreo 20 de ani între mine și celelalte, și ea era suferindă de ficat. În mod intenționat, mă așezam lângă ea pentru că știam că jumările râncede nu le mănâncă și mi le dă mie. Îmi ziceam: „Când am să ies, am să iau o pâine întreagă, o lădiță de marmeladă și o bucată mare de slănină”. Asta îmi doream ca mâncare. Dacă munceai, nu sufereai atât de foame. Numai că era aceeași și aceeași mâncare. Celelalte care nu munceau aveau o rație foarte restrânsă mai ales de pâine.

(Fragment dintr-o convorbire cu maicile de la mănăstirea Paltin, publicat în Revista Atitudini Nr. 73.)  
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

PREȘEDINTELE IRANULUI UCIS. ȘTIREA ȘI VIDEO ÎN DIRECT DIN ZONĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • Christinne Radu 19.04.2024 10:40
  https://www.yahoo.com/entertainment/aaron-rodgers-sparks-outrage-outlandish-213520618.html
 1. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 2. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 3. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 4. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

 5. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

 6. Eurovision câștigat de o ARĂTARE într-un nou afront homosexualist asupra muzicii și bunului simț

 7. Artistul ieromonah Savatie Baștovoi despre cei ”21 de rabini”: ”Nu filmul, ci CARTEA este forma cea mai potrivită de predică”

 8. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (II) - Starea de urgență planetară

 9. Marea minciună a lui Antihrist, dezvăluită: Francmasoneria, "religia mondială unică" - O opinie catolică (VIDEO)

 10. Președintele Iranului ar fi murit! - ACTUALIZARE din presa iraniană. Israelul susține că a fost un asasinat. MOSSAD? Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi s-a prăbușit în cursul zilei - VIDEO / ULTIMA FOTOGRAFIE OFICIALĂ

Ultima oră

21:38

Premierul ungar Viktor Orban va participa la campania UDMR din România

20:29

Fostul director al CDC: “Este timpul să recunoaștem efectele secundare semnificative ale vaccinurilor Covid-19”

20:00

A apărut o lucrare unică: ISTORIA MIȘCĂRII LEGIONARE. 20 mai și 10 decembrie 1922 și 24 iunie 1927 în Istoria României

19:59

România, aproape de colapsul demografic: În 2022, din țara noastră au plecat peste 200.000 de persoane și aproape 19.000 de copii sub 15 ani

19:10

Profesorul Gheorghe Buzatu și Permanențele Istoriei. In Memoriam Gheorghe Buzatu (6 iunie 1939 – 20 mai 2013)

18:30

Pr. Ioan Istrati: ÎNALTUL PIMEN. 4 ani de la adormire (25 august 1929 - 20 mai 2020)

17:56

Ayatollahul Iranului, Ali Khamenei, amenință: “Dacă avem și cea mai mică dovadă că Israelul a fost implicat, vom reacționa dincolo de orice imaginație” - VIDEO

17:30

Ion Cristoiu înainte de alegerile din 20 mai 1990: Ion Iliescu vs Piața Universității și visul lui Gorbaciov: confirmarea Puterii comuniste prin intermediul alegerilor libere. România ar fi astfel un caz unic în lume. ISTORIA POST-DECEMBRISTĂ

16:56

Ortacul tot ortac! Miron Cozma, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei, l-a îmbrâncit pe liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene: “Vezi că te bat”

15:38

Adrian Onciu: Drumul anevoios către negocieri de pace

15:00

George Simion, de Ziua Familiei: ”Să ne amintim că Referendumul pentru Familie din 2018 a fost SABOTAT de întreaga clasă politică: de la „tradiționalii” de la PSD, la cei PNL, la USR-PMP și Klaus Iohannis”

13:58

Azi i-a expirat Mandatul: Mai este legitim Zelenski?

13:43

Momentul când trupul neînsuflețit al președintelui iranian a fost recuperat de salvatori - VIDEO

13:35

Incendiu la Parchetul Vaslui. O angajată ar fi dat foc unor acte și ar fi încercat să se sinucidă

12:40

Cinci zile de doliu național în Iran. Prim-vicepreședintele Mokhber, desemnat președinte interimar