7 februarie: Sf. Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului, Sf. Cuvios Luca din Elada și un sfânt precum Tudor Vladimirescu - Noul Mucenic Gheorghe din Alikianos, Creta

De Redacția și Silviu Andrei Vlădăreanu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
Un sfânt contemporan cu Tudor Vladimirescu
 
Silviu Andrei Vlădăreanu, a povestit la Universul credinței, înainte de a i se „restructura” emisiunea, despre Sfântul Nou Mucenic Gheorghe din Alikianos, Creta, Grecia (7 februarie):
 
M-am gândit să dedic episodul de săptămâna aceasta, din nou, unui sfânt de care sunt sigur că nu ați auzit și pe care nu o să îl găsiți în calendare. Este vorba de noul mucenic Gheorghe din Alikianos, un tânăr grec, din Creta, martirizat la numai 21 de ani de autoritățile otomane de atunci ale insulei. O să vă spun de ce m-am oprit la Noul Mucenic Gheorghe. Pe de o parte astăzi, 7 februarie se face pomenirea lui, iar pe de altă parte anul acesta se împlinesc exact 200 de ani de la începutul mișcării revoluționare din Grecia care a reușit eliberarea creștinilor greci de sub stăpânirea Imperiului Otoman. Noul Mucenic Gheorghe a fost unul dintre participanții activi la acest proces, având misiunea de curier în ceea ce istoria a numit Revolta Cretană, o mare și sângeroasă revoltă populară care a avut loc între anii 1866- 1869. Tânărul Gheorghe era fiu de preot și știm că era un mare iubitor de lectură, citind îndeosebi din viețile sfinților. În 1867, când a fost prins de soldații otomani, deși avea numai 21 de ani, așa cum am mai spus, el a avut puterea să urmeze exemplul marilor mucenici cu care era familiarizat. Așa că a refuzat ferm oferta de a rămâne în viață cu condiția lepădării de Hristos și convertirii la islam. A spus răspicat: "Sunt creștin și creștin voi muri!”. A fost ucis încet pentru a-i face chinul cât mai cumplit. I-au tăiat pe rând urechile, nasul, limba, mâinile și picioarele și, la urmă, și capul. Și așa tânărul erou al revoluției a luat cununa muceniciei și ajuns între sfinți. Doamne ajută! 
 
Sfântul Partenie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 7 februarie
 
Născut în orașul Melitopole, fiul unui diacon al bisericii din cetatea natală, Sfântul Partenie a trăit pe vremea lui Constantin cel Mare (306-337). Era pescar de meserie, neștiutor de carte, dar foarte bun și milostiv cu oamenii. Cunoscut pentru aceste daruri ale sale, la 18 ani a fost chemat de episcopul cetății Melitopole, Filip, care l-a trimis să învețe carte, după care l-a hirotonit preot.

A fost hirotonit episcop al Lampsacului, cetate cu populație majoritar necreștină, de către arhiepiscopul cetății Cizic, Ahile. Eforturile făcute de Sfântul Partenie pentru aducerea la credință a locuitorilor cetății au fost încununate de succes. Mulți vedeau faptele sale minunate, credeau în Hristos și se botezau (sursa: vol. "Viețile Sfinților"). Sfântul Partenie a trecut la cele veșnice în anul 318 și a fost înmormântat în Lampsac în biserica zidită de el.

Sfântul Cuvios Luca și-a cunoscut dinainte sfârșitul
 
S-a născut în satul Castoria din Focida, Grecia. Părinții săi, Ștefan și Eufrosina, veniseră aici din insula Egina (golful Saronic), Cuviosul Luca stând o perioadă într-una din mănăstirile Tesaliei. Mai târziu s-a călugărit și s-a retras într-o sihăstrie din muntele Ioaniptra, unde se afla o biserică închinată Sfinților Cosma și Damian. Sporind în viața duhovnicească, Luca a fost învrednicit cu darul tămăduirii, al proorocirii și al înainte-vederii. Din cauza năvălirii agarenilor, Cuviosul Luca s-a retras în insula Ampia și apoi într-un loc numit Sotirie, unde împreună cu alți călugări a înființat o mănăstire. Dumnezeu l-a învrednicit, de asemenea, pe Cuviosul Luca să-și cunoască mai dinainte sfârșitul. Cu opt zile înainte de a muri, a chemat pe Cuviosul Grigorie preotul și a poruncit să-l îngroape chiar în chilie, zicând: „Să mă îngropi chiar în locul acesta în care mă aflu, că Dumnezeu vrea să-l preamărească întru slava numelui Său!”, conform basilica.ro.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Suflete al meu, glas 6, facerea Preasfințitului Arhiereu Kesarie Sinadon. Psalt: Liviu Cruceru

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Cronicar Ortodox 07.02.2024 10:01
    https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTaviTrance%2Fposts%2Fpfbid01AutRhkWqs8PLfM6VMX23CJ4LogtS8VTvbzxHdWCqusMYd1S4p9t1c3pXJzFrXh9l
Ultima oră

23:30

Părintele Justin: ”Postul este cel mai bun străjer al sufletului”

23:00

IPS BARTOLOMEU ANANIA. 31 ianuarie - 13 ani de la plecarea la Domnul. 18 martie 2024 - 103 de ani de la naștere. Legăturile IPS Bartolomeu Anania cu Mănăstirea Văratic - de Stavrofora Iosefina Giosanu, stareța mănăstirii

22:30

Un preot român demontează propaganda rusofilă din Republica Moldova. Pr. Eftimie Mitra: ”Nu putem schimba aceste valori ale noastre, ele rămân în popor, pentru că fac parte din sufletul nostru” - VIDEO

22:21

Orașul Arad va fi supravegheat de 1.500 de camere video dotate cu inteligență artificială, proiect de 11 milioane de euro – Va fi posibilă recunoașterea automată a obiectelor și persoanelor

22:10

Traian Vuia, primul om din lume care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul auto-propulsat. 18 martie 1906: primul succes aviatic al lui Vuia. Români care au marcat istoria

22:00

18 martie: Nașterea la Ceruri a Sfântului Nicolae Velimirovici, episcopul cu studii la Oxford. Predica Sfântului despre etică si tehnologie

21:41

După victoria la alegerile prezidențiale cu un procent mai mare și decât al lui Iliescu în 1990, Putin a declarat că Navalnîi urma să fie eliberat chiar înainte de moartea sa. ”Asta e viața!”

21:15

Mirela Roznoveanu: Ana Blandiana și Dizidența Imaginară

20:45

Prima zi din Postul Mare. PS Sebastian: CUM TREBUIE SĂ POSTIM? Post binecuvântat!

20:26

Pr. Ioan Istrati: BUCHET DE LACRIMI. Canonul cel Mare, de Sfântul Andrei Criteanul

19:30

”Un ștab slav ne spune că nu suntem o națiune, ci un mod de viață. Așa e. Suntem troposul rugăciunii, al bunului simț și al înțelegerii”

19:07

Cine dă ordine presei ticăloase cum să mintă în cazul morților subite din rândul adolescenților? O elevă de 15 ani de la Liceul Sanitar din Bistrița, deces subit prezentat ca sinucidere. Un băiat de 16 ani din Timiș, deces pus pe seama energizantelor

18:46

Oppenheimer – omul care s-a vrut Dumnezeu

18:30

18 martie: Sfântul Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului

18:06

A murit fostul ministru al Culturii Daniel Barbu, la 67 de ani. ”Ieri m-am întâlnit cu el la Ateneu”