
Icoană: Lumina

Creștin ortodocșii îl prăznuiesc la 30 mai pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în veacul al IV-lea și era din părțile Răsăritului, unde s-a făcut călugăr.
Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul a pustnicit cu mari osteneli în deșert. Mergând la Constantinopol pentru a apăra credința ortodoxă în zilele lui Valens Arianul (364-378), care se ridicase cu război împotriva goților, întâlnindu-l pe Valens, Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul l-a rugat să deschidă biserica ortodocșilor.
„Dar împăratul neascultându-l, el iarăși i-a ieșit înainte și l-a dojenit asemenea (…) dacă vrea să nu piară fugind din fața vrăjmașilor la război. Și scârbindu-se împăratul de îndrăznirea Sfântului, a poruncit să-l bată și să fie aruncat în mărăcini. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul ieșindu-i înainte a treia oară, i-a apucat calul de frâu arătându-i aevea pieirea, de nu va întoarce bisericile creștinilor. Împăratul mâniindu-se, l-a dat pe seama lui Satornin și a lui Victor, poruncindu-le să-l pună sub pază până ce se va întoarce cu pace. Atunci i-a zis Sfântul: «De te vei întoarce cu pace, înseamnă că mie nu mi-a grăit Dumnezeu; dar tu vei da dosul și vei fugi dinaintea vrăjmașilor tăi și vei fi prins și-ți va fi sfârșitul vieții tale prin foc»”.
Cuvintele Sfântului Cuvios Isaachie Mărturisitorul s-au adeverit. Biruit, Valens Arianul a scăpat într-o șură de paie, împreună cu prepozitul care, fiind părtaș al eresului, îl întărâta pe acesta împotriva ortodocșilor. În acea șură au fost arși de goți. Iar Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul a fost mărit pentru proorocia sa și pentru mărturisirea ortodoxiei de împăratul Teodosie. A trăit restul vieții în Constantinopol unde a înființat o mănăstire până s-a mutat la Domnul și a fost înmormântat în Biserica Întâiului Mucenic Ștefan.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
RYwXijZvzsw2y7EUQniqxbDde4Xl/
&&
https://www.facebook.com/100014326395458/posts/pfbid02youXc8LDyVkTEWcwa8SXBqJGd7tvQHPRR2od
uo1NkD9JVnxbLFxrUREFZ2LEzuwdl/