27 mai: Sf. Ioan Rusul. Cum ajunge un simplu soldat să fie sfânt

De Răzvan Marinescu  /  

Foto: Basilica

Foto: Basilica

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sf. Ioan Rusul s-a născut în Mica Rusie în jurul anului 1690. A învățat de mic dragostea și evlavia pentru Biserica Domnului. Când a ajuns la vârsta maturității, tânărul Ioan a fost chemat în armată. Luând parte la războiul ruso-turc, în timpul Campaniei din Prutsk în 1711, a fost capturat, împreună cu alți soldați și predați comandantului cavaleriei turcești, care i-a dus pe prizonierii ruși în Asia Mică, în satul Prokopion.

Aici, Ioan a devenit sfânt, suportând cu curaj umilințele și torturile la care turcii îi supuneau pe cei ce nu acceptau târgul lor, adică nu doreau să primească o soartă mai bună devenind, la propunerea asupritorilor, musulmani. Ioan a fost bătut și torturat mult timp, dar când stăpânul lui a văzut că nu are nicio șansă de a-l converti pe rus la islamism, ca pe ceilalți soldați creștini, a cedat, în cele din urmă și i-a oferit un loc loc în grajd, unde putea să doarmă în timp ce avea grijă de animale. Astfel, răbdarea tânărului rus a dat roade, dar și cuvintele și atitudinea sa pline de curaj și blândețe, totodată: "Nu mă vei putea întoarce de la credința mea prin amenințări sau cu promisiuni de bunătăți și bogății. Am să mă supun ordinelor tale de bunăvoie dacă mă lași să-mi urmez liber credința. Mai degrabă îți dau capul meu decât să-mi schimb credința. M-am născut creștin și am să mor creștin."

Ioan a fost nespus de bucuros că a primit o iesle, la fel ca Mântuitorul lui, când s-a născut. De dimineața până seara muncea pentru stăpânul său turc, îndeplinind toate ordinele. Indiferent că era iarnă sau vară, sfântul umbla desculț și cu foarte puține haine. Alți sclavi râdeau de el, vâzîndu-l atât de hotărât în credință, dar Ioan nu s-a supărat niciodată pe ei, dimpotrivă, se bucura de prilejul de a-și desăvârși răbdarea și îi ajuta și pe ei cum putea.
Blândețea și bunătatea sfântului au înmuiat inimile sclavilor și a stăpânului său, astfel încât aga și soția lui au ajuns să-l îndrăgească, hotărând să-i dea o cameră lângă podul de uscat fânul. Sf. Ioan, însă, nu a acceptat, preferând să rămână în grajd cu animalele, unde se culca pe fân și se învelea cu o haină veche. Astfel, grajdul a devenit locul său de pustnicie, unde se ruga și cânta psalmi, spre mirarea celorlalți sclavi, care nu înțelegeau cum poate să miroasă atât de frumos în grajd. Este cunoscut faptul că sfinții împrăștie o bună mireasmă acolo unde se roagă.

Prin simpla lui prezență în casa turcului, sfântul i-a adus numai binecuvântări. El era conștient de ce i s-a schimbat atât de mult soarta și nu se ferea să spună și altora despre asta. Uneori sfântul pleca seara la biserica Sf. Mucenic Gheorghe unde priveghea în pronaos. Deasemenea, în duminici și sărbători se împărtășea cu Sfintele Taine.

În tot acest timp a continuat să-și slujească stăpânul cu fidelitate și vrednicie și, în ciuda sărăciei sale, întotdeauna îi ajuta pe săraci și pe neputincioși, împărțind puțina sa hrană cu aceștia.
Sfântul a ajuns foarte vestit în acea zonă, încă din timpul vieții sale pămânești, datorită unei minuni pe care a făcut-o „trimițând” o farfurie cu mâncarea preferată a stăpânului său, care era plecat într-o călătorie. Toată lumea a râs de sfânt atunci, dar când turcul s-a întors din călătoria sa, a confirmat faptul că primise farfuria, gravată cu numele său. Sfântul Ioan Rusul se rugase cu farfuria în față, până ce aceasta dispăruse.

Spre sfârșitul vieții sale, la vârsta de 40 de ani, sfântul, simțind că moare, s-a împărtășit. Murind pe 27 mai 1730, Ioan a fost înmormântat creștinește și peste câțiva ani, i-au fost descoperite moaște, care au fost scoase spre cinstire. Credincioși din toate locurile veneau la Prokopion să se închine sfintelor moaște ale Sf. Ioan, primind tămăduire prin rugăciunile lui. Pe lângă creștini veneau la el și armeni și turci care se rugau sfântului.
Dovedindu-și ajutorul în timpul călătoriilor, Sfântul Ioan Rusul a ajuns să fie cunoscut ca un ocrotitor al călătorilor.

dositeeablogspotcomSfIoanRusul18

(sursa:calendar-ortodox.ro)
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Gligor 27.05.2022 07:47
    Marie Tie, Doamne, marire Tie!
Ultima oră

20:00

Măcelul continuă: Statele Unite reiau livrarea de bombe către Israel

19:43

Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (XXV): Pățania unchiului Gheorghe și a tușei Zica cu patul conjungal în noaptea nunții

19:38

Iulian Capsali: GLOBALISMUL ESTE MOARTE

19:32

Luminița Arhire: PARTENERUL STRATEGIC ÎN CAMPANIE PREZIDENȚIALĂ- FAZA PE ATENTATE

17:33

Shannen Doherty, starul din Beverly Hills, a murit la doar 53 de ani

17:32

Fotograful Evan Vucci, omul potrivit, la locul potrivit

16:10

Cei mai importanți ideri mondiali au exprimat solidaritate după tentativa de asasinare a lui Trump

16:01

Doi ani de la Experimentul Philadelphia: Atacul asupra lui Trump a deschis vraiște Porțile Iadului

15:59

Profitând de haosul din America, rușii au început să atace Ucraina cu bombe de trei tone

15:39

Rapperul Wiz Khalifa și-a aprins joint-ul în fața copiilor, la Costinești. VIDEO de la festivalul de drogăngeală Beach, Please!

15:31

De-a prinsa pe cocoțate cu ANI

15:25

OVIDIU PAPADIMA – o Flacără a „GÂNDIRII” românești

15:06

Adrian Onciu: Autorii morali ai tentativei de asasinat

14:15

Rusia, reacție tăioasă la tentativa de asasinat a lui Donald Trump: Mai bine ați finanța poliția americană cu banii pe care îi trimiteți în Ucraina

13:25

Zelenski se declară ”îngrozit” de atentatul împotriva lui Donald Trump