139 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române: "Nerecunoscând nici o altă autoritate fără numai pre Mântuitorul Dumnezeu–omul". 2025 - 140 de ani și 100 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie

De Iustina Filimon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, 25 aprilie, se împlinesc 139 de ani de la recunoașterea, de către Patriarhia Ecumenică, a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, un moment important nu doar pentru Biserică, ci și pentru statul român, care își câștigase recent independența față de Imperiul Otoman (1877), relatează basilica.ro.  

„În esență, autocefalia este recunoașterea maturității spirituale și a libertății administrative și pastorale a unei Biserici Ortodoxe dintr-o țară devenită stat independent”, explica, în 2015, Patriarhul României.

Momentul a fost intens pregătit atât pe plan intern, cât și extern, cu participarea diplomaților și a oamenilor de stat români.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulgase încă din 1864 un decret care afirma că „Biserica Ortodoxă Română este și rămâne independentă de orice autoritate bisericească străină, în tot ceea ce privește organizarea și disciplina” și că „Sinodul general al Bisericii Române păstrează unitatea dogmatică a sfintei credințe ortodoxe cu Marea Biserică de Răsărit, prin coînțelegere cu Biserica Ecumenică a Constantinopolului.”

Tomosul de autocefalie transmis mitropolitului primat Calinic Miclescu de Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea recunoștea Biserica Regatului României.

„neatârnată și autocefală, administrându-se de propriul și Sfântul său Sinod, având de președinte pe Înalt Prea Sfințitul și Prea Cinstitul mitropolit al Ungrovlahiei și exarh al României, cel după vremi, nerecunoscând în propria sa administrațiune internă nici o altă autoritate bisericească, fără numai pe capul Bisericii Ortodoxe celei una, sfântă, sobornicească și apostolică, pre Mântuitorul Dumnezeu – omul, care este singura temelie și piatra cea din capul unghiului și întîiul și supremul și veșnicul Arhiereu și Arhipăstor”.


Patriarhul Ecumenic a comunicat printr-o enciclică tuturor Bisericilor Ortodoxe surori recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

În 2015, la împlinirea a 130 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Patriarh Daniel spunea: „Deși evenimentele pe care le evocăm acum s-au petrecut în secolele 19 și 20, trebuie evidențiat faptul că, încă din Evul Mediu, Ortodoxia românească devenise o mare sprijinitoare a Ortodoxiei din toate țările răsăritene ocupate de otomani, în condițiile în care Patriarhiile din Răsăritul ortodox și țările balcanice, inclusiv Patriarhia Ecumenică, aveau mari dificultăți de organizare și viețuire în spațiul stăpânirii otomane.”

„Ampla susținere, de către Biserica Ortodoxă Română, a Ortodoxiei aflate sub stăpânire otomană în acea epocă, reprezintă comportamentul unei Biserici oarecum autocefale, deoarece un asemenea sprijin consistent și constant nu putea să vină din partea unei Biserici fără capacitate de conducere proprie și exprimare responsabilă și solidară”, a mai transmis Preafericirea Sa cu aceeași ocazie.

„Păstrând și cultivând virtuțile originii sale apostolice, asimilând și în același timp influențând specificul etnic românesc, Ortodoxia românească s-a manifestat în plan istoric cu identitate proprie, păstrând unitatea dogmatică, liturgică și canonică în comuniune cu Ortodoxia Universală. Atât Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române în 1885, cât și ridicarea ei la rang de Patriarhie în 1925, au fost rezultatul unei strânse cooperări între Biserică și Stat, mai ales în plan diplomatic.”

Biserica Ortodoxă Română pregătește numeroase manifestări pentru anul 2025, când va aniversa 140 de ani de la obținerea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea ei la rangul de Patriarhie.

Cel mai important moment va fi proclamarea canonizării unor sfinți ai secolelor 20-21: cuvioși, duhovnici și mărturisitori din temnițele comuniste se află deja pe lista scurtă de canonizare.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

23:38

Pr. Ioan Istrati: Puterea femeii

22:35

Cristian Botez și ActiveNews: La Mulți Ani, Corneliu Vlad, la 82 de ani, dintre care peste 50 de presă! Din amintirile unui călător cu carnet de reporter pe mai toate meridianele lumii. INTERVIU VIDEO

22:00

Dl. Corneliu Vlad, la aniversară. Cristian Botez: Cum se făcea gazetărie acum 60 de ani în România comunistă. Corneliu Vlad, cel mai vechi comentator de politică externă din țară, martor la apariția revistei Lumea. LA MULȚI ANI!

21:35

Pr. Protos. Dr. Sofian Costea: Hristos a înviat! Femeia credincioasă, având-o ca prototip pe Maica Domnului, reprezintă surâsul Lui Dumnezeu, revărsat peste întreaga zidire - VIDEO

20:30

Enigma Săptămânii. Luminița Arhire: AM GĂSIT UN AVION... CUM PROCEDĂM?

19:50

Declarația Politică a Săptămânii: 14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel vs Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Temnițele comuniste

18:23

Baconschi, de la Baha'i la Ordinul Fraților Minori Conventuali catolici. FOTO/INFO

17:00

300.000 de maghiari la rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc, ca întotdeauna, cu însemne ale ”Ungariei Mari” și ”Ținutului Secuiesc”. Revista Profesionistă a Presei 13 – 17 mai 2024

16:00

Liderul AUR George Simion, semne de candidat prezidențial. Formațiunea separatistă UDMR rămâne "o creatură hidoasă, șovină”

14:20

Iulian Capsali: FLORIN PIERSIC - O VICTIMĂ A CRIZEI MEDICINEI

13:48

"Am fost lăsați orbi" – Rușii le-au stins Starlinkul ucrainenilor înaintea ofensivei de la Harkov

12:25

Chestiunea Săptămânii: Dictatul de la Bruxelles privind migrația, adoptat marți, pune între paranteze Constituția României

11:29

Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (II) - Starea de urgență planetară

11:00

PE 17 MAI 1817 S-A NĂSCUT IOAN IRIMIE/IRINYI JÁNOS INVENTATORUL CHIBRITULUI CU FOSFOR, UNCHIUL LUI IOSIF VULCAN

10:00

18 mai: Sfânta Muceniță Hristina - Cristina și Sfinții Mucenici Petru, Dionisie, Andrei și Pavel împreună cu Sfinții Paulin, Iraclie și Venedim