ZIUA în care România a fost predată lamentabil și imoral ocupației sovietice. Fragment inedit din „Cravașa” lui Constantin Virgil Gheorghiu. Un roman despre drama unei singure zile: 23 August 1944

De Cronicar  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un fascinant roman al cunoscutului scriitor al exilului românesc, Constantin Virgil Gheorghiu, apare la editura Sophia, în traducerea lui Gheorghiță Ciocioi.


„Cravașa” este romanul în care Gheorghiu încearcă o radiografie a absurdului, condensând în paginile acestuia – prin lirismul consacrat deja în cărțile sale anterioare – drama unei singure zile: 23 august 1944. Monahi, militari, țărani conturează, în pagini tulburătoare, o Românie aflată – pentru a câta oară? – la o nouă răscruce de drumuri…

Grotesc și cinic, romanul reprezintă momentul decăderii României, în finalul războiului, condusă de „fanarioți” slugarnici care au predat-o lamentabil și imoral ocupației sovietice.


Cu un discurs epic auster, descriptiv, cu o viziune de universalitate asupra istoriei contemporane, Constantin Virgil Gheorghiu realizează astfel unul dintre cele mai bune romane ale sale, „Cravașa” situânduse, alături de „Ora 25”, printre cele mai dramatice construcții epice românești din literatura noastră de după război.” (Constantin Cubleșan)

Vă punem la dispoziție un fragment inedit și grăitor din romanul mai sus menționat:

Înainte de a vă comunica instrucțiunile referitoare la evacuare, voi face inventarul satului, spune locotenentul cu cizme lăcuite și cu chip pudrat. Ia un carnet și un creion aurit. Citește:
– Satul vostru se numește Iarmaroc. Locotenentul surâde. „Iarmaroc înseamnă târg.”
Continuă:
– În Iarmaroc sunt patruzeci și șapte de case și șaizeci și cinci de locuitori. Sunt singurele cifre pe care mi lea comunicat comandamentul. Urmează să completăm împreună aceste informații… Cine este primarul?
– Nu avem primar, răspunde paracliserul, cumnatul Ioanei. Iarmarocul nu este decât un cătun.
– Cine este învățătorul?
– Domnul Horațiu Apostol. E pe front.
– Unde este preotul satului?
– Suntem foarte săraci ca să avem un preot al nostru, domnule locotenent. Ultimul nostru preot a fost Toma Apostol, care a murit acum treizeci de ani.
„–

Cine îi înmormântează pe morții voștri? Sper că nu vă înmormântați voi morții. Sper că nu există în România cetățeni atât de barbari ca să facă una ca asta! Cine vă botează copiii? Cine vă cunună? Ori trăiți ca sălbaticii, ca fiarele din pădure?
– Preotul Visarion ne poartă de grijă. E un monah bătrân de la mănăstire. Vine în sat o dată pe lună. Slujește la biserica din spatele dumneavoastră.
– Cine e conducătorul satului?, întreabă locotenentul. Trebuie să vorbesc cu conducătorul pentru a pune la cale evacuarea.
– Nu avem nici un conducător, răspunde paracliserul. Când avem de luat o hotărâre în comun, noi, bărbații, ne sfătuim între noi. Seara, fiecare bărbat se sfătuiește cu soția lui. A doua zi, ne adunăm din nou și luăm hotărârea.
– Cum te cheamă?, întreabă locotenentul.
– Mă numesc Teodor Apostol. Sunt paracliser la biserică.
– Te numesc șef pe toată perioada evacuării. Nu pot să evacuez un sat fără conducător, spune locotenentul. Începe îndată inventarul.
– Ne duceți departe?, întreabă paracliserul.
– Nu cunosc destinația, răspunde locotenentul.
Veți fi îndreptați către un loc ales de Statul Major. Misiunea mea se mărginește la a vă îmbarca aici și a vă duce la Pașcani, unde vă voi da pe mâna ofițerilor de la Transport căi ferate. Ei vă vor îmbarca în trenuri. Chipurile de ceramică ale țăranilor se întorc ca la comandă către câmpurile verzi ce înconjoară satul.

Păcat că plecăm!, spune paracliserul.
– Păcat?, țipă locotenentul. Vă salvez de la sclavie, de la închisoare, de la moarte, și îmi spuneți că e
păcat!
– Dacă plecăm, recolta nu va fi strânsă. Țăranii privesc lanurile de porumb – cu știuleți aurii, asemenea unor săbii verzi.
– E monstruos să vorbim de secară, de cartofi și de porumb când e vorba de libertate, de viață și de demnitatea oamenilor! Țăranilor din Iarmaroc nu le pasă de ceea ce gândește ofițerul despre ei. Știu că fiecare spic este o făgăduință de pâine. Că pâinea este trupul lui Hristos și viața oamenilor. Și iată că li se dă ordin să plece, să părăsească pe câmp trupul lui Hristos, Viața, pâinea încă verde… Țăranii sunt triști și îngrijorați. Privesc spre spicele de secară, lungi și mlădioase, asemenea unor gâturi verzi de lebădă. Fiecare bob este o făgăduință de pâine. Plecând, abandonează inamicului – care o va călca în picioare – sămânța de secară și de porumb, trupul lui Hristos… Țăranii știu că dacă nu vor pleca vor fi împușcați. Dacă pleacă însă, asta înseamnă moartea pâinii, abandonată încă necoaptă… Drama lor le frânge inima. Au de ales între două păcate la fel de mari, și unul, și celălalt. Inimile țăranilor bat ca niște ciocane înlăuntrul pieptului lor ars de soare. Trebuie să aleagă. Să aleagă cât mai repede cu putință. A alege e cât se poate de cumplit pentru oameni.”

Romanul poate fi comandat online de pe site-ul librăriei www.CarteOrtodoxa.ro.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Radu Comsuta 23.08.2022 15:21
    Am citit "Cravașa" acum un an de zile. De fapt o nuvelă reconfortantă căreia nu-i lipsește stilul polițist, palpitant, cu oarecare note de mistică creștină. În genul "Ochiul american", tot o nuvelă ce se apropie de thrillerul polițist. Dar ultima apariție pe care o recomand tuturor și care e tot scrisă în stilul romanului polițist, este "Amazoanele Dunării".
  1. Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  4. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  5. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  6. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

  7. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  8. Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

  9. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

  10. Singura veste bună pentru vaccinați: Există tratament de detoxifiere a proteinelor spike. Ce recomandă Dr. Peter McCullough

Ultima oră

08:00

20 aprilie: Sfântul Ierarh Teotim, episcopul daco-roman al Tomisului; Sfântul Anastasie Sinaitul; Sfântul Apostol Zaheu

23:00

Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

22:30

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Și care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”