Milioane de dolari investiți de Fundația Rockefeller și alte organizații globaliste în cercetări pentru modificarea comportamentelor (II) – „soluția tehnocratică” pentru creșterea numărului de vaccinări și a docilității în masă

De Irina Bazon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Domeniul științei comportamentale – și conceptul cunoscut sub numele de „impulsionare” („nudging”) – a ocupat un loc predominant în anii pandemiei de COVID-19, iar strategiile au fost intens utilizate de guverne și oficialii din domeniul sănătății publice din întreaga lume pentru a justifica restricțiile și măsurile dure, care au încălcat drepturi și libertăți fundamentale. 

În a doua parte a analizei sale, The Defender prezintă „soluția tehnocratică” aplicată de GAVI - The Global Alliance for Vaccines and Immunization și de alte organizații globaliste, finanțate generos de societăți de „caritate” precum Fundația Rockefeller. Strategiile pentru creșterea cu orice preț, inclusiv cu forța, a gradului de vaccinare la nivel global au fost susținute și aplicate cu zel chiar și după ce somități medicale, de reputație mondială – unele dintre acestea chiar făcând parte în trecut din astfel de organizații, precum Dr. Geert Vanden Bossche (care a coordonat programul de vaccinare Ebola la GAVI) sau Dr. Michael Yeadon (fostul vicepreședinte al Pfizer) – au atras atenția cu privire la pericolul, fără precedent, reprezentat de aceste vaccinuri experimentale. De asemenea, au fost transmise avertismente și din partea mai multor profesori de la universități de prestigiu, care au refuzat să se lase cumpărați de Big Pharma.

În continuare, oferim partea a doua a analizei The Defender:

Strategia „impulsionării” a fost definită, într-o carte de succes din 2008, de economistul Richard H. Thaler și juristul Cass R. Sunstein – „Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness” („Impulsionarea: Decizii mai bune legate de sănătate, bogăție și fericire”) – ca fiind o metodă care „schimbă comportamentul oamenilor într-un mod previzibil, fără a interzice vreo opțiune sau a modifica semnificativ stimulentele economice.”

Thaler și Sunstein au prezentat metoda impulsionării ca pe o soluție tehnocratică potrivită pentru a fi aplicată în probleme spinoase legate de politici, metodă care se bazează pe nevoia de a încuraja, într-o manieră „voluntară”, politici sau măsuri care altfel ar fi nepopulare.

Lucrarea lor s-a bazat pe o cercetare mai veche, din 1974, realizată de doi psihologi israelieni, Daniel Kahneman și Amos Tversky, care, după cum se explică într-un articol publicat de GAVI-The Vaccine Alliance, „au fost deschizători de drumuri în studierea proceselor mentale rapide pe care se bazează oamenii pentru a lua decizii, metodă cunoscută sub numele de euristică.”

După cum a relatat anterior de The Defender, Fundația Rockefeller este, de asemenea, partener și membru al consiliului de administrație și finanțator al GAVI, alături de WEF, Fundația Bill & Melinda Gates și Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, care a găzduit Event 201, în care a fost simulată răspândirea unui coronavirus, chiar înainte de pandemia reală de COVID-19.

În 2010, guvernul Marii Britanii a înființat Echipa Behavioral Insights („Echipa de investigații comportamentale”), inițial în cadrul Cabinetului Guvernului, înainte ca aceasta să se separe într-o companie privată în 2014. Un an mai târziu, președintele SUA, Barack Obama, a emis un ordin executiv pentru promovarea utilizării științei comportamentale în elaborarea politicilor federale.

Potrivit GAVI, „la nivel global, există acum peste 200 de echipe, sau unități de impulsionare, care sunt specializate în aplicarea științei comportamentale în viața de zi cu zi”.

COVID-19 și răspunsul la pandemie nu au fost o excepție. Tony Jiang, de la HRW Healthcare, a descris tehnica impulsionării drept „un set de instrumente care utilizează observații psihologice pentru a încerca să-i motiveze pe oameni să adopte anumite acțiuni/comportamente dorite, fără a fi nevoie să fie puse în aplicare legi stricte, interdicții sau pedepse” și ca un mijloc de „motivare” a oamenilor de a lua „decizii responsabile, fiind menținută în același timp libertatea individuală.”

Potrivit lui Jiang, „la începutul pandemiei, pentru a încuraja comportamentele sigure împotriva COVID-19, stimulentele comportamentale au constituit politica preferată de guvernele din Marea Britanie, SUA și Australia”.

Potrivit lui Jay Van Bavel, profesor asociat de psihologie la Universitatea din New York, „pe măsură ce infectările COVID-19 au crescut exponențial în 2020, specialiștii în știința comportamentală au vrut să ajute. Metoda impulsionării a constituit o posibilă cale către controlul virusului, în special în absența vaccinurilor și a tratamentelor bazate pe dovezi.”

Van Bavel, împreună cu Sunstein și alți 40 de cercetători, au publicat în 2020 o lucrare în Nature care prezintă modalități în care știința comportamentală și „impulsionarea” ar putea contribui la eforturile de combatere a COVID-19, inclusiv prin stimularea încrederii în guvern și combaterea „teoriilor conspirației”.

După cum a explicat GAVI, „pe măsură ce oamenii de știință au aflat mai multe despre modul de răspândire a coronavirusului... guvernele au știut ce doreau să facă cetățenii lor, dar încă trebuiau să fie atenți cum să-i încurajeze pe oameni să-și schimbe comportamentul. Aici au putut fi de folos metodele stimulării.”

Acest lucru a fost evidențiat, de exemplu, într-un document al guvernului Regatului Unit din 14 martie 2020, publicat cu aproximativ două săptămâni înainte ca guvernul să impună un lockdown la nivel național.

Documentul a prezentat rolul pe care îl va avea Grupul de consultanță științifică pentru situații de urgență în consilierea în privința răspunsului guvernului Regatului Unit. Documentul face referire la pandemia de gripă porcină din 2009-2010 și la recomandările pe care le-a primit grupul consultativ la acea vreme de la un subgrup cunoscut ca fiind Grupul științific pentru gripa pandemică privind comportamentele și comunicarea. Acest grup s-a reunit din nou pe 13 februarie 2020, concentrându-se exclusiv asupra psihologiei comportamentale.

De asemenea, alte studii din perioada 2020-2021 au evidențiat rolul potențial pe care metodele de impulsionare și psihologia comportamentală îl pot avea în relație cu COVID-19.

De exemplu, un studiu din 2021 a arătat că trimiterea de mesaje către pacienți înainte de vizitele pentru consultații în asistența medicală primară a crescut cu 5% gradul vaccinărilor împotriva gripei, în timp ce un alt studiu din 2021 a constatat că aceeași strategie a crescut cu 6% numărul programărilor la vaccinare COVID-19 și al vaccinărilor efective cu 3,6%.

Un alt studiu din 2021, publicat în Nature, a constatat că „impulsionările comportamentale cresc numărul vaccinărilor împotriva COVID-19”, susținând că „pentru înlăturarea reticenței față de vaccin... sunt necesare strategii de comunicare eficiente”.

Fundația Națională pentru Știință a oferit granturi de 200.000 de dolari pentru cercetare în acest domeniu, în timp ce SSRC a lansat și un apel pentru depunerea de proiecte, primind 1.300 de propuneri de proiecte, deși avea suficientă finanțare doar pentru 62.

Totuși, pe măsură ce pandemia a evoluat, iar cifrele legate de vaccinare s-au oprit la un anumit nivel, strategia de impulsionare a început să fie pusă sub semnul întrebării.

Dena Gromet, director executiv al Behavior Change for Good Initiative de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat că impulsionarea este eficientă doar dacă indivizii sunt deja înclinați spre acea acțiune despre care li se reamintește sau către care sunt încurajați.

Drept urmare, strategia impulsionării a fost înlocuită cu impunerea obligativității vaccinului.

Astfel de „măsuri mai severe” au fost susținute de Richard Thaler, unul dintre creatorii conceptului de impulsionare. Într-un articol de opinie al New York Times din august 2021, Thaler a cerut impunerea de măsuri mai dure pentru cei nevaccinați, inclusiv introducerea pașapoartelor de vaccinare și izolarea.

Două studii de cercetători de la King’s College din Londra pun, de asemenea, la îndoială eficacitatea impulsionării pentru a schimba comportamentele și atitudinile în legătură cu COVID-19.

Totuși, unii cred că strategia impulsionării poate fi folosită în continuare, pe măsură ce lumea intră într-o „nouă fază” a pandemiei de COVID-19. Tony Jiang a susținut că „pe măsură ce regulile care impun obligativitatea se relaxează, este necesar să ne bazăm mai mult pe conformarea individuală dacă dorim să prevenim infectările în masă în viitor”.

„Acest lucru face ca rolul impulsionării și al științei comportamentale să fie unul crucial”, a subliniat el, sugerând că strategiile pot fi utilizate în continuare pentru a încuraja purtarea măștilor, vaccinările și rapelurile.

Jiang a oferit și sugestii, spunând că măștile personalizate „pot fi mai la modă”, iar pentru vaccinări, a sugerat rolul potențial al programărilor „prestabilite”, când „oamenii sunt înscriși automat pentru a primi un rapel și trebuie să anuleze în mod deliberat programarea dacă nu doresc să îl primească.”
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Mars.60 Stefan 7649 17.09.2022 12:52
    Dosarul Ursula von der Leyen - Președintă a Comisiei Europene

    Parlamentarii europeni cer demisia președintei Comisiei UE, Ursula von der Leyen. Motivul: ea face parte dintr-o gigantică escrocherie științifică cu Covid 19 și dintr-o campanie de propagandă. Din cauza activităților sale și a conflictelor uriașe de interese, ea ar trebui să demisioneze. Kla.tv analizează îndeaproape activitățile Ursulei von der Leyen și ajunge la concluzii care ar trebui să apară pe prima pagină a fiecărui ziar!

    https://www.kla.tv/_files/video.kla.tv/2022/09/23623/DosarulUrsulaVonDerLeyenPreACY_480p.webm
  • Coronoia 17.09.2022 15:33
    Conceptul de "nudging" pare sa fie o denumire noua pentru cuvantul "manipulare", dar nu vor sa zica direct manipulare ca sa nu se prinda oile. La fel cum au scornit si denumirea "lockdown" ca sa nu zica "arest la domiciliu".

    "Jiang a oferit și sugestii, spunând că măștile personalizate „pot fi mai la modă”, iar pentru vaccinări, a sugerat rolul potențial al programărilor „prestabilite”, când „oamenii sunt înscriși automat pentru a primi un rapel și trebuie să anuleze în mod deliberat programarea dacă nu doresc să îl primească.”
    AHAHAHAHA! Jiang e rupt de realitate daca isi imagineaza ca trucurile astea oligofrene sa modifice comportamentul acelora dintre noi care oricum nu erau excitati de botnite si intepaturi. Pe mine nu m-a "impulsionat" nici macar perspectiva de a-mi pierde locul de munca si boul asta crede m-ar da pe spate botnita Versace cu paiete (sau ce o insemna in mintea astuia "masca personalizata") sau programari cu amenintari. Ahahaha, pai ma sterg la dos cu mastile si ii ignor cu seninatate programarile.
    Poate ii fac si eu lui Jiang-cretinul-bagacios-in-treburile-altora o programare la o schimbare de sex sau la un atelier de tatuaj fara sa-l intreb daca vrea, cum ar fi?
  • Briel 17.09.2022 17:08
    Kaka-maka tiri-piri cu pisicologii ăștia, fie ei și israelieni.....cum altfel?
    Cine este al lui Dumnezeu și are un înger păzitor le rade în nas specialiștilor și experților.
    Stau pe piatra credinței și nu se clatină, nici de mierosenii, nici de amenințări.

    La fel necredincioșii care sunt dotați, tot de la Domnul dar nu vor sa recunoască, cu o minte rațională, logică, investigativa.

    Este pe youtube un documentar excellent despre nașterea și utilizarea psihologiei maselor, de la Freud la urmașul sau un nepot pricopsit în America.

    THE CENTURY OF THE SELF
Ultima oră

18:38

Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

18:34

Războiul Nebunilor: O bandă de scăpați de la Săpoca încearcă să distrugă Lumea

18:00

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

17:55

NewsMoldova: Constructorii drumurilor Bucovinei mai au o speranță legitimă după ultimul termen din procesul cu Gheorghe Flutur: aceea că Înalta Curte va sancționa graba Curții de Apel Târgu Mureș

17:30

Loreta Popa, un om dedicat primei sale iubiri: CUVÂNTUL! Interviu ActiveNews cu promotoarea Muzeului Național al Literaturii Române: ”Fără acces la educație copiii noștri nu vor mai fi în stare nici să se semneze, dar să citească”

17:12

George Simion: Vom anunța “un bloc comun, democratic”, cu 30 de partide, pentru locale, pentru a bloca actuala coaliție - “Suntem în plină lovitură de stat”

16:54

Luminița Arhire: PUIUL VOPSIT GALBEN-ALBASTRU, CU TREI TRANDAFIRI PE TÂRTIȚĂ

16:00

Prot. Dr. Ioan Lisnic: Personalități marcante din sudul Basarabiei care au votat Unirea cu Patria Mamă-România

15:11

Noi dezvăluiri despre atentatul de la Moscova: Numărul victimelor ar putea fi mult mai mare decât cel anunțat oficial

14:45

Scholz îi face concurență lui Macron: ”Putin trebuie să-și retragă trupele din Ucraina”

13:25

Dependența de Jocurile Online face ravagii în rândul trupelor ucrainene

13:00

Strategii malefice de escaladare a conflictului

12:41

Ion Cristoiu: Presa română știe ce se petrece la Kremlin, dar habar n-are ce se petrece la CCR cu Ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor

11:40

OMS urgentează țările să semneze Tratatul pandemic: ”O nouă amenințare pandemică va apărea - și nu există nicio scuză pentru a nu fi pregătiți”

11:26

Cel mai recent sondaj arată că AUR ar lua cele mai multe voturi de la tinerii între 18-35 de ani „dacă alegerile au loc duminica viitoare”