Implementarea monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC) – cu date de expirare și restricții care ar putea viza politicile sociale

De Irina Bazon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Datele de expirare și restricții privind achizițiile „mai puțin dezirabile” sunt câteva dintre „avantajele” principale ale monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC), potrivit unui economist prezent la un eveniment al Forumului Economic Mondial (WEF).

WEF a găzduit cea de-a 14-a întâlnire anuală la Tianjin, China, întâlnire cunoscută și sub numele de Summer Davos. În timpul uneia dintre discuțiile de 30 de minute din 28 iunie, profesorul de la Universitatea Cornell, Eswar Prasad, a explicat că, în economia globală, „moneda fizică este în prag de dispariție” și că CBDC-urile programabile și tehnologia din spatele acestor noi forme de bani ar putea duce peisajul economic internațional spre o cale întunecată sau spre un loc mai bun.

Prasad, citat de Epoch Times, a susținut că unul dintre „câștigurile potențial uriașe” ale digitalizării banilor este programabilitatea unităților CBDC și atașarea datelor de expirare. Guvernele pot folosi, de asemenea, banii băncii centrale pentru a proiecta societatea din punct de vedere social („socially engineer”).

„Am putea avea... o lume potențial mai bună – sau unii oameni ar putea spune o lume mai întunecată –, în care guvernul decide că unitățile de bani ale băncii centrale pot fi folosite pentru a cumpăra unele lucruri, dar nu și alte lucruri pe care le consideră mai puțin dezirabile, cum ar fi, de exemplu, muniție, droguri, sau pornografie. Este un lucru foarte puternic în ceea ce privește utilizarea unui CBDC și cred că, de asemenea, extrem de periculos pentru băncile centrale.”

Autorul cărților „Gaining Currency” și „The Dollar Trap” a susținut că CBDC-urile posedă caracteristici unice și ar putea fi folosite „ca un instrument pentru politicile economice într-un mod foarte direcționat, sau, mai larg, pentru politicile sociale”.

„Acest lucru ar putea afecta într-adevăr integritatea banilor băncii centrale și integritatea și independența băncilor centrale. Așadar, pot fi făcute lucruri minunate cu banii digitali, dar, din nou, mă tem că tehnologia are în egală măsură potențialul de a ne duce într-un loc destul de întunecat”, a recunoscut Prasad.

Datele de expirare ale CBDC

Introducerea datelor de expirare în CBDC a fost deja discutată de diferite bănci centrale din întreaga lume.

Banca Canadei (BoC) a publicat o lucrare în 2021 intitulată „Expirarea monedei digitale a Băncii Centrale și recuperarea pierderilor”. Instituția a analizat avantajele și dezavantajele datelor de expirare, afirmând că o dată de expirare ar „automatiza recuperarea pierderilor personale”.

„Cu această funcție activată, banii digitali nu vor putea fi cheltuiți după data de expirare. Consumatorii a căror numerar digital a expirat vor primi automat fondurile înapoi în contul lor online, fără a fi nevoie să depună o cerere”, a scris banca centrală canadiană. „Arătăm că oferirea opțiunii de recuperare a pierderilor personale ar putea crește substanțial cererea consumatorilor de numerar digital. Cu toate acestea, durata până la expirare are un rol esențial. O dată de expirare prea rapidă este incomodă, dar o dată prea îndepărtată în viitor încetinește rambursarea numerarului digital pierdut.”

China a explorat ideea datelor de expirare pentru yuanul digital, menționând că acesta nu ar mai fi utilizabil dacă nu ar fi cheltuit într-un anumit interval de timp.

Banca Mondială a studiat efectele expirării banilor și a susținut că acesta ar putea fi un „instrument potențial de politică monetară” pentru a stimula consumul în timpul recesiunilor sau al pandemiilor.

„Expirarea banilor ar crește atât velocitatea banilor, cât și activitatea economică generală, în mod similar cu aplicarea unei rate negative pentru numerarul digital. În practică, o taxă pe bani ar încuraja oamenii să-i cheltuiască și astfel ar împiedica acumularea lor”, a scris organizația.

În ciuda celor peste 100 de țări care sunt cel puțin în faza de cercetare privind CBDC-urile, scepticismul este tot mai mare în privința banilor digitali controlați de guvern.

Un sondaj național privind CBDC al Cato Institute, din mai 2023, a constatat că doar 16% dintre americani susțin adoptarea unui CBDC. În plus, 68% dintre respondenți spun că s-ar opune unei CBDC dacă statul ar putea monitoriza achizițiile consumatorilor.

„În timp ce unele grupuri (democrații, americanii de culoare, tinerii) sunt mai înclinate să susțină introducerea CBDC decât altele, majoritatea se opun în continuare adoptării CBDC. În concluzie, este clar că ideea nu are sprijinul majoritar pe care oficialii guvernamentali ar trebui să-l obțină înainte de a adopta un CBDC”, a menționat grupul de reflecție libertarian în raportul său.

De asemenea, anul trecut, guvernul nigerian a lansat eNaira și mai puțin de 0,5% dintre cetățeni au folosit CBDC. Oficialii au încercat să stimuleze folosirea monedei digitale, prin acordarea de reduceri dacă oamenii foloseau CBDC pentru a plăti taxi-urile. Însă acest lucru tot nu a funcționat.

Tendința a atras chiar atenția FMI, descriind drept „dezamăgitor de scăzut” interesul publicului pentru moneda digitală.

Beijingul a încercat să crească ratele de adoptare a yuanului digital. Una dintre strategii a fost încurajarea guvernelor locale să includă CBDC în viața de zi cu zi, cum sunt transportul public sau plata funcționarilor publici în yuani digitale. Alte guverne municipale merg până la a distribui bani gratuit sub formă de cupoane de consum și subvenții.

Mai multe economii majore, printre care Japonia și Rusia, își vor lansa proiecte-pilot în acest an. Oficialii vor stabili dacă există cerere pentru yeni virtuali sau ruble virtuale sau dacă consumatorii preferă status quo-ul.

La forumul Băncii Centrale Europene (BCE) din Portugalia din această săptămână, șefa BCE, Christine Lagarde, a confirmat că guvernatorii din consiliul guvernamental vor decide, la sfârșitul lunii octombrie, când va fi introdus un euro digital.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Wolf Edmond 05.07.2023 00:51
    Pe ce se bazează valoarea unei monede care expiră precum peștele de pe taraba din piață sau din frigider? Dacă nu se vinde e pierdere, dacă nu se gătește și consumă e pierdere pentru că se aruncă altfel devine toxic. Banul are viață? E ca un măr perisabil? Dacă nu-l utilizezi moare sau putrezește? Ce vrăjitorie e asta? Nu cumva Banca Centrală poate stabili cine are voie și cine nu are voie să cumpere arme și nu mă refer la arme individuale ci la avioane, tancuri, rachete, etc.? Având controlul banilor la nivel global poți declanșa ce criză vrei și unde vrei. Orice fel de criză. Sau poți cumpăra tot ce-ți poftește inima dacă ți se permite. Și mai e și inteligența artificială pe fir. N-are cum să fie bine. E control total și nejustificat de către cine nu trebuie.
  • Mihai Cantuniari 05.07.2023 06:39
    Sigla WEF pe care ati publicat-o mai sus imi da fiori: semicercul care intretaie cei trei O formeaza clar si lamurit cifra satanica 666. Parsivii acestia nici macar nu isi mai ascund intentiile, vazand ca lumea tace si nu protesteaza. Ne batjocoresc in fata, bizuindu-se pe vesnica noastra indolenta.
  • Dă Anvacsăbăl 05.07.2023 06:58
    Vă dați seama ce putere, să obligi pe cineva când să cumpere, ce să cumpere și de unde să cumpere! A, nu-ți place kaufland zici!? A, tu nu bei cocacola!? Nu-ți place carnea artificială!? Te ferești e E-uri!? Las' că au ei grijă! Și, corelat la "carnetul de capsat", vor avea sistemul de control perfect. A, și se mai și laudă că nu vom deține nimic și vom fi fericiți. Da' vom avea aifonuri gratis, cum altfel să ne verificăm "fericirea"!
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

00:30

Cine pune ștampila pe satana pune și satana ștampila pe el

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

23:00

Mihai Tîrnoveanu: Ziua Independenței. Călin Georgescu. George Simion

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

22:00

LA MULȚI ANI, TZA - ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII! NO. 1 LA 20 DE ANI!

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu