Consilierul Forumului Economic Mondial, Yuval Noah Harari, susține că planeta nu mai are nevoie de „marea majoritate” a populației

De Irina Bazon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierul principal al Forumului Economic Mondial (WEF), Yuval Noah Harari, a declarat recent că lumea nu are nevoie de „marea majoritate” a populației actuale datorită progreselor tehnologice.

Harari a făcut declarația șocantă într-un interviu acordat lui Chris Anderson, șeful popularului grup media TED, reiterând ceea ce a prezis anterior despre apariția unei „clase inutile” de oameni „care nu pot fi angajați”.

 

În interviul prezentat de Lifesitenews.com, Harai a sugerat că, spre deosebire de secolul XX, când „marii eroi” din narațiunile predominante ale sistemelor politice erau întotdeauna „oamenii obișnuiți”, acum, în secolul XXI, oamenii „nu mai fac parte din narațiunea viitorului”. Potrivit lui Harari, aceștia au fost înlocuiți de inteligența artificială (AI) și de o economie bazată pe înalta tehnologie.

Harari i-a prezentat lui Anderson „ipoteza” conform căreia teama de a fi înlăturați din economia viitorului de către inteligența artificială și de către o clasă „tehnologică” înalt educată se află parțial  în spatele „decepției și reacțiilor negative ale lumii față de ordinea liberală”.

„Un lucru care s-ar putea întâmpla este că oamenii își dau seama – și au dreptate când se gândesc că «viitorul nu are nevoie de mine. … Poate că, dacă sunt cumsecade, îmi vor arunca niște firimituri, cum este venitul de bază universal.» Dar este mult mai rău din punct de vedere psihologic să simți că ești inutil decât să simți că ești exploatat”, a spus Harari.

„Acum, pur și simplu nu avem nevoie de marea majoritate a populației, pentru că viitorul este despre dezvoltarea unei tehnologii din ce în ce mai sofisticate, cum este inteligența artificială [și] bioingineria”, a subliniat acesta.

Harari a adăugat că „aceste tehnologii vor face să fie tot mai redundante” „orice lucruri pe care oamenii încă le fac și care sunt utile” și, astfel, „vor face posibilă înlocuirea oamenilor”.

Deși, potrivit consilierului WEF, aceste tehnologii precum inteligența artificială vor crea noi locuri de muncă „și mai interesante”, „nu este clar dacă mulți oameni vor fi capabili să aibă [aceste slujbe], deoarece vor necesita abilități înalte și multă educație.”

Anderson a susținut însă că trebuie să existe moduri prin care ființele umane să poată continua să îndeplinească un rol valoros în economia mondială, sau cel puțin în societate.

„Oamenii sunt foarte buni în a-i face pe alți oameni să nu se mai simtă singuri și aproape oricine poate face acest lucru. Aproape oricine locuiește undeva ar putea face, în principiu, ceva pentru ca o comunitate să fie mai bună. Ar putea să văruiască un gard, să facă vreun serviciu voluntar, sau orice altceva”, a spus Anderson.

Harari a susținut, la rândul său, că, pentru a „recunoaște ca locuri de muncă activități precum construirea comunităților și creșterea familiilor”, „avem nevoie de un nou model economic și social”.

Când Anderson l-a întrebat pe Harari dacă vede „o soluție la această problemă, în afară de” mai multă redistribuire a impozitelor de către guvern, Harari a răspuns: „Acesta este rolul tradițional al guvernului. Când piața nu este suficient de eficientă în redistribuirea bogăției, atunci aceasta este treaba guvernului.”

Harari a mers până la a sugera că bogăția ar trebui redistribuită la nivel global, astfel încât profiturile companiilor de tehnologie din SUA și China să poată aduce beneficii oamenilor din țările mai puțin avansate în domeniul tehnologic.

Anderson a subliniat că ființele umane au un rol de neînlocuit, întrebându-l pe Harari:

„Există vreun scenariu în care am putea să răspundem unei astfel de narațiuni [înlocuirea omului de către inteligența artificială] într-un mod destul de important, ca fiind singurele ființe din univers despre care știm că sunt capabile de lucrurile care contează cel mai mult în acest univers - și anume, iubirea, bucuria, creativitatea, sentimentul acela de pace despre care ai vorbit?

Tehnologia nu ne poate îndruma cu privire la lucrurile care sunt cele mai profunde în inimile noastre. Nu ar trebui să o lăsăm, ar trebui să ne menținem controlul, de fapt, să aducem tehnologia în slujba acestor lucruri. Și, într-un fel, în relația dintre tehnologie și noi — [tehnologia] ar trebui să considere lucrurile care țin de conștiință ca pe niște zei, care au superputeri despre care nu știe nimic. Nu? Este ridicol?”

Harari nu s-a referit direct la problema ridicată de Anderson, spunând însă că „problema referitoare la simțire și conștiință” constituie „cea mai importantă întrebare în acest sens” și „cea mai mare enigmă a științei”.

Răspunsul evaziv al lui Harari la întrebare poate proveni din viziunea sa mai puțin transcendentă asupra ființelor umane, așa cum se reflectă în afirmația sa că „Homo sapiens conduce lumea deoarece este singurul animal care poate crede în lucruri ce există pur și simplu în propria sa imaginație, cum sunt zeii, statele, banii și drepturile omului”, aceasta fiind o idee fundamentală a cărții sale „Sapiens: A Brief History of Humankind” [„Homo sapiens: O scurtă istorie a omenirii”].

Această idee este reluată în celebra sa afirmație că „trebuie să ne obișnuim cu ideea că nu mai suntem suflete misterioase”, ci suntem „acum animale care pot fi piratate”.

În calitate de consilier principal al șefului și fondatorului WEF, Klaus Schwab, opinia lui Harari potrivit căreia lumea este compusă acum dintr-o mulțime de oameni „inutili”, precum și devalorizarea pe față a ființelor umane prin echivalarea lor cu animalele, ne fac să ne punem întrebarea dacă obiectivele WEF sunt influențate de o astfel de viziune și, dacă da, în ce măsură, scriu cei de la Lifesitenews.

În fond, WEF plasează, fără îndoială, mediul, și nu ființele umane, în centrul priorităților sale. Acesta a intrat într-un parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite (ONU), care are o poziție puternic pro-avort și pro-contracepție, iar agenda „Marea Resetare” a WEF a stârnit îngrijorări cu privire la daunele colaterale aduse în privința mijloacelor de trai și bunăstării oamenilor din întreaga lume.

De exemplu, se relatează că WEF urmărește să impună renunțarea prematură la sursele de combustibili fosili în favoarea surselor de energie „verzi”, dar scumpe și nesigure, ceea ce ar reduce consumul general de energie și ar afecta economii întregi printr-un efect în lanț.

O dovadă mai clară că ei împărtășesc o astfel de viziune asupra lumii este susținerea de către WEF a lockdown-urilor din pandemia COVID, care au avut drept rezultat pierderea unui număr enorm de locuri de muncă, creșterea uriașă a ratei depresiei, a abuzului domestic și alte efecte nocive. De fapt, WEF a cerut introducerea de blocaje „mai stricte”, în ciuda crizei la nivel mondial, și a lăudat lockdown-urile pentru efectul lor constând în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării.
 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (13)
  • aspenter2002 15.08.2022 19:47
    Covidul și vaccinurile 'anti'-covid influențează energetic meridianul pericardului (stăpânul-inimii). Se recomandă păducel,talpa gâștei,rubarbăr etc pt reechilibrare. Eu după o răceală cu simptome de omicron la 2 luni încă mai aveam secretii in partea superioară a plămânului și gât. Nu aveam altceva la indemână și am consumat supă de noodles 3 zile la rând( mai picantă,am pus și turmeric) și mi-a trecut. Sănătate tuturor oamenilor! Pe Yuval să-l ajungă karma( proverbul cu săpatul gropii altuia).
  • Mircea Dragan 16.08.2022 17:17
    Cine-i acest homalau , sluga lui Schwab sa decida cine traieste si cine nu?
  • Andri 15.08.2022 20:03
    E in linkul de aici https://rumble.com/vwghvi-is-klaus-schwab-the-most-dangerous-man-in-the-world.html o satira de vreo 12 minute despre WEF si harari, pare de ras dar e de plans. Acolo acest antihrist da toate detaliile, ce s-a pus la cale, ce vor sa faca. Multumim lui Dumnezeu pentru ca il va spulbera.
    Traim plin moment de apocalipsa si nu stim -balaurul e printre noi si-si expune clar planurile prin feciorul lui.
  • Briel 15.08.2022 20:15
    Mi-a dat cineva sa citesc Sapiens al acestui sfertodoct. Am rezistat cam o treime. Nivelul este de elev de liceu, ideile unele puerile, altele superficiale, ceva de spaimă să fie prezentat ca o mare valoare.

    Întrebându-mă cum se poate ca aceste nonvalori să fie în poziții de mare influență, nu am găsit un alt răspuns mai acceptabil decât acela că Dumnezeu le-a dat puterea ca sa chinuie și sa pedepsească o lume care s-a lepădat El și de Legile Lui.
  • Andri 16.08.2022 05:29
    Acestea sunt doar de fatada. Ce se desfasoara in spatele cortinei, departe de ochii naivilor, e alta poveste. Nenea asta si-a umplut si el timpul cu ceva pana acum, dar activitatea reala nu e la lumina inca, doar transpare fad din ideile lui. Ganditi-va ca se pune pe sine insusi deasupra lui Dumnezeu, asa cum tac-su a mai facut-o candva. Atunci oamenii nu existau si a fost cea mai dramatica cadere a creatiei lui Dumnezeu. Acum exista oamenii, sunt prea multi care il urmeaza si care iau de bun orice iese din mintea lui. Razboiul e pe fata.
  • Constantinescu Valentin-Ionut 15.08.2022 20:37
    omusorul omuletz
    Yuval Noah Harari
    Born February 24, 1976 (age 46)
    Kiryat Atta, Israel
    Alma mater Hebrew University of Jerusalem (BA)
    Jesus College, Oxford (DPhil)
    pai arta sau stiinta si doctorat in filozofie
    parca nu rimeaza cu inteligenta artificiala sau bioingineria
  • brian duffy 15.08.2022 21:43
    s-a ajuns in sfarsit la miezul problemei
    iata si de ce se cere energie regenerabila:masinile nu pot functiona decat cu electricitate
    sa speram ca cele 3 zile de intuneric din Biblie asta vor face: vor intrerupe alimentarea aiului care se naste acum (dca nu cumva s-a si nascut) si-o va anihila
    Doamne-ajuta!
  • Spring 15.08.2022 22:06
    Viața fără bani numerar nu va mai avea nicio valoare lipsindu-ne de libertate

    The cashless life won’t be worth living – NaturalNews.com
    https://www.naturalnews.com/2022-03-18-the-cashless-life-wont-be-worth-living.html

    În timp ce ei ne-au coplesit cu masuri despre "Ucraina", stăpânii noștri se deplasează rapid pentru a ne aplica noua tuturor în cyber-gulag la nivel mondial un sistem de credit social, activat de o monedă digitală dirijata de către sistemul bancar central. (Vezi articolul scris de Mark Crispin Miller republicat din MarkCrispinMiller.Substack.com
    The cashless life won't be worth living
    https://markcrispinmiller.substack.com/p/the-cashless-life-wont-be-worth-living?s=r)


    După ce a forțat mai multe experimente medicale asupra populației și a afectat un anumit numar de oameni, ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, anunță un nou sistem de pașapoarte vaccinale cu coduri de culoare, care restricționează libertățile individuale bazate pe statutul vaxinarii si de "rapel" al unei persoane.
    Persoanele care nu sunt "proaspăt vaccinate" în ultimele trei luni sunt supuse restricțiilor în întreaga societate germană.
    De fiecare dată când o persoană se conformează cu un nou vaxin de rapel,
    are acordul de a primi "libertățile" înapoi. Acest nou sistem este în curs de implementare în conformitate cu "Infection Protection Act."

    Actualizarea aplicației din Germania este similară cu sistemul de pașapoarte pentru vaccinuri cu coduri de culoare din China.
    O culoare verde permite cetățenilor obedienti (sclavi) să circule liber.
    Codul galben le neagă accesul în societate, ordonând cetățeanului sclav să stea acasă timp de șapte zile.
    Codul roșu este emis pentru a bloca cetățenii sclavi timp de două săptămâni la un moment dat.

    Aplicațiile de pașaport pentru vaccinuri sunt doar motivele care dovedesc mai mult control psihologic și opresiune spirituală.

    Taiwan-ul coreleaza pașaportul vaccinal cu numărul de identificare digital

    Taiwan combines vaccine passport with digital ID number
    https://reclaimthenet.org/taiwan-combines-vaccine-passport-with-digital-id-number/

    Țările încep să lanseze ID-uri digitale și dispozitive de supraveghere, cum ar fi brățările electronice atasate la gleznă.
    Acest sistem totalitar va cere în cele din urmă respectarea unor reguli și mai sinistre și a unui control, care vor necesita o opresiune corporală suplimentară, supraveghere biologică, scoruri de credit social și îngenuncherea oamenilor.
    În cele din urmă, acest sistem este despre obedienta și subjugarea vieții unui guvern înșelător, abuziv.
    Este un sistem fără Dumnezeu,
    "marca fiarei" de teroare psihologică și de obedienta a maselor.

    https://www.naturalnews.com/2022-08-15-germanys-vaccine-passport-system-gets-upgrade-restricts-freedoms.html#
  • Aljones 15.08.2022 22:14
    Nu mai ai Tu nevoie de majoritatea populatiei ? Pai cine esti tu? Astia Au probleme mintale Foarte grave. Duceti-l nene la Emil Racovitavsi incuiati-l acolo.
  • Tic 15.08.2022 23:09
    Încă un avorton care își da importanță recitând din "gândirea geniului mondial al WEF". Dar dacă voi, cumva, va faceți singuri curaj, măi vitejilor?
    Când îl vad pe asta cât de arătos este, îmi dau seama și cât de sănătos și robust l-a făcut mă-sa, aia cu "abilități înalte și educație solida". L-a făcut cu vreun server vechi infectat de virușii lui geitz!
    Pai când îl văd, chiar subscriu la chestia asta cu inutilitatea unora! (chiar toxicitatea lor).
    După asta dai cu DDT, pana când îl anihileze total, ca după gândacul de Colorado, un dăunător.
  • __ 16.08.2022 01:17
    Dacă tehnologia e pentru ei un scop, e produsul plictiselii și dorinței de profit, adică semi-răutății, e stupid. Și așa e, finalmente se întorc contra familiei în multe feluri. Tehnologia devine o pacoste. Probabil (răutatea) poluează stil mare spre inimaginabil, pe termen lung. Evident că cei needucați sunt ei nu alții fiindcă nu s-au cultivat în cele spirituale, care sunt abundente și veridice (deși sunt interesați dar nu își alocă timp)
    Există și oameni mai așezați însă.
  • INJECTIA FINALA 16.08.2022 10:30
    HARARI, DACĂ TI'AI FACE HARA(KI)RI
    CU'O GRAMADA DE MAHARI?
    SI V'ATI PUNE SUB PIELE
    UN CIP TAIOS CU PRASELE

    ADICA, TEHNOLOGII GRELE
    CE V'AR CANTARI DIN CAP LA OBIELE
    SI LUMEA'AR VEDEA CA SUNTETI CUMVA
    DEMONI DE MUCAVA

    VETI PRIMI CE VETI MERITA!
  • Carturarul 17.08.2022 07:28
    Domnule harari, dacă sunt prea mulți oameni pe Pământ, de ce nu vă sinucideți ca să mai eliberați locul?
    Că de gândit nu sunteți capabil.

    IA este un robot și nu poate creea nimic nou.
    Numai oamenii pot creea ceva.
    IA sunt inutile: dacă înlocuim toți angajații unei firme cu IA și cu roboți va rezulta un morman imens de mărfuri inutile deoarece IA și roboții nu au nevoie de mâncare, îmbrăcăminte, distracții, etc.
    Oamenii concediați de patron și înlocuiți cu IA vor avea nevoie de aceste mărfuri dar nu le vor puteea cumpăra.

    Ca și globalizarea IA aduce beneficii la început dar distruge totul după instalarea completă (vezi situația actuală a SUA).

    IA ar putea fi utile dacă ai putea depista de la naștere dacă un om este geniu sau nu.
    Și nici chiar așa nu este suficient pentru că urmașul unui geniu nu este de regulă geniu.

    Utilitatea unei mulțimi de oameni este aceea de a produce genii prin mici mutații genetice întâmplătoare.
Ultima oră

15:48

Zelenski agită din nou apele: Putin va ataca Țările Baltice, Polonia și Germania. Cetățenii Statelor Unite vor lupta în Europa - VIDEO

14:47

Șoc în magistratură! Un judecător de la Curtea de Apel București a murit la nici 40 de ani. Cauza: AVC

13:47

Patru președinți SUA în New York: trei după bani, al patrulea pentru a omagia un polițist ucis de un fost deținut

13:00

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România

12:30

Bătaie cu Bălegar între Washington și Moscova

12:06

Tucker Carlson: Medicii care au recomandat vaccinul anticovid ar trebui să-și ceară scuze - VIDEO

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul