Consilierul Forumului Economic Mondial, Yuval Noah Harari, susține că planeta nu mai are nevoie de „marea majoritate” a populației

De Irina Bazon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierul principal al Forumului Economic Mondial (WEF), Yuval Noah Harari, a declarat recent că lumea nu are nevoie de „marea majoritate” a populației actuale datorită progreselor tehnologice.

Harari a făcut declarația șocantă într-un interviu acordat lui Chris Anderson, șeful popularului grup media TED, reiterând ceea ce a prezis anterior despre apariția unei „clase inutile” de oameni „care nu pot fi angajați”.

 

În interviul prezentat de Lifesitenews.com, Harai a sugerat că, spre deosebire de secolul XX, când „marii eroi” din narațiunile predominante ale sistemelor politice erau întotdeauna „oamenii obișnuiți”, acum, în secolul XXI, oamenii „nu mai fac parte din narațiunea viitorului”. Potrivit lui Harari, aceștia au fost înlocuiți de inteligența artificială (AI) și de o economie bazată pe înalta tehnologie.

Harari i-a prezentat lui Anderson „ipoteza” conform căreia teama de a fi înlăturați din economia viitorului de către inteligența artificială și de către o clasă „tehnologică” înalt educată se află parțial  în spatele „decepției și reacțiilor negative ale lumii față de ordinea liberală”.

„Un lucru care s-ar putea întâmpla este că oamenii își dau seama – și au dreptate când se gândesc că «viitorul nu are nevoie de mine. … Poate că, dacă sunt cumsecade, îmi vor arunca niște firimituri, cum este venitul de bază universal.» Dar este mult mai rău din punct de vedere psihologic să simți că ești inutil decât să simți că ești exploatat”, a spus Harari.

„Acum, pur și simplu nu avem nevoie de marea majoritate a populației, pentru că viitorul este despre dezvoltarea unei tehnologii din ce în ce mai sofisticate, cum este inteligența artificială [și] bioingineria”, a subliniat acesta.

Harari a adăugat că „aceste tehnologii vor face să fie tot mai redundante” „orice lucruri pe care oamenii încă le fac și care sunt utile” și, astfel, „vor face posibilă înlocuirea oamenilor”.

Deși, potrivit consilierului WEF, aceste tehnologii precum inteligența artificială vor crea noi locuri de muncă „și mai interesante”, „nu este clar dacă mulți oameni vor fi capabili să aibă [aceste slujbe], deoarece vor necesita abilități înalte și multă educație.”

Anderson a susținut însă că trebuie să existe moduri prin care ființele umane să poată continua să îndeplinească un rol valoros în economia mondială, sau cel puțin în societate.

„Oamenii sunt foarte buni în a-i face pe alți oameni să nu se mai simtă singuri și aproape oricine poate face acest lucru. Aproape oricine locuiește undeva ar putea face, în principiu, ceva pentru ca o comunitate să fie mai bună. Ar putea să văruiască un gard, să facă vreun serviciu voluntar, sau orice altceva”, a spus Anderson.

Harari a susținut, la rândul său, că, pentru a „recunoaște ca locuri de muncă activități precum construirea comunităților și creșterea familiilor”, „avem nevoie de un nou model economic și social”.

Când Anderson l-a întrebat pe Harari dacă vede „o soluție la această problemă, în afară de” mai multă redistribuire a impozitelor de către guvern, Harari a răspuns: „Acesta este rolul tradițional al guvernului. Când piața nu este suficient de eficientă în redistribuirea bogăției, atunci aceasta este treaba guvernului.”

Harari a mers până la a sugera că bogăția ar trebui redistribuită la nivel global, astfel încât profiturile companiilor de tehnologie din SUA și China să poată aduce beneficii oamenilor din țările mai puțin avansate în domeniul tehnologic.

Anderson a subliniat că ființele umane au un rol de neînlocuit, întrebându-l pe Harari:

„Există vreun scenariu în care am putea să răspundem unei astfel de narațiuni [înlocuirea omului de către inteligența artificială] într-un mod destul de important, ca fiind singurele ființe din univers despre care știm că sunt capabile de lucrurile care contează cel mai mult în acest univers - și anume, iubirea, bucuria, creativitatea, sentimentul acela de pace despre care ai vorbit?

Tehnologia nu ne poate îndruma cu privire la lucrurile care sunt cele mai profunde în inimile noastre. Nu ar trebui să o lăsăm, ar trebui să ne menținem controlul, de fapt, să aducem tehnologia în slujba acestor lucruri. Și, într-un fel, în relația dintre tehnologie și noi — [tehnologia] ar trebui să considere lucrurile care țin de conștiință ca pe niște zei, care au superputeri despre care nu știe nimic. Nu? Este ridicol?”

Harari nu s-a referit direct la problema ridicată de Anderson, spunând însă că „problema referitoare la simțire și conștiință” constituie „cea mai importantă întrebare în acest sens” și „cea mai mare enigmă a științei”.

Răspunsul evaziv al lui Harari la întrebare poate proveni din viziunea sa mai puțin transcendentă asupra ființelor umane, așa cum se reflectă în afirmația sa că „Homo sapiens conduce lumea deoarece este singurul animal care poate crede în lucruri ce există pur și simplu în propria sa imaginație, cum sunt zeii, statele, banii și drepturile omului”, aceasta fiind o idee fundamentală a cărții sale „Sapiens: A Brief History of Humankind” [„Homo sapiens: O scurtă istorie a omenirii”].

Această idee este reluată în celebra sa afirmație că „trebuie să ne obișnuim cu ideea că nu mai suntem suflete misterioase”, ci suntem „acum animale care pot fi piratate”.

În calitate de consilier principal al șefului și fondatorului WEF, Klaus Schwab, opinia lui Harari potrivit căreia lumea este compusă acum dintr-o mulțime de oameni „inutili”, precum și devalorizarea pe față a ființelor umane prin echivalarea lor cu animalele, ne fac să ne punem întrebarea dacă obiectivele WEF sunt influențate de o astfel de viziune și, dacă da, în ce măsură, scriu cei de la Lifesitenews.

În fond, WEF plasează, fără îndoială, mediul, și nu ființele umane, în centrul priorităților sale. Acesta a intrat într-un parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite (ONU), care are o poziție puternic pro-avort și pro-contracepție, iar agenda „Marea Resetare” a WEF a stârnit îngrijorări cu privire la daunele colaterale aduse în privința mijloacelor de trai și bunăstării oamenilor din întreaga lume.

De exemplu, se relatează că WEF urmărește să impună renunțarea prematură la sursele de combustibili fosili în favoarea surselor de energie „verzi”, dar scumpe și nesigure, ceea ce ar reduce consumul general de energie și ar afecta economii întregi printr-un efect în lanț.

O dovadă mai clară că ei împărtășesc o astfel de viziune asupra lumii este susținerea de către WEF a lockdown-urilor din pandemia COVID, care au avut drept rezultat pierderea unui număr enorm de locuri de muncă, creșterea uriașă a ratei depresiei, a abuzului domestic și alte efecte nocive. De fapt, WEF a cerut introducerea de blocaje „mai stricte”, în ciuda crizei la nivel mondial, și a lăudat lockdown-urile pentru efectul lor constând în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării.
 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

GIORGIA MELONI: NU SUNTEM NUMERE! SUNTEM PERSOANE ȘI TREBUIE SĂ NE PĂSTRĂM IDENTITATEA! Mă cheamă Giorgia, sunt femeie, mamă, italiancă, creștină!

CONSIMȚĂMÂNT NEINFORMAT - DOCUMENTAR TRADUS ÎN ROMÂNĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (13)
 • aspenter2002 15.08.2022 19:47
  Covidul și vaccinurile 'anti'-covid influențează energetic meridianul pericardului (stăpânul-inimii). Se recomandă păducel,talpa gâștei,rubarbăr etc pt reechilibrare. Eu după o răceală cu simptome de omicron la 2 luni încă mai aveam secretii in partea superioară a plămânului și gât. Nu aveam altceva la indemână și am consumat supă de noodles 3 zile la rând( mai picantă,am pus și turmeric) și mi-a trecut. Sănătate tuturor oamenilor! Pe Yuval să-l ajungă karma( proverbul cu săpatul gropii altuia).
 • Mircea Dragan 16.08.2022 17:17
  Cine-i acest homalau , sluga lui Schwab sa decida cine traieste si cine nu?
 • Andri 15.08.2022 20:03
  E in linkul de aici https://rumble.com/vwghvi-is-klaus-schwab-the-most-dangerous-man-in-the-world.html o satira de vreo 12 minute despre WEF si harari, pare de ras dar e de plans. Acolo acest antihrist da toate detaliile, ce s-a pus la cale, ce vor sa faca. Multumim lui Dumnezeu pentru ca il va spulbera.
  Traim plin moment de apocalipsa si nu stim -balaurul e printre noi si-si expune clar planurile prin feciorul lui.
 • Briel 15.08.2022 20:15
  Mi-a dat cineva sa citesc Sapiens al acestui sfertodoct. Am rezistat cam o treime. Nivelul este de elev de liceu, ideile unele puerile, altele superficiale, ceva de spaimă să fie prezentat ca o mare valoare.

  Întrebându-mă cum se poate ca aceste nonvalori să fie în poziții de mare influență, nu am găsit un alt răspuns mai acceptabil decât acela că Dumnezeu le-a dat puterea ca sa chinuie și sa pedepsească o lume care s-a lepădat El și de Legile Lui.
 • Andri 16.08.2022 05:29
  Acestea sunt doar de fatada. Ce se desfasoara in spatele cortinei, departe de ochii naivilor, e alta poveste. Nenea asta si-a umplut si el timpul cu ceva pana acum, dar activitatea reala nu e la lumina inca, doar transpare fad din ideile lui. Ganditi-va ca se pune pe sine insusi deasupra lui Dumnezeu, asa cum tac-su a mai facut-o candva. Atunci oamenii nu existau si a fost cea mai dramatica cadere a creatiei lui Dumnezeu. Acum exista oamenii, sunt prea multi care il urmeaza si care iau de bun orice iese din mintea lui. Razboiul e pe fata.
 • Constantinescu Valentin-Ionut 15.08.2022 20:37
  omusorul omuletz
  Yuval Noah Harari
  Born February 24, 1976 (age 46)
  Kiryat Atta, Israel
  Alma mater Hebrew University of Jerusalem (BA)
  Jesus College, Oxford (DPhil)
  pai arta sau stiinta si doctorat in filozofie
  parca nu rimeaza cu inteligenta artificiala sau bioingineria
 • brian duffy 15.08.2022 21:43
  s-a ajuns in sfarsit la miezul problemei
  iata si de ce se cere energie regenerabila:masinile nu pot functiona decat cu electricitate
  sa speram ca cele 3 zile de intuneric din Biblie asta vor face: vor intrerupe alimentarea aiului care se naste acum (dca nu cumva s-a si nascut) si-o va anihila
  Doamne-ajuta!
 • Spring 15.08.2022 22:06
  Viața fără bani numerar nu va mai avea nicio valoare lipsindu-ne de libertate

  The cashless life won’t be worth living – NaturalNews.com
  https://www.naturalnews.com/2022-03-18-the-cashless-life-wont-be-worth-living.html

  În timp ce ei ne-au coplesit cu masuri despre "Ucraina", stăpânii noștri se deplasează rapid pentru a ne aplica noua tuturor în cyber-gulag la nivel mondial un sistem de credit social, activat de o monedă digitală dirijata de către sistemul bancar central. (Vezi articolul scris de Mark Crispin Miller republicat din MarkCrispinMiller.Substack.com
  The cashless life won't be worth living
  https://markcrispinmiller.substack.com/p/the-cashless-life-wont-be-worth-living?s=r)


  După ce a forțat mai multe experimente medicale asupra populației și a afectat un anumit numar de oameni, ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, anunță un nou sistem de pașapoarte vaccinale cu coduri de culoare, care restricționează libertățile individuale bazate pe statutul vaxinarii si de "rapel" al unei persoane.
  Persoanele care nu sunt "proaspăt vaccinate" în ultimele trei luni sunt supuse restricțiilor în întreaga societate germană.
  De fiecare dată când o persoană se conformează cu un nou vaxin de rapel,
  are acordul de a primi "libertățile" înapoi. Acest nou sistem este în curs de implementare în conformitate cu "Infection Protection Act."

  Actualizarea aplicației din Germania este similară cu sistemul de pașapoarte pentru vaccinuri cu coduri de culoare din China.
  O culoare verde permite cetățenilor obedienti (sclavi) să circule liber.
  Codul galben le neagă accesul în societate, ordonând cetățeanului sclav să stea acasă timp de șapte zile.
  Codul roșu este emis pentru a bloca cetățenii sclavi timp de două săptămâni la un moment dat.

  Aplicațiile de pașaport pentru vaccinuri sunt doar motivele care dovedesc mai mult control psihologic și opresiune spirituală.

  Taiwan-ul coreleaza pașaportul vaccinal cu numărul de identificare digital

  Taiwan combines vaccine passport with digital ID number
  https://reclaimthenet.org/taiwan-combines-vaccine-passport-with-digital-id-number/

  Țările încep să lanseze ID-uri digitale și dispozitive de supraveghere, cum ar fi brățările electronice atasate la gleznă.
  Acest sistem totalitar va cere în cele din urmă respectarea unor reguli și mai sinistre și a unui control, care vor necesita o opresiune corporală suplimentară, supraveghere biologică, scoruri de credit social și îngenuncherea oamenilor.
  În cele din urmă, acest sistem este despre obedienta și subjugarea vieții unui guvern înșelător, abuziv.
  Este un sistem fără Dumnezeu,
  "marca fiarei" de teroare psihologică și de obedienta a maselor.

  https://www.naturalnews.com/2022-08-15-germanys-vaccine-passport-system-gets-upgrade-restricts-freedoms.html#
 • Aljones 15.08.2022 22:14
  Nu mai ai Tu nevoie de majoritatea populatiei ? Pai cine esti tu? Astia Au probleme mintale Foarte grave. Duceti-l nene la Emil Racovitavsi incuiati-l acolo.
 • Tic 15.08.2022 23:09
  Încă un avorton care își da importanță recitând din "gândirea geniului mondial al WEF". Dar dacă voi, cumva, va faceți singuri curaj, măi vitejilor?
  Când îl vad pe asta cât de arătos este, îmi dau seama și cât de sănătos și robust l-a făcut mă-sa, aia cu "abilități înalte și educație solida". L-a făcut cu vreun server vechi infectat de virușii lui geitz!
  Pai când îl văd, chiar subscriu la chestia asta cu inutilitatea unora! (chiar toxicitatea lor).
  După asta dai cu DDT, pana când îl anihileze total, ca după gândacul de Colorado, un dăunător.
 • __ 16.08.2022 01:17
  Dacă tehnologia e pentru ei un scop, e produsul plictiselii și dorinței de profit, adică semi-răutății, e stupid. Și așa e, finalmente se întorc contra familiei în multe feluri. Tehnologia devine o pacoste. Probabil (răutatea) poluează stil mare spre inimaginabil, pe termen lung. Evident că cei needucați sunt ei nu alții fiindcă nu s-au cultivat în cele spirituale, care sunt abundente și veridice (deși sunt interesați dar nu își alocă timp)
  Există și oameni mai așezați însă.
 • INJECTIA FINALA 16.08.2022 10:30
  HARARI, DACĂ TI'AI FACE HARA(KI)RI
  CU'O GRAMADA DE MAHARI?
  SI V'ATI PUNE SUB PIELE
  UN CIP TAIOS CU PRASELE

  ADICA, TEHNOLOGII GRELE
  CE V'AR CANTARI DIN CAP LA OBIELE
  SI LUMEA'AR VEDEA CA SUNTETI CUMVA
  DEMONI DE MUCAVA

  VETI PRIMI CE VETI MERITA!
 • Carturarul 17.08.2022 07:28
  Domnule harari, dacă sunt prea mulți oameni pe Pământ, de ce nu vă sinucideți ca să mai eliberați locul?
  Că de gândit nu sunteți capabil.

  IA este un robot și nu poate creea nimic nou.
  Numai oamenii pot creea ceva.
  IA sunt inutile: dacă înlocuim toți angajații unei firme cu IA și cu roboți va rezulta un morman imens de mărfuri inutile deoarece IA și roboții nu au nevoie de mâncare, îmbrăcăminte, distracții, etc.
  Oamenii concediați de patron și înlocuiți cu IA vor avea nevoie de aceste mărfuri dar nu le vor puteea cumpăra.

  Ca și globalizarea IA aduce beneficii la început dar distruge totul după instalarea completă (vezi situația actuală a SUA).

  IA ar putea fi utile dacă ai putea depista de la naștere dacă un om este geniu sau nu.
  Și nici chiar așa nu este suficient pentru că urmașul unui geniu nu este de regulă geniu.

  Utilitatea unei mulțimi de oameni este aceea de a produce genii prin mici mutații genetice întâmplătoare.

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


Ultima oră

22:30

CAZUL VISARION ALEXA - FIUL MASS MEDIA. Biserica are nevoie de duhovnici și rugători nu de vedete

21:39

Un studiu Oxford confirmă: decese din cauza miocarditei induse de vaccin

20:42

Cazul Visarion Alexa - Între duhul lumii și Duhul lui Dumnezeu

19:35

„Copiilor și nepoților să nu le fie rușine să se numească români”. Execuția învățătorului Ion Pridon din Făgăraș, erou al Rezistenței Armate Anticomuniste - 70 de ani - 27 septembrie 1952

18:36

Un imunolog european de top, expert în vaccinuri, crede că boosterul Covid-19 i-a accelerat dezvoltarea cancerului. STUDIU

18:00

Dacă folosim mașina de spălat noaptea salvăm Europa de Putin? „Mi-a fost foarte rușine pentru că nu am pus, real, umărul la binele comun și la a depăși acest obstacol cu care toți europenii se confruntă.” DILEMELE INFLUENȚĂRILOR

17:10

Marele protopsalt al Catedralei Patriarhale Mihail Bucă la aniversare. ÎNTRU MULȚI ANI!

16:34

Tucker Carlson: În Italia a fost o Revoluție Pașnică. S-ar putea ca în alte țări să fie Insurecții adevărate

15:40

Sabotaj, sau accident? Conducta Nord Stream 2, afectată de o scurgere de gaze în Marea Baltică. FOTO

14:40

Un medic anestezist din SUA a otrăvit săculeții de perfuzie mai multor pacienți. Un doctor a decedat, iar alți 11 pacienți se află în stare gravă. Tribunalul l-ar putea condamna la moarte

13:46

Romania se opune la Bruxelles reducerii efectivelor de vaci pentru a micșora emisiile. Petre Daea pune punctul pe ”i”: Nu suntem de acord cu o reducere atât de drastică

13:00

Combinatul chimic Chimcomplex concediază 400 de angajați ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și gaze naturale

12:30

Vladimir Putin ar putea anunța vineri anexarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina. Astăzi este ultima zi a referendumurilor

11:45

Economistul Mircea Coșea, avertisment sumbru, pe fondul crizei din energie: Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri! Este posibil chiar și un lockdown

11:00

Patronul B1TV aruncă bomba: Michael Schmidt, prietenul cel mai apropiat al președintelui Iohannis, e un șantajist filat de Interpol