Vlad Cubreacov: DE CE IUBIM ROMÂNIA
M-a ispitit astăzi cineva, cu gând ascuns, să spun ce simt pentru România. Am răspuns, senin și fără patetism, că o iubesc. Și, slavă Domnului, nu sunt singurul care trăiește sincer acest sentiment.
Vlad Cubreacov este un reputat analist basarabean. Îl puteți găsi la https://cubreacovblog.wordpress.com/
⚊ www.facebook.com/cubreacov
M-a ispitit astăzi cineva, cu gând ascuns, să spun ce simt pentru România. Am răspuns, senin și fără patetism, că o iubesc. Și, slavă Domnului, nu sunt singurul care trăiește sincer acest sentiment.
Postul guvernamental german Deutsche Welle (Unda germană) publică la 17 noiembrie 2023 un interviu acordat corespondentei Sabina Fati de către preotul Radu Preda, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Publicăm, cu titlu de document, traducerea română neoficială a scrisorii mitropolitului Vladimir Cantarean al Chișinăului și al ”întregii Moldove” nr. 01-02/132 din 5 septembrie 2023 către Patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii.
Date fiind neînțelegerile privind reactivarea Mitropoliei istorice a Basarabiei (...) mă simt dator, în baza răspunderii pe care o am ca Patriarh, adică aceea de părinte duhovnicesc al românilor ortodocși de pretutindeni, să fac câteva precizări pentru lămurirea situației în cauză.
După cum necanonica Mitropolie a Chișinăului este o punte de legătură (primejdioasă) între Republica Moldova, regimul separatist de la Tiraspol și Federația Rusă, altfel zis – un factor de menținere a românilor basarabeni pe orbita Moscovei.
Unirea Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) cu Regatul României, la 27 martie 1918, a declanșat procesul de unificare a națiunii române și a condus, prin unirile de la Cernăuți, din 28 noiembrie, și de la Alba Iulia, din 1 decembrie, la formarea României Mari.
Mitropolia Basarabiei, parte inseparabilă a Bisericii Ortodoxe Române, reprezintă o instituție națională fundamentală, singura din perioada interbelică de aur reactivată la răsărit de Prut.
Agenții Moscovei, nostalgicii comuniști și o droaie de atei kremlinocentrici de toate soiurile și culorile, ca și destui idioți utili au sărit ca arși la aflarea veștii că în Parlament a fost introdus un proiect de lege privind retrocedarea către Mitropolia Basarabiei a unei clădiri care i-a aparținut.
La 6 martie 2023 președintele Parlamentului local de la Chișinău, Igor Grosu, împreună cu alți 10 deputați, a introdus un proiect de lege privind transmiterea către Mitropolia Basarabiei, cu titlu gratuit, a unui imobil care i-a aparținut de drept până în 1944 inclusiv.
Puțină lume cunoaște, dar e bine să amintim, că Ucraina practică dubla cetățenie pentru etnicii ucraineni, dar și neucraineni din Republica Moldova. Și asta în condițiile în care legislația ucraineană în materie de cetățenie vorbește despre ”cetățenia unică”.
Aflu cu întârziere că acum o săptămână, mai exact pe 23 ianuarie 2023, un site care se pretinde publicație, pe numele său Podul, s-a dedat unor atacuri murdare împotriva persoanei mele.
„Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoștinței; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui dreptății, și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne, slavă Ție!”
Este general cunoscută existența secuilor în Europa. Etnogeneza și istoria acestui grup etnic este puțin cercetată, în mediul științific conturându-se ipoteza unanim acceptată că secuii sunt un popor de origine turcică.
Numele formației Kalush/Kaluș vine de la denumirea unui oraș din actuala regiune Ivano-Frankovsk (Pocuția istorică), ai cărei locuitori sunt huțulii. Așadar este absolut posibil ca denumirea localității să fie de origine română și, în realitate, să fie vorba de Căluș
Suntem singura națiune divizată în Europa. O Europă unită, însă, are nevoie de o Românie unită. Cele două state românești ale noastre au în comun limba română, aceeași istorie și cultură și, în mare parte, cetățeni comuni.
Este timpul ca cei peste 1000 de preoți de sub jurisdicția Moscovei să adere cu parohiile lor din Republica Moldova, în libertate, la Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română), Biserica Neamului
În regiunea Transcarpatică locuiesc peste 40 000 de etnici români, în marea lor majoritate creștini ortodocși, organizați în parohii urbane și rurale din raionul Teceu (Sudul regiunii Transcarpatice), însă există și un anumit
O vorbă românească spune: Nu săpa groapa altuia, că vei cădea tu în ea. Iar o vorbă rusească spune: Dacă știi că ai casa din sticlă, să nu arunci niciodată cu pietre în nimeni (”Если у тебя дом стеклянный, никогда ни в кого не бросай камнями”).
Harta cuprinde sudul Basarabiei și a fost utilizată ca material de bază, la 3 martie curent (2022, ora Moscovei 12:00), în cadrul lecției deschise online la materia Istorie intitulată ”Apărătorii păcii”, desfășurată pentru toți elevii din treapta gimnazială din întreaga Rusie.
Sărbătoriți Crăciunul și vă bucurați, repetând în cor cu strămoșii:
Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia - VIDEO ÎN DIRECT: