29 octombrie: Sfânta Muceniță Anastasia Romana
În ziua de 29 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfintei Mucenițe Anastasia Romana; Cuviosului Avramie Zăvorâtul și Cuvioasei Maria, nepoata sa; Sfintei Mucenițe Melitina; Cuvioasei Ana.
Redactor colaborator ActiveNews
În ziua de 29 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfintei Mucenițe Anastasia Romana; Cuviosului Avramie Zăvorâtul și Cuvioasei Maria, nepoata sa; Sfintei Mucenițe Melitina; Cuvioasei Ana.
În ziua de 26 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir; marelui cutremur din Constantinopol (740); Sfinților Mucenici Artemidor și Vasile.
De Ziua Armatei, ziua eliberării ultimei palme de pământ românesc, în Ardeal, la Carei chiar de ziua Regelui Mihai, va fi arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale
În ziua de 25 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfinților Mucenici Marcian și Martirie; Sfântului Mucenic Valerian; Cuvioasei Tavita, cea înviată de Sfântul Apostol Petru; Sfântului Ierarh Macarie din Cipru.
Sfântul Mare Mucenic Areta († 523) – A pătimit la începutul secolului al VI-lea și era originar din ținutul Yemenului (Arabia). Conducătorul orașului era Danaan, un iudeu care reușise să ajungă la conducere și care ura creștinii, pornind, astfel, persecuția împotriva lor.
În ziua de 23 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului; Sfântului Ignatie, patriarhul Constantinopolului; Cuviosului Macarie Romanul; Cuviosului Nichifor de la Mănăstirea Harsian; Cuviosului Petroniu.
La 18/28 octombrie 1599, acum 145 de ani, a avut loc bătălia de la Șelimbăr. Mihai Viteazul învinge oastea transilvană condusă de Andrei Bathory, întregul teritoriu al Transilvaniei intră în stapânirea lui Mihai Viteazul.
Puțini își mai amintesc că măsuri similare au fost făcute și în timpul celebrelor negocieri de la Tilsit, în 1807, care au încheiat un război dintre Imperiul Rus și Franța napoleoniană.
În ziua de 11 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfântului Apostol Filip Diaconul; Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul; Sfintele Mucenițe Zenaida și Filonida; Sfinții Ierarhi Nectarie, Arsachie și Sisinie.
Evlampie era un tânăr creștin și bogat din părțile Nicomidiei și părăsindu-și ascunzișul din munte pentru a cumpăra mâncare, deoarece în acea vreme creștinii erau prigoniți de către Dioclețian, găsește la poarta Nicomidiei o poruncă scrisă de ucidere a creștinilor, dată de către împăratul Dioclețian.
Biserica Ortodoxă prăznuiește în 9 octombrie pe Sfântul Cuvios Andronic și pe Sfânta Atanasia, soția lui. Tot în această zi se face pomenirea Sfântului Apostol Iacob al lui Alfeu, unul dintre cei 12 Apostoli, și a Drepților Avraam și Lot
Sfânta Cuvioasă Pelaghia a fost artistă a teatrului din Antiohia. Era o femeie de moravuri ușoare. S-a convertit la creștinism, pocăindu-se pentru păcatele ei
Biserica Ortodoxă îi sărbătorește astăzi pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, Sfinții Mucenici Iulian Preotul și Chesarie Diaconul († 303 – 305), Sfântul Mucenic Polihronie (sec. IV).
În ziua de 5 octombrie, Biserica pomenește pe: Sfânta Muceniță Haritina; Sfânta Muceniță Mamelta; Cuvioșii Evdochim și Sava; Sfântul Sfințit Mucenic Ermoghen; Cuviosul Metodie din insula Chimol; Sfinții Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu.
La data de 1 octombrie a fiecărui an, românii o sărbătoresc pe Maica Domnului, mai precis „Cinstitul Acoperământ al Maicii Domnului”.
Cuviosul Hariton Mărturisitorul († 274) s-a născut în orașul Licaonia – Asia Mică. A fost prins în timpul împăratului Aurelian (270-275), supus supliciilor și întemnițat. Abia după moartea împăratului Cuviosul Hariton și-a redobândit libertatea.
Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul s-a născut în Iviria (de unde și numele de Ivireanul) - Georgia de astăzi - în 1650. Însă activitatea sa în slujba bisericii și-a desfășurat-o în Țara Românească.
A fost vlăstar domnesc, născut într-o familie evlavioasă. Tatăl său era din neamul Basarabilor, iar mama sa, temătoare de Dumnezeu, era din familia Craioveștilor. Neagoe a fost unul dintre cei patru copii ai părinților săi
În ziua de 24 septembrie, Biserica prăznuiește pe: Sfânta Mare Muceniță Tecla, cea întocmai cu Apostolii; Cuviosul Siluan Athonitul; Cuviosul Coprie, făcătorul de minuni; Cuviosul Avramie; Cuviosul Nicandru.
Zămislirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul a fost binevestită de către Sfântul Arhanghel Gavriil lui Zaharia, soțul Elisabetei, în timp ce se afla la templu și slujea
Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi, 21 septembrie, pe Proorocul Iona (c. 800 î.Hr.). Tot astăzi - Sfântul Codrat, ucenic al Apostolilor Domnului.
Marele Mucenic Eustatie Placida a fost unul dintre cei mai buni generali ai împăratului Traian (98-117). Își dovedise abilitățile în luptă din timpul lui Tit, în anul 70, când a înconjurat și dărâmat Ierusalimul. În timp ce se afla la vânătoare a văzut între coarnele unui cerb pe care îl urmărea chipul crucii
Acești sfinți au trăit în timpul împăratului Probus (276-282), care a fost un persecutor al creștinilor. Trofim si Dorimedont au fost decapitati, iar Savatie si-a dat duhul in teminita.
Pe 19 septembrie 1895 a avut loc inaugurarea podului de la Cernavodă care, la acea dată, era cel mai mare complex de poduri din Europa și al treilea ca lungime din lume. A fost proiectat și construit, începând cu anul 1880, de către inginerul Anghel Saligny.
Sfânta Muceniță Sofia a trăit în timpul împăratului Adrian (117-138) și fiind căsătorită a născut trei fiice, cărora le-a pus numele după cele trei virtuți creștine: Pistis (Credința), pe a doua Elpis (Nădejdea), pe a treia Agapis (Dragostea).
„Scrieți, într-o carte, mărturisirea credinței voastre și vom scrie și noi mărturisirea noastră. Amândouă scrierile să le pecetluim și să le punem în racla cu preacinstitele moaște ale Marii Mucenițe Eufimia. Apoi, să ne rugăm, cu post, lui Dumnezeu, ca prin ea să ne descopere credința cea dreaptă”.
Sfântul Mucenic Avtonom (+ 303) – a trăit în timpul când la Roma era împărat Diocletian (284-305). A fost episcop în Italia, dar, din pricina persecuției împotriva creștinilor declanșată de împăratul Dioclețian, a părăsit Italia și s-a dus în Bitinia
Se împlinesc 23 ani de la ceea ce americanii numesc cel mai înspăimântător atentat din istoria SUA; patru presupuse avioane ar fi fost deturnate de „islamiști” pe 9 septembrie 2001 și explodate în clădiri simbol ale Americii, șocând o lume întreagă.
Pentru binele Imperiului a consimțit să devina soția lui Marcian, cu condiția să i se permită să-și păstreze fecioria chiar în căsătorie. Așa încât împărații au trăit în curăție, ca frate și soră, până la sfârșit.
Tit avea scaunul arhieriei sale în una din cinstitele cetăți ale Cretei, care se numea Gortina, și se ostenea neîncetat, întorcând pe păgâni la Hristos, învățându-i cu cuvintele și încredințându-i cu minunile. În insula aceea era un idol slăvit al Artemidei,
Sfântul și-a început propovăduirea în împrejurimile împărătesei cetăților. Apoi a străbătut Tracia, Macedonia și a ajuns la Sfânta Mănăstire Proussos din Evritania. Acolo a întemeiat o școală și, prin harisma înainte-vederii pe care o avea, a mustrat pe un ucigaș care omorâse un monah.
În urmă cu 83 de ani, la 23 august 1939, Germania nazistă și Rusia bolșevică semnau un pact de neagresiune, care a dus în final la dezmembrarea României și uciderea a milioane de români
Mucenicul lui Hristos, Agatonic, se afla în Nicomidia pe vremea împăratului Maximian, întorcând pe elini de la idoli și aducându-i la Hristos. El a fost prins de comitul Evtolmie.
Sfântul Proroc Samuel, fiul lui Elcana și al prorociței Ana, a fost cel de-al 15-lea și ultimul judecător al iudeilor și a trăit cu mai bine de o mie de ani î.Hr. Dăruit de Dumnezeu în urma rugăciunilor maicii sale, a fost încredințat marelui preot Eli, crescând în Legea Domnului.
„E vorba de acei oameni pe care îi urăsc. Totul este fals, totul este deformat. Nu mai există respect, nu se mai respectă cuvântul dat. Doar banii contează.", a spus Alain Delon
Sfântul Ioan de Rila este cinstit ca ocrotitor al bulgarilor de pretutindeni și cel mai mare sfânt al vecinilor noștri.
Sfantul Ioan este reprezentat pe reversul monedei bulgare de o leva incepand cu anul 2002.
Sfântul Alipie este unul din primii și cei mai buni iconografi din Rusia, care a pictat icoane doar pentru a sluji lui Dumnezeu. Sfântul a fost cunoscut pentru minuni chiar din timpul vieții sale.
Pe 15 August 1714, acum 310 ani, de Adormirea Maicii Domnului, la Constantinopol/Istanbul, au pierit tragic, după luni întregi de chinuri, domnitorul Constantin Brancoveanu, cei patru fii ai săi și ginerele său, sfetnicul Ianache. Martiriul lor a fost recunoscut de Biserica Ortodoxă Română, care 15 august 1992, i-a declarat sfinți.
Pe 10 august Biserica Ortodoxă face pomenirea: Sfântului Mucenic Lavrentie Arhidiaconul; Sfântului Sfințit Mucenic Sixt, episcopul Romei; Sfântului Mucenic Ipolit; Cuviosului Iron Filosoful din Alexandria.
Sfântul Apostol Matia era cu neamul din Betleem, din seminția lui Iuda. Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei 10 mucenici care au pătimit pentru icoana de aramă a Mântuitorului Iisus Hristos, ce era așezată deasupra „Porții de aramă”
Călin Georgescu la vot cu George Simion: