1 octombrie: Rugăciune pentru Acoperământul Maicii Domnului
La data de 1 octombrie a fiecărui an, românii o sărbătoresc pe Maica Domnului, mai precis „Cinstitul Acoperământ al Maicii Domnului”.
Redactor colaborator ActiveNews
La data de 1 octombrie a fiecărui an, românii o sărbătoresc pe Maica Domnului, mai precis „Cinstitul Acoperământ al Maicii Domnului”.
Cuviosul Hariton Mărturisitorul († 274) s-a născut în orașul Licaonia – Asia Mică. A fost prins în timpul împăratului Aurelian (270-275), supus supliciilor și întemnițat. Abia după moartea împăratului Cuviosul Hariton și-a redobândit libertatea.
Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul s-a născut în Iviria (de unde și numele de Ivireanul) - Georgia de astăzi - în 1650. Însă activitatea sa în slujba bisericii și-a desfășurat-o în Țara Românească.
A fost vlăstar domnesc, născut într-o familie evlavioasă. Tatăl său era din neamul Basarabilor, iar mama sa, temătoare de Dumnezeu, era din familia Craioveștilor. Neagoe a fost unul dintre cei patru copii ai părinților săi
În ziua de 24 septembrie, Biserica prăznuiește pe: Sfânta Mare Muceniță Tecla, cea întocmai cu Apostolii; Cuviosul Siluan Athonitul; Cuviosul Coprie, făcătorul de minuni; Cuviosul Avramie; Cuviosul Nicandru.
Zămislirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul a fost binevestită de către Sfântul Arhanghel Gavriil lui Zaharia, soțul Elisabetei, în timp ce se afla la templu și slujea
Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi, 21 septembrie, pe Proorocul Iona (c. 800 î.Hr.). Tot astăzi - Sfântul Codrat, ucenic al Apostolilor Domnului.
Marele Mucenic Eustatie Placida a fost unul dintre cei mai buni generali ai împăratului Traian (98-117). Își dovedise abilitățile în luptă din timpul lui Tit, în anul 70, când a înconjurat și dărâmat Ierusalimul. În timp ce se afla la vânătoare a văzut între coarnele unui cerb pe care îl urmărea chipul crucii
Pe 19 septembrie 1895 a avut loc inaugurarea podului de la Cernavodă care, la acea dată, era cel mai mare complex de poduri din Europa și al treilea ca lungime din lume. A fost proiectat și construit, începând cu anul 1880, de către inginerul Anghel Saligny.
Acești sfinți au trăit în timpul împăratului Probus (276-282), care a fost un persecutor al creștinilor. Trofim si Dorimedont au fost decapitati, iar Savatie si-a dat duhul in teminita.
Sfânta Muceniță Sofia a trăit în timpul împăratului Adrian (117-138) și fiind căsătorită a născut trei fiice, cărora le-a pus numele după cele trei virtuți creștine: Pistis (Credința), pe a doua Elpis (Nădejdea), pe a treia Agapis (Dragostea).
„Scrieți, într-o carte, mărturisirea credinței voastre și vom scrie și noi mărturisirea noastră. Amândouă scrierile să le pecetluim și să le punem în racla cu preacinstitele moaște ale Marii Mucenițe Eufimia. Apoi, să ne rugăm, cu post, lui Dumnezeu, ca prin ea să ne descopere credința cea dreaptă”.
Acest sfânt, originar din satul Silvașul de Sus, părăsind casa părintească s-a călugărit...
Sfântul Mucenic Avtonom (+ 303) – a trăit în timpul când la Roma era împărat Diocletian (284-305). A fost episcop în Italia, dar, din pricina persecuției împotriva creștinilor declanșată de împăratul Dioclețian, a părăsit Italia și s-a dus în Bitinia
Și se aprindeau, prin propovăduirea lui Avtonom, inimile omenești spre dreapta-credință...
Se împlinesc 21 ani de la ceea ce americanii numesc cel mai înspăimântător atentat din istoria SUA; patru avioane ar fi fost deturnate de „islamiști” pe 9 septembrie 2001 și explodate în clădiri simbol ale Americii, șocând o lume întreagă.
Pentru binele Imperiului a consimțit să devina soția lui Marcian, cu condiția să i se permită să-și păstreze fecioria chiar în căsătorie. Așa încât împărații au trăit în curăție, ca frate și soră, până la sfârșit.
Tit avea scaunul arhieriei sale în una din cinstitele cetăți ale Cretei, care se numea Gortina, și se ostenea neîncetat, întorcând pe păgâni la Hristos, învățându-i cu cuvintele și încredințându-i cu minunile. În insula aceea era un idol slăvit al Artemidei,
Sfântul și-a început propovăduirea în împrejurimile împărătesei cetăților. Apoi a străbătut Tracia, Macedonia și a ajuns la Sfânta Mănăstire Proussos din Evritania. Acolo a întemeiat o școală și, prin harisma înainte-vederii pe care o avea, a mustrat pe un ucigaș care omorâse un monah.
În urmă cu 83 de ani, la 23 august 1939, Germania nazistă și Rusia bolșevică semnau un pact de neagresiune, care a dus în final la dezmembrarea României și uciderea a milioane de români
Mucenicul lui Hristos, Agatonic, se afla în Nicomidia pe vremea împăratului Maximian, întorcând pe elini de la idoli și aducându-i la Hristos. El a fost prins de comitul Evtolmie.
Sfântul Proroc Samuel, fiul lui Elcana și al prorociței Ana, a fost cel de-al 15-lea și ultimul judecător al iudeilor și a trăit cu mai bine de o mie de ani î.Hr. Dăruit de Dumnezeu în urma rugăciunilor maicii sale, a fost încredințat marelui preot Eli, crescând în Legea Domnului.
Sfântul Ioan de Rila este cinstit ca ocrotitor al bulgarilor de pretutindeni și cel mai mare sfânt al vecinilor noștri.
Sfantul Ioan de Rila este reprezentat pe reversul monedei bulgare de o leva incepand cu anul 2002.
Sfântul Alipie este unul din primii și cei mai buni iconografi din Rusia, care a pictat icoane doar pentru a sluji lui Dumnezeu. Sfântul a fost cunoscut pentru minuni chiar din timpul vieții sale.
Pe 15 August 1714, de Adormirea Maicii Domnului, la Istanbul, au pierit tragic, după luni întregi de chinuri, domnitorul Constantin Brancoveanu, cei patru fii ai săi și ginerele său, sfetnicul Ianache. Martiriul lor a fost recunoscut de Biserica Ortodoxă Română, care 15 august 1992, i-a declarat sfinți.
Pe 10 august Biserica Ortodoxă face pomenirea: Sfântului Mucenic Lavrentie Arhidiaconul; Sfântului Sfințit Mucenic Sixt, episcopul Romei; Sfântului Mucenic Ipolit; Cuviosului Iron Filosoful din Alexandria.
Sfântul Apostol Matia era cu neamul din Betleem, din seminția lui Iuda. Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei 10 mucenici care au pătimit pentru icoana de aramă a Mântuitorului Iisus Hristos, ce era așezată deasupra „Porții de aramă”
La 7 august, Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe Sfânta Teodora de la Sihla. Această floare duhovnicească și mireasă a lui Hristos, pe care a odrăslit-o pământul binecuvântat al Moldovei, s-a născut pe la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători - Neamț,
Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea (sec. I) – era originar din seminția lui Efraim. A fost un om bogat, ucenic în taină al Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Iosif a fost cel care s-a ocupat de îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos.
Intrarea României în război avea să ne aducă și Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Un an mai târziu, scăpam Europa Centrală și Ocidentală de comunism prin ocuparea Budapestei și eliberarea Pragăi și Vienei de hoardele bolșevice.
La 21 iulie 2020 se împlinesc 114 ani de la trecerea la cele veșnice a pictorului Nicolae Grigorescu, considerat fondatorul picturii române moderne și un simbol național pentru modul în care a adus în prim-plan valori ale spiritualității românești.
S-au împlinit 96 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă.
Pe data de 19 iulie, Biserica Ortodoxă face pomenirea următorilor sfinți: Cuvioasa Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare; Cuviosul Dios, făcătorul de minuni; Sfântul Ierarh Teodor, arhiepiscopul Edesei; Aflarea moaștelor Sfântului Serafim din Sarov.
Marele poet și pamfletar Tudor Arghezi s-a născut pe 21 mai 1880, numele său adevărat fiind Ion N. Theodorescu. La 19 ani a intrat călugăr la Mânăstirea Cernica, unde a stat timp de patru ani.
Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul s-a născut în anul 1749, în insula Naxos, Grecia. În 1775, la vârsta de 26 de ani, a intrat în obștea Mănăstirii Dionisiu din Sfântul Munte Athos și, la puțin timp, a fost făcut călugăr. Primind ascultarea de secretar și citeț, el devine curând...
În Piața Sfatului din Brașov, în organizarea Muzeului Județean de Istorie, se poate vizita expoziția în aer liber realizată de foto-jurnaliștii Nic Hanu, Pascal Ilie Virgil și Victor Roncea, care conține fotografii din timpul Pieței Universității și de la Marșul Alb.
Acest înger al Domnului s-a arătat femeilor mironosițe șezând pe piatra mormântului și spunându-le despre învierea cea din mormânt a lui Hristos.
"Numai să mă ating de haina Lui și mă voi face sănătoasă.” Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul este unul dintre cei mai iubiți părinți care au viețuit la Sfântul Munte Athos. Starețul Paisie s-a născut în Farasa Capadociei – Asia Mică, în 25 iulie 1924.
Sfânta Mare Muceniță Eufimia (+ 307) s-a născut în orașul Calcedon (orașul Kadikoy – Turcia) din părinții binecredincioși Filofron și Teodosiana.
Ziua Independenței este o zi de sărbătoare în familie, cu picnic și grătare, punându-se mult accentul pe libertatea politică, ca tradiție americană
Doamna Aspazia Oțel Petrescu, despre Sfântul Ardealului, Părintele Arsenie Boca:
Întreaga emisiune cu cercetătorii CNSAS Florin Duțu, Florian Bichir și Victor Roncea:
Adevărul despre bebelușii avortați și vaccinuri, de la ROR la PFIZER. Două VIDEO TRADUSE ÎN ROMÂNĂ
PFIZER: ”Ne-am străduit cât de mult am putut să nu menționăm liniile celulare fetale”