Comandor (rez) Ștefan Popa: CHEMAREA LA SFINȚENIE
Prin Hristos, Dumnezeul-Om, oricine este chemat să redobândească starea paradisiacă de dinainte de cădere, și chiar mai mult decât atât, îndumnezeirea.
Dl. Ștefan Popa este comandor (rez) și scriitor, fondator al revista cultural-patriotice „Chemarea zborului”.
⚊ www.facebook.com/popa.stefan.5264
Prin Hristos, Dumnezeul-Om, oricine este chemat să redobândească starea paradisiacă de dinainte de cădere, și chiar mai mult decât atât, îndumnezeirea.
Copilul din noi este acea energie a curiozității, a înțelegerii, a cunoașterii, a învățării și a creșterii permanente. Copilăria presupune o viață de om în devenire. Să fii deschis tot timpul la nou, să fii adaptabil la schimbare, să profiți de oportunitățile vieții.
Caracteristicile esențiale ale unui erou sunt: crezul, vocația, curajul și avântul cu care se aruncă în luptă. Un mare om politic și strateg militar, Napoleon Bonaparte, a spus aceste cuvinte: ”Curajul nu înseamnă puterea de a merge mai departe. Curajul înseamnă să mergi mai departe, deși nu ai putere.”
Vedem cu ochii fizici, dar câți vedem cu ochii spirituali, duhovnicești? Nouă, celor care vedem cu ochii fizici, totul ni se pare normal și banal, dar pentru un orb care vede pentru prima dată, rămâne uimit de frumusețile din jur și fără cuvinte
În Duminica a V-a după Paști, fiind numită și Duminica Samarinencei, Biserica Ortodoxă face pomenirea femeii samarinence. Cine este această anonimă contemporană cu Mântuitorul, ca din sutele de mii de contemporane anonime, să fie amintită în Evanghelie?
La început a fost varianta MiG-21 F13, un model îmbunătățit tehnic, dar fără a dispune de un sistem radar. Această variantă a fost fabricată în Uniunea Sovietică 6 ani, în perioada 1959-1965. După anul 1965 a apărut varianta MiG-21.
Orice militar, indiferent de grad și funcție, pe câmpul de luptă, duce o luptă aprigă, în primul rând, cu el însuși, cu temerile sale, în al doilea rând, cu adversarul, având permanent privirea îndreptată către cel de lângă el, către camarad, așa că merită respectat, apreciat, încurajat.
Duminica a patra după Paști. În această zi binecuvântată, Biserica Ortodoxă face pomenirea vindecării slăbănogului de la Vitezda. Este vorba despre o altfel de înviere pentru că omul bolnav (ca un mort neîngropat) de treizeci și opt de ani
Realitățile luciferice ale vieții din zilele noastre, ne arată întunericul în care nebunii lumii trăiesc și pe care doresc să ni-l impună drept mod de viață. Prin aceasta înțelegem că, în prezent, omenirea s-a îndepărtat de Dumnezeu.
„Când găsești un diamant care nu-i al nimănui, e al tău. Când găsești o insulă care nu-i a nimănui, e a ta. Când ai cel dintâi o idee, o brevetezi: e a ta! Când găsești o stea, e a ta. Când îl găsești pe Hristos, te alipești de El toată viața.”
Trădătorilor de neam și țară, tuturor celor mai mult sau mai puțin sceptici, celor care au uitat că sunt români și au pierdut cea mai mică fărâmă de patriotism le readucem aminte că cea mai mare și nobilă misiune de pe pământ este aceea
Omenirea intră într-o nouă etapă a dezvoltării și progresului științific și anume aceea de implementare a Inteligenței Artificiale la nivel mondial. O fi bine, o fi rău! Este vorba de o nouă revoluție științifică, la nivel planetar.
Se pune întrebarea dacă un pilot mai poate trăi fără zbor. Greu de spus, greu de făcut. Pentru că zborul este un mod de raportare și de apropiere de divinitate. Pentru că zborul devine un mod de viață.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, general de armată pe timpul împăratului Dioclețian, Ocrotitorul Oștirii.
Dacă Pilat i-ar fi pus întrebarea dreaptă: „Cine este Adevărul?”, ar fi primit răspuns: „Eu sunt Adevărul”. Domnul Iisus Hristos i-ar fi zis ceea ce a spus, de fapt, mai înainte și ucenicilor: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața”
Învierea Domnului ne dăruiește, pe de o parte, o victorie asupra păcatului, pe de altă parte, o biruință asupra morții însăși. Mai mult, această mare taină ne aduce la o stare harică de trăire cu Dumnezeu care este fără de păcat și fără de moarte. Cu Hristos, noi pășim în veșnicie!
Încondeierea sau „împistritul” ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiția romanească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească.
În urcușul spre Înviere, sufletului omului este pus în fața unor alegeri pe care trebuie să le facă privind calea de urmat, calea crucii dar și identificarea opririlor sau a pașilor pe care trebuie să îi facă, cât și atitudinea pe care trebuie să o adopte pentru reușita misiunii sale.
Mulți oameni se întreabă și astăzi, dacă zeciuiala este o invenție omenească sau este o poruncă a lui Dumnezeu pentru omenire. Primul om care a primit legea zeciuielii de la Dumnezeu a fost Avraam.
Orice ființă umană, în această viață, caută sensuri, simboluri, repere, semnificații, minuni. Omul modern are nevoie de predictibilitate. El își creează o poveste de viață care să-i ofere, identitate personală, identitate națională.
Cu tristețe mare, dar trebuie să spunem adevărul că lumea de azi se îndreaptă, cu pași repezi, spre un drum anevoios și încărcat cu spini, spre o zonă a nefirescului, a haosului. Prin gândirea, faptele și acțiunile sale, omul modern trăiește o viață tumultuoasă care-l îndepărtează de sensul vieții
În zilele noastre, din păcate, există o sumedenie de curente religioase, unele mai spirituale decât altele, așa-zisele terapii spirituale ale unor persoane care se dau drept „guru”, „terapeuți spirituali”, „consilieri spirituali”, „traineri” etc.
Fiecare om de pe acest pământ își dorește o viață împlinită, o familie fericită, o viață bogată, să poată călători, să se bucure de toate frumusețile acestei lumi, să fie înconjurat de prieteni, să fie iubit etc. Omul chiar dacă are de toate, simte că îi lipsește ceva…
Este suficient să privim în jurul nostru și vom descoperi multă suferință, multă durere... În general, omul fuge de suferință, nimeni nu vrea să treacă prin focul suferinței, neștiind că, de fapt, în acea suferință este salvarea lui.
Sfântul Zosima găsi acolo trupul sfintei, plăcut mirositor și intact, cu un bilet sub cap, care fusese scris cu un an înainte, în ziua morții ei, în care cu anevoie se mai putea desluși: „Fără pocăință sinceră și adevărată nu există mântuire!”.
Prin Răstignirea pe Cruce și Înviere, Domnul Iisus Hristos a adus izbăvirea oamenilor de păcate. Prin monumentala lucrare duhovnicească „Scara”, Sfântul Ioan Sinaitul ne aduce, în prim plan, o mărturisire a tradiției vieții duhovnicești a Sfinților Părinți până la el.
În fiecare an, la data de 25 martie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Buna Vestire. Este ziua in care Arhanghelul Gavriil i se arata Maicii Domnului grăindu-i: „Bucura-te, ceea ce ești plina de har, Domnul este cu tine!”
Tot mai mulți oameni se întreabă dacă în zilele noastre, mai este posibilă mântuirea sufletului? Dacă scopul vieții creștine mai este dobândirea Sfântului Duh? Dacă omenirea mai are în vedere respectarea poruncilor dumnezeiești? Și ce ar trebui să facă un om pentru mântuirea sufletului?
Crucea are o importanță capitală pentru creștinii ortodocși. Este un simbol unic și special în viața creștinilor. Ne naștem sub semnul crucii, trăim sub semnul crucii, murim sub semnul crucii și ne mântuim sub semnul crucii.
10 martie 2023. O zi tristă pentru monahismul Muntele Athos, dar nu numai. A plecat la ceruri marele duhovnic român din Sfântul Munte. Părintele IULIAN PRODROMITUL era unul dintre cei mai în vârstă călugări, nevoindu-se zeci de ani la Schitul Românesc Prodromul.
Proaspăt ieșit din tiparniță volumul de poeme „Celula de alarmă” așteaptă să-și ia zborul. Este în așteptare pe bretelă, așteptând comanda: „Indicativ 801, aprob decolarea!”. Autorul volumului de poeme dedicate zborului este comandorul (r) ȘTEFAN POPA. Mulțumim Editurii Napoca Star din Cluj-Napoca.
Am promis că voi reveni asupra acestei teme importante din viața omului. Mai știu oamenii să se bucure? Dacă ai o bucurie personală, astăzi, din păcate, nu ai cu cine să o împărtășești pentru că riști să stârnești invidie și dușmănie, așa că mai bine te bucuri de unul singur, eventual cu familia.
Pilotul,ca o pasăre măiastrăzboară uimitor spre cerul albastru fredonând o melodie divină, El, ucenic al faimosului Ica roriunde merge și în orice vremuri poartă cu el strălucirea propriului soare trăiește clipa veșniciei calcă cu grijă pe nourii cerului
În această zi, Biserica Ortodoxă prăznuiește biruința Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor care s-au abătut asupra ei, stăruind cu credință, nădejde și dragoste în dreapta credință, care asigură comuniunea cu divinitatea, cu ceata îngerilor și cu ceata sfinților prin închinarea la Sfintele Icoane.
Mulți creștini se întreabă și astăzi dacă mai au harul Duhului Sfânt? Dacă au primit vreun dar al Duhului? De ce nu au roadele Duhului? Iar unii preoți se întreabă de ce nu au înțelepciune dumnezeiască în propovăduirea Evangheliei?
Trăim vremuri apocaliptice sau nu? Ce se întâmplă cu omenirea? Care mai este menirea omului pe pământ și în univers? Societatea modernă consideră omul o ființă umană limitată, poticnită, incapabilă să facă față progresului inteligenței artificiale.
De zeci de ani, Armata a devenit subiect de presă, provocând dispute aprinse între militari, analiști politici și militari, lideri jurnaliști, politicieni, comisii și organizații internaționale, organizații civice naționale și chiar publicul larg de cetățeni
La 26 februarie, Biserica Ortodoxă a rânduit prăznuirea Sfântului Porfirie, episcopul Gazei. S-a născut la jumătatea secolului al IV-lea, în cetatea Tesalonic, din Macedonia, în familia unor dregători bogați.
După 1990, România și-a deschis larg porțile pentru investitorii străini, numai că unii au neglijat principiul afacerii corecte, "win-win”, gândindu-se doar cum să obțină cât mai mult profit, chiar dacă partenerul este în pericol.
Sărbătoarea din data de 24 februarie, numită în folclorul popular, „Dragobete” este o închinare evlavioasă a românilor în fața celui mai frumos sentiment al umanității – dragostea.
Virgiliu Gheorghe Vlăescu despre Alegerile Naționale la ActiveNews și pe YouTube:
Elena Lasconi, candidata USR-LGBT la prezidențiale, într-o reclama la WC-uri:
Elena Lasconi susține căsătoriile homosexuale și adopțiile LGBT: