

Asociațiunea culturală ASTRA Carei a ajuns la vârsta Centenarului. La data de 12 iulie 1923 aveau loc la Carei ample manifestări dedicate constituirii ASTRA Carei. Primul președinte ales a fost preotul Gheorghe Mureșan.
La data de 12 iulie 2023, de la ora 12,00, se va săvârși un serviciu religios la biserica Sf.Andrei din Carei și se vor depune flori la mormintele astriștilor.
Sunt invitați să participe toți cei care doresc să cinstească memoria românilor care au contribuit la constituirea acestei asociații culturale românești.
Centenarul ASTRA Carei va fi marcat sâmbătă, 15 iulie 2023, de la ora 16,00, la Sala Festivă de la Liceul Iuliu Maniu.
Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA s-a înființat în anul 1861 la Sibiu, în scopul înfăptuirii solidarității organice a românilor prin cultură. Prima conducere a organizației a fost girată de președintele Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului, vicepreședintele Timotei Cipariu și secretarul George Bariț. A fost asigurată în acest fel în conducerea ASTRA reprezentarea religiei ortodoxe și a celei Greco-catolice deopotrivă.
La Carei, Despărțământul ASTRA ia ființă în data de 12 iulie 1923 după numeroase încercări și greutăți create de fosta stăpânire. Primul președinte a fost preotul canonic Gheorghe Mureșan, secretar Octavian Câmpianu, casier Ludovic Vida, bibliotecar distinsul director-învățător Gheorghe Pteancu iar controlor directorul de bancă Albina Ariu Stupariu.
A fost o zi de mare sărbătoare după cum consemna presa vremii.
La ora actuală, Asociațiunea culturală ASTRA Carei este cea mai longevivă asociație culturală din județul Satu Mare.
Daniela Ciută,
președinte ASTRA, Despărțământul „Aurel Coza” Carei
ActiveNews urează organizației și președintei ei La Mulți Ani!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.