
Colaj Foto: Stiripesurse.ro

Curtea Constituțională a României a publicat luni, 7 octombrie, motivarea hotărârii prin care a stabilit că Diana Șoșoacă nu poate candida la Președinția României. CCR a admis sâmbătă, 5 octombrie, două contestații formulate împotriva deciziei Biroului Electoral Central de validare a candidaturii. Președinta partidului S.O.S. România nu mai are nicio cale de atac, transmite ȘtiripeSurse.
Hotărârea Curții a fost luată cu o majoritate de 5 la 2 (doi judecători au absentat), în exercitarea atribuțiilor prevăzute de art. 146 alin. (1) litera f) din Constituție, a art. 11 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale și a art. 31 din legea 370/2004 privind alegerea Președintelui României.
ȘtiripeSurse publică Motivarea Curții:
Aspecte de eligibilitate
„Pentru a fi ales Președinte, candidatul trebuie să îndeplinească condiții constituționale și legale, printre care vârsta minimă de 35 de ani, domiciliul stabil în România, dreptul de vot și lipsa unor condamnări definitive care ar împiedica candidatura (art. 27 din Legea nr. 370/2004). Curtea a reiterat că aceste condiții trebuie respectate de orice candidat și că acestea nu au un caracter absolut, putând fi limitate pentru a proteja valorile constituționale.
Condițiile de fond și formă
Curtea a delimitat condițiile de fond și cele de formă ale unei candidaturi. Condițiile de formă includ depunerea documentelor necesare, semnarea și datarea acestora de către candidați și susținători, precum și lista semnăturilor. În acest caz, contestatoarea a invocat nereguli privind validitatea semnăturilor de susținere pentru candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă, dar Curtea s-a concentrat mai mult pe aspectele de fond.
Respectarea Constituției
Unul dintre punctele centrale ale argumentului a fost analiza comportamentului public al candidatei și evaluarea respectării de către aceasta a Constituției. Curtea a reiterat că Președintele României trebuie să fie garantul respectării Constituției și al statului de drept, iar candidatul trebuie să manifeste o loialitate profundă față de aceste valori. În acest context, comportamentul și discursul public al Dianei Iovanovici-Șoșoacă au fost considerate incompatibile cu principiile democrației și statului de drept, elemente fundamentale ale ordinii constituționale din România.
Atașamentul față de valorile democrației și integrarea euroatlantică
Curtea a subliniat că integrarea României în Uniunea Europeană și NATO este o opțiune ireversibilă și constituțională, fiind garanția evoluției democratice a statului. Orice discurs sau comportament care contestă aceste valori este considerat o încălcare a ordinii constituționale. În hotărârea sa, Curtea a făcut referire la acțiunile candidatei și la declarațiile sale împotriva acestor organizații internaționale, catalogându-le ca fiind un atac la valorile democratice.
Limitări ale dreptului de a fi ales
Deși dreptul de a fi ales este garantat constituțional, acesta nu este un drept absolut. Curtea a reamintit că pot fi impuse limitări asupra acestui drept pentru a proteja integritatea procesului democratic și a statului de drept. Aceste limitări trebuie să fie însă proporționale și justificate de un interes public. În cazul Dianei Iovanovici-Șoșoacă, Curtea a considerat că nerespectarea valorilor constituționale și a democrației justifică o astfel de limitare.
Decizia finală
Având
în vedere toate aceste argumente, Curtea a decis să admită
contestațiile formulate împotriva candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă
și să anuleze Decizia Biroului Electoral Central privind înregistrarea
candidaturii acesteia la alegerile prezidențiale. Decizia Curții este
definitivă și obligatorie.”
Motivarea integrală PDF de la Știripesurse, AICI!
Știrea inițială: Realitatea Plus a prezentat, pe surse, pasaje din documentul pe care îl pregătesc judecătorii CCR privind invalidarea Dianei Șoșoacă pentru candidatura la Cotroceni. Magistrații au dezbătut ore întregi motivarea în privința europarlamentarului, iar în document se regăsesc atât motive legate de discursul public al europarlamentarului, cât și legate de documentele în baza cărora s-a solicitat înscrierea în cursa prezidențială.
Potrivit surselor apropiate CCR, citate de Realitatea Plus, judecătorii au argumentat că discursurile publice, luările de poziție și participarea Dianei Șoșoacă la anumite adunări publice ar fi temeiuri suficiente care să indice că politicianul, în calitate de candidat la funcția supremă în stat, "pune la îndoială și desconsideră respectarea Constituției prin discursul său public", care ar fi dus la "înlăturarea unor garanții esențiale, a valorilor și opțiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al Uniunii Europene și al NATO." se arată în motivare.
CCR: ȘOȘOACĂ, DISCURS CONSTANT ANTIDEMOCRATIC
"Este adevărat că în preajma alegerilor există o anumită vivacitate și efervescență a discursului public", dar CCR constată cu nu este vorba doar de o dezbatere sau o viziune politică cu privire la parcursul democratic al României sau doar de luarea unor poziții cu caracter electoral", ci de "promovarea unui discurs CONSTANT antidemocratic", de o "conduită sistematică, persistentă și îndelungată mentă să afecteze fundamentele constituțional ale statului român și apartenența României la structurile euro-atlantice." se mai arată în documentul citat de sursele consultate de Realitatea Plus.
CCR: MANIFESTĂRI ȘI DERAPAJE ANARHICE
"Indemnul la nerespectarea valorilor fundamentale ale Constituției reprezintă un atac frontal la adresa ideilor democratice și ordinii constituționale", au mai precizat magistrații.
Este de notorietate că prin discursul său public, Diana Șoșoacă "îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la schimbarea ordinii constituționale". Regulile Constituției se aplică tuturor cetățenilor "și nu pot fi tolerate manifestări și derapaje ANARHICE în spațiul public", au mai argumentat judecătorii CCR.
Potrivit acelorași surse citate de Realitatea Plus, pe lista motivelor invocate se regăsesc inclusiv aspecte legate de neconstituționalitatea partidului pe listele căruia Diana Șoșoacă și-a înaintat candidatura la președinție.
OPINIA SEPARATĂ IULIANA SCÂNTEI: CCR ȘI-A DEPĂȘIT ATRIBUȚIILE
La finalul documentului este inclusă și opinia searată exprimată de unul dintre judecătorii CCR, Iuliana Scântei.
"Prin esența lor, aceste condiții nu privesc comportamentul, opiniile, afirmațiile sau atitudinile persoanei care își depune candidatura pentru alegerea Președintelui României în condițiile prevăzute de art. 27 din Legea nr. 370/2004, toate aceste aspecte de natură subiectivă făcând parte din sfera libertății de exprimare a celor care candidează. Sancționarea încălcării limitelor libertății de exprimare este rezultatul unor proceduri judiciare prevăzute de lege, în sarcina altor instituții ale statului, după o procedură judiciară, iar nu o atribuție recunoscută expres pentru Curtea Constituțională în realizarea competenței de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României.", mai transmite Realitatea PLUS.
CINE SUNT CCR-IȘTII PSD-UDMR CARE AU VOTAT „PENTRU”
- Marian Enache, președintele CCR, numit la Curte în 2016, de Senat. A fost, printre altele, avocat, consilier prezidențial, ambasador al României în Republica Moldova, deputat PSD, doctor în drept constituțional la Universitatea București din 1997;
- Attila Varga, numit la CCR în 2016 de Camera Deputaților. Doctor în Drept constituțional din 2006, cadru didactic universitar, fost deputat UDMR;
- Cristian Deliorga, numit la CCR de Senat, în 2019. Fost judecător la curtea de Apel Constanța, fost membru al CSM
- Gheorghe Stan, numit la CCR de Camera Deputaților în 2019. Fost procuror la Parchetul General, fost inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, fost procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție;
- Dimitrie-Bogdan Licu, numit la CCR de Camera Deputaților în 2022. Fost procuror, fost prim-adjunct al procurorului general al României, fost membru CSM.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Gheorghe Stan
Născut la 23 ianuarie 1974, la Bacău, județul Bacău.
Studii:
Facultatea de Drept a Universității „Petre Andrei”, Iași, 1997,
SI
Dimitrie-Bogdan LICU
• Perioada 1991 - 1995
• Numele și tipul instituției de învățământ Facultatea de Drept din cadrul Universității ”Spiru Haret”, București
Doua genii cu studii la fabrici de diplome. Nu se gasesc 9 judecatori cinstiti cu studii in regula?
Doar d-astia de le curge scuipatul din gura?
Deci daca n-ai cravata verde cu picatele in dungi rosii nu poti candida, nu e clar?
La ce bani se baga in baze militare si infrastructura de ceva vreme in Romanie e clar ca se fac analize si discutii ample prin barloguri si ambasade ..
De ce nu se autosesizează onorata CCR în cazul ultimilor miniștii ai energiei, în special în cazul domnului Burduja, care ne-au distrus bunăstarea trimițând gratis curentul electric în Ukraina și Republica Moldova de am ajuns să plătim cel mai scump curent importat din Uniunea Europeană? Sebastian Burduja nu ar trebui lăsat să circule liber pe stradă fiind un pericol vital pentru existența poporului român.
Iar apartenența României la UE și NATO s-a făcut prin Tratate care au fost ratificate prin niște legi, nu prin Constituție. Democrația înseamnă și dreptul de a cere ieșirea României din UE sau NATO. De pildă, în Marea Britanie a apărut o mișcare politică care a cerut ieșirea din UE. Nu s-a interzis această mișcare politică ci persoanele cu aceste idei au putut candida (chiar și pentru Parlamentul European) și pînă la urmă, prin votul democratic al populației, Marea Britanie a ieșit din UE. Cred că sîntem singura țară din UE în care se interzice candidatura unui politician pentru că ar fi împotriva UE.
Nici pe vremea monarhiei cind Capitanul si toti marii nationalisti romani crestini-ortodocsi au fost lichidati, pe timpul vechiului comunism nici atit, iar dupa "revolutie" s-a instaurat o mascarada de democratie si multipartism .
https://www.stiripesurse.ro/opinia-separata-a-judecatoarei-scantei-in-cazul-osoaca-ccr-si-a-depasit-competentele-prin-evaluar_3455251.html
Totul devine o IMPUNERE TOTALITARA !
Cu alte cuvinte, CCR s-a transformat intr-o instanta (suprema dealtfel) care aproba candidatii dezirabili si ii exclude pe cei indezirabili!
Deci, daca vine un candidat cu un discurs RO-exit, de exemplu (nu vorbim de fascism, atitudine pro-rusa etc.), sare CCR si il baneaza pe respectivul, pentru ca, dupa cum ati vazut in motivare, de mai multe ori este subliniat faptul ca, candidatul, trebuie sa respecte apartenenta noastra la structurile euroatlantice, UE si NATO. Prin urmare, intotdeauna vor fi admisi doar candidatii aliniati curentului stabilit de CCR ( care, la randul ei este in mod evident supusa politicului ).
Este o continuare a ceea ce s-a intamplat in pandemie. Atunci, cu dovezi oricat de solide, inclusiv stiintifice, daca erai antivaccin erai interzis peste tot, erai conspirationist, ti se inchidea contul de facebook, interzis pe youtube etc. pentru ca atunci aveai un singur drept, sa ridici in slavi pe Gheorghita, Arafat, Citu, Johannis etc. si sa aprobi minciuna guvernamentala ca numai prin vaccinare vom scapa de Covid!
Daca, in Romania, vine un candidat cu un discurs ortodox, anti LGBT, cum este in Georgia, este automat aruncat in obscuritate, interzis in media si peste tot, "persona non grata", pentru ca se abate si se opune curentului venit din Occident (UE si SUA), care occident a adoptat legi care permit casatoriile intre homosexuali si adoptia de copii de catre acestia!!
Optiunea romanilor, pentru UE de exemplu, la un moment dat in istorie, este cu sens unic. CCR nu mai permite altceva. Dar in Marea Britanie s-a putut, ca de-aia au scos UK din UE...
Intr-adevar Sosoaca are un discurs incendiar, spune ce ii vine la gura, este agresiva si uneori chiar nesimtita, dar, in legatura cu libertatea discursului, in general, ma preocupa faptul ca esti cenzurat la ce ai dreptul sa gandesti si sa spui. De exemplu Netanyahu a fost numit criminal de razboi in multe tari democratice occidentale, dupa cati copii si oameni nevinovati a omorat in Gaza, iar in Israel nu are deloc o imagine buna, dar, ce sa vezi, in Romania nu ai voie sa spui decat ca acesta este un erou si nu ai dreptul sa pui la indoiala actiunea lui, ca imediat esti pus la colt. Toata actiunea lui de neoprit suna ca si cum ar zice ca, chiar daca va provoaca al treilea razboi mondial, dupa cum spune el, "actiunea va continua in forta, pana la atingerea tuturor obiectivelor".
Deci, asta da super-democratie, in care, ca si intr-o zicala: "Ai dreptul sa exprimi liber tot ceea ce ti se permite sa spui!"
Ce limbaj de lemn tot propaga acesti securisti scabrosi si slugile lor presstitute - "derapaje" , "iesirea din cadru", "interes public" , "lipsa de loialitate" ... E clar politica cenzurii , a pumnului in gura si ar fi necesara o reactie publica a populatiei ..
Ce spun astia de la ccr fac obiectul altor legi.
Deci nu are ccr treaba cu ce spune Sosoaga. De asta se ocupa tribunalul si judecatoria.
Corect ar fi ca ''judecatorii'' ccr sa fie demisi.
Evident, CCR a intronat in Romania delictul de opinie. Este de o gravitate extrema. Daca societatea romaneasca nu reactioneaza, ne meritam soarta. De sclavi!
Dar nu era suficienta o scoala de soferi?
Cand te gandesti ca absolventi bine scoliti ai facultatilor de drept adevarate nu au nici o sansa in sistem...
"Sistemul ticalosit"
Dacă nu sunteși sătui de acești hoți atunci continuați or să stați acasă și să nu votați nimic , ori să îi votați tot pe păduchioșii ăștia aflați astăzi în parlament. Nu vă anulați voturile , alegeți alți oameni politici decât cei care se vântură astăzi pe la televiziuni. E vremea schimbării , dacă mai vreți să aveți o țară și nu o colonie penitenciară.