Prof. Ilie Bădescu: Oarba călătorie. Adaos la ”21 de rubini”

De Acad. Ilie Bădescu  /  

Scenă din filmul „21 de rubini” de Ciprian Mega

Scenă din filmul „21 de rubini” de Ciprian Mega

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Problema cheie a actului de cunoaștere și de creație este raportul dintre cauzalitate și responsabilitate.

Aceasta este o chestiune crucială în toate domeniile în care intervine omul fiindcă prin acest raport înțelegem că stă în puterea omului să preschimbe procesul distructiv în act creator, adică să transfigureze cursul oarbei cauzalități în luminată manifestare.

Denumim acest moment al metamorfozei actului distructiv în act creator „ieșire la lumină”.

În actele distructive avem de-a face cu manifestări oarbe, în actele creatoare avem de-a face cu luminata vedere. Și ce văd? În momentul acela mă văd pe mine ca făptură capabilă să distingă între omul orb care-am fost și omul nou, care vede.

Momentul redobândirii vederii stă sub semnul păcii, al creației, al bunătății și, mai presus de toate, al bucuriei. Fiindcă vederea este de esență divină și fiind de esență divină ne descoperă că „țara este bună” și minunata noastră călătorie se desfășoară sub privirea lui Dumnezeu.

Dumnezeu Însuși veghează asupra călătoriei noastre, adică o luminează, o face luminoasă, și pe noi, ne face văzători. Precum citim în Judecători: „Și preotul le-a răspuns: „Duceți-vă în pace; călătoria pe care o faceți este sub privirea Domnului.” (Judecători, 18, 6). Și: „am văzut țara și iată că era foarte bună.” (Judecători, 18, 9).

Actul cunoașterii nu este al cauzalității oarbe ci al vederii luminate, al ieșirii din starea de orbire, strămutați fiind în luminată călătorie.

Când știm că nu călătorim singuri, ci împreună cu Dumnezeu, atunci avem grijă de starea văzătoare a vieții și ne ferim să alunecăm în oarba viață, adică să preluăm felul de manifestare al oarbei cauzalități, care ne face orbi, orbiți din mânie că orbecăim și din trufie că ne credem singuri și deci unici (paranoia închipuirii de sine, denumită de Sfinții Părinți, slavă deșartă).

Modelul călătoriei împreună cu Dumnezeu preschimbă noaptea întunecată a cauzalității oarbe, în noaptea vederoasă (ce minunat este acest cuvânt din graiul bănățean!), noapte a frumuseții arătate și a bunătății descoperite („și a văzut țara și iată că era foarte bună”).

Când, așadar, ai semnalul redobândirii vederii divine?

Când ai schimbat cauzalitatea în responsabilitate și ți s-a învederat toată țesătura, tot peisajul și poți decide că pe oarba cale nu vei mai merge.

Să reținem ce anume ne spune Scriptura. Trei lucruri: că viața noastră este o călătorie sub privirea lui Dumnezeu, adică în orizontul bisericii și că pământul călătoriei noastre nu este unul oarecare, ci este pământul țării și țara este foarte bună. Oricare act omenesc se derulează, iată, sub semnul acestui triptic: biserica lui Dumnezeu din cer, adusă pe pământ de însuși actul comunei călătorii cu Dumnezeu, călătoria însăși și țara, care este foarte bună.

Precum spune marele poet creștin Ioan Alexandru: „pretutindeni exiști tu pământule// dar eu te știu dintr-un anume loc// și timp anume// ars de roți// și frământat de lumini”. Aceasta este țara, și ea este un pământ ars de roți, dar și „frământat de lumini”, ca o pâine dospită de lumina divină a vederii lui Dumnezeu.

Dacă actul călătoriei noastre se rupe de privirea lui Dumnezeu vom putea spune rătăciți că biserica e urâtă și țara este rea, ba foarte rea. Și cine să dorească să călătorească acolo? Aceasta este întrebarea pe care i-aș adresa-o preotului-regizor, Ciprian Mega: „cine să vrea să călătorească împreună cu dânsul într-o biserică urâțită și o țară ne-bună?”

Față de „Dimineața care nu se va sfârși”, un film al domniei sale, dătător de speranță, fiindcă nefericita călătoare este ajutată de un preot ortodox, în ceasul de pe urmă, să intre în biserica lui Dumnezeu, devenind văzătoare când tocmai urma să treacă spre tărâmul dimineții fără sfârșit, în filmul „21 de rubini”, totul e urât, și țara și biserica.

Nu e loc de speranță nici pe scara către cer, care este biserica, nici pe pământul ars de roți, căci, ne spune filmul, e pământ „ne-frământat de lumini”.

A pune o astfel de concluzie înseamnă a consimți oarbei cauzalități, identificată în film cu istovirea și oarba corupție, pe care scenaristul și regizorul o ridică la rangul de unic dumnezeu în biserica și în țara sa (și a ta). La o asemenea concluzie nu se poate consimți decât cu prețul renunțării la călătoria cea dimpreună cu Dumnezeu, singura luminată, în care există vedere.

Filmul acesta a mutat țara și biserica într-o distopie, în rama unui tărâm urât și astfel ești îndrumat spre concluzia: această țară „ne-bună” și această biserică „urâțită” trebuie degrab’ părăsite, e firesc să fugi din cadrul lor, oriîncotro vezi cu ochii.

Mai ales că nu mai este, în țara și poporul acela, nici „biserica din afara bisericii” a „dizidentului” Alexie, fiindcă filmul ne spune că ultimul slujitor al ei tocmai muri și oricum aceasta era o biserică exilată.

Îl caut și mă bucur să călătoresc împreună cu Pr Ciprian Mega, preotul-regizor al „Dimineții care n-are sfârșit” (prin care aflăm că biserica lui Dumnezeu este și aici pe pământ nu doar în cer, de vreme ce Însuși Iisus întrupat S-a făcut biserică), dar mă despart sever, cu regret și durere, de Ciprian Mega, regizorul dezpreoțit al filmului „21 de rubini”, un film devenit loc al ratării unei mari idei cinematografice, o idee care ar fi preschimbat oarba cauzalitate în dumnezeiască vedere.

Păcat! Cu acest film, Dl Ciprian Mega a devenit un faimos regizor dar s-a ratat ca preot smerit.

PS. Rezistă ceva, însă, și din acest film: demonstrația că pe temeiul Legii nu se poate zidi o lume care să dăinuie, dovadă că toate sunt în ruină în rama acestei povești cinematografice. Dăinuire există numai pe temelia harului. Din păcate, regizorul mizează în acest film pe promisiunea Legii și pierde legătura cu adeverirea harului, atestat acolo unde încă se păstrează ziduri de biserică și se înalță catedrale. Oare nu tocmai aceste ziduri sunt rama lucrătoare a celor șapte taine pentru ca astfel societatea să poată reface legătura dintre Evanghelie și viața de zi cu zi, ori de câte ori aceasta se va fi rupt?!

9 mai, Gruiu, de Sfântul Prooroc Isaia prin a cărui rugăciune a dăruit Dumnezeu apa Siloamului salvând Ierusalimul și Sfântul Mucenic Hristofor - purtătorul lui Hristos

Citiți și: Prof. Ilie Bădescu: 21 de rubini

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Alegerile din Duminica vindecării orbului din naștere - 9 iunie 2024

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (13)
  • DanielS 09.05.2024 15:47
    ''Momentul redobândirii vederii stă sub semnul păcii, al creației, al bunătății și, mai presus de toate, al bucuriei. Fiindcă vederea este de esență divină și fiind de esență divină ne descoperă că „țara este bună” și minunata noastră călătorie se desfășoară sub privirea lui Dumnezeu.''

    Musca și albina
    Cuviosul Paisie Aghioritul
    Dacă vei întreba o muscă: „Sunt flori în locul acesta?”, ea îți va spune: „Nu știu. Ci știu numai că acolo jos, în groapă, sunt cutii de conserve, gunoaie, necurății”, și îți va înșira toate murdăriile pe care a stat. Dar dacă vei întreba o albină: „Ai văzut vreo necurăție în locul acesta?”, ea îți va spune: „Necurăție? Nu, nu am văzut nicăieri. Aici locul este plin de flori de grădină și sălbatice”. Vezi, musca știe numai unde există gunoaie, în timp ce albina știe că acolo este un crin, mai departe o zambilă...
    După cum mi-am dat seama, unii oameni seamănă cu albina, iar alții cu musca. Cei care seamănă cu musca, în orice situație caută să afle ce rău există și se preocupă de el; nu văd nicăieri nici un bine. Cei care seamănă cu albina, află peste tot orice bine există. Omul stricat, stricat gândește, pe toate le interpretează de-a stânga și le vede anapoda. În timp ce acela care are gânduri bune, orice ar vedea, orice îi vei spune, își va pune în minte gândul cel bun.
    Sursa: Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești – Nevoință duhovnicească
  • IC XC NI KA 09.05.2024 16:43
    Să nu se înțeleagă că generalizăm. La erezii nu se aplică ..

    Hristos a Înviat!
  • Passagero 09.05.2024 18:09
    Frumoase cuvinte ale Sfantului Paisie, insa nu stiu ce ar mai fi adaugat daca ar fi vazut mustele grecesti in timpul asa zisei pandemii.
  • IC XC NI KA 09.05.2024 16:42
    Poate că asta deranjează, că filmul arată realismul pe care foarte puțini si-l pot asuma, îmi spunea cineva.

    Nu cred că e o problemă în asumarea realismului de către cei care știu cu ce se mănâncă viața asta.
    Întrebarea e daca pe cei care nu prea pot să-si asume realismul îi ajuta acest film să și-l asume sau se smintesc. Ca sa nu mai spun ca acest realism e prezentat ca fiind pădurea uscată si nu uscăturile - deși de ex. pr. Aldea invoca trei exemple din Biserică (articol publicat pe AN).
    Cred că oricâte cazuri ar fi/exemple date de corupție ca modus vivendi, acapararea și depravarea din Biserică, tot la capitolul uscaturi pot fi încadrate, ȘI ORICÂND își pot veni in fire, in sine - ceea ce filmul NU transmite ref. clerici.

    Cred că filmul vrea cu orice preț să arate că avem un rău sistematic, că Biserica a depășit faza uscaturilor si a ajuns pădure uscată.

    Dar la Hristos arătarea răului sistematic, mizeriei .. corupției e un scop în sine?

    Filmul e după modelul Hristos?
    Filmul Îl mângâie pe Dumnezeu?
    Filmul îi mângâie pe f mulți oameni?
    Dar pe puțini?

    Hristos a înviat!
  • Dan C. 09.05.2024 16:42
    Aș vrea să mă lămurească cineva: de când pluralul lui „rubin” este „rubini”, și nu „rubine”?
  • Mihai_T 09.05.2024 22:54
    Asta nu e o problemă, problema sunt conținutul lipsit de speranță al filmului (conform celor care au văzut tot filmul) și aparenta calitate slabă a filmului ca demers artistic. Asta că a schimbat părintele pluralul, nu-i problemă. Bravo lui dacă are o viziune lingvistică și o expune cu curaj. Eminescu făcea asta de multe ori, și văd că nu se mai scandalizează nimeni.
    Exemple de lucruri pe care le făcea Eminescu pe tărâm literar și care n-au scandalizat pe nimeni, dimpotrivă - au prilejuit laudă lui Eminescu ca și creator de limbă:
    - când considera, schimba genul termenului (”mă fetițule” i-a zis odată lui Veronica Micle);
    - schimba cuvântul cu totul, după cum îi era necesar că să se încadreze în metrica și-n rima versului (”planeții se azvârl rebeli în spaț”);
    - schimba accentul cuvântului, pentru a nu perturba metrica poeziei (”visam la AcaDEmii”). De fapt schimbarea asta trebuie s-o facă mai mult cititorul când parcurge poezia, pentru că poate acolo nu este pus accent ca în franceză;
    și altele care nu-mi vin acum în minte.
  • IC XC NI KA ► Mihai_T 10.05.2024 00:21
    Dacă îl ascultați pe parinte, zice că conținutul e plin de speranță..de fapt.

    https://www.youtube.com/live/9ih1jUKM9H0?feature=shared

    Întrebarea e câți văd astfel, și de ce nu văd așa..

    Numai Dumnezeu știe (dis)poziția inimii și care a fost intenția acestui film..ce scop a avut/atins, al cui, si daca nu și-a atins scopul bun (daca a fost bun) din ce cauză - valabil pentru toți.

    Hristos a Înviat!
  • Tic 10.05.2024 12:19
    Există forma veche de rubini la plural.
  • viorel craciun 09.05.2024 16:55
    Adevar , grait , de domnul Profesor , prin cuvantarea bisericeasca , sub forma " albinei " si a " mustii" dar fiecare , jucam " in filmul nostru " si suntem " actorul principal ' si credem " in adevarul nostru " , de aceea , la fiecare dupa " gand si minte " si la fiecare " dupa fapta , gand si minte " In cazul in speta , parintele " cineast " a facut o " fapta dupa mintea si gandul sau " , controversata de altii , " mari specialisti in ale media " aprobata de altii , " simplii figuranti in ale lumii " , confirma mesajul si importanta lui , adica " actul cultural " , AICI ESTE MERITUL FAPTEI " PARINTELUI ORTODOX IN CAUZA " , CURAJUL PREZENTARII " ADEVARULUI " IN OPINIA SA LA UN FESTIVAL DE FILM " MIHAILKOV " IN RUSIA .ATAT , restul sunt vorbe fara rost .
  • INJECTIA FINALA 09.05.2024 23:55
    Admirabil spus, frate Ilie
  • INJECTIA FINALA 09.05.2024 23:59
    Davinci

    Hristos a Inviat, frate!

    Multumim pt lista preoților,
    victime ale regimului comunist.

    Da, lor, marturisitorilor și mucenicilor din temnițele comuniste, le trebuie dedicate eforturile celor mai mari artiști din țară, din toate domeniile de activitate.
    Așa se va îndrepta societatea românească, așa se vor trezi multe conștiințe, mai ales tinerii, puternic hipnotizați de tot ce varsă Oculta pe toate canalele.

    Acțiunea masoneriei în România este absolut devastatoare, dizolvanta.
    De la corupția generalizată, la șantaj, de la otrăvirea alimentelor , a mediului, la medicamentele chimice toxice, la debilitarea fizică, culturală, morală, spirituală, masoneria e pe toate fronturile. I'am văzut la treabă, din răsputeri, la plandemia de ieri, sunt și acuma la cârmă , să șteargă a Vieții urmă, diavoli ucigași, din umbră.

    Mână în mână cu securitatea, masoneria răvășeste toată normalitatea, dă peste cap ordinea socială firească, șantajează ierarhia BOR, zguduie din temelii istoria, tradițiile, trecutul, prezentul și chiar viitorul nației noastre.

    Diavoli impielițați , intunecați , animați
    Doar de distrugere, de moarte, ahtiați
    De putere, de bani, de slavă deșartă,
    Ei, cu toți sataniștii din Oculta Poartă!

    Dar Grădina română e păzită de Dumnezeu și de Maica Lui!

    +++



    Maestre (Cristoiu) dragă, am urmărit cu atenție interviul. Filmul pr Cristian MEGA (make Europe great again?!) , prin expunerea lui în satrapia lui Putin, sare din categoria cinema în cea de glonț , de vehicul militar, de armă nucleară.
    E ușor de imaginat în spatele ecranului pe care rulează filmul, atrocitățile războiului actual din Ucraina.
    Filmul ăsta e proiectat pe o mare de sânge. Același lucru s'ar întâmpla dacă ar participa la un festival de cinema în Israel, apoi invitat de Satanayu, pt acolade și plus, după afinități, acum, când Gaza e o baltă de sânge, un carnagiu.
    E absolut imposibil să faci abstracție de contextul războiului în care pier, sălbatic, mii , sute de mii de nevinovați.
    Cum tu, un preot Român, al lui
    DUMNEZEU, înzestrat cu har și talent artistic, să ataci corupția din biserică și să îndrăznești să prezinți "capodopera" în spațiul super corupt al lui kirill, generalul KGB, binecuvantatorul tancurilor și trupelor ce aveau să masacreze inocenți.
    Ai fost primit, Părinte, ca o creatură bizară, un propagandist al morții, te'a primit însuși țarul cel roșu, cu mâinile înmuiate în sângele Rușilor, Cecenilor, Musulmanilor din Orient, jurnaliștilor, opozanților.
    I'ai oferit, simbolic, ceasul stricat, oprit de grozăvia măcelului, unui măcelar de popoare, și inima 'ți nu s'a cutremurat de oroare?
    Ai dat mâna cu un ucigaș, l'ai privit în ochi, i'ai zâmbit unui despot crud, necruțător și sufletul tău creștin ce'a simțit?
    E clar că considerentele acestea te lasă rece, găsești justificări războiului, poți să trăiești și să slujești în biserică fără probleme de constiintă.
    E adevărat că Dl Vișan, masonul de grad înalt, te acompania și-ți șoptea poate cele dulci.
    SA NU UCIZI! E PORUNCĂ DUMNEZEIASCA, SFINȚIA TA!
    Poate de aceea, instinctiv, maestrul Cristoiu prefera apelativul de Dl regizor și nu de Părinte...
    Pt viitorul film, dacă vei mai face, poate ar fi bine să zugrăvești tabloul apocaliptic al unei conștiințe sacerdotale netulburata de sângele copiilor masacrați...
    Ce înseamnă un film în raport cu viața unui mort, sfartecat de bombe, fie el un frate Rus, ortodox sau musulman, o soră Ucraineană, un tânăr Român trimis de Zdrelenski la abator...
    Lupta pt pace, pt stoparea războaielor e datoria oricărui creștin.
    Știm miza planetară din Ucraina, războiul cumplit între dracii din NATO., UE și diavolii kremlinoizi, masacru prin interpuși ce riscă să aprindă o conflagrație atomică.
    Ataci corupția eclesiala, pe bună dreptate, și ești orb la oceanul de sânge din apropierea noastră?

    Dumnezeul păcii și al dragostei să'ți dea minte, Părinte, să te ferești de vărsătorii de sânge!

    Fericiți făcătorii de Pace!
  • DanielS 10.05.2024 11:09
    Hristos a inviat!

    „ Filmul e dupa modelul Hristos?
    Filmul il mangaie pe Dumnezeu?
    Filmul ii manghaie pe f multi oameni ? ‘’

    Cred ca acestea sunt intrebarile care ar trebui puse.
    Care este mangaierea, binele pe care le simtim dupa vizionarea acestui film ?!
    Eu nu pot raspunde la aceasta intrebare, pentru ca nu l-am vazut. Poate doar l-am simtit.

    In biserica in care ma duc, avand hramul Izvorul Tamaduirii, o bisericuta minunata inaltata cu ajutorul Doamnei Imparatese a cerului si pamantului si cu jertfa celor doi preoti Nicolae si Nicolae care slujesc la Sfantul altar (care alaturi de muncitori, pe schele au fost), bisericuta amplasata intre doua spitale, a venit, la un moment dat, o femeie imbracata vulgar – fusta scurta si mulata pe corp, sanii dezgoliti, parul neacoperit si dezordonat - si cu o atitudine total inadecvata pentru Casa Domnului- aceasta a fost perceptia mea; inima ei doar Dumnezeu o stia!
    Eram intrigat si chiar manios din pricina acestei femei. Venea, isi ducea darul la altar, saruta icoanele si apoi iesea din biserica, oarecum grabita, ca si cum ar fi vrut sa scape cat mai repede de anumite priviri - inclusiv de cea a mea; la un moment dat chiar, nemairabdand, i-am spus cand a trecut prin dreptul meu ‘’ femeie, acoperati goliciunea!’’. Ma gandeam ce trebuie sa gandeasca si sa simta preotii cand primesc darul femeii la altar?!
    Dupa o perioada de timp am vazut-o aducand cu ea un baietel de vreo 10 anisori. Discutam cu mama mea si cu sotia despre aceasta femeie – care are si un hándicap locomotor - , iar mama si-a exprimat parerea ca ar fi o femeie de moravuri usoare. Eu nu am crezut acest lucru, dar s-a facut ca a trebuit sa cumpar ceva de la un magazín aflat pe centura orasului, iar acolo am vazut-o. Da, mama intuise corect. Cand am vazut-o acolo nu m-am maniat, gandul meu a fost ca nu stiu eu care sunt cauzele pentru care aceasta femeie se afla acolo si savarsea pacatatul carnii.
    Dupa un timp, aceasta femeie a inceput sa aiba mai multa grija fata de modul in care se imbraca cand venea in biserica si o altfel de atitudine. Am simtit ce minunat lucreaza Bunul si Milostivul Dumnezeu cu noi, cu toti. Am plans gandind la judecata cu care am judecat-o eu, in contrapondere cu dragostea Celui ce este Dragostea infinita. Am inteles - a cata ora, oare?! – cat de de nedesavarsita este gandirea si inima mea si cata dragoste si mila are Dumnezeu pentru faptura Sa.
    In noaptea Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, aceasta femeie a venit cu o tinuta decenta, acoperita pe cap si a stat pana dimineata, la ora 4, cand s-a terminat slujba!

    Minunat Dumnezeu avem! Slava Lui in vecii vecilor!

    Adevarat a inviat !
  • Davinci 12.05.2024 13:59
    Domnule Ile Bădescu!

    Din respect pentru știință de carte de care dați dovada plus ca scrieți la ActiveNews. Ro încerc sa va scriu citeva rânduri pentru a trezi conștiință dumneavostra si a opri sa mai consumați timp pentru "lichele."

    Iata ce va scriu!
    Nu vi se pare ca va amestecati cu multe vorbe si nu mai găsiți o concluzie la tot ce se initmpla? Tot ce se întîmplă azi are legătură cu orice act de creație care din ce in ce mai mult arată mizeriile in care trăim? Exorcizări pe la festivaluri călăuzite de monștri cu apucături pidosnice sau sufiecienti de perversi pentru a se împlini ceea ce doresc? Adică dezmăț in favoarea unei credințe oarbe într-un Dumnezeu ce nu exista sau cel mult este mort după vorba filozofului? Nu cumva lașitățile in care trăim ne face sa fim foarte curajoși in fata televizorului si unii chiar in scris dar poate provocatori fiind puși de ciuma de prin politica si secu etc? Cum nu ați reacționat la inmormintarea lui Florian Pittis care a fost un cocteil de ritualuri așa zise ortodoxe dar si masonice? Sa nu știți dumneavastra nimic de clubul Rotary care s-a infiltrat masiv in România dar si in biserica ortodoxa? Papa Francisc acest papa trădător la tot ceea ce a făcut este mult mai grav decit acest minuscul film a trecut de parte neo marxistelor si este un nimic. Maria Vigano știți cine este si cum îl demasca pe acest nimic cu sutana? Sa nu știți nimic de lipsa din filmotecă romana a filmelor despre moartea in închisori ale prealatilor romani care au suferit enorm si părinte ei un anume GH Galciu? Sa nu știți dumneavoastră de Galeriu de Staniloae de Iulian Hossu la care acestuia din urma regizorul mult încercat de comuniști adică tatăl sau mai mult. a făcut un film despre acest prelat? l-ați văzut? Ce știți de mișcarea legionară? Ceea ce s-a scris nu? Dar cum se face ca un Eliade a scris mult despre asta si afacut parte din mișcare ba chiar Pamfil Seicaru , Radu Gyr, Codreanu, Nae Ionescu, Paulescu, Vasile Militaru, Vasile Voiculescu, Calciu , Galeriu , Staniloae si sutele de alți preoți care au murit in pușcăriile comuniste si doar pe zidurile de pe la GHerla, Aiud , Rahova, Periprava etc.. le mai poți vedea numele. Pina si cei care au murit in 89 si sint inmormintati la cimitirul Eroilor nu mai primesc vizite sau vreo floare iar românii se distrează al naibii de tare in ziua de Crăciun citind de casele lor îndoliate. Sa nu știți nimic de sfântul închisorilor Gafencu care a salvat un evreu codind porția lui de antibiotice lui WUmbrandt cel aspru criticat de Steinhardt in ultimele capitole din Jurnalul Fericirii? Eu unul am fost la casa lui Wumbrandt pe cind era in dureri mari si izolat într-o camera de la etaj al casei lui din Sân Pedro unde m-am întîlnit cu Sabrina , soția lui care mi-a dat niște cărți dar era in mare cumpănă cu mine ca ortodox acolo pe cind intrabam niște evrei adică pe el si pe cel in lipsa cum au trecut ei la creștinism din convinși evrei si religia lor? Mă întrebam unde sinteti domnule Bădescu scriind pur si simplu despre un film de nimic care mi-a adus aminte de acest Maga si credeți-ma ca am informație de la sursa fosst preot ... aflat in tara ca este omul SRI pe cind turna la greu. Avea soft-uri de ascultarea conorbirilor si se ocupa de EPIFANIE al Buzăului sa fie detronat cu mulți ani in urma... AU fost mulți turnători la secu din rândurile prelaților si cel mai tare este masonul Danie fost Ciobotea. A stat in Elveția 10 ani cu masonul Frunzaverde...A fost mina celui din urma care l-a cuibărit in virfrul bisericii ortodoxe încâlcindu-se testamentul lui TEoctist... SI culmea chiar duplicitarul cu soacra rusoaica si socru ungur adică Dinescu pe cind a fost director la CNSAS spunea ca nu a găsit niciun dosar pe numele de Ciobotea... si era imposibil cind toți care lucrau afara aveau așa ceva... Sa mai amintesc cum l-a desființat pe Ciobotea fratele lui? Sa mai amintesc cum patriarhul asta a fost de acord cu pandemia cu măștile cu vaccinările? Sa mai amitnesc cum acest individ nu a sărit sa ajute frații ortodocși de peste Prut ? SI venimi azi cu ce? CU un film care ne arată excepțiile din biserica romana si vândute ca lege? NU in biserica romana sint si fete bisericești de un mare curaj care au comemorat vârfuri ale intelectualității romane care au avut curaj sa înfrunte pe comuniști. Americanii i-au folosit ca mai apoi sa ii parasauteze in câmpurile comuniste unde erau omoriti. Ați știut asta? Sa ramineti pasiv la khazari care și-au bătut joc alături de evrei de neamul romanesc si încă își bat joc. prin institutul nemernicului Florina Wissel? Ana Pauker / Robingshon, LEonte Rautu/ Oingenstein, GH Apostol/GERSHWINN, TEOHARI GEORGESCU/ BORAH TESCOVICI, ROMAN, NEULANDER, BRUCAN / SAUL BRUCKNER , VASILE LUKA, VOITEC SI MULTI ALTI ARTISTI ETC SINT PARTE LA PROBLEMA PE CARE O AVEM SI RECENT SCRISA SI AMINTITA CU DETALII DE MARI ISTORICI CARE AU SCRIS CARTEA NEAGRA A COMUNISMULUI IN FRANTA. Știți ca acolo se spune ca pe timp de pace după cel de-al doilea război mondial au fost omoriti peste 100 de milioane de oameni prin crima, trimitere in lagariele de munca sau in pavilioane de nebuni sau judecați abuziv? Știți? Si atunci dece nu luptați ca om intelepet si cărturar despre ceea ce trebuie reparat in istoria noastră si arătați mișeii decit sa va obosiți cu film prost care nu este altceva decit o forma de minciuna de a ascunde adevarul adevărat?

    Nu nu sint suporter legioanr pot fi antonescian eu unul care înainte d aplecarea din tara am scris împotriva lui Ceaușescu pe cind aveam 19 ani si așa am avut apoi dosare la secu cu alte scenarite unde as fi fost condus de brigăzi anticomuniste din Franța conduse de Paul Goma sau Virgil Tanase. NU domnule azi sint departe de tara si am peste 35 de ani in exil fără cetățenie si nici vorba sa fie reparata luarea abuziva a cettateniei la toți cei care am fost cit de cit opozanți unui sistem abuziv. înțeleg ca securitatea a primit uzufructul neimplicării la lovitura de stat si azi conducătorii sint tocmai fii celor care au făcut crime precum inginerul Ursu si nu numai fiind liberi si mulțumiți ca romanul uita repede. Sa nu fi scris nimic despre un nenorocit precum Cartarescu care dorește scoaterea lui Eminescu din literatura romana ca fiind antisemit si toate cele? Petru Tutzea a fost magnific cind ne spunea ca nu ai cum sa fi antisemit ca un creștin din moment ce Isus nu vine de la GLina sau Vlasca etc? Se învață azi despre istoria Israelului dar nu de adevarata istorie a românilor facind din romani poate singurul popor care nu își știe istoria adevarata si bijbiie fără a ști de adevaratii eroi care au făcut sa avem o tara o limba. S-a ridicat de mulți mingea la fileu cu Adrian Păunescu unde eu am fost si știu bine ce spun in nenumărate articole de aceasta "lichea inteligență" care a folosit abil politica PCR , Evaziunea fiscală si coruperea de minori. Ștti citit ani se cistigau acolo? Cam 25 000 de lei pe luna poate si mai mult. 595 de lei pe zi pentru vedete. Știți ca veneau scriitorii patriei cei mai in voga printre care si poetul Ioan Alexandru care dădeau contabilului 5 lei pentru a primi 600 întregi ? Si veneau sa urle la Alba Iulia prin Moldova de mama focului pentru tara pentru neam.
    Deci mercenariat pentru patrie unde evaziunea făcută cu debutanți care semnau state de 595 si primeau 100 ? Se opreau bani pentru șoferi , pentru mesele de fapt gratuite date de partid prin tara . Gaj de 5000 ca vi si in turneul următor si primeau banii ăștia după o luna? 5000 de lei bani dați lui Păunescu pentru ca să-și cumpere casa de la Câmpina si sa nu fie luat de fisc? Tot el era regizorul cu bonsuri date ca regizor ca depășeau 12 ore spectacolele? Drepturi de autor de peste un milion. de lei , desfășurări pe la TVR si radio îl făceau sa aibă multe cohorte oi si porci prin munți si îngrijite de ciobani destoinici. Etaje de vile... VIle... sau cum a fost salvat de soția fostă minora la data pe care a întîlnit-o spunând la ancheta comunitstilor ca și-a modificat datele in buletin. Cum a fost salvată de crima făcută pe sosea conducând iresponsabil... nu mai spun. Europa libera îl doreau un nou GOma dar era departe de așa ceva... pentru ca era sanajist si îi avea la mina cu Nicu Ceaușescu. PEntru el se ridica osanale dar nu se spune o vorbea despre oda pentru masoni scrisă in nemernicia lui de duplicitar. Ilescu devenise viața lui si profita de faptul ca Ilevici dorea intelectuali in jurul lui așa cum făcuse si Lenin... Andrei fiul lui primea job la universitate si casa pe cind VIeru marele scriitor moldovean dormea prin redacții pe mesele de birou.
    STiti de tatăl lui Nicolae Mărgineanu care din fericite îmi est ruda prin alianță ca tatăl lui a înființat secția de psihologie din Cluj? Fusese profesor in SUA si comuniștii apoi l-au condamnat la inchisare 20 de ani ca ar fi făcut propaganda americana? Soția mea absolventa de psihologie a pierdut anul doi la Cluj fiind data afara pentru ca se aflase ca este nepoata acești mare psiholog. Si asta prin 2012 cred.. Sa nu fi făcut nimeni filme despre acești mari romani alături de Gyr, Pamfil Seicaru, Nichifor Crainic condamnați la moarte in lotul ziariștilor de către procuroarea ce era soția lui Saul Bruckner Brucan?

    Domnule Ile Bădescu am toată considerația pentru cultura dumneavastra dar ... dar... folosiți-o cum trebuie si unde trebuie. A va oșteni sa participați la porcăria asta de film care nu face altceva decit sa deturneze si unde regizorul preot uita sa ni-l aducă in prim plan pe Banescu si alții care au trădat biserica romana este o mare pierdere de timp.

    Toti greșim dar eu unul si alții avem pretenții la dumneavoastră. Manolescu a murit si era fiu de legionar care nu a înțeles nimic care pentru o felie de tort mintea si nu va ramine in conștiință României . Nu. Goma este uitată si iată cit de ușor a trecut moartea lui Gh Ursu unde criminalii au fost absolviți de crima. UNDe ați fost car roman adevarata? Va este teama? Atunci plecați. CRedeti într-un bun Dumnezeu atunci dece evitați sa nu îl puneți in fata? Sa fi avut dreptate Eliade cind spunea ca "intelectualii sint lași?" Poate ca da.

    Eu atit am avut de spus si as mai avea... Dar voi atașa lista preoților monrti in închisorile comuniste de care nea. asta Maga se pare ca nu știe... Poate o duce o floare la cimitirul militar pe unde sint multe securi decedate. APoi eu nu cred ca Ceaușescu a fost omorit atunci... Dar asta este o alta poveste. Trădătorii de neam sint in putere si distrug România zi cu zi... CIt depsre Maga care nu a scris un rind despre pandemia nici atunci nici acum sau sa îl .. obrăznicească pe "faraounul " Ciobotea nici o vorba. Dar de maestrul " Dorel Vișan" care și-a ales sa moara rău in mare nemernicie ce sa mai spun. Toți ăștia mă face sa mă gindesc la cit de mult i-aș mica pentru a -i voma rapid.
    Doamne ajută-ne!!!



    Listă de preoți victime ale regimului comunist din România pentru care nu l-am auzit pe acest preot regizor sa fi făcut vreun parastas... Mai greșește omul nu? ha!!!
    • Vasile Aftenie
    • Bartolomeu Anania
    • Ioan Bălan
    • Arsenie Boca
    • Adalbert Boroș
    • Gheorghe Calciu-Dumitreasa
    • Tit Liviu Chinezu
    • Alexandru Cisar
    • Horia Cosmovici
    • Ioan Dragomir
    • Ioan Duma
    • Alexandru Filipașcu
    • Valeriu Traian Frențiu
    • Gheorghe Drăgulin
    • Vladimir Ghika
    • Marcu Glaser
    • Gheorghiță Guțescu, preot gorjean din comuna Bălănești, dar cu parohie în localitatea Pișteștii din Deal. Profesorul Grigore Haidău, din municipiul Târgu Jiu, care a scris o lucrare despre părintele Guțescu.[1]
    • Iuliu Hirțea
    • Iuliu Hossu
    • Vasile Hotico
    • Gherasim Iscu, starețul de la Mănăstirea Tismana, a fost unul dintre principalii luptători împotriva comunismului din Oltenia. Acesta a fost unul dintre liderii Mișcării Naționale de Rezistență din Oltenia (MNRO), alături de generalul Ioan Carlaonț, care a condus această organizație, și a fost exterminat într-o închisoare comunistă.[1]
    • Ioan Iovan
    • Ilie Lăcătușu
    • Grigorie Leu
    • Áron Márton
    • Nicolae Mărgineanu (psiholog)
    • Hieronymus Menges
    • Ștefan Meteș
    • Octavian Moisin
    • Nicodim Munteanu
    • Lucian Mureșan
    • Zosim Oancea
    • Pompeiu Onofreiu
    • Augustin Pacha
    • Liviu Victor Pandrea
    • Arsenie Papacioc
    • Ioan Ploscaru
    • Anastase Popescu [2]
    • Nicolae Popoviciu
    • Visarion Puiu
    • Alexandru Rusu
    • János Scheffler
    • Joseph Schubert
    • Ioan Suciu (episcop)
    • Aladár Szoboszlay
    • Alexandru Todea
    • Sandu Tudor
    • Petroniu Tănase
    • Constantin Voicescu
    • Adrian Cărăușu, preot în satul Nadișa, comuna Strugari, jud. Bacău. [3][4]
    • Alexandru Ghiță [5]
    • Alexandru Nica [6]
    • Alexandru Șendrea [7]
    • Amos Florea [8]
    • Andrei Iancu [9]
    • Aurel Bazilescu [10]
    • Aurel Gliga [11]
    • Aurel Negoescu [12]
    • Axinte Iepure [13]
    • Benedict Ghiuș [14]
    • Boris Răduleanu [15]
    • Constantin Necșulescu [16]
    • Constantin Pătuleanu [17]
    • Constantin Sârbu, ucis în spital [18][19]
    • Cornel Tomescu [20]
    • Crăciun Oprea [21]
    • Dimitrie Balaur [22][23]
    • Dimitrie Bejan [24]
    • Diodor Todea [25]
    • Dumitru Bălașa, istoric, a refuzat să devină membru al Academiei Române [26][27][28]
    • Dumitru Argint [29]
    • Dumitru Biolănescu [30]
    • Dumitru Iliescu Palanca [31]
    • Dumitru Mihăilescu [32]
    • Dumitru Mitoiu [33]
    • Dumitru Moldovanu [34]
    • Dumitru Morega [35]
    • Dumitru Rădulescu [36]
    • Dumitru Uta [37]
    • Emanuel Păsculescu-Orlea [38]
    • Emilian Doicu [39]
    • Enache Graur [40]
    • Evmenie Moraru[41]
    • Honoriu Filimon [42]
    • Gheorghe Beșchea [43]
    • Gavriil Burzo [44]
    • Gavril Branea [45]
    • Gheorghe Cârstoiu [46]
    • Gheorghe Beldiman (preot) [47]
    • Gheorghe Cotenescu (1886-1965) [48]
    • Gheorghe Doară [49]
    • Gheorghe Dragomirescu [50]
    • Gheorghe Giurgiu [51]
    • Gheorghe Lungu [52]
    • Gheorghe Nițu (preot) [53]
    • Gheorghe Perian [54]
    • Gheorghe Popa (preot) [55]
    • Gheorghe Precupescu, unul dintre martirii care au fost prigoniți de comuniști și întemnițați din cauza credinței lor [56]
    • Gheorghe Purdea [57]
    • Gheorghe Vețeleanu [58]
    • Gheorghe Tarcea [59]
    • Grigorie Bogza [60]
    • Florea Mureșan [61][62]
    • Florea Mureșanu [63]
    • Ilarion Felea [64][65]
    • Ilie Imbrescu [66][67][68][69][70]
    • Ioan Coliță [71]
    • Ioan Datculescu [72]
    • Ioan Dovăncescu [73]
    • Ioan Duma [74]
    • Ioan Iovan [75]
    • Preotul Ioan Moldovan [76]
    • Ioan Neagoe [77]
    • Ioan Negruțiu [78][79]
    • Ioan Sărăcuțu [80]
    • Ioan Sevastre [81]
    • Ioan Șandra [82]
    • Ioan Tomuță [83]
    • Ion Băldescu-Popescu [84]
    • Ion Dobrotescu [85]
    • Ion Druțu [86]
    • Ion Iorgulescu [87]
    • Ion Lupșa [88]
    • Ionel Pavel (preot) a îndurat șapte ani de schingiuire și foamete în penitenciarele Jilava, Gherla, Pitești și la Canal.[89][90][91]
    • Ioniță Diaconescu [92]
    • Ilie Cioruță - preot, tuns în monahism [93][94]
    • Ilie Imbrescu [95]
    • Laurențiu Pop [96]
    • Laurian Moraru [97][98]
    • Lazăr Cârja [99]
    • Liviu Brânzaș [100]
    • Liviu Galaction Munteanu [101]
    • Marin Neamțu [102]
    • Marin Tănase [103]
    • Metodie Popescu [104]
    • Mihai Tipa [105]
    • Mihail Toderașcu [106]
    • Nicolae Adam [107]
    • Nicolae Anghel [108]
    • Nicolae Cantaragiu [109]
    • Nicolae Deliu [110]
    • Nicolae Iordănescu [111]
    • Nicolae Petculescu [112]
    • Nicolae Târcă [113]
    • Oprea Crăciun a plătit dragostea pentru credință cu opt ani de închisoare, în lagărele comuniste [114]
    • Panait Iordache [115]
    • Pascu Trif [116]
    • Paul Munteanu [117]
    • Pavel Glavan [118]
    • Petre Focșăneanu [119]
    • Petre Roșu [120]
    • Roman Braga [121][122][123][124]
    • Romul Grecu [125]
    • Sinesie Ioja [126]
    • Ștefan Smărăndescu [127]
    • Ștefan Stoica [128]
    • Toma Chiricuță [129]
    • Toma Gherasimescu [130]
    • Toma Suru [131]
    • Traian Moșic [132]
    • Valerian Zaharia, dat jos din ierarhie de comunisti, pentru ca "vorbea" prea mult, s-a retras la Biserica Podeanu din Bucuresti.[133]
    • Vasile Bârluțiu [134]
    • Vasile Cenușă [135]
    • Vasile Georgescu [136]
    • Vasile Păstrașcu [137]
    • Vasile Samoilă [138]
    • Vasile Țepordei (Basarabia) [139]
    • Viorel Todea [140]
    Susținători ai partizanilor
    • Dumitru Iliescu-Palanca [141]
    • Dumitru Laslău [142]
    • Gheorghe Cotenescu [143]
    • Ștefan Marcu [144][145]
    • Victor Paul [146]
    Autori de cărți
    • Liviu Brânzaș - „Raza din catacombă” [147]
    Preoți prigoniți în Basarabia
    • Vasile Țepordei (1908-2002) [148]
Ultima oră

23:08

Părintele Nicolae Tănase: ”Să știți că toate imperiile au căzut când au lovit maternitatea și au atacat familia!”

22:40

Marine Le Pen - VICTORIE MAJORĂ ÎN FRANȚA: De două ori mai multe mandate decât partidul președintelui progresist-globalist. Macron dizolvă Adunarea Națională și anunță alegeri anticipate

22:35

Florin Palas: Se trezi și Vasile din Deal să acuze naționalismul! Lămurirea dată de Patriarhului teologiei românești

22:01

VICTORIE SPECTACULOASĂ A AUR. Partidul lui George Simion este pe locul 2, după Partidul Comasaților PSD-PNL. Cioloș și Șoșoacă - OUT! Nicușor Dan recâștigă Primăria Capitalei. Simion: SĂ APĂRĂM VOTURILE - VIDEO. Piperea: SUNTEM 2 MILIOANE!

21:45

Israelienii au ucis 274 de palestinieni, inclusiv 64 copii, pentru a salva patru ostatici evrei. UE cosinderă operațiunea UN MASACRU

21:15

Dreapta ”modernă” și conservatoare câștigă în Grecia și Bulgaria

20:45

Pr. Ioan Istrati: Când vine Antihristul

20:30

România, Germania și Austria, creștere vertiginoasă a dreptei. George Simion îndeamnă românii să voteze: ”Și până la 10 seara, mergeți și votați! De data asta chiar contează!"

20:20

Antihristul de la Patriarhie Vasile Bănescu ne spune cu cine trebuie să votăm

19:50

Atitudini: MOMENT ISTORIC - ROMÂNIA VREA SCHIMBARE

19:35

Gabrielei Firea îi mai trebuie doar 10.000 de voturi ca să câștige! Rezultate strânse la Primăria Capitalei și pe sectoare. Bătălia se dă acum: seara va fi definitorie pentru Gabriela Firea și Nicușor Dan (Surse/Exit Poll)

18:10

Patriarhul Daniel a votat alături de tineri. Și protopsaltul patriarhal Mihail Bucă îndeamnă la vot: ”Adu Doamne bine prin aleșii tai, că de rău și răi suntem sătui!”

18:00

Noi lămuri privind necesitatea dreptei votări în predica Pr. Bogdan Florin Vlaicu de la Duminica vindecării orbului din naștere - 9 iunie 2024. VIDEO

17:00

Lumea se pregătește de al Treilea Război Mondial (2). În țări ale UE se reintroduce serviciul militar obligatoriu

16:20

Moarte subită la 45 de ani chiar înainte de vot